:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: Bebeklerde İşitme Kaybı Nasıl Saptanır?
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Yenidoğan bebeğinizin ilk kontrolleri hayati önem taşır. Özellikle de kalça ve işitme problemleri zamanında fark edilip, tedavi edildiğinde büyük oranda sorunları önler.

Bu yüzden bebeğiniz doğar doğmaz bilinçli davranıp, gerekli önlemleri almalısınız. Doğumsal olan işitme kayıplarının büyük bir bölümü iç kulak tipi (Yani duysal ve sinirsel tip) işitme kaybı olduğundan, ameliyatla (Koklear implant ameliyatı hariç) veya ilaçla tedavileri mümkün değildir.

Nasıl Saptayacaksınız?

Bebeğinizin işitme problemlerinin tespiti için en uygun zaman, doğduktan sonraki ilk üç ayıdır. Bebeğiniz altı aylıkken, işitme tedavisine mutlaka başlamalısınız. İşitme kayıplarında tedavi olarak, işitme cihazı uygulamasının dışında, özel eğitim ve rehabilitasyon ile destek sağlamalısınız.

e8ebfd19d6fbce302d6d303bd6b1338e.jpg


Bebeğinizin işitme derecesine göre, işitme cihazlarının fayda oranı değişir. İşitme cihazı veya koklear implant uygulamasındaki amaç, bebeğinizin %100 duymasından çok, konuşma ve mental gelişimini sağlayacak kadar sesleri duyabilmesidir, çünkü işitmeyen, sesleri tanıyamayan bebeğiniz sonraki dönemlerde konuşamaz. Bu cihazlar sayesinde, dış ortamdan gelen sesler kulağına yükseltilerek yönlendirilir ve işitme sorunu engellenir. Böylece işitme kaybından dolayı bebeğinizin duyamayacağı şiddetteki sesler, duyabileceği seviyeye yükseltilmiş olur.

Cihazın Kontrolü

Bebeğiniz büyüdükçe işitme cihazını da kontrol ettirmeniz gerekir. Aslında bu sık sık gereksinim duyulan bir durum değildir, ancak bilmelisiniz ki, o büyüdükçe kulak kalıbı da büyüyecektir. Bebeğinizin cihazla sesleri duyması da yeterli değildir. Mutlaka özel eğitim programlarına katılması gerekir. Bu programlar ile konuşma ve dil gelişimini sağlayacak rehabilitasyonun yapılması lazım.

İşitme kaybı olan çocuklarda amaç, konuşma gelişiminden önce işitmeyi sağlayarak, çocuğun işitme ve konuşma engelli olmamasını önlemektedir. Bunun içinde cihaz takıldıktan sonra tedavinin bittiği sanılmamalı, sonrasında eğitim ve rehabilitasyon mutlaka uygulanmalıdır.

İşitme Cihazı

BERA testi ile bebeğinizin işitme kaybının seviyesi tespit edilmelidir, çünkü her dereceye özel işitme aleti vardır. Eğer bebeğinizin çok ileri derecede işitme kaybı var ise, hafif kayıp için üretilmiş bir alet yetersiz kalabilir. Uygun işitme cihazı kullanılmadığında, bebeğinizin kulak sorunu da olumsuz yönde etkilenir. Her iki kulağa da mutlaka işitme cihazı takılması gerekiyor.

Beyin hem sağdan hem de soldan olmak üzere iki kanaldan da sesi analiz eder. Özellikle çocuklarda çift cihaz kullanılmalıdır. Bir yaş öncesinde bile işitme cihazına geçebilirsiniz, çünkü işitme kaybı olan bir çocuğa, ne kadar erken cihaz takılırsa her geçen gün bir kazanç oluyor.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı
Prof. Dr. Levent Erişen