:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: Sağlıkta doğru bilinen yanlışlar
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Bildiklerinizin çoğunu çöpe atın

Günlük hayatta sıklıkla tüketilen gıdalarla ilgili birçok hata yapıldığını belirten uzmanlarvirgulll.gif "Gıdaların besin değerini artırayım derken yanlış beslenmeyin" uyarısında bulundu.


Diyetisyen Aysun Yurdakulvirgulll.gif sağlıklı olduğu düşünülerek tüketilen yiyecek ve içeceklerin bazen yanlış beslenmeye neden olabileceğini söyledi. İnsanların günlük hayatta sıklıkla tükettiği gıdalarla ilgili birçok hata yaptığını belirten Yurdakulvirgulll.gif "Et yemeklerinin yanında ayran içmekvirgulll.gif ıspanakla birlikte yoğurt yemekvirgulll.gif balı sıcak su veya sütle karıştırmakvirgulll.gif aç karnına greyfurt suyu içmek bunlardan bazıları" dedi.

Diyetisyen Yurdakul'a göre sağlıklı besleneyim derken yaptığımız hatalardan bazıları şunlar:


Balık yanında yoğurt yememek : Uygun koşullarda hazırlanmayan veya bayat balığı yiyen herkes zehirlenebilir. Bunun; yanında yenilen yoğurtla ilgisi yoktur. Balık taze ise yanında yoğurt yenilmesinin sakıncası yoktur. Balıkta 'histamin' proteini bulunur. Balıkvirgulll.gif yakalandıktan sonra bünyesinde süreyle histamin miktarı artar. Beklemiş balıkvirgulll.gif tüketildiğinde fazla histamin vücutta alerjik reaksiyona ve beraberinde olumsuz etkilere ve zehirlenmeye yol açabilir.


Balı sıcak süt içine karıştırmak: Anneler faydalı olduğunu düşündüğü için çocuklarına içirdikleri sütün içine bal karıştırırlar. İçinde yararlı enzimlervirgulll.gif proteinlervirgulll.gif asitlervirgulll.gif vitamin ve mineraller bulunduran ve besin değeri çok yüksek olan bal; kaynayan sıvı ile karıştırıldığında tüm besin değerini kaybeder. Balın ısıtılmasıvirgulll.gif sıcak süte konulmasıvirgulll.gif sıcak çaya konulmasıvirgulll.gif kişi için sadece tatlandırıcıdan öteye gitmez."


Ispanağı yoğurtla yemek: Ispanağın içindeki demir bilinenin aksinevirgulll.gif çok yüksek değildir. Rokada ıspanaktan daha fazla demir vardır. Aynı zamanda ıspanakta oksalat vardır. Oksalat demir emilimini olumsuz etkiler. Ispanaklı yoğurttaki demirin emilimini yoğurttan çok kendi içeriğindeki oksalat olumsuz etkiler. Ancak hiç emilmiyor denilemez.


Pekmez ve yoğurt: Demir emiliminivirgulll.gif süt ve süt ürünlerinin olumsuz etkilediği; C vitamini içeren gıdaların ise olumlu etkilediği doğrudur. Pekmez sadece demir içermezvirgulll.gif aynı zamanda iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Pekmezli yoğurda demirden çok tadının güzelliği ve iyi bir kalsiyum kaynağı olarak bakabiliriz. Demir ihtiyacını emilebilirliği daha yüksek olan yumurta ve kırmızı et gibi hayvansal kaynaklardan da sağlayabiliriz.


Et yemeklerinin yanında ayran içmek: Demirvirgulll.gif emilimi zor olan bir metaldir. O yüzden herhangi bir gıdayla özellikle kalsiyum içeren gıdalar ile karıştırıldığında emilimi aksar. Demirivirgulll.gif emilimini arttıran C vitamini içeren gıdalarla ile birlikte tüketmek gerekir. Et yemeklerinin yanında ayran içmek yerine bol yeşillikli salata ve veya portakal suyu tüketilebilir.


Yemekten hemen sonra meyve yemek Gün içerisinde 4- 5 porsiyon meyve tüketmek gerekiyor. Bu miktarın yemekle birlikte yenilmemesi veya yemekten sonra yenilmesi gibi kural yoktur. Sadece ana öğünlerde yeteri kadar kalori aldığımız düşünülmektedir. Alınan onca kaloriden sonra üzerine meyve yemektense meyveyi kan şekerimizin düştüğü ara öğünlerde tüketmek daha sağlıklıdır.