11-17-2007, Saat: 09:54 PM
Hac yolcularının büyük bir sevinç ve telaş içinde hac hazırlığı yaptıklarını görmekteyiz. Bu münasebetle bütün İslâm aleminin köyünde, kentinde yaşayan yüzbinlerce Müslüman da aynı yolun heyecanı ve hazırlığı içinde bulunuyor.
Hacca ilk defa gidecekler, o mübarek beldeyi görebilmenin, o ilâhî ibadeti yapabilmenin heyecanını yaşarlarken, ikinci ve üçüncü defa gidecekler de o muhteşem mü’minler seline bir kere daha katılmanın sevinci içindeler.
Evet bu mübarek Hac mevsimindeki hazırlığı görünce zengin ve fakir her Müslümanın gönlüne bir ateş düşer. Her Müslüman, o mukaddes beldeyi görmeyi ve bu vecîbeyi ifâ etmeyi ister. Fakirliğinden dolayı hacca gidemeyen ve fakat:
- Ah imkânım olsaydı da hacca ben de gidebilseydim, diye içten yalvarmaları imanlarının kuvvetli olmasına delil olurken; her türlü şartlara sahip olduğu halde, haccetmeyi aklına bile getirmeyen zenginlerin halleri ise; Allah korusun, imanlarının zayıflığına bir işarettir.
Allah’a ve Resûlüne inanan her mü’min, bu şerefli vazifeyi samimi olarak ister. Başta Kâbe’yi ziyaret etmekten, insanlığın medarı iftiharı Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimizin doğup büyüdüğü, Allah yolunda mücadelelerle dolu hayatını geçirdiği, her köşesinde O’na ve diğer peygamberlere ait binbir hatırayı yaşatan Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere’yi ziyaret etmekten, orada dünyanın dört bucağından gelen din kardeşlerimizle bir kaç önemli gün geçirmekten elbette pekçok şeyler kazanır.
Hac, bir turistik geziden ibaret olmayıp, bir ibadettir. Bunun için kendilerine hac farz olan Müslümanlar önce bir hazırlık yapmak durumundadırlar. Binaenaleyh, hacc yolculuğuna çıkmak üzere bulunan hacı adaylarına bazı noktaları hatırlatmakta fayda vardır. Bugünkü hac vazifeleri çoğunlukla bilgisizce ve “Uydum kalabalığa” şeklinde yapılmaktadır. Bazan her türlü külfete ve maddî fedakârlığa katlanarak bu yolculuğu tamamlayan ve yurduna dönen bir kimse, hacı olmadan dönebilmektedir. Haccın farz ve vaciplerini ve haccın tamam olması için gerekli diğer hususları bilemediği için hac vazifelerini eksik veya hatalı yapmaktadır.
Halbuki farz olarak ömürde bir defa yerine getirilmekte olan hac, günahlardan arınmak için önemli bir fırsattır. Her yolculuk için belli bir hazırlık yapıldığı gibi, bu kutsal yol için de çok yönlü hazırlıklar yapılmalıdır.
Bu fırsattan gereği gibi yararlanmak için hacca ruhen ve bedenen çok iyi hazırlanmak ve âdaba riayet etmek gerekir.
Âdâb = Edebler: İşlenmesine sevap terettüp eden ve dînen matlup kabul edilen ama terkine zemin taalluk etmeyen amel demektir. Yani, yapılması sevap olan, fakat yapılmaması da günah sayılmayan amele “Âdâb” denir.