12-23-2006, Saat: 04:23 PM
1. ADA?AYI: Mide ve ba??rsak gazlar?n? giderir. Mide bulant?s?n? keser. Haz?m sisteminin d?zenli ?al??mas?n? sa?lar. G??s? yumu?at?r. Ast?m hastalar? i?in yararl?d?r.
2. AHUDUDU: Kan? temizler, v?cutta biriken zehirli maddelerin at?lmas?n? sa?lar. Terletir ve idrar s?kt?r?r. Kab?zl??? giderir. V?cuda din?lik verir.
3. ANASON: Hazm? kolayla?t?r?r. ??tahs?zl??? ve yemeklere kar?? duyulan tiksintiyi giderir. Mide ve ba??rsak gazlar?n? s?kt?r?r. ?drar? artt?r?r. ?te yandan kusmay? ve ishali keser.
4. ASMA: Yapraklar? ile yap?lan ila?lar kanamay? durdurur. V?cuda kuvvet verir. Sar?l??? keser. ?shali durdurur.
5. AVOKADO: ?ok kalorili olmas?na ra?men i?erdi?i Glutathion s?per bir h?cre koruyucusudur, ??nk? en iyi antioksidantt?r. Antioksidantlar h?crelerin ya?lanmas?n? yava?lat?rlar ve kanseri ?nlerler. T?m meyveler aras?nda protein bak?m?ndan en zengin olan?d?r. Bol miktarda E vitamini de i?erir. Bu vitamin kalp ve deriyi koruyarak dola??m? d?zene sokar. Ayr?ca potasyum ve B6 vitamini de i?erir. Kad?nlar a??s?ndan ?ok gereklidir.
6. AYRIKOTU: ?drar s?kt?r?r. B?brek ve mesane ta?lar?n?n d???r?lmesine yard?mc? olur. Buralardaki iltihaplar? da giderir.
7. AYVA: ?shal ve dizanteriyi keser. Mide ve ba??rsaklar? kuvvetlendirir. ?nce ba??rsak iltihab?n? giderir. Kan? temizler. ?arp?nt?y? dindirir.
8. BADEM: Bedeni ve zihni yorgunlu?u giderir. B?brek, mesane ve tenas?l yollar?ndaki iltihaplar? giderir. Ba? a?r?s?, karaci?er ve b?brek a?r?lar?n? hafifletir.
9. BAKLA: ?drar yollar?n? temizler. B?brek a?r?lar?n? dindirir. B?brek iltihaplar?n? giderir. B?brek kum ve ta?lar?n?n d???r?lmesine yard?mc? olur.
10. BEZELYE: Taze ve donmu? olarak kullan?labilen bezelye B1, C vitaminleri, protein, lif ve folik asit i?erir. Sinir sisteminde sorunlar? olanlara tavsiye edilir.
11. B?BER: Mideyi kuvvetlendirir. ??tah? a?ar ve hazm? kolayla?t?r?r. Kanamalar? ?nler.
12. BROKOL?: Kansere kar?? bizi koruyan ve ?mr?m?z? uzatan m?thi? bir sebze. ?ok miktarda kalsiyum i?erdi?i i?in kemik erimesine birebir. Mineral ve demir eksikli?ini gideren brokoli, vitamin deposudur. Brokoli tutkunlar?nda ender olarak ba??rsak ve akci?er kanseri g?r?l?r, kalp dola??m hastal?klar?na da pek fazla rastlanmaz. Kad?nlarda g???s kanserini ?nler.
13. BU?DAY: Lifli g?dalar sa?l?kl? bir beslenmenin temelidir. Bu?day?n d?? kabuklar?ndan elde edilen kepek de, genellikle m?s?r gevre?i t?r? yiyeceklerle t?ketilir. Kepekli bu?day unundan yap?lan kurabiye vb. ba??rsaklar?n d?zenli ?al??mas?n? sa?lar ve kab?zl??? ?nler. Bu?day tanesinin ?z? ola?an?st? besleyicidir. V?cudun ?z?msedi?i kalsiyum, demir ve ?inko burada depolan?r. Besin de?eri, potansiyel olarak yulaf ve m?s?rdan daha y?ksek olan bu?day, ba??rsak ve rektum kanserini ?nleyici fakt?rler i?erir. Ama, yulaf ve m?s?ra k?yasla sindirimi biraz daha zordur.
14. CEV?Z A?ACI: Yapraklar? ve kabuklar?yla haz?rlanan ila?lar kan? temizler, kans?zl??? giderir. ?shal ve dizanteriyi keser. Verem ve ?eker hastal???nda hem besleyici, hem de tedavi edicidir. Sa? ve elleri boyamakta da kullan?l?r.
15. ?AMFISTI?I: Bron?it, verem, akci?er hastal?klar?n?n ?abuk iyile?mesine yard?mc? olur. Ruhi ??k?nt?y? giderir. Kalp hastal?klar?nda da faydal?d?r.
16. ?EMEN: Balgam s?kt?r?r. V?cuda rahatl?k verir.
