01-20-2011, Saat: 11:13 AM
Çocukluk çağı insanların bulaşıcı hastalıklara en sık tutuldukları dönemdir ve son yıllarda gerek bu alanda kullanılan ilaçlar gerekse alınan genel önlemler sayesinde bulaşıcı hastalık sıklığı özellikle gelişmiş ülkelerde belirgin derecede azalmıştır. İçme ve kullanma sularının temizliği ile tifo ve kolera gibi öldürücü hastalıkların kontrol altına alınması yaygın aşılama ile çiçek hastalığının tümüyle ortadan kaldırılması sağlanmış çocuk felci hastalığı ise yok edilme aşamasına gelmiştir. Bu arada ülkemizin Dünya sağlık Örgütü kaynaklarına göre 1999 yılında dünyada çocuk felcinin hala görüldüğü birkaç yerden biri olduğunu belirtmek hala gerek genel olarak devletin gerekse anne babaların dikkatli davranması gerektiğini göstermektedir.
Bebeğinizi Bulaşıcı Hastalıklardan Korumanın Yolları
Çocuklarımızı Bulaşıcı Hastalıklardan Nasıl Koruyalım ?
Evde alınan basit önlemlerle özellikle mide barsalları etkileyen enfeksiyonlara karşı başarı kazanmak mümkün olsa da solunum yollarını etkileyen bulaşıcı hastalıklara karşı alınan önlemlerin başarı şansı daha azdır.
Burun ağız ve göz salgıları solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşmasına yol açan temel kaynaktır. Ellerin ağza ve buruna götürülmesi ve öpüşmek hızla yayılmaya neden olur. Bebekler ve küçük çocuklar genelde her şeye elleriyle dokunur ve ellerini ağızlarına götürürler. Bir de buna ülkemizde çocukları öpme ve öpüşmenin geleneksel olarak yaygınlığını eklerseniz varılan sonuç daha kötü olacaktır.
Öksürük ve hapşırık sonrası havaya yayılan damlacıklar bir süre havada asılı kalarak yayılıma neden olurlar.
İshal ve sarılık gibi hastalıklar kakayla bulaşmış ellerin ağza götürülmesi yoluyla bulaşır. İdrarın aksine kakada çok sayıda bakteri bulunur.
Ülkemizde pişmeden yenen sebzeler (marul taze soğan maydanoz vb.) pis sularla sulanabilmekte ve bu tür gıdaların normal musluk suyuyla yıkanması yeterli temizliği sağlamamaktadır.
Döküntülü hastalıklardan kimileri (örneğin suçiçeği) içi suyla dolu kabarcıklarda bulunan mikroorganizmalarla bulaşır. Ancak her döküntülü hastalık cilt temasıyla bulaşmaz.
Pişmemiş et oldukça yüksek oranda (%20-50) bakteri bulundurur çiğ yumurtanın hastalık bulaştırma riski %1 den azdır.
İyi yıkanmamış biberon vb malzemeler solunum ve mide barsak hastalıklarının yayılımın da önemli yer tutar.
Tarak fırça şapka gibi eşyalar da bulaşıcı cilt hastalıkları açısından önemlidir.
Evde Alınabilecek Önlemler:
El yıkama:
Önceleri el yıkamanın sadece mide barsak hastalıklarını önlemede etkin bir yöntem olduğu düşünülürdü oysa artık solunum yolu enfeksiyonlarının da yayılımının bu yolla belirgin derecede azaldığını biliyoruz. Sabun kullanılmasa bile ellerimizi sadece suyla yıkayarak bir ölçüde yarar görürüz.
Tuvalet sonrası
Bebeklerin altlarını değiştirdikten sonra
Nezle grip vb durumlarda burun silinmesinin ardından
Akvaryum suyuna dokunulduktan sonra eller mutlaka yıkanmalıdır
Özellikle tuvalet sonrası çocukların el yıkaması mutlaka denetlenmeli kreş ve gündüz bakım evlerinde bu konu üzerinde çok daha hassasiyetle durulmalıdır.
Gerekli yerlerin dezenfektan maddelerle temizlenmesi:
Dezenfektan maddeler bakterilerin çoğunu öldürür. Özellikle bebeklerin alt değiştirme yerlerinin oyuncaklarının biberon tabak bardak vb. malzemelerin dezenfekte edilmesi barsak hastalıklarının yayılımını büyük ölçüde sınırlandırır. Üst solunum yolu enfeksiyonu geçirenlerin burun salgılarının bulaştığı yerlerde virüsler 6 saate kadar canlı kalabilirler.
Çocukların kendi ağız ve burunlarına dokunmalarının engellenmesi:
Bu önlem solunum yolu enfeksiyonlarının yayılımını sınırlandırır ancak bebeklerde bunu sağlamak pratikte olanaksızdır. Burundan sonra göze götürülen eller gözde enfeksiyon gelişmesine ortam hazırlarlar.
