:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: Sahurda çok yemek açlığı dengelemiyor
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Kahvaltı etmek en sağlıklısı...


Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutanların günlük beslenme şekli ve öğün sayısı da değişti. Diyetisyenlervirgulll.gif oruç tutanların sahurda aldıkları fazla miktarda ve yüksek kalorili besinler ile gün boyunca açlıklarını dengeleyebileceklerini düşünerek yanlış yaptıklarını söylüyor. Bu türden bir beslenmeyle sağlıksız beslenmenin kapılarını aralandığına işaret eden Diyetisyen Şefika Aydın Selçukvirgulll.gif "Sağlıksız ve dengesiz beslenen kişilerde halsizlikvirgulll.gif depresyonvirgulll.gif mide ağrısıvirgulll.gif hazımsızlıkvirgulll.gif tansiyon düşmesi gibi birçok sağlık problemi yaşaması kaçınılmaz oluyor." dedi.

Şefika Aydın Selçukvirgulll.gif uzun bir açlık sürecinin yaşanacağı ramazan ayında oruç tutanların beslenme düzenlerine dikkat etmesi gerektiğine değindi. Sahurda doğru besinleri tercih edenlerin saatlerde açlığı önleyebileceğini aktaran Selçukvirgulll.gif "Sahurda; yumurtavirgulll.gif peynirvirgulll.gif sütvirgulll.gif yoğurtvirgulll.gif ekmekvirgulll.gif yulaf ezmesivirgulll.gif zeytinvirgulll.gif ceviz içivirgulll.gif çorbavirgulll.gif komposto veya meyve tokluğu sağlanmada tercih edilebilecek besinlerdir. Özellikle protein içeren besinler midede sindirimi yavaşlatacağından ve boşaltımı geciktirir; bu nedenle tokluk süresini uzatmaktadır. Çorbavirgulll.gif ayranvirgulll.gif süt veya komposto gibi sıvı içeriği yüksek besinlervirgulll.gif hacim kaplayarak tok kalmayı sağlar ve sıvı gereksinmesini karşılar." diye konuştu.

Türkiye de birçok ailenin sahurda iftardan kalan yemekleri tükettiğini ardından da kahvaltı yaptığına işaret eden Diyetisyen Şefika Aydın Selçukvirgulll.gif bu şekilde beslenmenin sindirim sistemini yoracağını söyledi. Ramazan ayında özellikle karşılaşılan reflü ve gastrit gibi rahatsızlıkların tetikleyeceğinin altını çizen Selçukvirgulll.gif "Sahurda kahvaltı ederek tek tip beslenmek sağlık açısından doğru bir seçimdir. İftar sofrası gibi sahur sofraları kurmak sağlık açısından sakıncalıdır. Yemek yeme alışkanlığı olanlar için belki tek bir sebze yemeği ile yoğurt ve ekmek tüketilerek gece öğünü yapılabilir. Sahurda yapılacak en sağlıklı ve kaliteli beslenme kahvaltı öğünü ile olur. Sütvirgulll.gif yumurtavirgulll.gif peynirvirgulll.gif tam buğday ekmeğivirgulll.gif ceviz içi ve tatlı olarak meyve ya da tahin pekmez alınabilir. Bazen pratik olması adına süt veya yoğurt ile yulaf ezmesi müsli gibi besinlerde tercih edilebilir. Fakat bu besinlerin yanına 1 orta boy armutvirgulll.gif elmavirgulll.gif şeftali gibi bir meyve ve fındıkvirgulll.gif badem gibi kuruyemişler de tüketilmelidir. Bu tür gıdaların doygunluk süresini uzatmasında fayda sağlar." ifadesini kullandı.

SIVI ALMAYI İHMAL ETMEYİN!

İnsanların sıcaklarda en çok düşündükleri şeyin sıvı tüketimi olduğunu hatırlatan Şefika Aydın Selçuk sözlerine şöyle devam etti: "Vücudun temel gereksinmelerinden birisi sıvı alımı olduğundan oruç tutan kişilerde günlük sıvı ihtiyacı gün içinde tüketilemediği için karşılanamayacaktır. Normalde kadınların günlük ortalama sıvı ihtiyaçları 2virgulll.gif7 litre erkeklerin ise 3virgulll.gif7 litredir. Bunun 12- 14 bardağı sudan geri kalan kısmı ise sodavirgulll.gif ayranvirgulll.gif çorbavirgulll.gif komposto gibi sıvı gıda ve içecekler ile sebze meyveden karşılanmalıdır. Susuz kalan vücut; yorgunlukvirgulll.gif kas kramplarıvirgulll.gif deride kurumavirgulll.gif sindirim sisteminde zorlukvirgulll.gif sersemlik ve sıcaklık hissine sebep olur. Bunun için muhakkak sahura kalkılıncavirgulll.gif iftar sırasında ve sonrasında yatana kadar sıvı tüketimini ihmal etmemek gerekir. Bunu alışkanlık haline getirmenin en akıllı yolu ise; su içebileceğiniz bu saatlerde gözünüzün önünde su şişelerini bulundurmaktır."