17. ??LEK: K?rpe ve bol sulu ?ilekler sistemi temizliyor. Cilt sorunlar? olanlar i?in de iyi bir meyvedir. B?brek, idrar yollar? ve ba??rsak sorunlar? i?in de birebirdir. Ayr?ca di? etlerini g??lendiriyor, di?lerdeki tartar? ?nl?yor, a??z kokular?n? ve bo?az a?r?lar?n? gideriyor. ?ilekte y?ksek oranda C vitamini bulundu?u gibi, y?ksek tansiyon ve kolesterol? d???ren maddeler i?eriyor.
18. ??REKOTU: ??tah a?ar. V?cuda kuvvet ve din?lik verir. Hazm? kolayla?t?r?r. Mide ve ba??rsak gazlar?n? s?ker. Kolanacak olursa ba? a?r?s?n? keser.
19. DEFNE: Terletir, ate?i d???r?r. V?cuda rahatl?k verir. ?drar ve adet s?kt?r?r. ??tah a?ar. Sinir a?r?lar?n? dindirir.
20. DEN?Z KADAYIFI: Solunum ve haz?m sistemi nezlelerini giderir. V?cudu besleyici olarak da kullan?l?r.
21. DEVED?KEN?: Ate? d???r?r. Terletir ve v?cuda rahatl?k verir.
22. DOMATES: Kanserden koruyucu ve ya?lanmay? zihinsel ve bedensel olarak yava?lat?c? bir sebze. C ve E vitaminleri i?erir. Domates zengin bir potasyum kayna??d?r ve ?ok az miktarda tuz bulunur. Y?ksek kan bas?nc?n? d???rmeye yard?mc? olur ve v?cudun su tutmas?n? engeller.
23. DUT: Beyaz dut yapraklar? idrar s?kt?r?r. V?cutta biriken suyu bo?alt?r. A? karn?na yenen beyaz dut ba??rsak solucanlar?n? s?kt?r?r.
24. EBEG?MEC?: G??s? yumu?at?r. ?ks?r?k keser. Mide bulant?s? ve kusmalar? ?nler. Ate?i d???r?p v?cuda rahatl?k verir. Bo?az ve bademcik iltihaplar?n? giderir. Di?eti hastal?klar?n? tedavi eder.
25. ELMA: G?nde bir elma yemek doktoru evinizden uzak tutar. ?ki elma yerseniz, kalp ve dola??m sorunlar?na kar?? korunmu? olursunuz. Kolesterol? yok eder ve kab?zl??? ?nler. Sindirimi kolayla?t?r?r. Kokusu rahatlat?r ve kan bas?nc?n? d???r?r. Artrit, romatizma ve gut hastal?klar?na kar?? da yararl?d?r.
26. ENG?NAR: Kandaki ?re ve kolesterol? d???r?r. ?drar s?kt?r?r. Kandaki ?eker miktar?n? ayarlar. Damar sertli?i ve kalp hastal?klar?n? ?nler. B?brekteki kumlar?n d?k?lmesine yard?mc? olur.
27. FESLE?EN: ?ks?r??? keser. Ba? d?nmesini durdurur. Ar? sokmas?nda faydal?d?r. A??z yaralar?n? tedavi eder. Fesle?en kokusu, sivrisinek ve tahtakurusu gibi ha?aratlar? ka??r?r.
28. FINDIK: Bedeni ve zihni yorgunlu?u giderir. V?cuda kuvvet verir. Nekahat devresinin ?abuk ge?mesini sa?lar.
29. GEL?NC?K: Nefes darl???, ast?m ve bron?itte rahatl?k verir. Kan t?k?rme ve kusmay? ?nler. Yan?klar? iyile?tirir.
30. GREYFURT: C vitamini bak?m?ndan ?ok zengindir. Yar?m greyfurt g?nl?k C vitamini ihtiyac?n?n y?zde altm???n? sa?lar. Kolesterol oran?n? d???ren pektin maddesi bulunur. Kansere kar?? koruyucu ?zellik ta??r. ??tah a?ar.
31. HATM?: A??z, bo?az ve di?eti iltihaplar?n? iyile?tirir. Ba??rsak iltihaplar?n? giderir.
32. HAVU?: Haftada be? kere yendi?i takdirde Harvard'?n ara?t?rmalar?na g?re kad?nlarda kalp enfarkt?s?n?, fel? tehlikesini y?zde 68 oran?nda azalt?yor. G?nde iki havucun erkeklerde kandaki kolesterol? y?zde 10 oran?nda azaltt??? g?r?lm??t?r. Herg?n yenen bir havu? da akci?er kanseri tehlikesini yar?ya indiriyor. Havu?taki Beta-Karotin de g?zleri ya?l?l???n getirdi?i g?rme zay?f- l???ndan koruyor ve ba????kl?k sistemini kuvvetlendiriyor. Mide ve ba??rsak kanamalar?n? ?nler, kans?zl??? giderir, anne s?t?n? artt?r?r, y?z ve boyun k?r???kl?klar?n? giderir, idrar ve ba??rsak gazlar?n? s?kt?r?r, ?lserdeki ?ikayetleri giderir.
