09-22-2006, Saat: 07:05 PM
Yayla ?orbas? - (5 Ki?ilik)
Gerekli Malzemeler :
10 Su Barda?? Et Suyu
1 Su Barda?? Pirin?
5-6 Su Barda?? Un
125 gr Tereya?? veya Margarin
250 gr Yo?urt
2 Yumurta Sar?s?
2 ?ay Ka???? Kekik
Tuz
Haz?rlan???:
Bir tencerede et suyunu kaynat?n. ??ine pirinci ilave edin. Ba?ka bir tencerede un, tereya?? ya da margarinin 100 gram?n?, yo?urt ve yumurta sar?s? ile kar??t?r?n. Kar???ma bir bardak su ilave edip, bir kez daha iyice kar??t?r?n. Ate?i iyice k?s?n.
Kar???m?, et suyunun i?ine bir tel s?zge?ten ge?irerek kat?n. Ka??kla s?rekli kar??t?rarak yedirin. Tuzunu da att?ktan sonra yayla ?orbas?n? a??r ate?te 20 dakika pi?irin.
Bir sahanda kalan tereya?? yada margarini eritip, keki?i ilave edin. Kekikli ya?? ?orban?n ?zerinde gezdirip s?cak olarak servis yap?n.
------------------------------------------------------------------------
Top Tarhana ?orbas? - (6 Ki?ilik)
Gerekli Malzemeler :
2 Par?a Tarhana
1/2 Su Barda?? Nohut
1/2 Su Barda?? Ku?ba?? Ya?s?z Koyun Eti
1 Adet ?ri Domates
5 Di? Sarm?sak
1 ?orba Ka???? Margarin
Tuz, Tane Karabiber
10 Su Barda?? Su
Haz?rlan???:
Kurutulmu? tarhana ile nohutu bir gece ?nceden ?slatal?m. Nohut, tarhana ve eti bir tencereye alarak, domatesi rendeleyelim. Karabiber taneleri ve 10 su barda?? suyu ekleyip, etler yumu?ay?p lime lime olana dek pi?irelim.
Pi?en ?orbay? ate?ten alarak etleri ezelim. ?zerine d?v?lm?? sarm?saklar? ekleyelim. Margarini tavada k?d?rarak k?rm?z? biberi ekleyelim. Ya?? ?orban?n ?zerine gezdirerek servis yapal?m.
Tarhanan?n Yap?l??? : Top tarhana Denizli y?resinde de?irmenlerde normal undan ayr? olarak tarhanal?k iri kepekli bu?daydan ???t?l?r. Bire bir ?l??de kaynam?? suyun i?ine kepekli un kat?l?r. Kar??t?r?larak a??r ate?te koyu?ana dek pi?irip, hamurla ?zle?ene dek yo?rulur. Tuz eklenir. Hamur, topraktan yap?lm?? b?y?k kaplara koyulur. 3 hafta her g?n yo?rulur. 3 hafta sonunda top top ?ekil verilerek g?ne?te kurutulur.
-------------------------------------------------------------------------
Yo?urt ?orbas? - (6 Ki?ilik)
Gerekli Malzemeler :
1 Su Barda?? Nohut (ak?amdan ?slat?lm??)
1 ?ay Ka???? Karbonat
1 Su Barda?? Yo?urt
1/2 Su Barda?? Un
2 Adet Yumurta Sar?s?
5 Su Barda?? Su
1 Adet Tavuk Suyu Tableti
1 ?orba Ka???? Tereya??
Tuz, K?rm?z? Biber, Kuru Nane<
Haz?rlan???:
?n haz?rl?k olarak nohudu 1 ?ay ka???? karbonat ilave edilmi? suda ak?amdan ?slatal?m. Ertesi g?n nohutu yumu?ayana dek ha?layal?m.
