:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: Bakanlıktan besin uyarısı
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Bakanlıktan besin uyarısı


Sağlık Bakanlığısmiliv.gif besinleri satın almasmiliv.gif hazırlamasmiliv.gif pişirmesmiliv.gif depolama konusunda vatandaşları uyardı.




Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan bilgilere göresmiliv.gif alışverişe çıkmadan önce satın alınacak besinler için bir liste hazırlaması gerektiği ve listede seçeneklere yer verilmesi gerektiği ifade edildi. Besinlerin günlüksmiliv.gif haftalık ve aylık olarak sınıflandırılması gerektiği belirtilen açıklamadasmiliv.gif kısa süre içinde fazla besin alınmaması gerektiği vurgulandı. Beslenmeye ayrılan paranın önceden belirlenmesinin önemli olduğu ifade edildiği açıklamadasmiliv.gif besinlerin değişik yerlerdeki fiyatlarının araştırılmasının gerektiği kaydedildi. Düşük gelirli ailelerinsmiliv.gif enerji ihtiyaçlarını karşılamak için ucuz olan tahılların yanında bir miktar kuru baklagil ve yumurta satın alarak enerji ve protein yönünden dengeli bir beslenme yapmaları tavsiye edildi.




Fazla yağlı besinlerin tercih edilmemesinin tavsiye edildiği açıklamadasmiliv.gif özellikle yağsız kırmızı etin kullanılması gerektiği vurgulandı. Sağlıklı yaşam için az miktarda tuz kullanılması gerektiği belirtilen açıklamadasmiliv.gif doğal sebze ve taze besinlerin tercih edilmesismiliv.gif fazla miktarda katkı maddesi içeren besinlerden kaçınılmasının önemli olduğu bildirildi. Hazır meyve sularısmiliv.gif gazozsmiliv.gif kolalı içecekler yerine besleyici değeri daha yüksek olan taze sıkılmış meyve sularısmiliv.gif ayransmiliv.gif limonun tercih edilmesi tavsiye edildi.



HAZIRLAMA VE PİŞİRMENİN PÜF NOKTALARI




Alışveriş sonrası satılan alınan gıda maddelerinin sağlıklı bir şekilde hazırlamasının önemli olduğunun kaydedildiği açıklamadasmiliv.gif şu ifadelere yer verildi:




"Ekmeksmiliv.gif çöreksmiliv.gif kurabiye yapmak için hamurun mayalandırılması besleyici değerini artırır. Beyaz ekmek yapmak için buğday tanesininsmiliv.gif kepek ve özünün iyice ayrılması besleyici değerini azaltır. Tarhanasmiliv.gif yoğurt ve unun karışımıyla mayalandırılarak yapıldığındansmiliv.gif besleyici değeri yüksektir. Pişirirken içine pişmiş nohutsmiliv.gif mercimeksmiliv.gif havuç eklenmesi değerini daha da artırır. Tarhana güneşte kurutulursasmiliv.gif süt ve yoğurt aydınlık yerde bekletilirse vitamin B2smiliv.gif vitamin B6 ve folik asit değerleri azalır. Yumurtasmiliv.gif sütsmiliv.gif yoğurtsmiliv.gif peynir ve tahinle yapılan tatlıların besleyici değerlerismiliv.gif sadece unsmiliv.gif yağsmiliv.gif şeker kullanılarak yapılanlardan üstündür. Şeker yerine pekmez kullanılmasısmiliv.gif besleyici değerini daha da artırır. Sütlü tatlı yaparken şeker önceden konulmalıdır. Birlikte yüksek sıcaklıkta pişirilirsesmiliv.gif protein değeri azalır. Kuru fasulyesmiliv.gif nohutsmiliv.gif mercimek gibi besinler iyi pişirildiğinde sindirimi kolaylaşır ve böylelikle protein değeri artar. Yumurta çiğ yenirse ya da sarısının etrafı yeşillenecek kadar hızlı ateştesmiliv.gif uzun süre pişirilirsesmiliv.gif besleyici değeri azalır. Yeşil ve sarı sebzelerden yapılan salatalara limon veya sirke eklenirsmiliv.gif bekletilirse A ve C vitamini değeri azalır. Sebzeler doğrandıktan sonra bekletilirse ve haşlamasmiliv.gif pişme suları atılırsasmiliv.gif vitamin ve mineralleri azalır. Meyveler kesildikten ya da suyu sıkıldıktan sonra bekletilirse C vitamini değeri azalır. Hatta sıkılmış meyve suları buzdolabında bekletilirse vitamin değeri azalır. Süt yarım saat gibi uzun süre kaynatılırsa vitaminleri azalır. Pastörize ve sterilize edilmemiş süt kabarınca ateşten alınırsasmiliv.gif mikropları ölmez. Süt kabardıktan sonra karıştırılarak 4-5 dakika kaynatılıp hemen soğutulur. Cam kavanozda buzdolabında 1-2 gün saklanır. Yağ yakıldıktan sonra yemeğe konursasmiliv.gif sağlığa zararlı duruma gelir. Yoğurdun yeşilimsi suyu atılırsa vitamin değeri azalır. Ayrıca yoğurt torbaya konup süzülür ve süzülen suyu atılırsa vitamin kaybı olur. Kapakları-hafif de olsa- içe veya dışa doğru bombaj yapmış konserveler sağlık için son derece zararlıdır."



BESİNLERİ SAKLAMA KURALLARI




Bazı besinlerin kısa zamanda kullanılmasının olanaksız olduğunun bildirildiği açıklamadasmiliv.gif bazı besinlerin çeşitli işlemlere tabi tutarak uzun süre değerinden ve lezzetinden kaybettirmeden saklamanın zorunlu olduğu kaydedildi. Taze besinlerinsmiliv.gif hasat edilmelerinden itibaren mikroorganizma ve enzimlerin etkisine maruz kaldığının ifade edildiği açıklamadasmiliv.gif şu bilgilere yer verildi:




"Besini mikroorganizmaların etkisinden koruyabilmek ve enzim faaliyetlerini durdurabilecek bir ortam oluşturmak zorunluluğu vardır. Mikroorganizma ve enzimler belirli bir sıcaklık derecesinde faaliyet gösterdiklerine göre besinler soğuk yerde saklanırsasmiliv.gif tazeliklerini koruyabilirler. Besinlerin saklanabileceği buzdolaplarısmiliv.gif soğuk hava depoları ve dondurma araçları veya yerleri yapılmıştır. Bu gibi yerlerde besinlerin bozulmadan saklanma süresi dolabın veya deponun ısı derecesine bağlıdır. Taze sebzeler bekletilmezsmiliv.gif tereyağı ve benzeri kahvaltılık margarinlerde nem miktarı fazla olduğundan kolay bozulurlar. Bu bakımdan buzdolabında saklanması gereklidir. Patatessmiliv.gif karanlıksmiliv.gif serinsmiliv.gif kuru ve hava akımı olmayan yerlerde saklanır. Işıksmiliv.gif patatesin renginin yeşile dönmesine neden olabilir. Soğan için en iyi saklama ortamı kurusmiliv.gif hava akımı olan serin yerdir. Kuru besinler serinsmiliv.gif karanlıksmiliv.gif kuru ve havalandırılabilen yerlerde saklanır. Kuru besinlerin saklandığı yerin nemli olması küflerin çoğalmasına neden olur. Besinler mümkünse raflardasmiliv.gif yerden yukarıdasmiliv.gif ağzı kapalı kaplarda birbirlerine benzeyenler bir araya konmak suretiyle saklanmalıdır."