33. ISIRGAN: D??tan tatbik edildi?i zaman i? organlarda biriken kan? ?eker. Burun kanamalar?n? keser. Balgam s?kt?r?r.
34. ISPANAK: Kalp hastal?klar?na, felce, y?ksek tansiyona, ya?l?l???n getirdi?i g?z hastal?klar?na, kansere, hatta psi?ik ahats?zl?klara kar?? da etkili bir sebze.
35. ?NC?R: Ba??rsaklar? yumu?at?r. Kab?zl??? giderir. Bron?it, ?ks?r?k ve bo?az a?r?lar?nda faydal?d?r. Enerji verir.
36. KARANF?L: Mikroplar? ?ld?r?r. A?r?lar? dindirir. Sinirleri uyar?r. Hazm? kolayla?t?r?r. Koku giderir. ??tah a?ar.
37. KEK?K: Bedeni kuvvetlendirir. Hazm? kolayla?t?r?r. Kalp ?arp?nt?s?n? keser. Ba??rsak iltihaplar?n? iyile?tirir. Ba??rsak solucanlar?n?n d???r?lmesine yard?m eder. Kandaki ?eker miktar?n? azalt?r.
38. KINAKINA: Ate? d???r?r. S?tmay? tedavi eder. Tifoda faydal?d?r. ??tah a?ar. Cilt ka??nt?lar?nda faydal?d?r.
39. K?V?: Bir kivide, bir portakalda olan C vitamininin iki kat? vard?r. Potasyum bak?m?ndan da zengindirler. Sindirimi kolayla?t?r?r ve kab?zl??? ?nler.
40. KU?BURNU: ?ok yo?un vitamin zenginli?i nedeniyle g?zlerin dostudur. V?cuda dirilik sa?lar. 100 gram ku?burnunda bir sand?k portakala e?de?er C vitamini vard?r. ?yi bir ra?itizm ilac?, etkin bir kan temizleyicisidir. G??l? bir kurt d???r?c? ve ba??rsak yumu?at?c?s?d?r. Mide kramplar?na ve sindirim sistemi zorluklar?na kar?? faydal?d?r. Romatizma a?r?lar?n? gideriyor. Basur tedavisinde iyi sonu? veriyor.
41. LAHANA: Kansere kar?? etkili oldu?u bilinen sebzelerin ba??nda gelir. Bol miktarda B, C ve E vitamini, potasyum i?erir. ?zellikle meme ve rahim kanserine kar?? etkilidir. V?cutta biriken zehirli maddelerin at?lmas?n? sa?lar. Kandaki ?eker miktar?n? d???r?r. Sar?l?k ve safra kesesi hastal?klar? i?in iyidir. Ast?ma faydal?d?r.
42. MAYDANOZ: Bir demir deposudur. Genellikle taze yenen maydanozda, kalsiyum, potasyum ve A vitamini vard?r. Bir tutam maydanoz, g?nl?k C vitamini ihtiyac?n?n ?o?unu kar??lar. B?brekleri ?al??t?rarak idrar getirir, kan ?ekerini normal seviyede tutar ve kansere kar?? da koruyucudur.
43. MELEKOTU: Kan dola??m?n? d?zenler. Terletir. Kurutulmu? melekotu d?v?l?p ba?a s?r?lecek olursa bitleri ?ld?r?r. Ast?m n?betlerine faydal?d?r.
44. MEYANK?K?: Grip, nezle, anjin ve nefes darl???na faydal?d?r. ?ks?r?k ve balgam s?kt?r?r. Y?ksek tansiyonu d???r?r.
45. MISIR: Y?zde 18.3 gibi y?ksek oranda lif i?eriyor. M?s?r?n i?eri?indeki y?ksek karbonhidrat, enerji seviyenizi y?kseltir. ??inde protein, kalsiyum, demir, fosfor, A ve B2 vitaminleri bulunur.
46. MUZ: Folik asit, potasyum ve B6 vitamini bak?m?ndan son derece zengin bir meyvedir. Potasyum kramplar? ?nler. Adet sanc?lar?n? gidermeye birebirdir.
47. NAR: V?cudu kuvvetlendirir. ?shali keser. Burun poliplerine faydal?d?r. ?erit d???r?r. Kalbi kuvvetlendirir. Mide, ba??rsak hastal??? olanlar, k???k ?ocuklar ve hamileler fazla kullanmamal?d?r.
48. NOHUT: V?cudu kuvvetlendirir. Anne s?t?n? artt?r?r.
49. ?KSEOTU: Kalbin at??lar?n? artt?r?r. Damar kire?lenmelerinde faydal?d?r. Sara ve akci?er kanamalar?nda kullan?l?r.
50. PATATES: K?zarm?? yemezseniz kilo ald?rmaz. Sindirimi kolayla?t?r?r, kab?zl??? ?nler. Yorgunlu?a kar?? birebirdir. Bol miktarda C vitamini ve protein i?erir.
51. PIRASA: ?drar s?kt?r?r. Mide rahats?zl???na iyi gelir. Kab?zl??? giderir. Basur memeleri i?in faydal?d?r. B?breklerdeki kum ve ta?lar?n d???r?lmesine yard?mc? olur.
52. PORTAKAL: Antioksidantlar ile dolu bir meyve. Kanseri ?nleyici olarak bilinen b?t?n maddeleri i?eriyor. Ayr?ca bol miktarda C vitamini i?eriyor.