Yo?urdu derin bir kap i?inde 2 yumurta sar?s? ile iyice kar??t?ral?m ??ine un ve biraz su ilave ilave ederek, topaks?z bir k?vama gelene dek kar??t?ral?m.Suyu, tavuk suyu tabletini ve ha?lanm?? nohutlar? da ilave edelim. A??r ate? ?zerinde ve s?rekli kar??t?rarak ?orbay? pi?irelim.
?orban?n pi?mesine yak?n tuzu ilave ederek, ?orbay? ate?ten alal?m. Tereya??n? k???k bir tavada eritelim. K?rm?z? biber ve naneyi tereya??n?n i?ine ilave edelim. Bir iki kez ?evirip ate?ten alal?m. Ya?? ?orban?n ?zerine gezdirerek servis yapal?m.
------------------------------------------------------------------------
Yaz Gecesi - (4 Ki?ilik)
Gerekli Malzemeler :
1 Su Barda?? Amerikan Pirinci
1 Yemek Ka???? Sahlep
6 Su Barda?? S?t
2 Su Barda?? Kavun Suyu
4 Dilim Kavun
1 Su Barda?? ?eker
1 Yemek Ka???? Rak?
Haz?rlan???:
Pirinci, s?t ile pi?irdikten sonra kavun suyunu ilave edin. ?eker ve sahlebi beraber kar??t?rarak kaynayan s?tl? pirince ekleyin.
B?t?n malzemeyi kar??t?rarak k?s?k ate?te pi?irdikten sonra rak?y? d?k?p, so?umaya b?rak?n. Buzdolab?nda dondurarak kavun dilimleri ile servis yap?n.
-----------------------------------------------------------------------
Zencefilli Patl?can Ezmesi - (4 Ki?ilik)
Gerekli Malzemeler :
1 kg patl?can, saplar? al?nm??
175 ml yo?urt
1 di? sarm?sak, ezilmi?
1 yemek ka???? ?eker
1 ?ay ka???? zencefil
1/2 ?ay ka???? kimyon
Tuz ve karabiber
Maydanoz, s?slemek i?in
Haz?rlan???:
F?r?n? 200 C ye ayarlay?p ?s?t?n. Patl?canlar? bir ?atalla delin. Sonra 45-60 dak. bir ka??kla bast?r?ld???nda yumu?ak olana dek pi?irin.
Patl?canlar? f?r?ndan ??kart?p so?umaya b?rak?n. Boylamas?na ikiye b?l?n ve hafif?e s?karak ac? suyunu ak?t?n. Kabuklar?n? soyup patl?can?n i?ini so?umaya b?rak?n.
Patl?canlar?, yo?urdu, sarm?sa??, ?ekeri, zencefili, kimyonu, tuz ve biberi blender da kar??t?r?n. 1 veya 2 kaseye koyup 2-3 saat buzdolab?nda tutun.
Servis etmeden ?nce maydanozla s?sleyin.
SERV?S ONER?LER?: Ezmeyi k???k pide, salatal?k, biber, vs. ile servis edin.
-----------------------------------------------------------------------
Yo?urtlu Tutma? ?orbas? - (6 Ki?ilik)
Gerekli Malzemeler :
1 lt Et Suyu
3 Yemek Ka???? Un
2 Yemek Ka???? Yo?urt
1 Yemek Ka???? Tereya??
1 Limon Suyu
2 Yumurta Sar?s?
1 Su Barda?? S?t
1 Kahve Ka???? Pulbiber
S?sleme i?in: Kruton Ekmek
Haz?rlan???:
Bir kapta un, yo?urt, limon suyu ve yumurta sar?lar?n? s?tle kar??t?r?n. Bir tencerede et suyunu kaynat?n. Kaynamakta olan et suyuna yo?urtlu kar???m? yava? yava? ilave edin. A??r ate?te 15 dakika kaynat?n.
Ayr? bir kapta tereya??n? eritip pulbiberle kar??t?r?n. Haz?rlad???n?z ?orban?n ?zerine d?k?n. Kruton ekmekle servis yap?n.
Not: Arzuya g?re ?zerine taze nane yapra?? ilave edip servis yapabilirsiniz.
