:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: Elmaları Mumla Parlatıyorlarmış
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Uzmanlar uyardı: "Markette satılan elma ve portakalın parlaklığına aldanmayın. Çoğu firma meyveyi bitkisel mum yerine kimyasal mumla parlatıyor. Bu nedenle meyveleri iyice yıkayın."

Market reyonlarındaki albenili meyvelerin sırrıvirgulll.gif mumlanıpvirgulll.gif at kılı fırçalarla parlatılmasında. Büyük ölçekli şirketler bitkisel mum kullanıyorvirgulll.gif ama merdivenaltı işletmeler denetimsiz. Bu nedenle meyveyi çok iyi yıkamak gerekiyor.


Semt pazarındaki tezgahtavirgulll.gif pazarcının kadife parçasıyla parlattığı elmalarvirgulll.gif çokuluslu gıdacıların varlığıyla daha profesyonel 'makyaj' ünitelerine kavuştu. Zincir marketlerin meyve-sebze reyonlarında pırıl pırıl parlayan elmalarvirgulll.gif elinize alınca yapış yapış bir his bırakan portakallarvirgulll.gif sandığınız gibi dalından kopup gelmiyor. Önce dev kazanlarda yıkanıyorvirgulll.gif kurulanıyorvirgulll.gif özel bir mum püskürtülüyor ve at kılı fırçalarla parlatılıyor. Bu işlem için büyük şirketler bitkisel mum kullanırkenvirgulll.gif merdivenaltı atölyeler kalitesiz mumlar kullanıyor. Bazen de mumun içine boya karıştırarak daha canlı bir görünüm sağlıyor. Marketlerin sebze-meyve reyonu çalışanları zaman zaman "Portakalın kabuğu elimi boyadı" şeklindeki yakınmalarına tanık oluyor.

MUM BİTKİSEL OLMALI

Merkezi İtalya'da bulunan Unifruttivirgulll.gif 15 yıldır dünyanın pek çok ülkesinde meyve üretimi ve paketlemesi yapıyor. Türkiye'de Uni İstanbul ismiyle faaliyet gösteren şirketin yetkilisi Hakan Sabri Kaynakvirgulll.gif tüm dünyada meyve mumlama işleminin yapıldığınıvirgulll.gif ama bunun için bitkisel mum kullanmak gerektiğini söyledi. Mumlama işleminin sadece sert kabuklu meyvelere yapılabildiğini anlatan Kaynakvirgulll.gif "Bizim kullandığımız mumvirgulll.gif bitkisel bir mumdur ve zararsızdır. Fakat narenciyedeki mumun yenmemesi gerek. Narenciye mumlarıvirgulll.gif elinizi yapış yapış yapar. Elmada da aynı his oluyorsa mutlaka iyi yıkamanız gerekir. Çünkü buvirgulll.gif narenciye mumu kullanılmış demektir. Biz Türkiye'deki üretimimizin yüzde 70'ini ihraç ediyoruz. HACCPvirgulll.gif EUROPGAPvirgulll.gif ISO gibi güvenlik kriterleri sağlanmadan mal satamayız. Son zamanda meyveyi koyuğumuz paletleri bile fırınlıyoruz. Avrupalı alıcılar böceklenme olmasını engellemek için bu şartı koymaya başladı" dedi. Bitkisel mumun pahalı olduğunu anlatan Kaynakvirgulll.gif "Bu ürünü büyük ölçekli işletmeler kullanır. Ama ne yazık ki herkes kullanır diyemiyorum. Tüketici iyisi mi yapış yapış bir madde hissettiğinde mutlaka kabuğu soysun" dedi. Migros Sebze Meyve Sorumlusu Ekmel Baydur davirgulll.gif "Bazen portakal ve mandalinada boya kullanıldığını duyuyoruz. Bizde rastlamadık. Ancak mumlu ürünler bizde de satılıyor. Bir zararı olmadığını biliyoruz" dedi

Mumlu portakalın kabuğuna dikkat!

Unifrutti'nın web sitesinde meyvelerin üretimden paketlenmeye kadar geçen süreci ile birlikte yararları da anlatılıyor. Bu web sitesinin portakalla ilgili bölümünde "Kabuk rendesi çıkartacağınız portakalların boyalı veya mumlu olmamasına dikkat ediniz" uyarısı var. Çünkü bazı üreticilervirgulll.gif narenciyede rengin daha canlı görünmesi için mumla birlikte turuncu boya kullanıyor.

Dört adımda pırıl pırıl elma!

1 ÜRETİM TEKNİÄžİ DEÄžİŞTİ
Elmada uygulanmaya başlayan modern üretim tekniklerivirgulll.gif meyvenin dalında bile daha güzel olmasını sağlıyor.

2 YIKAMA VE MUMLAMA
Üreticiden alınan elmavirgulll.gif büyük işletmelerde yıkanıpvirgulll.gif kurutuluyorvirgulll.gif sonra da mumlanıp fırçalanıyor.

3 GÜVENLİK TESTLERİ
Büyük ölçekli işletmelerdevirgulll.gif ürünler HACCPvirgulll.gif EUROPGAP ve ISO gibi güvenlik testlerinden geçiyor. .

4 BOYLARINA GÖRE TASNİF EDİLİYOR
İşte bu süreçleri tamamlayıp markete gidecek pırıl pırıl elmalar.
Hay Allah ım yaw adamlar oturup neleri düşünüyorlar
şunlara harcadıkları zamanı şu tür şeyler için yordukları beyinleri bide hayırlı bişi için yorsalar ya