53. SALATALIK: Salatal???n kendisi ya da suyu cildimizi bir tonik kadar temizler. Salatal?k kab?zl??? ?nler, b?brek ve kalp hastal?klar?nda v?cutta biriken suyun at?lmas?na yard?mc?d?r.
54. SALEP: ?ks?r?k ve bron?ite faydal?d?r. Ayba?? kanamalar?n?n d?zenli olmas?n? sa?lar. Zihni ?al??t?rma g?c?n? artt?r?r.
55. SO?AN VE SARIMSAK: Y?ksek tansiyon ve kalp hastal??? tehlikesini azalt?rlar. So?an, mide kanserine yakalanma riskini; sar?msak da ba??rsak kanserine yakalanma riskini azalt?yor. Sar?msa??n mayas?nda bulunan maddeler h?crelerin zarar g?rmesini ?nleyerek, v?cudu erken ya?lanmaya kar?? koruyor. Antibiyotik ve nefes darl???n? gideren bile?imler i?eren sar?msak ba????kl?k sistemini de kuvvetlendiriyor.
56. SOYA: Uzun ya?amak isteyen herkes mutlaka soya t?ketmelidir. Soya, i?erisinde ?strojen hormonuna benzer i?lev g?ren ve bu hormonun etkilerini suland?ran bir madde i?erir ve buda kad?n b?nyesi i?in son derece yararl?d?r. ??nk?, h?cre yenilme- sini h?zland?ran ?strojen hormonunun a??r? ?retimi, g???s, rahim ve boyun kanserine yakalanma riskini ?ok artt?r?r.
57. TAR?IN: Ruhi s?k?nt?lar? giderir. S?rmenajda faydal?d?r. Kalbi kuvvetlendirir. ??tah a?ar, hazm? kolayla?t?r?r.
58. TERE: ??tah a?ar. Hazm? kolayla?t?r?r. Bron?lar? temizler, ?ks?r?k s?kt?r?r. ?drar s?kt?r?r, b?brekleri ve idrar yollar?n? temizler.
59. TON BALI?I: ?ok ya?l? olmas?na ra?men Omega-3 adl? ?nemli bir ya? asiti i?erir. Bu madde, y?ksek tansiyon, kalp ?arp?nt?s? ve ?iddetli migren a?r?lar?na iyi gelir. Ayr?ca cilt kurulu?unu ve egzamay? tedavi eder. Ancak taze olarak yenmelidir. Konserve olarak sat?lan ton bal??? y?ksek D vitaminin i?ermekle birlikte Omega-3 ya? asitinden yoksundur.
60. TURP: B?breklerdeki mikroplar? ?ld?r?r. Kum ve ta?lar?n d?k?lmesine yard?mc? olur. Karaci?er ?i?li?ini indirir. Sar?l?kta faydal?d?r. Safra ta?lar?n?n d???r?lmesine yard?mc?d?r. Romatizma, siyatik ast?m ve bron?ite faydal?d?r.
61. ?Z?M: ?z?mde bilinen 20 antioksidant var, siyah ?z?m ise ye?il ?z?mden fazlas?n? i?eriyor. Kan yapar, kan? temizler. Y?ksek tansiyonu d???r?r. B?breklerdeki kum ve ta?lar?n d???r?lmesine yard?mc? olur. Besleyicidir.
62. V??NE: ?shali keser. Ate?i d???r?r. ?drar s?kt?r?r. V?cuda rahatl?k verir.
63. YEN?BAHAR: Damar sertli?ini ?nler. Hazm? kolayla?t?r?r. Mide ve ba??rsak gazlar?n? giderir.
64. YO?URT: V?cudun ?e?itli organlar?nda bulunan bakterilerden ba??rsakta bar?nanlar?, sindirim sisteminin d?zenli ?al??mas? a??s?ndan ?nemlidir. Bu bakteriler, enfeksiyonlar?n ve bula??c? bir hastal?k ge?irirken almak zorunda kald???m?z antibiyotiklerin sald?r?s?na u?rayabilir. Bu da sindirim sistemini harap eder. Yo?urt bu sorunu ??zer, azalan bakteri miktar?n? normal seviyesine getirir ve enfeksiyonlar? hem ?nler, hem de onlarla m?cadele eder. Ba????kl?k sistemini de canland?r?r. Kalsiyum oran? s?tten
fazla olan yo?urdun, protein oran? s?te e?ittir.
65. YULAF: ?ocuklar?n haz?m g??l?klerini giderir. Bedeni ve ruhi yorgunluklar? giderir. Kandaki ?eker miktar?n? azalt?r.
66. YERALMASI: ?eker hastalar? i?in faydal?d?r. Besleyicidir. V?cudun direncini artt?r?r. Kab?zl??? giderir.
67. ZENCEF?L: ??tah a?ar. Kusmay? ?nler. Ba??rsak bozukluklar?n? giderir.
68. ZEYT?N: Zeytinya??, safray? art?r?r. Karaci?eri ?al??t?r?r. Karaci?er a?r?lar?n? keser. Sar?l?kta faydal?d?r. Yaprak ve kabuklar? y?ksek tansiyonu d???r?r. Kandaki ?eker miktar?n? d???r?r. Ba??rsak solucanlar?n?n d???r?lmesine yard?mc? olur.
