:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: Ricotta(Lor Peyniri)
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
ricotta.JPG

Geçen hafta anneme, ona gelen sütçüden bizim için süt almasını rica ettim. Annem de sütü alıp getirdi. Ama kaynatmadığını söylemeyi unutmuş. Ertesi gü sütlaç yapmak üzere mutfağa geçtiğimde annem arayıp sütü kaynatmam gerektiğini söyledi. Tabi çok geç kalınmış, olan olmuş. Süt kaynamaya başlayınca topaklanma da başladı. Topaklar aklıma annemin sütü kestirerek bebek peyniri yaptığını hatırlattı. Yani ricotta. Bu hafta bilinçli kestirmeyle İtalyanların nefis, hafif ricottasından yaptım. Bunu nerelerde mi kullanabilirsin fırında patatesli köfte makarna sosları, peynirli ekmek, cheesecake, sıcak ricotta tatlısı, börekler…

Malzemeler:
  • 1 litre süt
  • 3-5 kaşık sirke
  • Tülbent
Tarif:
1. Sütü kaynatmak üzere ocağa oturtun. Kaynamaya yakın bir ısıda içine 3-5 kaşık sirke ekleyin. Karıştırın. Yoğurt da koyabilirsiniz. Aynı işi yapıyor. Sonra sütü kaynatın. Süt kesilip peynirleşmeye başlayacak. Bir yandan da süt üzerinde mavi-yeşilimsi peynir altı suyu birikecek. Sütü bir iki taşım kaynatın.
2. Tülbenti sütü alabilecek büyüklükte bir tencereye serin. Kenarları tencere dışına sarkacak kadar büyük bir tülbent kullanın. Kesilmiş sütü tülbentli tencereye dökün. Tülbentin kenarlarından tutup kaldırın. Baş tarafından düğüm atıp suyunun süzülmesi için bir yere asın ya da süzgeç içine koyun. İçerdeki topak bizim lezzetli ricottamız. Süzerek alın.
3. Ricottayı üzerine biraz reçel ya da bal dökerek tatlı olarak yemek mümkün. Güzel, hafif, sütsü tadı çok güzel.