11-26-2009, Saat: 03:58 PM
Yönetmen : Yılmaz Erdoğan
Oyuncular : Yılmaz Erdoğan, Büşra Pekin, Ersin Korkut, Sinan Bengier Senaryo : Yılmaz Erdoğan
Yapımcı : Necati Akpınar
Görüntü yönetmeni : Uğur İçbak
Yapım tasarım : Yaşar Kartoğlu
Müzik : Yıldıray Gürgen, Deniz Erdoğan
Tür : Komedi
Yapım : Türkiye 2009 (Renkli)
Dil : Türkçe
Yapımcı Firmalar : Beşiktaş Kültür Merkezi
Dağıtım : Cinefilm
"Neşeli Hayat" Noel Baba olarak çalışan Rıza'nın ve çevresinin başından geçen komik ve hüzünlü öyküsünü beyazperdeye taşıyor.Filmde Yılmaz Erdoğan, Büşra Pekin ve Ersin Korkut rol alıyor. Geri kalan rollerin büyük bölümünü yine BKM Mutfak Oyuncuları oluşturdu. Mutfağın yirmi beş kişilik kadrosu rolleri çeşitli ağırlıklarla paylaşıyorlar. Onlara Sinan Bengier, Rıza Akın, Erdal Tosun, Cezmi Baskın, Caner Alkaya, Ayberk Atilla, Celal Tak, Fatma Murat eşlik ediyor.
Rıza Şenyurt, Noel Babanın tam olarak ne olduğunu bilmemektedir!!! Sırtında dünyanın yükünü taşıyan Noel Baba işi sonunda öğrenir: Hayat dediğimiz şey, çocukların inandığı yalanlardan daha gerçek değildir!
Film Hakkındaki Yorumlar
ILMAZ Erdoğan’ın dört yıl aradan sonra yazdığı, yönettiği ve başrolünü üstlendiği “Neşeli Hayat”ın basın gösterimine sinema eleştirmenleri yoğun ilgi gösterdi. Film çıkışında da hepsi Erdoğan’ı övgü yağmuruna tuttu. Filmin “Müslüman mahallesinde ilk Noel Baba” sloganı aslında her şeyi özetliyor. “Neşeli Hayat”, Hollywood’da artık gelenek haline gelen Noel dönemine uygun konseptte çekilmiş etkileyici bir komedi-dram... Ekmek parası için zoraki bir şekilde oyuncakçıda Noel Baba kılığında çalışmaya başlayan Rıza Şenyurt’un öyküsü Hollywood’un Noel romantizmini özgün bir şekilde yerli sinemaya uyarlıyor. Türk insanının en zor şartlarda bile nasıl kenetlendiğini, tüm zorluklara rağmen hayata nasıl umutla asıldığının altını da çiziyor. Ve mesajını da Rıza’nın “Hayat dediğimiz şey, çocukların inandığı yalanlardan daha gerçek değildir” sözüyle veriyor. Yılmaz Erdoğan, Sinan Bengier, Rıza Akın, Cezmi Baskın başta olmak üzere oyuncuların performansı da alkışı hak ediyor.
Gerçek bir mücevher
Atilla Dorsay
Görünüşte çok sade, alt düzeyde seyreden bir film ama aslında çok iyi kurgulanmış ve amaçladığı şeyi; yani Anadolu insanının İstanbul’daki çaresizliğini etkileyici bir dilde veriyor. Komedi-dram dengesi de iyi kurgulanmış. Oyuncuların performansı da çok iyi. ‘Neşeli Hayat’, sinemamızda son dönemde çekilen onca yapay örnek arasında gerçek bir mücevher gibi duruyor.
Her şey yerli yerinde
Murat Özer (SİYAD Başkanı)
Yılmaz Erdoğan’ın bence şimdiye kadar çektiği en iyi film. Her şey derli toplu. Senaryo üzerinde çok iyi çalışılmış. İki saat uzunluğuna rağmen senaryoda hiçbir aksama yok. Erdoğan aynı zamanda Frank Capra’nın “Şahane Hayat”ına da şapka çıkarmış. Hollywood’un ‘pembe gerçekçi’ üslubunu yerli tatlara çok iyi oturmuş.
En iyi yılbaşı filmimiz
Uğur Vardan (Radikal yazarı)
Yılmaz Erdoğan’ın sinema serüveninde şu ana kadar yaptığı en olgun çalışma. İyi oynanmış, özellikle iyi yazılmış, fazlalıklarından arınmış, gereksiz süslemeler (önceki filmlerindeki mesela Tuba Ünsal ve Berrak Tüzünataç gibi) barındırmayan bir film. Gözlemleri itibarıyla keskin ve sınıfsal dokundurmalarının içi dolu. Türk Sineması’nda Frank Capra esintileri doğuran bu çalışmanın, şimdilik bizim ‘En iyi yılbaşı filmimiz’ olacağı kesin!
Beylik komedilerden farklı
Cumhur Canbazoğlu (SİYAD Eleştirmeni)
Yılmaz Erdoğan’ın en iyi filmi. Ayrıca sinemamızda son dönemde çekilmiş en başarılı yapımlardan biri. Skeçlerin art arda geldiği, beylik yerli komediler arasında çok farklı bir yerde duracağı kesin. Dramatik yönü çok iyi kurulmuş. Mizahtan çok dramatik yönüyle insanı kendisine daha çok çekiyor.
Çok başarılı bir yapım
Cüneyt Cebenoyan (Birgün yazarı)
Masal ve gerçek arasında iyimser seyreden, insancıl mesajlarla dolu çok başarılı bir yapım. Başta Yılmaz Erdoğan olmak üzere oyunculuklar da çok iyi. Müziğin dramatik anlamda aşırı kullanılacağından korkuyordum ama müzikler bile yerinde, dozunda kullanılmış. Açıkçası Yılmaz Erdoğan sinemacı olarak kendi çıtasını yükseltmiş.
Filmden Kareler