2. AHUDUDU: Kan? temizler, v?cutta biriken zehirli maddelerin at?lmas?n? sa?lar. Terletir ve idrar s?kt?r?r. Kab?zl??? giderir. V?cuda din?lik verir.
3. ANASON: Hazm? kolayla?t?r?r. ??tahs?zl??? ve yemeklere kar?? duyulan tiksintiyi giderir. Mide ve ba??rsak gazlar?n? s?kt?r?r. ?drar? artt?r?r. ?te yandan kusmay? ve ishali keser.
4. ASMA: Yapraklar? ile yap?lan ila?lar kanamay? durdurur. V?cuda kuvvet verir. Sar?l??? keser. ?shali durdurur.
5. AVOKADO: ?ok kalorili olmas?na ra?men i?erdi?i Glutathion s?per bir h?cre koruyucusudur, ??nk? en iyi antioksidantt?r. Antioksidantlar h?crelerin ya?lanmas?n? yava?lat?rlar ve kanseri ?nlerler. T?m meyveler aras?nda protein bak?m?ndan en zengin olan?d?r. Bol miktarda E vitamini de i?erir. Bu vitamin kalp ve deriyi koruyarak dola??m? d?zene sokar. Ayr?ca potasyum ve B6 vitamini de i?erir. Kad?nlar a??s?ndan ?ok gereklidir.
6. AYRIKOTU: ?drar s?kt?r?r. B?brek ve mesane ta?lar?n?n d???r?lmesine yard?mc? olur. Buralardaki iltihaplar? da giderir.
7. AYVA: ?shal ve dizanteriyi keser. Mide ve ba??rsaklar? kuvvetlendirir. ?nce ba??rsak iltihab?n? giderir. Kan? temizler. ?arp?nt?y? dindirir.
8. BADEM: Bedeni ve zihni yorgunlu?u giderir. B?brek, mesane ve tenas?l yollar?ndaki iltihaplar? giderir. Ba? a?r?s?, karaci?er ve b?brek a?r?lar?n? hafifletir.
9. BAKLA: ?drar yollar?n? temizler. B?brek a?r?lar?n? dindirir. B?brek iltihaplar?n? giderir. B?brek kum ve ta?lar?n?n d???r?lmesine yard?mc? olur.
10. BEZELYE: Taze ve donmu? olarak kullan?labilen bezelye B1, C vitaminleri, protein, lif ve folik asit i?erir. Sinir sisteminde sorunlar? olanlara tavsiye edilir.
11. B?BER: Mideyi kuvvetlendirir. ??tah? a?ar ve hazm? kolayla?t?r?r. Kanamalar? ?nler.
12. BROKOL?: Kansere kar?? bizi koruyan ve ?mr?m?z? uzatan m?thi? bir sebze. ?ok miktarda kalsiyum i?erdi?i i?in kemik erimesine birebir. Mineral ve demir eksikli?ini gideren brokoli, vitamin deposudur. Brokoli tutkunlar?nda ender olarak ba??rsak ve akci?er kanseri g?r?l?r, kalp dola??m hastal?klar?na da pek fazla rastlanmaz. Kad?nlarda g???s kanserini ?nler.
13. BU?DAY: Lifli g?dalar sa?l?kl? bir beslenmenin temelidir. Bu?day?n d?? kabuklar?ndan elde edilen kepek de, genellikle m?s?r gevre?i t?r? yiyeceklerle t?ketilir. Kepekli bu?day unundan yap?lan kurabiye vb. ba??rsaklar?n d?zenli ?al??mas?n? sa?lar ve kab?zl??? ?nler. Bu?day tanesinin ?z? ola?an?st? besleyicidir. V?cudun ?z?msedi?i kalsiyum, demir ve ?inko burada depolan?r. Besin de?eri, potansiyel olarak yulaf ve m?s?rdan daha y?ksek olan bu?day, ba??rsak ve rektum kanserini ?nleyici fakt?rler i?erir. Ama, yulaf ve m?s?ra k?yasla sindirimi biraz daha zordur.
14. CEV?Z A?ACI: Yapraklar? ve kabuklar?yla haz?rlanan ila?lar kan? temizler, kans?zl??? giderir. ?shal ve dizanteriyi keser. Verem ve ?eker hastal???nda hem besleyici, hem de tedavi edicidir. Sa? ve elleri boyamakta da kullan?l?r.
15. ?AMFISTI?I: Bron?it, verem, akci?er hastal?klar?n?n ?abuk iyile?mesine yard?mc? olur. Ruhi ??k?nt?y? giderir. Kalp hastal?klar?nda da faydal?d?r.
16. ?EMEN: Balgam s?kt?r?r. V?cuda rahatl?k verir.
17. ??LEK: K?rpe ve bol sulu ?ilekler sistemi temizliyor. Cilt sorunlar? olanlar i?in de iyi bir meyvedir. B?brek, idrar yollar? ve ba??rsak sorunlar? i?in de birebirdir. Ayr?ca di? etlerini g??lendiriyor, di?lerdeki tartar? ?nl?yor, a??z kokular?n? ve bo?az a?r?lar?n? gideriyor. ?ilekte y?ksek oranda C vitamini bulundu?u gibi, y?ksek tansiyon ve kolesterol? d???ren maddeler i?eriyor.
