09-16-2007, Saat: 12:44 AM
Opportunity, Mars'ta dev Victoria Krateri'ne inerek yeni görevine başladı.
Mars'ta ikizi Spirit ile birlikte 2 aydan fazla süren toz fırtınalarını sağ salim atlatan Opportunity, dev Victoria Krateri'ne inerek büyük önem verilen yeni görevine başladı.
NASA'nın Mars robot projesi müdürü John Callas, kraterin içine 6 metre kadar girdiklerini ve açık renkli bir kaya katmanı olan ilk bilimsel hedeflerine doğru ilerlediklerini belirterek, "Bilim insanları bunun Mars'ın eski yüzeyine ait izler taşıdığına inanıyorlar. Bu bir tür arkeolojik kazı gibi olacak" dedi.
Kaya katmanının çok yakınında bulunan Opportunity'nin ayrıntılı bilimsel incelemelere hafta başında başlamasının beklendiğini belirten Callas, robotun bilimsel bulgulara göre burada incelemelere devam etme veya başka yere yönelmesine karar verileceğini kaydetti. Bilim insanları, yaklaşık 800 metre genişliğindeki bu kraterde ayrıca, Kızıl Gezegen'de başka yerlerde de görülen ve suyun varlığının kanıtı olduğu düşünülen yumrucuklardan bulmayı umut ediyorlar.
İkizi ile birlikte Mars'a 3 aylığına gönderilmesine karşın 43 ayı aşkın zamandır görevini sürdüren Opportunity'nin kraterin dibine kadar inemeyeceğini belirten NASA mühendisleri, kraterin köşesinden yaklaşık 100 metre uzakta kaygan kumdan oluşan bir tepenin bulunduğunu, bu noktadan öteye gitmenin tehlikeli olabileceğini kaydettiler.
NASA yetkilileri kısa süre önce, uzun süredir devam eden toz ve kum fırtınasının şiddetini yitirmesi ve havanın açmasının ardından çıkan hafif rüzgarın ikiz robotların güneş panellerindeki tozları temizlediğini, bataryalarının tam güçle dolmasını sağladığını belirtmişlerdi. Yeri dolayısıyla toz fırtınalarından ikizi Opportunity kadar etkilenmeyen Spirit adlı diğer robot ise adına "Home Plate" (Yurt Düzlüğü) denilen ve lav ile su karışımı bir toprağın kanıtlarının yer aldığı kaya katmanından oluşan bölgede uzun süredir bulunuyor.
MARS'IN BUZ ÇAÄžLARI
Öte yandan, astronomların yeni teorisine göre, Mars'taki son 5 milyon yılda meydana gelen 40 buz çağı, gezegenin daimi buz tabakasını ekvatora doğru iterek erimesine yol açtı. Hawaii Üniversitesi'nden Norbert Schörghofer, Mars'taki iklim değişikliğine gezegenin yörüngesindeki dönemsel iniş çıkışların neden olduğunu ve bunun gezegenin yüzeyine düşen güneş ışını miktarını değiştirdiğini belirtti.
Nature dergisinin bu haftaki sayısında da yayınlanan yeni teoriye göre, Mars'ın buzul çağlarında Güneş'in tam rolünü kavrayabilmek, Kızıl Gezegen hakkındaki birçok sorunun da yanıtlanmasını sağlayabilecek, ayrıca bilim insanlarına, yörüngesel değişikliklerden etkilenen Dünya'nın karmaşık iklim sistemlerin anlama konusunda da yardımcı olabilecek.
kaynak:internethaber