09-02-2010, Saat: 03:53 PM
Şebit Yağlaması
[url="http://yemekgunlugum.blogs.com/.a/6a00d8341c913e53ef0120a66bbe06970c-pi"]
[/url]
Malzemeler12 adet için)
Hamuru:
İç Malzemesi[/url]
Malzemeler12 adet için)
Hamuru:
- 5,5 su bardağı un
- 1,5 su bardağı kepekli un
- 3 su bardağı +1/4(çeyrek)su bardağı ılık su
- 2/3 paket(40 gr.lık yaş mayanın üçte 2 si)maya
- 1 yemek kaşığı tuz
- 250-350 gr.kıyma
- 3 büyük domates rendesi
- 3 adet büyük boy çarliston biber(veya 6-8 adet yeşil biber)-çok küçük doğranmış)
- 1 adet büyük boy kuru soğan(rendesi)
- 3 diş sarımsak(ince doğranmış)
- 2 tatlı kaşığı dolusu karabiber
- 2 tatlı kaşığı dolusu pulbiber
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay bardağı sıvıyağ ve 1 yemek kaşığı tereyağ(dilerseniz sıvıyağ yerine zeytinyağ da kullanabilirsiniz)
- tuz
- Ilık su ve şeker ile mayayı gevşetip eritin.Unları ve tuzu ekleyerek hamurunuzu yoğurun(hamurun yumuşaklığı size fazla gelir ve açamam derseniz çok az ekleyebilirsiniz-ama un eklendikçe hamurunuz pişmiş hali sertleşecektir)2 katı kabarana dek üzeri örtülü yaklaşık yarım saat mayalandırın.
- Bu arada soğanı,sarımsağı ve yeşil biberi yağda kavurun.(yağın yarısı ile)Kıymayı ekleyip kavurun.Domatesi ve salçayı ekleyip kısık ateşte 20 dk. kadar suyunu çektirin.Baharatı ,tuzu,kalan yağı ve 1/2 su bardağı suyu ekleyerek 2 dk. daha pişirin.
- Büyükçe tava veya sacı(aleminyum veya teflondan yapılmış olan tümsek şeklinde yuvarlak tava) ocak üzerine alıp ısıtın.Hamurunuzu unlu zemine kaşık yardımıyla eşit bezeler halinde sıralayın(ben hamurları açarken kepek unu kullandım- daha yumuşak olmasını sağlıyor) Her birini bunlayarak merdane yardımı ile yaklaşık 26 cm çapında açıp,harlı ocakta iki yüzlerini de pişirin.
- Pişen hamurlar sıcakken aralarına sıcak harçtan sürün.Sıcak servis yapın.
- Ben hamurlarımı önceden pişirip üst üste yerleştirip,üzerine havlu kağıt serip, bir poşete geçirip, bir tarafta beklettim.(1-2 gün önceden hazırlarsanız,buzdolabında saklayın) harcını da bir gece önceden hazırlayıp dolaba kaldırdım(3-4 gün muhafaza edebilirsiniz) Sofraya oturmadan az önce, harcı kaynar hale getirip;hamurları da teflonda bir bir ısıtıp,sıcak harcı sürdüm.Hemen servis ettim.Bu işlem 5 dk'nızı bile almaz.
- Eşit dilimlere kesin.Serviste kesilmiş limon ve yıkanmış maydanoz; veya sarımsaklı yoğurt yanında hazır bulundurabilirsiniz.Ne şekilde tüketmek isterseniz.
Afiyet Olsun