:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: Hurmanın Faydaları Yararları
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link

hurma.jpg

ZEYTİN GİBİ KUTSALDIR

Hurma aynı zeytin gibi kutsal sayılan bir ağaçtır. Özellikle İslam âleminde çok özel bir yeri vardır. Hz. Meryem'in İsa'yı dünyaya getirdikten sonra hurma yediği rivayet edilir. İncil'deki adı 'hayat ağacı'dır. Tevrat'ta adı geçen kutsal meyvelerden biridir.

BESİN DEÄžERİ YÜKSEK

Bu lezzetli meyvenin besin değeri çok yüksektir. İçeriğinde; yüzde 70 karbonhidrat (glikoz+ froktoz), yüzde 15-30 su, yüzde 2.5 lif, yüzde 2 protein, yüzde 2 yağ bulunur. Şeker oranı taze hurmalarda yüzde 60-65, kurutulmuş hurmalarda ise yüzde 75-85 civarındadır. Hurma mineraller açısından da oldukça zengin bir meyvedir. İçinde bol miktarda demir, potasyum, sodyum, kalsiyum, klor, magnezyum, fosfor ve silikon bulunur.

* 1 kilo hurmada 600 mgr. magnezyum vardır. Çölde yaşayan insanlarda daha az kanser görülmesi hurmadaki magnezyuma bağlanıyor.

* 100 gr. hurmada 3 mgr. demir bulunur. Yani günlük demir ihtiyacımızın üçte biri kadar. Özelikle adet döneminde çikolata yerine hurma yemenizi tavsiye ederim. Hurma; A, B1, B2, B7 ve C vitaminleri bakımından da zengindir. Ayrıca C vitamininin emilmesine, daha etkin kullanılmasına yardımcı olur.

* Hurma oruç açarken başımızın dönmesini ya da hızlı yemek ihtiyacını engeller.

* Özellikle iftar davetlerindeki bolluk insanların aklını başından alır. Ama orucu su ve hurma ile açarsanız, kısa sürede doygunluğa ulaşırsınız.

HER DERDE DERMAN GİBİ

* Hurma bağırsakların çalışmasını sağlar.

* Kaynatılıp suyu içilirse boğaz ağrısını, öksürük ve gribi iyileştirir.

* Hurma ağacının kabuğu ishal tedavisinde, kökü diş tedavisinde kullanılır.

* Hurma özellikle adet döneminde, hamilelik sırasında ve bebek emzirme süresince direnci artıran bir gıdadır. Hurmanın üzeri çoğu zaman ince, beyaz bir şeker tabakası ile kaplanır. Hiç endişe etmeyin, afiyetle yiyin. Rafine şekerle yapılmış tatlılar yemektense, doğal şekerden yana zengin yemişler tüketin. Günde birkaç hurmayı kendinize ve çocuklarınıza çok görmeyin!