:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: Yol ortasındaki mezarın sırrı
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Afyankarasihar’da bir caddenin ortasında mezar var. 400 yıllık mezarın yakın tarihinde yaşananlar gizemini koruyor. Halk arasında “askeri baba” diye tanınan 400 yıllık mezarın yerini değiştirmek isteyen iş makinelerinin bozulduğu iddia ediliyor.
Afyonkarahisar’ın Çavuşbaş Mahallesi’ndeki Göksu Caddesi’nde bulunan, Gülaboğlu Muhammed Askeri’nin mezarı bugüne kadar değiştirelemedi.
MÜZE MÜDÜRÜ: BATIL İNANÇ
Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü uzmanı Ahmet İlaslı, mezarın yerinin istendiği zaman değiştirilebileceğini belirterek, “Daha önce başka bir mezarın yerini değiştirdik. Mezarın kaldırılması sırasında iş makinelerinin bozulması batıl inanç” diye konuştu.
Mezarın Afyonkarahisarlıların “Askeri Baba” dediği, şair ve filozof olan Gülaboğlu Muhammed Askeri’ye ait olduğunu söyledi.
Aslen Kütahyalı olan Gülaboğlu Muhammed Askeri’nin Afyonkarahisar’a 17. yüzyılda müderris olarak geldiğini belirten İlaslı, şöyle konuştu:
HOCA VE ŞAİR
“Afyonkarahisar’da Delibaşı ayaklanmaları yüzünden medreselerden hoca yetişmemiş ve değerli bilgin kalmamış. 17. yüzyılda halk tarafından genel istek üzerine Muhammed Askeri, Afyonkarahisar müderrisliğine çağrılmış. Düzenlediği divanı hattatlar tarafından beyaza çekilmiş. Divanının bir nüshası Afyonkarahisar’da, biri Konya’da ve üçüncüsü İstanbul Üniversitesi kitaplığındadır. 2 bin 830 beyitten oluşan divanın baş tarafında Halveti tarikatının töreleri ve geleneklerinden söz edilen risale de vardır.
Muhammed Askeri, 17. yüzyılda yaşamış, bugünkü sağlık ocağının bulunduğu yerdeki Hisarardı Medresesi’nde müderrislik yapmış önemli hocalardandır ve şairdir. Bu dönemde Afyonkarahisar, kültür hayatı bakımından önemli yere sahip. Muhammed Askeri, Afyonkarahisar’da 35 yıl gibi uzun süre hocalık yapmış, öldükten sonra buraya gömüldüğü söyleniyor fakat bazı kaynaklarda Askeri’nin mezarının Kü tahya’da olduğu belirtiliyor.”
İKİ MAKİNEYE NE OLDU?
Mahalle sakinleri, mezarın yolun ortasında bulunmasıyla ilgili olarak “Zamanında yol genişlesin diye kepçeyi takıyorlar ama onun da dişlerini kırıyor. Bir başka belediyeci kepçenin üzerine çıkıyor o da başaramıyor. Böylelikle yolun ortasında kalmış” dedi.
MEZARIN KARŞISINDA MEVLANA’NIN DERS VERDİÄžİ MEDRESE VAR
Mezarın karşısındaki alana 1233 yılında medrese yapılmış. İlk dersi Hazreti Mevlana’nın verdiği medresede Mevlana Abdurrahman Efendi, Gülaboğlu Muhammed Askeri, Müderris Hasan Efendi, Hüseyin Fikri Efendi ve Mehmet Feyzi Efendi gibi pek çok alim yetişmiş.
Tasavvuf şairi Gülaboğlu Muhammed Askeri 1699 yılında vefat etmiş ve naaşı medresenin yanına gömülmüş. Osmanlının son zamanlarında resmi okulların ve vakıf işleriyle uğraşan kişilerin azalması nedeniyle medrese bakımsız kalarak harabeye dönmüş. 1978 yılında medresenin bulunduğu alanda sağlık ocağı yapı larak vatandaşların hizmetine sunulmuş.
İŞTE O MERAK EDİLEN MEZAR
2.20091014154916..jpg
1.20091014154923..jpg
Vay be .....