18. ??REKOTU: ??tah a?ar. V?cuda kuvvet ve din?lik verir. Hazm? kolayla?t?r?r. Mide ve ba??rsak gazlar?n? s?ker. Kolanacak olursa ba? a?r?s?n? keser.
19. DEFNE: Terletir, ate?i d???r?r. V?cuda rahatl?k verir. ?drar ve adet s?kt?r?r. ??tah a?ar. Sinir a?r?lar?n? dindirir.
20. DEN?Z KADAYIFI: Solunum ve haz?m sistemi nezlelerini giderir. V?cudu besleyici olarak da kullan?l?r.
21. DEVED?KEN?: Ate? d???r?r. Terletir ve v?cuda rahatl?k verir.
22. DOMATES: Kanserden koruyucu ve ya?lanmay? zihinsel ve bedensel olarak yava?lat?c? bir sebze. C ve E vitaminleri i?erir. Domates zengin bir potasyum kayna??d?r ve ?ok az miktarda tuz bulunur. Y?ksek kan bas?nc?n? d???rmeye yard?mc? olur ve v?cudun su tutmas?n? engeller.
23. DUT: Beyaz dut yapraklar? idrar s?kt?r?r. V?cutta biriken suyu bo?alt?r. A? karn?na yenen beyaz dut ba??rsak solucanlar?n? s?kt?r?r.
24. EBEG?MEC?: G??s? yumu?at?r. ?ks?r?k keser. Mide bulant?s? ve kusmalar? ?nler. Ate?i d???r?p v?cuda rahatl?k verir. Bo?az ve bademcik iltihaplar?n? giderir. Di?eti hastal?klar?n? tedavi eder.
25. ELMA: G?nde bir elma yemek doktoru evinizden uzak tutar. ?ki elma yerseniz, kalp ve dola??m sorunlar?na kar?? korunmu? olursunuz. Kolesterol? yok eder ve kab?zl??? ?nler. Sindirimi kolayla?t?r?r. Kokusu rahatlat?r ve kan bas?nc?n? d???r?r. Artrit, romatizma ve gut hastal?klar?na kar?? da yararl?d?r.
26. ENG?NAR: Kandaki ?re ve kolesterol? d???r?r. ?drar s?kt?r?r. Kandaki ?eker miktar?n? ayarlar. Damar sertli?i ve kalp hastal?klar?n? ?nler. B?brekteki kumlar?n d?k?lmesine yard?mc? olur.
27. FESLE?EN: ?ks?r??? keser. Ba? d?nmesini durdurur. Ar? sokmas?nda faydal?d?r. A??z yaralar?n? tedavi eder. Fesle?en kokusu, sivrisinek ve tahtakurusu gibi ha?aratlar? ka??r?r.
28. FINDIK: Bedeni ve zihni yorgunlu?u giderir. V?cuda kuvvet verir. Nekahat devresinin ?abuk ge?mesini sa?lar.
29. GEL?NC?K: Nefes darl???, ast?m ve bron?itte rahatl?k verir. Kan t?k?rme ve kusmay? ?nler. Yan?klar? iyile?tirir.
30. GREYFURT: C vitamini bak?m?ndan ?ok zengindir. Yar?m greyfurt g?nl?k C vitamini ihtiyac?n?n y?zde altm???n? sa?lar. Kolesterol oran?n? d???ren pektin maddesi bulunur. Kansere kar?? koruyucu ?zellik ta??r. ??tah a?ar.
31. HATM?: A??z, bo?az ve di?eti iltihaplar?n? iyile?tirir. Ba??rsak iltihaplar?n? giderir.
32. HAVU?: Haftada be? kere yendi?i takdirde Harvard'?n ara?t?rmalar?na g?re kad?nlarda kalp enfarkt?s?n?, fel? tehlikesini y?zde 68 oran?nda azalt?yor. G?nde iki havucun erkeklerde kandaki kolesterol? y?zde 10 oran?nda azaltt??? g?r?lm??t?r. Herg?n yenen bir havu? da akci?er kanseri tehlikesini yar?ya indiriyor. Havu?taki Beta-Karotin de g?zleri ya?l?l???n getirdi?i g?rme zay?f- l???ndan koruyor ve ba????kl?k sistemini kuvvetlendiriyor. Mide ve ba??rsak kanamalar?n? ?nler, kans?zl??? giderir, anne s?t?n? artt?r?r, y?z ve boyun k?r???kl?klar?n? giderir, idrar ve ba??rsak gazlar?n? s?kt?r?r, ?lserdeki ?ikayetleri giderir.
33. ISIRGAN: D??tan tatbik edildi?i zaman i? organlarda biriken kan? ?eker. Burun kanamalar?n? keser. Balgam s?kt?r?r.
34. ISPANAK: Kalp hastal?klar?na, felce, y?ksek tansiyona, ya?l?l???n getirdi?i g?z hastal?klar?na, kansere, hatta psi?ik ahats?zl?klara kar?? da etkili bir sebze.
