07-30-2009, Saat: 08:21 PM
malzemeler
Bu ölçülerden 5 adet simit çıkıyor. Daha fazla simite ihtiyacınız varsa miktarları ona göre ayarlayın.
• 1,5 çay bardağı ılık su (200 ml)
• 1,5 çorba kaşığı kuru toz maya (yaş maya kullanacaksanız, bir paket, 42. gr.)
• 1 çay bardağı oda sıcaklığında süt (150 ml)
• 3 su bardağı un (375 gr.)
• 1-2 tutam tuz
• 1 çorba kaşığı toz şeker
• 1 tatlı kaşığı mahlep
• Bol miktarda susam (simitlerin her yanını susamla kaplamak için birkaç küçük paket susam kullandım ben.)
• Bir çay bardağı su + 1,5 çorba kaşığı pekmez
Yapılışı
• Öncelikle 1,5 çay bardağı ılık suda mayayı eritin ve 1 çorba kaşığı şeker ekleyip karıştırın, kabarması için biraz bekleyin.
• Unu hamur yoğuracağınız kaba eleyin, tuz ve mahlebi ekleyip karıştırın. Karışımın ortasını havuz gibi açın.
• Mayalı suyu ve sütü ilave edip yoğurmaya başlayın. Hamur elinize yapışan bir kıvamda olacak, bir miktar daha una ihtiyacınız olabilir fakat hamur tamamen elinize yapışmayan bir kıvama gelmeyecektir. Yumuşak ve hafif elinize yapışan ama elinizde kalıntı bırakmayan bir hamur elde edince yoğurmayı bırakın ve üzerini örtüp 30 dk. mayalanması için bekletin.
• Bir kapta 1 çay bardağı su ve 1,5 çorba kaşığı pekmezi karıştırın, susamları da geniş ve düz bir tabağa alın.
• Fırınınızı 175 dereceye ayarlayın.
• Hamurun mayalanma süresi bitince hamuru tezgaha alıp çok az un ilavesiyle hafifçe yoğurun ve yapışkanlığını alın.
• Hamuru beş eşit parçaya ayırıp her birini top haline getirin.
• Topları teker teker elinize alıp resimdeki gibi parmaklarınızla ortasına bir delik açın ve hamuru parmaklarınız etrafında hafifçe döndürerek deliği genişletin. Bu işlem hamur elastik olduğu ve çok kolay şekilldendiği için oldukça basit. Elde ettiğiniz çember orjinal simit boyutlarına geldiğinde hamuru önce pekmezli suya her tarafı ıslanacak şekilde batırın ve daha sonra susam dolu tabağa yerleştirin.
• Simiti şeklini bozmamaya dikkat ederek susam dolu tabakta her tarafı iyice susama bulanana kadar çevirin ve yağlanmış tepsiye alın. Her top için aynı işlemleri tekrarlayın.
• Tepsinizin büyüklüğüne göre 5 adet simit 1 tepsiye sığmayabilir, ben 3 + 2 şeklinde 2 seferde pişirdim. Birinci grup pişerken diğer simitler bekleyebilir, sorun olmaz.
• Simitleri önceden ısıttığınız 175 derecedeki fırında susamlar altın sarısı renk alana ve hamur kızarana kadar pişirin.
Not: Kullandığımız süt nedeniyle bu tarifle elde ettiğiniz simitler pastane simidi kıvamı ve lezzetinde olacaktır. Sokak simidini tercih ediyorsanız verdiğim süt ölçüsü kadar süt yerine su kullanın. Süt hamura yumuşaklık verir. Su ise hamurun pişince daha sert ve çıtır olmasını sağlar. Ha bir de, kuru toz maya ya da yaş maya yerine instant maya kullanmak isterseniz mayayı suda eritmiyorsunuz. Un, tuz, mahlep karışımına ekliyorsunuz. Şekeri de bu kuru karışıma ekleyip daha sonra su ve süt ilave ederek yoğuruyorsunuz. Bunu da belirteyim
Bu ölçülerden 5 adet simit çıkıyor. Daha fazla simite ihtiyacınız varsa miktarları ona göre ayarlayın.
