:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: Dondurma çocuklar için vitamin ve mineral deposu
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Havaların ısınmasıyla birlikte tüketimi artan dondurmanınvirgulll.gif içerdiği vitamin ve mineraller nedeniyle besleyici değerinin oldukça yüksek olduğu bildirildi.

Konya Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Ramazan Çelebivirgulll.gif AA muhabirine yaptığı açıklamadavirgulll.gif üretiminde sütvirgulll.gif şeker ve glikoz şurubu gibi ham maddelerin kullanıldığı dondurmanınvirgulll.gif özellikle yaz aylarında daha fazla tüketildiğini belirtti.

Çelebivirgulll.gif içinde bulunan yararlı ham maddeler nedeniyle besin değeri yüksek bir ürün olan dondurmanın düzenli beslenme için her gün tüketilmesi tavsiye edilen süt ve süt ürünleri grubunda yer aldığınıvirgulll.gif bu nedenle özellikle çocuklar için çok faydalı olduğunu söyledi.

Ramazan Çelebivirgulll.gif dondurmanın oldukça zengin minerallere sahip bir gıda olduğunu vurgulayarakvirgulll.gif şunları kaydetti:

''Besin değeri oldukça yüksek olan dondurmadavirgulll.gif proteinvirgulll.gif karbonhidrat ve yağ gibi temel besin ögeleri ile birliktevirgulll.gif Avirgulll.gif Dvirgulll.gif Evirgulll.gif C ve B grubu vitaminlervirgulll.gif aynı zamanda kalsiyumvirgulll.gif magnezyumvirgulll.gif fosforvirgulll.gif sodyumvirgulll.gif potasyumvirgulll.gif demir ve çinko mineralleri bulunmaktadır. Hijyen anlamında sorunsuz olduğu sürece dondurmanın büyük faydaları bulunmaktadır. Özellikle gelişme çağındaki çocukların mutlaka dondurmayı bolca tüketmesi gerekir. Dengeli beslenen bir çocukvirgulll.gif gelişimi için haftada en az 250 gram dondurma tüketmeli.''

Dondurmanınvirgulll.gif süt ve yoğurt gibi gıdaları fazla tüketmeyen çocukların da mineral ve vitamin açığını kapatabileceğini ifade eden Çelebivirgulll.gif güvenlivirgulll.gif gıda kurallarına uygunvirgulll.gif hijyenik şekilde üretilipvirgulll.gif satıldığı takdirdevirgulll.gif dondurmanın besleyici değerinin yüksek ve tüketilmesinin çok faydalı olduğunu bildirdi.

Dondurma üretiminde kullanılan maddelerin Türk Gıda Kodeksine uygun olması ve belirtilen uygun miktarlarda kullanılması gerektiğini vurgulayan Çelebivirgulll.gif besleyici değeri yüksek olan dondurmanın her mevsim tüketilebileceğinivirgulll.gif ancak üretilmesinden muhafaza edilmesine ve satışa sunulmasına kadar her safhada hijyenik kurallara uyulması gerektiğini kaydetti.


ERİMİŞ DONDURMA MİKROBİYOLOJİK AÇIDAN SAKINCALI-
Konya Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Ramazan Çelebivirgulll.gif sütün mikroorganizmaların üremesi için çok iyi bir ortam olduğunu belirterekvirgulll.gif şöyle devam etti:

''Sağlıksız koşullarda üretilen dondurmada bakteriler kolaylıkla üreyebilir. Bu nedenle dondurma satın alınırken güvenilir ürünler tercih edilmelivirgulll.gif merdiven altı olarak tabir edilen yerlerde üretilen izinsiz ürünlerden kaçınılmalı. Üretim izni olmayan ve son kullanma tarihi geçmiş ürünler satın alınmamalıdır. Ambalajlı olarak satılan dondurmalarda şekil bozuklarının bulunmamasına özellikle dikkat edilmelivirgulll.gif yani erimiş ve tekrar dondurulmuş olmamalıdır. Erimiş haldeki sıcağa maruz kalmış dondurmavirgulll.gif soğukta muhafaza edilmemiştir ve mikrobiyolojik açıdan sakıncalıdır.''

Ayrıca porsiyon serviste veya külaha yerleştirilmekte kullanılan kaşığınvirgulll.gif özel solüsyon içinde tutulmamasıvirgulll.gif açıktavirgulll.gif su içinde ve sıcak ortamda bekletilmesi ile mikrobiyolojik üreme gerçekleştiğini bildiren Çelebivirgulll.gif sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu nedenle dondurma kaşıkları mikroorganizmaların yuvası haline gelmektedir. Kaşık üzerinde üreyen bakterilervirgulll.gif her kaba daldırılıp çıkarıldığında dondurmaya ulaşmaktadır. Servis kaşığından bulaşan zararlı mikroorganizmalarınvirgulll.gif besin zehirlenmesine kadar sonuçları olabilir. Bu durumlarda özellikle çocuklar ve bünyesi zayıf olan yaşlılarda hasta olma riski daha fazladır