35. ?NC?R: Ba??rsaklar? yumu?at?r. Kab?zl??? giderir. Bron?it, ?ks?r?k ve bo?az a?r?lar?nda faydal?d?r. Enerji verir.
36. KARANF?L: Mikroplar? ?ld?r?r. A?r?lar? dindirir. Sinirleri uyar?r. Hazm? kolayla?t?r?r. Koku giderir. ??tah a?ar.
37. KEK?K: Bedeni kuvvetlendirir. Hazm? kolayla?t?r?r. Kalp ?arp?nt?s?n? keser. Ba??rsak iltihaplar?n? iyile?tirir. Ba??rsak solucanlar?n?n d???r?lmesine yard?m eder. Kandaki ?eker miktar?n? azalt?r.
38. KINAKINA: Ate? d???r?r. S?tmay? tedavi eder. Tifoda faydal?d?r. ??tah a?ar. Cilt ka??nt?lar?nda faydal?d?r.
39. K?V?: Bir kivide, bir portakalda olan C vitamininin iki kat? vard?r. Potasyum bak?m?ndan da zengindirler. Sindirimi kolayla?t?r?r ve kab?zl??? ?nler.
40. KU?BURNU: ?ok yo?un vitamin zenginli?i nedeniyle g?zlerin dostudur. V?cuda dirilik sa?lar. 100 gram ku?burnunda bir sand?k portakala e?de?er C vitamini vard?r. ?yi bir ra?itizm ilac?, etkin bir kan temizleyicisidir. G??l? bir kurt d???r?c? ve ba??rsak yumu?at?c?s?d?r. Mide kramplar?na ve sindirim sistemi zorluklar?na kar?? faydal?d?r. Romatizma a?r?lar?n? gideriyor. Basur tedavisinde iyi sonu? veriyor.
41. LAHANA: Kansere kar?? etkili oldu?u bilinen sebzelerin ba??nda gelir. Bol miktarda B, C ve E vitamini, potasyum i?erir. ?zellikle meme ve rahim kanserine kar?? etkilidir. V?cutta biriken zehirli maddelerin at?lmas?n? sa?lar. Kandaki ?eker miktar?n? d???r?r. Sar?l?k ve safra kesesi hastal?klar? i?in iyidir. Ast?ma faydal?d?r.
42. MAYDANOZ: Bir demir deposudur. Genellikle taze yenen maydanozda, kalsiyum, potasyum ve A vitamini vard?r. Bir tutam maydanoz, g?nl?k C vitamini ihtiyac?n?n ?o?unu kar??lar. B?brekleri ?al??t?rarak idrar getirir, kan ?ekerini normal seviyede tutar ve kansere kar?? da koruyucudur.
43. MELEKOTU: Kan dola??m?n? d?zenler. Terletir. Kurutulmu? melekotu d?v?l?p ba?a s?r?lecek olursa bitleri ?ld?r?r. Ast?m n?betlerine faydal?d?r.
44. MEYANK?K?: Grip, nezle, anjin ve nefes darl???na faydal?d?r. ?ks?r?k ve balgam s?kt?r?r. Y?ksek tansiyonu d???r?r.
45. MISIR: Y?zde 18.3 gibi y?ksek oranda lif i?eriyor. M?s?r?n i?eri?indeki y?ksek karbonhidrat, enerji seviyenizi y?kseltir. ??inde protein, kalsiyum, demir, fosfor, A ve B2 vitaminleri bulunur.
46. MUZ: Folik asit, potasyum ve B6 vitamini bak?m?ndan son derece zengin bir meyvedir. Potasyum kramplar? ?nler. Adet sanc?lar?n? gidermeye birebirdir.
47. NAR: V?cudu kuvvetlendirir. ?shali keser. Burun poliplerine faydal?d?r. ?erit d???r?r. Kalbi kuvvetlendirir. Mide, ba??rsak hastal??? olanlar, k???k ?ocuklar ve hamileler fazla kullanmamal?d?r.
48. NOHUT: V?cudu kuvvetlendirir. Anne s?t?n? artt?r?r.
49. ?KSEOTU: Kalbin at??lar?n? artt?r?r. Damar kire?lenmelerinde faydal?d?r. Sara ve akci?er kanamalar?nda kullan?l?r.
50. PATATES: K?zarm?? yemezseniz kilo ald?rmaz. Sindirimi kolayla?t?r?r, kab?zl??? ?nler. Yorgunlu?a kar?? birebirdir. Bol miktarda C vitamini ve protein i?erir.
51. PIRASA: ?drar s?kt?r?r. Mide rahats?zl???na iyi gelir. Kab?zl??? giderir. Basur memeleri i?in faydal?d?r. B?breklerdeki kum ve ta?lar?n d???r?lmesine yard?mc? olur.
52. PORTAKAL: Antioksidantlar ile dolu bir meyve. Kanseri ?nleyici olarak bilinen b?t?n maddeleri i?eriyor. Ayr?ca bol miktarda C vitamini i?eriyor.
