09-15-2010, Saat: 12:04 AM
Sade siyah kahve dünyanın en güçlü iksirlerinden biri olarak kabul görüyor.
Bir Fincan Kahvenin
Genel olarak günde 1-2 fincan kahve tüm sağlığınızı olumlu yönde etkiliyor. Yapılan son araştırmalar kahvenin bir numaralı antioksidan kaynağı olduğunu gösterdi. Bu antioksidanların özellikle kolon kanseri gibi bazı kanser türlerini engelleyebileceği bilimsel çevrelerde konuşuluyor. Ayrıca kahvenin siroz riskini yüzde 22 oranında azaltması da mümkün. Üstelik kafeinin kısa süreli hafıza performansını artırması ve yaşlılığı geciktirmesi gibi nörolojik etkileri de cabası… Ancak, tabii ki her şeyin fazlası zarar: Günlük kahve alımınızı çeyrek litre sınırlayın. Zira kardiyovasküler hastalık riskini artırması kahvenin tüm bu faydalarını bastırıyor.
Yapacaksanız en iyisi olsun
Türk kahvesi hazırlamak, pişirenin ustalığına bağlıdır. Oysaki makineyle hazırlandığından espresso’nun lezzeti, bir takım kuralların doğru uygulanmasıyla mümkün oluyor. Her şeyden önce espresso’nun üzerindeki köpük yani krema üzerine kurulu olduğunu belirtelim. Çünkü krema kahvenin o mükemmel aromasının dışarı kaçmasını engelleyen bir conta işlevini görür ve kahve bitene kadar lezzetini korur. Altta simsiyah bir gövde ve üstünde kalın ve kadife bir köpük... Bir makine alarak evde yapacağınız enfes espresso’larla herkesi kendinize hayran bırakabilirsiniz.
İşte 5 adımda mükemmel espresso’nun sırrı:
1 Çekirdek
Kahve seçimi mükemmel espresso için ilk adımdır. Seçtiğiniz çekirdek mutlaka Arabica olmalı ve en fazla 2 hafta önce kavrulmalı. Çünkü kahve tıpkı yemek gibi saklandığı yerde kolaylıkla bozulabilir.
2 Öğütme
Çekirdeklerin çok ince çekildiğinden emin olun. Sofra tuzunu ideal ölçü olarak düşünebilirsiniz.
3 Basınç
Kahvenin kalitesi için basınç çok önemli. Genel olarak 10 atmosfer en uygunudur. Fincanınızı önceden ısıtmayı da unutmayın; aksi takdirde kahve hemen soğur.
4 Su
Su sıcaklığının 90-95° arasında olmasına dikkat edin. Her bardak için kullanılacak 6,5 gram kahve (50 çekirdek) için 3 çorba kaşığı su gerek ir. Daha fazlası çekirdeğin içindeki odunsu tadın suyun içine geçmesine yol açar.
5 Makine
Fiyatının ne olduğunun bir önemi yok; espresso makinesinin temizliği ihmale gelmez. Haftada 1 gün makinenin tüm parçalarını kuru bir bezle silmek de ustalığınızın bir parçası.
Bir Fincan Kahvenin
Genel olarak günde 1-2 fincan kahve tüm sağlığınızı olumlu yönde etkiliyor. Yapılan son araştırmalar kahvenin bir numaralı antioksidan kaynağı olduğunu gösterdi. Bu antioksidanların özellikle kolon kanseri gibi bazı kanser türlerini engelleyebileceği bilimsel çevrelerde konuşuluyor. Ayrıca kahvenin siroz riskini yüzde 22 oranında azaltması da mümkün. Üstelik kafeinin kısa süreli hafıza performansını artırması ve yaşlılığı geciktirmesi gibi nörolojik etkileri de cabası… Ancak, tabii ki her şeyin fazlası zarar: Günlük kahve alımınızı çeyrek litre sınırlayın. Zira kardiyovasküler hastalık riskini artırması kahvenin tüm bu faydalarını bastırıyor.
Yapacaksanız en iyisi olsun
Türk kahvesi hazırlamak, pişirenin ustalığına bağlıdır. Oysaki makineyle hazırlandığından espresso’nun lezzeti, bir takım kuralların doğru uygulanmasıyla mümkün oluyor. Her şeyden önce espresso’nun üzerindeki köpük yani krema üzerine kurulu olduğunu belirtelim. Çünkü krema kahvenin o mükemmel aromasının dışarı kaçmasını engelleyen bir conta işlevini görür ve kahve bitene kadar lezzetini korur. Altta simsiyah bir gövde ve üstünde kalın ve kadife bir köpük... Bir makine alarak evde yapacağınız enfes espresso’larla herkesi kendinize hayran bırakabilirsiniz.
İşte 5 adımda mükemmel espresso’nun sırrı:
1 Çekirdek
Kahve seçimi mükemmel espresso için ilk adımdır. Seçtiğiniz çekirdek mutlaka Arabica olmalı ve en fazla 2 hafta önce kavrulmalı. Çünkü kahve tıpkı yemek gibi saklandığı yerde kolaylıkla bozulabilir.
2 Öğütme
Çekirdeklerin çok ince çekildiğinden emin olun. Sofra tuzunu ideal ölçü olarak düşünebilirsiniz.
3 Basınç
Kahvenin kalitesi için basınç çok önemli. Genel olarak 10 atmosfer en uygunudur. Fincanınızı önceden ısıtmayı da unutmayın; aksi takdirde kahve hemen soğur.
4 Su
Su sıcaklığının 90-95° arasında olmasına dikkat edin. Her bardak için kullanılacak 6,5 gram kahve (50 çekirdek) için 3 çorba kaşığı su gerek ir. Daha fazlası çekirdeğin içindeki odunsu tadın suyun içine geçmesine yol açar.
5 Makine
Fiyatının ne olduğunun bir önemi yok; espresso makinesinin temizliği ihmale gelmez. Haftada 1 gün makinenin tüm parçalarını kuru bir bezle silmek de ustalığınızın bir parçası.