:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: 'Iftardan Hemen Sonra Cay Icmeyin ..
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
BURSA (İHA) - Uzmanlar, çeşitli yemeklerle donatılan iftar sofrası ve hızlı yemenin çeşitli sağlık sorunlarına yol açacağını belirterek, " İftar ve sahurda ağır ve yağlı gıdalar yerine hafif, posalı ve sebze ağırlıklı besinler tercih edilmeli" uyarısında bulundu.

Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyet Uzmanı Ayşe Bulca, Ramazan ayı boyunca beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini ifade ederek, dengesiz beslenenlerde halsizlik, depresyon gibi birçok sağlık probleminin görüldüğünü söyledi.

Ramazanda sağlık açısından, yiyip içerken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında açıklamalarda bulunan Ayşe Bulca, "Dengesiz beslenen kişilerde halsizlik, depresyon, mide ağrısı, hazımsızlık, tansiyon düşmesi gibi birçok sağlık problemi görülebiliyor. Sahura kalkmamak veya sahurda fazla miktarda yağlı besinler almak, iftarda ise, çok miktarda ve çok çeşitli yemekler, kan şekerini hızla yükselten gıdaları almak, hızlı yemek yemek ve yeteri kadar su içmemek yanlıştır. İftar ve sahurda ağır ve yağlı gıdalar yerine hafif, posalı ve sebze ağırlıklı besinler tercih edilmeli" dedi.

Ramazan ayı boyunca beslenme konusunda oruç tutacaklara tavsiyelerde bulunan Bulca, besin yönünden dengeli bir iftar sofrası hazırlamaya dikkat edilmesinin önemine işaret etti. İftarda, ilk önce hafif, az yağlı gıdalar yenmesi gerektiğine temas eden Bulca, "Çok yemek, boş olan mideye yüklenilmesine sebep olur. Bu durumda sindirim zorlaşır, midede ağırlık, ekşime, yanma, bulantı, bağırsaklarda kabızlık, şişkinlik gibi sağlık problemleri yaşanır. Bunun için ilk oruç açıldığında hurma, peynir, domates, zeytin, kepek ekmeği gibi kahvaltılıklar veya çorba, etli sebze yemeği gibi hafif yemeklerle iftara başlanmalı, sindirime zaman tanıyarak 15-20 dakika sonra az yağlı ızgara, et yemeği, kuru baklagiller, sebze yemeği, salata, ayran, cacık gibi yemeklerle devam edilmeli. Bir anda yemek yenmemeli ve iftarı gece boyunca yaymalıdır. Mutlaka sahura da kalkmalıdır" diye konuştu.

İftardan hemen sonra çay ve kahve içmenin doğru olmadığını da anlatan Bulca, "Bu tür yiyecekler demirin emilimini azaltır. Bu yüzden yemekten en az 2 saat sonra içilmesi uygundur. Tatlı yemek isteniyorsa, iftardan iki saat sonra, hamurlu ağır tatlılar yerine, sütlü tatlılar ara öğün olarak seçilmeli. Çay ve kahve yanında bisküvi, kurabiye atıştırmayı hiç önermiyoruz. Kuruyemiş isteniyorsa, yemekten sonra ara öğün olarak 5 fındık, 2-3 ceviz alınabilir. Mutlaka sahura kalkılmalı ve hafif besinler
tüketilmeli" şeklinde konuştu.
[COLOR="Black"]Valla çay içmiyorum ama ne bulursam yiyorumTongue. yağlı yağsız hiç farketmiyorTongue...

tşkler tavsiyeler için ama dikkat edeceğimi hiç sanmıyorumSmile...
[/COLOR]
Smile-Smile-Smile

Eee yani bütün Gün birsey yememi$sin, anliyorum seni önüne gelen herseyi yersen (:
Rica ederim Arkadasim ..
sahurda cay daa güseL Big Grin
Sahurda birde Cay mi demliyorsun ..xD
annem demlio :yikildim:

benm işim olmas Big Grin
Sahur Vaktinde birde Cayi yapamam, uzun sürüyor x)
bir kac dakika biseler yiyip, yatiyorum hemen..=D
Big GrinBig GrinD

annadım xD
Sevindim x)Smile