11-01-2009, Saat: 03:56 PM
BÖCEKLER DÜNYASININ GARİP ÖRNEKLERİ AKREP SİNEKLERİ
Tembel akım akarsular boyundaki gölgeli köşelerde, ya da batak bir ormanının derinliklerinde bazen geniş bir yaprağın üzerinde dinlenen ilk bakışta sivrisineğe benzeyen bir böcek görülebilir. Yakalanması güç değildir, fakat ele alınıp bakılınca, sivrisinekler gibi iki kanadı yerine, zar gibi ince, uzun ve dar dört kanadı, çok uzun duyargaları ve sivrisinekten daha iri kafası olduğu görülür. Yakalanan akrep sineği erkekse, karnının arka ucunda, bir çift kıskacı bulunacaktır. Akrep sineği bu kıskaçların, tıpkı akrebin iğnesini taşıyışı gibi, sırtının üzerine kıvırır. Fakat akrep sineğinin kıskaçları iğne değildir, bu sinek ise ancak yediği daha ufak böceklere zarar verebilir. Aynı zamanda balözü ile çürüyen böğürtlenimsi yemişlerin sularını içer. Bu bakımdan zararlı bir böcek sayılmazlar.
Tırtıla benzeyen larvalar, yeri kazıyıp içine girer ve küçük böceklerle beslenmek için yüzeye çıkarlar. Kazdıkları inlerin içinde pupa olurlar. Pupalar, ergin birer akrep sineği olmaları yaklaşırken, yüzeye göç ederler.
Akrep sinekleri, «Panorpidae», «Bittacidae» ve bunlar gibi birkaç aileye girerler. Tür sayısı fazla değildir. En yaygınları, Kuzey [[[Amerika]]]ya ormanlarının akrep sineği (Panorpa nebulosa) ve [[[İngiltere]]] akrep sineğidir (Panorpa eonımunıs). Bütün bu türler «Mecoptera» takımına girer.