Ferdi Tayfur
1948 yilinda Adana Hürriyet Mahallesi''nde dünyaya geldi. Ünlü tiyatro ve düblaj sanatçisi Ferdi Tayfur hayrani olan baba Cumali ortanca ogluna Ferdi Tayfur adni koyar. En büyük istegi Ferdi''nin iyi bir tahsil görmesidir. Ancak, babasinin öldürülmesi, Ferdi''nin okul hayatinin yarida kesilmesine neden olur. Okulu birakmak zorunda kalan Ferdi, çiftlikte çalisarak ailesinin geçimine katkida bulunur. Genç Ferdi daha 16 yasindayken Sarkici olmak hayaliyle Adana''dan Istanbul''a gelir. O yillarda çocuk sarkicilara pek ragbet bulunmadigindan, kendini ispatlayamayan Ferdi Tayfur, tekrar Adana''ya döner ve çiftlikte traktör soförlügüne devam eder.
Bütün günü Çukurova''da Pamuk tasimakla geçen Ferdi Tayfur''un gönlünde alevlenen Sarkicilik atesi bir türlü sönmez. Sarkici ve söhret olamk ümidiyle için için yanmaktadir soför Ferdi. 1968 yilinda tekrar Istanbul''a gelir ve Seda Plak ile iki plaklik anlasma yapar. Ancak yaptigi iki 45''lik de Hayal kirikligidirdir Ferdi için. Her defasinda karsisina sanssizlik çikmaktadir. Büyük ümitsizlik içinde yeniden Adana''ya döner ve çiftlikteki islerin basina geçer. Aradan üç yil geçtikten sonra yaptigi Huzurum Kalmadi adli plak da satilmaz. Ancak Yilmadim, inatla çalismaya devam ettim. Traktör basinda bile sarki besteliyordum diyor Ferdi Tayfur. 1973 yilinda Görsev Plak adina yaptigi Kir Çiçekleri adli 45''lik, ancak Ferdi''nin geçimini saglamaya yeter. Ama aradigi, istedigi çikisi bir türlü yapamaz. Yalniz, basindan beri yakasini birakmayan Sanssizlik bu kez Ferdi''nin pesini birakmisti. Sans ibresi artik Ferdi''den yana dönmekteydi.
Satilan her plak basina 1 lira alan Ferdi Tayfur geçim zorluklari içinde nisanlanir ve kisa bir süre sonra evlenir. 1974 yilinda yaptigi Bana Gerçekleri Söyle adli 45''lik ile adini yavas yavas duyurur Ferdi Tayfur. Çocuk yasta yoksullugun bütün acisini benliginde hisseden Ferdi Tayfur, ailesine, kardeslerine ve cezaevinde olan agabeyisine bakmak için daha büyük bir hirsla sarkiciliktaki iddiasini sürdürme savasina girer.
Bana Gerçekleri Söyle ile piyasada adini duyuran Ferdi Tayfur, 1975 yilinda Elenor Plak''a transfer olur. Önce Birak Su Gurbeti, ardindan da Çesme adli sarkisi ile adini duyuran genç sarkici zirveye adim adim yaklasir. Çesme ile söhret basamaklarini ikiser ikiser tirmanan Ferdi Tayfur''a sinema kapilarida açilir. 1976 yilinda Çesme filmini çekerken Necla Nazir ile tanisir ve ona asik olur.
Adini Arabesk müzigin Devleri arasina yazdiran Ferdi Tayfur, gazino neonlarinin bas kösesindeki yerini de kisa zamanda alir. Gazinocular, filmciler ve plak yapimcilari Adana''nin bu bagriyanik sarkicisinin kapisini asindirir. Allah Yürü ya kulum demistir. Ferdi de yürümeye devam eder. Çesmeden sonra yaptigi Derbeder, Benim Gibi Sevenler, Yadeller, Son Sabah, Boynu Bükük, Olmaz Olsun, Yuvasiz Kuslar, Batan Günes, Huzurum Kalmadi, Günaha Girme, Kalbimdeki Aci, Sen de mi Leyla, Yakti Beni, Insan Sevince, Durdurun Dünyayi, Bir Damla Ates, Bende Özledim, Herseyim Sensin, Utaniyorum, Çilgin Arzular, Haram Oldu, Içimde Bir His Var, Ya Benimsin Ya Topragin, Sevgiler Çiçek Gibi, Affet Allah''im, Naz Etme-Canina Okuyacagim, Allah''im Sen Bilirsin, Hosçakal Leyla, Bizim Sokaklar, Bana da Söyle, Emmoglu, Mor Güller, Dünya, Of Daglar ve Yoksun-Kör Talih gibi kaset ve filmleriyle milyonlarin gönlünden ve dilinden düsmeyen ünlü bir sanatçi oldu.
Dillere düsen sarkilarini sinemada ayni isimle filme çeken Ferdi Tayfur, çok sayida film çekti. Sarkicilik, sinema oyunculugunun yanisira, yönetmenlik arzusuyla yanip tutusan Ferdi Tayfur, su filmleri yönetti: Haram Oldu, Içimde Bir His Var, Ya Benimsin Ya Topragin, Canina Okuyacagim, Sevgiler Çiçek Gibi ve Affet Allaim.
Yaklasik 40 kaset ve 30''un üzerinde film yapan ünlü sanatçi 9 kez Altin Plak ödülü aldi. 1982 yilinda kendi adina Ferdifon Plakçilik sirketini kuran Ferdi Tayfur''un ilk evliliginden 3 çocugu, yaklasik 25 yildir birlikte oldugu sinema oyuncusu Necla Nazir''dan da bir kizi bulunuyor.
baba işte gerçek sanatçı bu saol ademim abeyim ferdi forever
adem ellerine sağlık çok güzel olmuş tşkler
bu arada çikitamuz Ferdi Baba 1947 doğumlu ama 1 yıldan bişey olmaz
Ferdi Baba için söylenecek bişey yok Ferdi Baba antılmaz Yaşanır onu ancak Ferdiciler anlar
abi özürdilerim 1 yıl orada öyle yazıyodu ama çok güzel olmuş saol adem bey