53. SALATALIK: Salatal???n kendisi ya da suyu cildimizi bir tonik kadar temizler. Salatal?k kab?zl??? ?nler, b?brek ve kalp hastal?klar?nda v?cutta biriken suyun at?lmas?na yard?mc?d?r.
54. SALEP: ?ks?r?k ve bron?ite faydal?d?r. Ayba?? kanamalar?n?n d?zenli olmas?n? sa?lar. Zihni ?al??t?rma g?c?n? artt?r?r.
55. SO?AN VE SARIMSAK: Y?ksek tansiyon ve kalp hastal??? tehlikesini azalt?rlar. So?an, mide kanserine yakalanma riskini; sar?msak da ba??rsak kanserine yakalanma riskini azalt?yor. Sar?msa??n mayas?nda bulunan maddeler h?crelerin zarar g?rmesini ?nleyerek, v?cudu erken ya?lanmaya kar?? koruyor. Antibiyotik ve nefes darl???n? gideren bile?imler i?eren sar?msak ba????kl?k sistemini de kuvvetlendiriyor.
56. SOYA: Uzun ya?amak isteyen herkes mutlaka soya t?ketmelidir. Soya, i?erisinde ?strojen hormonuna benzer i?lev g?ren ve bu hormonun etkilerini suland?ran bir madde i?erir ve buda kad?n b?nyesi i?in son derece yararl?d?r. ??nk?, h?cre yenilme- sini h?zland?ran ?strojen hormonunun a??r? ?retimi, g???s, rahim ve boyun kanserine yakalanma riskini ?ok artt?r?r.
57. TAR?IN: Ruhi s?k?nt?lar? giderir. S?rmenajda faydal?d?r. Kalbi kuvvetlendirir. ??tah a?ar, hazm? kolayla?t?r?r.
58. TERE: ??tah a?ar. Hazm? kolayla?t?r?r. Bron?lar? temizler, ?ks?r?k s?kt?r?r. ?drar s?kt?r?r, b?brekleri ve idrar yollar?n? temizler.
59. TON BALI?I: ?ok ya?l? olmas?na ra?men Omega-3 adl? ?nemli bir ya? asiti i?erir. Bu madde, y?ksek tansiyon, kalp ?arp?nt?s? ve ?iddetli migren a?r?lar?na iyi gelir. Ayr?ca cilt kurulu?unu ve egzamay? tedavi eder. Ancak taze olarak yenmelidir. Konserve olarak sat?lan ton bal??? y?ksek D vitaminin i?ermekle birlikte Omega-3 ya? asitinden yoksundur.
60. TURP: B?breklerdeki mikroplar? ?ld?r?r. Kum ve ta?lar?n d?k?lmesine yard?mc? olur. Karaci?er ?i?li?ini indirir. Sar?l?kta faydal?d?r. Safra ta?lar?n?n d???r?lmesine yard?mc?d?r. Romatizma, siyatik ast?m ve bron?ite faydal?d?r.
61. ?Z?M: ?z?mde bilinen 20 antioksidant var, siyah ?z?m ise ye?il ?z?mden fazlas?n? i?eriyor. Kan yapar, kan? temizler. Y?ksek tansiyonu d???r?r. B?breklerdeki kum ve ta?lar?n d???r?lmesine yard?mc? olur. Besleyicidir.
62. V??NE: ?shali keser. Ate?i d???r?r. ?drar s?kt?r?r. V?cuda rahatl?k verir.
63. YEN?BAHAR: Damar sertli?ini ?nler. Hazm? kolayla?t?r?r. Mide ve ba??rsak gazlar?n? giderir.
64. YO?URT: V?cudun ?e?itli organlar?nda bulunan bakterilerden ba??rsakta bar?nanlar?, sindirim sisteminin d?zenli ?al??mas? a??s?ndan ?nemlidir. Bu bakteriler, enfeksiyonlar?n ve bula??c? bir hastal?k ge?irirken almak zorunda kald???m?z antibiyotiklerin sald?r?s?na u?rayabilir. Bu da sindirim sistemini harap eder. Yo?urt bu sorunu ??zer, azalan bakteri miktar?n? normal seviyesine getirir ve enfeksiyonlar? hem ?nler, hem de onlarla m?cadele eder. Ba????kl?k sistemini de canland?r?r. Kalsiyum oran? s?tten
fazla olan yo?urdun, protein oran? s?te e?ittir.
65. YULAF: ?ocuklar?n haz?m g??l?klerini giderir. Bedeni ve ruhi yorgunluklar? giderir. Kandaki ?eker miktar?n? azalt?r.
66. YERALMASI: ?eker hastalar? i?in faydal?d?r. Besleyicidir. V?cudun direncini artt?r?r. Kab?zl??? giderir.
67. ZENCEF?L: ??tah a?ar. Kusmay? ?nler. Ba??rsak bozukluklar?n? giderir.
68. ZEYT?N: Zeytinya??, safray? art?r?r. Karaci?eri ?al??t?r?r. Karaci?er a?r?lar?n? keser. Sar?l?kta faydal?d?r. Yaprak ve kabuklar? y?ksek tansiyonu d???r?r. Kandaki ?eker miktar?n? d???r?r. Ba??rsak solucanlar?n?n d???r?lmesine yard?mc? olur.