-----------------------------------------------------------------------
Terbiyeli Pa?a ?orbas? - (6 Ki?ilik)
Gerekli Malzemeler :
Pa?a Malzemesi
4 Kuzu Pa?a (Ke?i pa?as? olursa daha iyi olur)
4 Su Barda?? Su
Tuz
Terbiye Malzemesi
1 ?orba Ka???? Tereya??
1 ?orba Ka???? Un
2 Yumurta
1 Limon Suyu
6 ?orba Ka???? Sirke
6 Di? Sarm?sak
Haz?rlan???:
K?l bezleri temizlenmi? t?ts?lenmi? pa?alar? d?d?kl? tencereye al?p 4 su barda?? su ve tuz ilave ederek 2 saat pi?irin.
Ba?ka bir tencerede tereya??n? k?zd?r?n. Unu ilave edip 2 dakika kavurun. Kavrulan una 2 ?orba ka???? pa?a suyundan ekleyip kar??t?r?n. 1-2 ta??m kaynad?katan sonra kar???m? pa?alara ekleyin. Limon suyu ve yumurtay? ayr? bir kapta iyice ??rp?n ve ?orbaya yava? yava? ilave edin.
?orbay? servis tabaklar?na payla?t?r?n. ?zerine sirke ve sarm?sak ekleyerek servis yap?n.
Not: ?orbay? s?rekli kar??t?rmay? ihmal etmeyin. B?ylelikle yumurtan?n kesilmesini engellemi? olursunuz. Ayr?ca kaynarken 1 defne yapra?? eklerseniz daha lezzetli olur.
-----------------------------------------------------------------------
Taze Tarhana ?orbas?
Gerekli Malzemeler :
2 adet domates
2 adet k?rm?z? sivri biber
2 adet ye?il sivri biber
2 adet havu?
1 su bardag? yo?urt
Yar?m su barda?? un
5 su barda?? et suyu
1 yemek ka???? tereya??
1 tatl? ka???? k?rm?z? pul biber
Yeteri kadar tuz
Gerekli Malzemeler :
10 Su Barda?? Et Suyu
1 Su Barda?? Pirin?
5-6 Su Barda?? Un
125 gr Tereya?? veya Margarin
250 gr Yo?urt
2 Yumurta Sar?s?
2 ?ay Ka???? Kekik
Tuz
Haz?rlan???:
Bir tencerede et suyunu kaynat?n. ??ine pirinci ilave edin. Ba?ka bir tencerede un, tereya?? ya da margarinin 100 gram?n?, yo?urt ve yumurta sar?s? ile kar??t?r?n. Kar???ma bir bardak su ilave edip, bir kez daha iyice kar??t?r?n. Ate?i iyice k?s?n.
Kar???m?, et suyunun i?ine bir tel s?zge?ten ge?irerek kat?n. Ka??kla s?rekli kar??t?rarak yedirin. Tuzunu da att?ktan sonra yayla ?orbas?n? a??r ate?te 20 dakika pi?irin.
Bir sahanda kalan tereya?? yada margarini eritip, keki?i ilave edin. Kekikli ya?? ?orban?n ?zerinde gezdirip s?cak olarak servis yap?n.
------------------------------------------------------------------------
Top Tarhana ?orbas? - (6 Ki?ilik)
Gerekli Malzemeler :
2 Par?a Tarhana
1/2 Su Barda?? Nohut
1/2 Su Barda?? Ku?ba?? Ya?s?z Koyun Eti
1 Adet ?ri Domates
5 Di? Sarm?sak
1 ?orba Ka???? Margarin
Tuz, Tane Karabiber
10 Su Barda?? Su
Haz?rlan???:
Kurutulmu? tarhana ile nohutu bir gece ?nceden ?slatal?m. Nohut, tarhana ve eti bir tencereye alarak, domatesi rendeleyelim. Karabiber taneleri ve 10 su barda?? suyu ekleyip, etler yumu?ay?p lime lime olana dek pi?irelim.
