01-12-2011, Saat: 10:32 PM
Mutfak alışkanlıklarınız sağlığınızı etkiler. Yanlış beslenme kalp hastalıklarının en büyük nedenlerinden biridir. Beslenme alışkanlıklarınız sağlığınıza dost mu, düşman mı?
Beslenme alışkanlıklarınızı düzenlemek için tavsiyelerimize kulak verin:
Taze meyve, sebze,et, süt ve deniz ürünleri bulabileceğiniz kasap, manav ve pazarlardan alışveriş yapın.
İşlenmiş ürünlerle vedalaşın. Bu ürünlerde genellikle yüksek sodyum bulunur ve basit karbonhidratlar içerirler.
Yemekleri tatlandırmak için tuz yerine, fesleğen, nane, sarımsak, biberiye gibi taze bitkiler ve baharatlar kullanın.
Tereyağının yerine zeytinyağı ve bitkisel yağlar kullanın. Sofraya tereyağı-ekmek yerine, zeytinyağı, kekik ve ekmek koyun.
Yiyecekleri kızartmayın. Fırınlamak, kaynatmak ve ızgara yapmak çok daha sağlıklıdır.
Balık ve tavuğa diyetinizde daha fazla yer verin. Her ikisi de düşük yağ miktarlarına sahiptir. Ayrıca balıkta bulunan omega yağ asitleri, trigliserit ve kolesterolü düşürmeye yardımcıdır.
Kırmızı eti azaltın. Yüksek yağ içeren bu besinler damar tıkanıklığı sürecini hızlandırır veya damar sertliğine sebep olur. Bu sorunlar kalp rahatsızlığına yol açar.
Tatlı yemek istediğinizde pasta ve dondurma yerine taze meyvelerin tadını çıkarın.
Eğer alkol alıyorsanız, günlük bir bardakla sınırlayın. Kırmızı şarap kalp dostu antioksidanlar ve flavonoidler içerir. Ancak bu, aşırı tüketimin güvenli olduğu anlamına gelmez. Aşırı alkol tüketimi alkolizme, yüksek kan basıncına, obeziteye ve inmeye neden olabilir.
Porsiyonlarınıza dikkat edin. Büyük tabaklarınızı küçükleriyle değiştirerek daha az yemenin yolunu bulabilirsiniz.
Beslenme alışkanlıklarınızı düzenlemek için tavsiyelerimize kulak verin:
Taze meyve, sebze,et, süt ve deniz ürünleri bulabileceğiniz kasap, manav ve pazarlardan alışveriş yapın.
İşlenmiş ürünlerle vedalaşın. Bu ürünlerde genellikle yüksek sodyum bulunur ve basit karbonhidratlar içerirler.
Yemekleri tatlandırmak için tuz yerine, fesleğen, nane, sarımsak, biberiye gibi taze bitkiler ve baharatlar kullanın.
Tereyağının yerine zeytinyağı ve bitkisel yağlar kullanın. Sofraya tereyağı-ekmek yerine, zeytinyağı, kekik ve ekmek koyun.
Yiyecekleri kızartmayın. Fırınlamak, kaynatmak ve ızgara yapmak çok daha sağlıklıdır.
Balık ve tavuğa diyetinizde daha fazla yer verin. Her ikisi de düşük yağ miktarlarına sahiptir. Ayrıca balıkta bulunan omega yağ asitleri, trigliserit ve kolesterolü düşürmeye yardımcıdır.
Kırmızı eti azaltın. Yüksek yağ içeren bu besinler damar tıkanıklığı sürecini hızlandırır veya damar sertliğine sebep olur. Bu sorunlar kalp rahatsızlığına yol açar.
Tatlı yemek istediğinizde pasta ve dondurma yerine taze meyvelerin tadını çıkarın.
Eğer alkol alıyorsanız, günlük bir bardakla sınırlayın. Kırmızı şarap kalp dostu antioksidanlar ve flavonoidler içerir. Ancak bu, aşırı tüketimin güvenli olduğu anlamına gelmez. Aşırı alkol tüketimi alkolizme, yüksek kan basıncına, obeziteye ve inmeye neden olabilir.
Porsiyonlarınıza dikkat edin. Büyük tabaklarınızı küçükleriyle değiştirerek daha az yemenin yolunu bulabilirsiniz.