• 1,5 çay bardağı ılık su (200 ml)
• 1,5 çorba kaşığı kuru toz maya (yaş maya kullanacaksanız, bir paket, 42. gr.)
• 1 çay bardağı oda sıcaklığında süt (150 ml)
• 3 su bardağı un (375 gr.)
• 1-2 tutam tuz
• 1 çorba kaşığı toz şeker
• 1 tatlı kaşığı mahlep
• Bol miktarda susam (simitlerin her yanını susamla kaplamak için birkaç küçük paket susam kullandım ben.)
• Bir çay bardağı su + 1,5 çorba kaşığı pekmez
Yapılışı
• Öncelikle 1,5 çay bardağı ılık suda mayayı eritin ve 1 çorba kaşığı şeker ekleyip karıştırın, kabarması için biraz bekleyin.
• Unu hamur yoğuracağınız kaba eleyin, tuz ve mahlebi ekleyip karıştırın. Karışımın ortasını havuz gibi açın.
• Mayalı suyu ve sütü ilave edip yoğurmaya başlayın. Hamur elinize yapışan bir kıvamda olacak, bir miktar daha una ihtiyacınız olabilir fakat hamur tamamen elinize yapışmayan bir kıvama gelmeyecektir. Yumuşak ve hafif elinize yapışan ama elinizde kalıntı bırakmayan bir hamur elde edince yoğurmayı bırakın ve üzerini örtüp 30 dk. mayalanması için bekletin.
• Bir kapta 1 çay bardağı su ve 1,5 çorba kaşığı pekmezi karıştırın, susamları da geniş ve düz bir tabağa alın.
• Fırınınızı 175 dereceye ayarlayın.
• Hamurun mayalanma süresi bitince hamuru tezgaha alıp çok az un ilavesiyle hafifçe yoğurun ve yapışkanlığını alın.
• Hamuru beş eşit parçaya ayırıp her birini top haline getirin.
• Topları teker teker elinize alıp resimdeki gibi parmaklarınızla ortasına bir delik açın ve hamuru parmaklarınız etrafında hafifçe döndürerek deliği genişletin. Bu işlem hamur elastik olduğu ve çok kolay şekilldendiği için oldukça basit. Elde ettiğiniz çember orjinal simit boyutlarına geldiğinde hamuru önce pekmezli suya her tarafı ıslanacak şekilde batırın ve daha sonra susam dolu tabağa yerleştirin.
• Simiti şeklini bozmamaya dikkat ederek susam dolu tabakta her tarafı iyice susama bulanana kadar çevirin ve yağlanmış tepsiye alın. Her top için aynı işlemleri tekrarlayın.
• Tepsinizin büyüklüğüne göre 5 adet simit 1 tepsiye sığmayabilir, ben 3 + 2 şeklinde 2 seferde pişirdim. Birinci grup pişerken diğer simitler bekleyebilir, sorun olmaz.
• Simitleri önceden ısıttığınız 175 derecedeki fırında susamlar altın sarısı renk alana ve hamur kızarana kadar pişirin.
Not: Kullandığımız süt nedeniyle bu tarifle elde ettiğiniz simitler pastane simidi kıvamı ve lezzetinde olacaktır. Sokak simidini tercih ediyorsanız verdiğim süt ölçüsü kadar süt yerine su kullanın. Süt hamura yumuşaklık verir. Su ise hamurun pişince daha sert ve çıtır olmasını sağlar. Ha bir de, kuru toz maya ya da yaş maya yerine instant maya kullanmak isterseniz mayayı suda eritmiyorsunuz. Un, tuz, mahlep karışımına ekliyorsunuz. Şekeri de bu kuru karışıma ekleyip daha sonra su ve süt ilave ederek yoğuruyorsunuz. Bunu da belirteyim