Pi?en ?orbay? ate?ten alarak etleri ezelim. ?zerine d?v?lm?? sarm?saklar? ekleyelim. Margarini tavada k?d?rarak k?rm?z? biberi ekleyelim. Ya?? ?orban?n ?zerine gezdirerek servis yapal?m.
Tarhanan?n Yap?l??? : Top tarhana Denizli y?resinde de?irmenlerde normal undan ayr? olarak tarhanal?k iri kepekli bu?daydan ???t?l?r. Bire bir ?l??de kaynam?? suyun i?ine kepekli un kat?l?r. Kar??t?r?larak a??r ate?te koyu?ana dek pi?irip, hamurla ?zle?ene dek yo?rulur. Tuz eklenir. Hamur, topraktan yap?lm?? b?y?k kaplara koyulur. 3 hafta her g?n yo?rulur. 3 hafta sonunda top top ?ekil verilerek g?ne?te kurutulur.
-------------------------------------------------------------------------
Yo?urt ?orbas? - (6 Ki?ilik)
Gerekli Malzemeler :
1 Su Barda?? Nohut (ak?amdan ?slat?lm??)
1 ?ay Ka???? Karbonat
1 Su Barda?? Yo?urt
1/2 Su Barda?? Un
2 Adet Yumurta Sar?s?
5 Su Barda?? Su
1 Adet Tavuk Suyu Tableti
1 ?orba Ka???? Tereya??
Tuz, K?rm?z? Biber, Kuru Nane<
Haz?rlan???:
?n haz?rl?k olarak nohudu 1 ?ay ka???? karbonat ilave edilmi? suda ak?amdan ?slatal?m. Ertesi g?n nohutu yumu?ayana dek ha?layal?m.
Yo?urdu derin bir kap i?inde 2 yumurta sar?s? ile iyice kar??t?ral?m ??ine un ve biraz su ilave ilave ederek, topaks?z bir k?vama gelene dek kar??t?ral?m.Suyu, tavuk suyu tabletini ve ha?lanm?? nohutlar? da ilave edelim. A??r ate? ?zerinde ve s?rekli kar??t?rarak ?orbay? pi?irelim.
?orban?n pi?mesine yak?n tuzu ilave ederek, ?orbay? ate?ten alal?m. Tereya??n? k???k bir tavada eritelim. K?rm?z? biber ve naneyi tereya??n?n i?ine ilave edelim. Bir iki kez ?evirip ate?ten alal?m. Ya?? ?orban?n ?zerine gezdirerek servis yapal?m.
------------------------------------------------------------------------
Yaz Gecesi - (4 Ki?ilik)
Gerekli Malzemeler :
1 Su Barda?? Amerikan Pirinci
1 Yemek Ka???? Sahlep
6 Su Barda?? S?t
2 Su Barda?? Kavun Suyu
4 Dilim Kavun
1 Su Barda?? ?eker
1 Yemek Ka???? Rak?
Haz?rlan???:
Pirinci, s?t ile pi?irdikten sonra kavun suyunu ilave edin. ?eker ve sahlebi beraber kar??t?rarak kaynayan s?tl? pirince ekleyin.
B?t?n malzemeyi kar??t?rarak k?s?k ate?te pi?irdikten sonra rak?y? d?k?p, so?umaya b?rak?n. Buzdolab?nda dondurarak kavun dilimleri ile servis yap?n.
-----------------------------------------------------------------------
Zencefilli Patl?can Ezmesi - (4 Ki?ilik)
Gerekli Malzemeler :
1 kg patl?can, saplar? al?nm??
175 ml yo?urt
1 di? sarm?sak, ezilmi?
1 yemek ka???? ?eker
1 ?ay ka???? zencefil
1/2 ?ay ka???? kimyon
Tuz ve karabiber
Maydanoz, s?slemek i?in
Haz?rlan???:
F?r?n? 200 C ye ayarlay?p ?s?t?n. Patl?canlar? bir ?atalla delin. Sonra 45-60 dak. bir ka??kla bast?r?ld???nda yumu?ak olana dek pi?irin.
