10-24-2009, Saat: 09:28 PM
[url="http://www.mailce.com/wp-****************************/uploads/sakarin.jpg"]
[/url]
1. Sakarin
Kimyager Constantin Fahlberg, iş sonrası elini yıkamadığı için tarihteki en tatlı buluşu gerçekleştirdi. 1879 yılında işinden evine dönen Constantin kömür katranına bulaşmış elleriyle masaya oturdu. Yediği dürümlerde şeker tadı alan kimyager, karısına yapmış olduğu dürümlere şeker gibi herhangi bir tatlandırıcı katıp katmadığını sordu. Eşinden ‘hayır’ cevabını alan Fahlberg, şeker tadının elindeki katrandan bulaştığını fark etti. Böylece kimyager kömür katranından çıkarılan ve şekerden çok daha fazla tatlı olan sakarini bulmuş oldu.
[url="http://www.mailce.com/wp-****************************/uploads/ak%C4%B1ll%C4%B1-toz.jpg"]
[/url]
2. Akıllı toz
Çoğu insan eşyalarının tuz buz olduğunu gördüğünde üzülür fakat bu Jamie Link için geçerli değil. Kaliforniya Üniversitesi’nde kimya doktorasını yapan Jamie, üzerinde çalıştığı silikon çiplerin toz haline geldiğini görür fakat sonrasında ilginç bir şekilde farkeder ki, küçük parçacıklar hala sensör fonksiyonlarına devam etmekte. Bu mucizevi buluş, ona üniversitenin en önemli ödülünü kazandırmasının yanı sıra, onun sağlıktan deprem araştırmalarına kadar bir dizi alanda önemli bir yere sahip olmasını sağlar.
[url="http://www.mailce.com/wp-****************************/uploads/kola2.jpg"]
[/url]
3. Kola
Atlantalı eczacı John Pemberton, baş ağrısı için bir ilaç hazırlama telaşı içindeydi. İçeriğini halen bilmediğimiz karışımı 8 yıl boyunca eczanelerde satışa sundu. Fakat sonrasında tüm zamanların en popüler içeceği marketlerde şişeler halinde yerini aldı.
[url="http://www.mailce.com/wp-****************************/uploads/teflon.jpg"]
[/url]
4. Teflon
Ozon tabakasına verdiği zarar halen konuşulup tartışılan ‘klorofluorokarbon’un(CFC), omlet severlerin en önemli aracı olacağı kimin aklına gelirdi. Güçlü bir soğutucu yapmak için hazırladığı CFC karışımını hidroklorik asitle reaksiyona sokan kimyager Roy Plunkett, yanmaz yapışmaz teflon tavayı icat etti.
[url="http://www.mailce.com/wp-****************************/uploads/lastik4.jpg"]
[/url]
5. Kauçuk lastik
Charles Goodyear, yıllar boyu lastiği soğuğa ve sıcağa karşı daha dayanıklı bir hale getirmeye çalışmıştı. Bir gün kızgın sobanın üstüne kauçuk, kükürt ve kurşun karışımını döktü. Isı karışımı kömürleştirmiş fakat kullanılamaz hale getirmemişti. Goodyear karışımın sertleşmiş olduğunu ama yine de oldukça kullanışlı olduğunu fark etti. Kauçuk lastik o günden sonra tekerlekten ayakkabıya kadar her yerde kullanıldı.
[url="http://www.mailce.com/wp-****************************/uploads/plastik.jpg"]
[/url]
6. Plastik
1907’ de cila elektronik eşyalarda izolasyon malzemesi olarak kullanılıyordu. Kimyacı Leo Hendrik Baekeland, cilaya alternatif üretmek için evinde deneylerine devam ediyordu. Çalışmalarında elde ettiği yüksek sıcaklıkta şekillendirilebilen fakat kimyasal yapısı bozulmayan madde günümüzde binlerce üründe kullanılan plastikten başka bir şey değildi.
7.Radyoaktivite
1896’da fizikçi Henri Becquerel yeni deneyi üzerinde çalışırken malzemelerini toparlayıp güneşli bir günü beklemeye koyuldu. İşe geri döndüğünde uranyum parçasında özel bir değişiklik olduğunu fark etti. Sonrasında Marie ve Pierre Curie ile taşı incelediklerinde radyoaktiviteyi de bulmuş oluyorlardı.
[url="http://www.mailce.com/wp-****************************/uploads/william1.jpg"]
[/url]
8. Sentetik boya
18 yaşındaki William Perkin sıtmaya karşı çare ararken dünyanın ilk sentetik boyasını üretti. Bazı karışımları birbirine eklediğinde ortaya parlak renk verici bir madde çıktı. Karışımın doğal boyadan daha canlı ve güzel olduğunu fark eden Perkin, bu çalışma sonrasında da kanser tedavisi için kemoterapiyi icat eden Paul Ehrlich’e ilham verecekti.
[url="http://www.mailce.com/wp-****************************/uploads/kalp-pili.jpg"]
[/url]
9. Kalp pili
Mühendis Wilson Greatbatch, kalp seslerini kaydeden bir cihaz üzerinde çalışıyordu. Yaptığı cihazdan yanlış parçayı çıkaran Wilson gerekli enerjiyi cihaza verdiğinde, icadı normal bir kalpten daha doğru ve hatasız nabız atmaya başlamıştı.
[url="http://www.mailce.com/wp-****************************/uploads/penissilin.jpg"]
[/url]
10.Penisilin
Daha önce bu mucizeyi duymuş olmanız çok normal çünkü bu kaza 20’nci yüzyılın buluşu penisilini bir numaraya yerleştiriyor. Alexander Fleming bir gün üzerinde çalıştığı tezgahını temizlemeden işten çıktı. İşe geri geldiğinde ürünlerinin üstünde küf oluştuğunu fark etti. Daha ilginç olan ise bu maddelerin yanında bakterilerin çoğalma eyleminin durmasıydı. Penisilin halen antibiyotiklerde kullanılan en yaygın madde.