:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: oldukça ekzotermik,alevli,dumanlı bir deney
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Oldukca ekzotermik, alevli, dumanli bir deney.
[SIZE=2]Alev, isi, duman hepsi bu tepkimede toplanmis vaziyette. Yapilmasi da oldukca kolay. Gerekli kimyasal maddeleri vereyim ben önce :

1. KClO3, Potasyum klorat
2. Seker (Evet, evet bu kez bildigimiz toz seker)
3. Söyle en derisiginden H2SO4,sülfürik asit.

Miktarlari vermedim cünkü göz karari miktarlar kullanabilirsiniz. Isiya dayanikli bir kaba (porselen ya da metal öneririm) yaklasik esit miktarlarda KClO3 ve sekeri karistirip koyun (5`er gram diyelim mesela, fikriniz olmasi acisindan). Simdi bu karisimin üzerine derisik sülfürik asitten bir damlayi, damlalik ya da pipet yardimiyla damlatiniz ve geri cekilip olanlari izleyin. Damlattığınız yerde öncelikle kücük bir kararma olacak ve ardindan, kuvvetli bir alev, roketlerin arkasindan cikarmiscasina, yukari dogru yükselecektir. Dikkatli olmanizi öneririm. Bu esnada duman da cikmaktadir elbette. Bu deneyi, celik bir bardak icinde yaptigim zaman, bardagin alt kisimlarinin kor hale geldigini söylemem sanirim tepkimenin siddeti hakkinda bir fikriniz olur. Ama acik bir alanda, etrafta yanabilecek seyler bulunmadiginda yapilmasinda hic bir tehlike yoktur. Yanma sonucu geriye, köpügümsü yapida karbon kalmaktadir sadece.

Peki burada nasil tepkimeler oluyor. Bu deneyi cok sevmemin bir sebebi de cok hos bir dizi tepkimenin olmasidir. Ilk olarak, derisik sülfürik asit, sekerle tepkimeye girerek, karbon ve su olusturur.
C12H22O11 + (H2SO4) ----> CO2 + H2O + ısı
Bu ekzotermik bir tepkimedir ve aciga cikan isi, KClO3 ün, KCl ve O2 seklinde bozunmasina neden olur.
KClO3 + ısı ----> KCl + O2
Olusan O2 de, sekerden olusan karbonla (yani kömürle) tepkimeye girerek yanar ve CO2 olusturur.
C + O2 ----> CO2
Beyaz dumanin sebebi de sanirim, olusan KCl`den kaynaklaniyor.

Sunu da ilave etmekte fayda var. Aslinda bu tepkime cok daha ekzotermik bir tepkime olan ama yüksek bir aktivasyon enerjisine sahip Termit adi verilen asagidaki tepkimenin baslatilmasinda kullanilir.

Al + Fe2O3 ----> Al2O3 + Fe

Zaten bu tepkime sonucu sivi demir elde edilir. Demirin erime noktasinin 1538 °C oldugu düşünülürse, tepkimenin oldukca ekzotermik oldugu daha iyi anlasilir sanirim. Termit tepkimesini hic yapamadim ama icimde hep ukte olarak kalmistir. Ama sizi temin ederim ki, yukarida anlattigim acilis tepkimesi bile insana yeterince haz veriyor. :yikildim: :yikildim: :yikildim: :yikildim: :yikildim: :yikildim: :yikildim: :yikildim:

[/SIZE]