Patl?canlar? f?r?ndan ??kart?p so?umaya b?rak?n. Boylamas?na ikiye b?l?n ve hafif?e s?karak ac? suyunu ak?t?n. Kabuklar?n? soyup patl?can?n i?ini so?umaya b?rak?n.
Patl?canlar?, yo?urdu, sarm?sa??, ?ekeri, zencefili, kimyonu, tuz ve biberi blender da kar??t?r?n. 1 veya 2 kaseye koyup 2-3 saat buzdolab?nda tutun.
Servis etmeden ?nce maydanozla s?sleyin.
SERV?S ONER?LER?: Ezmeyi k???k pide, salatal?k, biber, vs. ile servis edin.
-----------------------------------------------------------------------
Yo?urtlu Tutma? ?orbas? - (6 Ki?ilik)
Gerekli Malzemeler :
1 lt Et Suyu
3 Yemek Ka???? Un
2 Yemek Ka???? Yo?urt
1 Yemek Ka???? Tereya??
1 Limon Suyu
2 Yumurta Sar?s?
1 Su Barda?? S?t
1 Kahve Ka???? Pulbiber
S?sleme i?in: Kruton Ekmek
Haz?rlan???:
Bir kapta un, yo?urt, limon suyu ve yumurta sar?lar?n? s?tle kar??t?r?n. Bir tencerede et suyunu kaynat?n. Kaynamakta olan et suyuna yo?urtlu kar???m? yava? yava? ilave edin. A??r ate?te 15 dakika kaynat?n.
Ayr? bir kapta tereya??n? eritip pulbiberle kar??t?r?n. Haz?rlad???n?z ?orban?n ?zerine d?k?n. Kruton ekmekle servis yap?n.
Not: Arzuya g?re ?zerine taze nane yapra?? ilave edip servis yapabilirsiniz.
-----------------------------------------------------------------------
Terbiyeli Pa?a ?orbas? - (6 Ki?ilik)
Gerekli Malzemeler :
Pa?a Malzemesi
4 Kuzu Pa?a (Ke?i pa?as? olursa daha iyi olur)
4 Su Barda?? Su
Tuz
Terbiye Malzemesi
1 ?orba Ka???? Tereya??
1 ?orba Ka???? Un
2 Yumurta
1 Limon Suyu
6 ?orba Ka???? Sirke
6 Di? Sarm?sak
Haz?rlan???:
K?l bezleri temizlenmi? t?ts?lenmi? pa?alar? d?d?kl? tencereye al?p 4 su barda?? su ve tuz ilave ederek 2 saat pi?irin.
Ba?ka bir tencerede tereya??n? k?zd?r?n. Unu ilave edip 2 dakika kavurun. Kavrulan una 2 ?orba ka???? pa?a suyundan ekleyip kar??t?r?n. 1-2 ta??m kaynad?katan sonra kar???m? pa?alara ekleyin. Limon suyu ve yumurtay? ayr? bir kapta iyice ??rp?n ve ?orbaya yava? yava? ilave edin.
?orbay? servis tabaklar?na payla?t?r?n. ?zerine sirke ve sarm?sak ekleyerek servis yap?n.
Not: ?orbay? s?rekli kar??t?rmay? ihmal etmeyin. B?ylelikle yumurtan?n kesilmesini engellemi? olursunuz. Ayr?ca kaynarken 1 defne yapra?? eklerseniz daha lezzetli olur.
-----------------------------------------------------------------------
Taze Tarhana ?orbas?
Gerekli Malzemeler :
2 adet domates
2 adet k?rm?z? sivri biber
2 adet ye?il sivri biber
2 adet havu?
1 su bardag? yo?urt
Yar?m su barda?? un
5 su barda?? et suyu
1 yemek ka???? tereya??
1 tatl? ka???? k?rm?z? pul biber
Yeteri kadar tuz