:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: Stres beyin kanamasına yol açıyor
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
stres.gifTürkiye’de her yıl 125 bin yeni beyin kanaması vakası yaşandığını belirten Nöroloji Uzmanı Doktor Nebahat Bilici, stres ve telaşenin beyin kanamasına sebep olduğunu ifade etti.





Nöroloji Uzmanı Dr. Nebahat Bilici, beyin krizinin beyin fonksiyonlarının ani kaybı olarak tanımlandığını, Türkiye genel nüfusuna göre yılda ortalama 125 bin yeni beyin kanaması vakası olduğunu bildirdi. Beyin kanaması olan hastaların 3’te 1’inin ilk kriz sırasında, 3’te 1’inin sakat olarak, 3’te 1’inin de başkalarına muhtaç olmadan yaşadığını vurgulayan Bilici şunları söyledi:
"Yaşanan beyin kanaması vakalarının yüzde 70’i hipertansiyon kaynaklı. 65 yaşın üzerinde olma, kalp, şeker hastalığı, damar sertliği, ailede yaşanmış beyin kanaması öyküsü, horlama, aşırı sigara, alkol ve uyuşturucu kullanma, yüksek kolesterol, hareketsiz yaşam, menopoz ve şişmanlık da beyin krizinde diğer risklerdendir.
Beyin kanaması aniden oluşabilir. Bazen de birkaç saat veya birkaç gün içinde yavaş yavaş gelebilir. Beyin kanaması başlangıcı ve uyarıcı belirtileri; geçici veya kalıcı olarak vücudun bir yarısında meydana gelen uyuşma, karıncalanma, kuvvet azalması veya kuvvet kaybı, bir veya iki gözde oluşan bulanık görme veya görme kaybı, konuşma ve anlamada duraklamalar, bilinçte veya denge halinde ani bozulma, şiddetli sersemlik ve düşme halleri olarak sıralanabilir."
BEYİN KANAMASINDA İLK 3 SAAT ÇOK ÖNEMLİ
Dr. Bilici, beyin kanamasında ilk 3 saatin önemine değinerek, ilk 3 saat içinde müdahale edilebilen ve beyin dokusuna tekrar kan gitmesi sağlanabilen hastalarda, felcin tamamen ya da çok az hasarla düzelebildiğini vurguladı. Dr. Bilici, beyin krizi tedavisinin aşamaları ile ilgili de şunları söyledi:
"Beyin damarlarının tıkanması çoğu kez bir pıhtı yüzünden oluşur. Yapılan MR incelemesinde beynin hangi bölgesinin zarar gördüğü ve çevresindeki dolaşım bozukluğu değerlendirilir. Hastanın tıkalı damarının açılmasından yarar göreceğine karar verilirse, hastaya anjiyo yapılarak tıkanmış damarı saptanır. Pıhtıya kadar anjiyo ile ulaşılır veya anjiyo yapılmadan damar içine pıhtıyı eritecek ilaç verilerek, damarın yeniden açılması sağlanabilir. Bunun için ameliyata gerek yoktur."
Beyin kanaması tedavisinde geç kalınmaması gerektiğini kaydeden Dr. Bilici, tedavide zamanın çok önemli olduğunu ifade ederek, krize yakalanmamak için şu tavsiyelerde bulundu:
"Stresten ve telaşeden uzak durun. Düzenli yürüyüş ve egzersiz yapın, bol sebze ve meyve tüketin. Bitkisel yağla hazırlanmış az tuzlu yemekleri tercih edin."
Kesinlikle oyle....
Paylaşım için teşekürler
Yüreğine mutluluk arkadaşım