Çocukların yanında sigara içilmemesi:
Sigara dumanı soğuk algınlığı öksürük kulak iltihapları ve astım gibi solunum yolu hastalıklarının şiddetini artırır.
Çocukların hayvanları öpmelerinin önlenmesi:
Hayvanlarla çok yakın temas parazitler hastalıkların yayılımına neden olur. Hayvan sevmeyi elle sevmek ve ardından el yıkamayla bütünlersek yeterli önlem almış oluruz.
İçme suyunun temizliğine özen gösterilmesi:
İçme suları konusunda titiz olmalıyız. Kapalı ambalaj içinde satılan her su yeterince denetlenmemiş olabilir. 10 litre içme suyu içine 25 damla çamaşır suyu damlatarak kolera dahil su yoluyla bulaşan her hastalığa karşı önleminizi almış olursunuz.
Etlerin iyi pişirilerek yenmesi:
İyi pişmemiş etler ishale yol açan bakterileri barındırırlar. Çiğ etler pişmeye hazırlandıktan sonra eller ve çiğ etin temas ettiği kesme tahtası bıçak tabak gibi malzemeler çok iyi yıkanmalıdır. İçleri iyi pişmemiş -kırmızı görünümlü- et çocuklara yedirilmemelidir. Etler pişirildikten sonra çiğ iken içinde tutuldukları tabak içinde kesinlikle servis yapılmamalıdır.
Et ve et ürünlerini üzerinde kesmek için tahta değil plastik maddeler kullanın:
Mikroorganizmalar tahta yüzeylerden yeterince temizlenemezler. Temizlik açısından plastik maddeler daha güvenlidir.
Çiğ yumurta yemekten sakının:
Yumurta sarısı katı pişmiş olmalıdır. Aksi takdirde yumurta içinde varolan olası bakteriler ölmeyecektir. Şunu da ekleyelim ki yumurta yoluyla mikrop alma riski %1 den azdır.
Pişirilmeden yenen gıdaların yıkanmasına özen gösterin:
Marul taze soğan domates vb. çiğ yenen gıda maddeleri özellikle yaz döneminde 1 litre su içine 30 damla çamaşır suyu damlatarak klorlanmış su içinde 30 dakika bekletilmelidir.
Olabildiğince küçük çocuk bakımevi-kreşleri tercih edin:
Kendi evlerinde bakıcılar tarafından bakılan çocuklar enfeksiyon açısından an düşük risk altındadırlar. Kreşteki çocuk sayısı arttıkça risk artar. Soğuk algınlığının özellikle 1 yaşına kadar önemli komplikasyonlara yol açtığı gerçeğinden yola çıkarak mümkünse 0-1 yaş grubu bebekleriniz için kendi evinizde bakıcıyı kreşlere tercih edin.
Menenjitli ya da hepatitli hastalarla temas sonrası mutlaka hekime başvurun:
Özellikle 4 yaş altı çocuklarda antibiyotik kullanarak kimi tür menenjitlerin gelişimi önlenebilir. Benzer şekilde hepatitle temas sonrasında da kullanılabilecek ilaçlar vardır bunu mutlaka bir çocuk hekimiyle görüşün.
Çocuklarınızın gerekli aşılarının yapılmış olduğundan emin olun:
Ciddi enfeksiyonlara karşı aşılı olmak son derece önemlidir. Ne var ki ülkemizde bu konuda ciddi ve standard bir uygulama yoktur. Her çocuk hekimi kendine göre bir aşılama şeması uygulamakta dünyanın bir çok ülkesinde zorunlu olan aşılar Türkiye'de zorunlu değildir. Bu durum özellikle HIB aşısı için geçerlidir; HIB aşısı 0-4 yaş arası çocuklarda önemli bir menenjit türünü %90 oranında önleyebilmektedir. Her hekim ziyaretinde aşı kartınızı hekime gösterip eksik aşısı olup olmadığını sorun. Bir diğer nokta da bu yolla aşılama protokolünde olabilecek değişikliklerden zamanınızda haberiniz olacaktır.
Çocuğunuzu tümüyle izole etmeye çalışmayın:
Aile içi tecrit konusu tartışmalıdır. Çocukta hastalık belirtileri ortaya çıktığında artık etken mikroorganizma diğer aile bireylerine de çoktan bulaşmıştır. Zaten bir çocuğu aynı ev içinde tümüyle izole etmek de pratikte olanaksızdır.
alıntı
Bebeğinizi Bulaşıcı Hastalıklardan Korumanın Yolları
Çocuklarımızı Bulaşıcı Hastalıklardan Nasıl Koruyalım ?
Evde alınan basit önlemlerle özellikle mide barsalları etkileyen enfeksiyonlara karşı başarı kazanmak mümkün olsa da solunum yollarını etkileyen bulaşıcı hastalıklara karşı alınan önlemlerin başarı şansı daha azdır.
Burun ağız ve göz salgıları solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşmasına yol açan temel kaynaktır. Ellerin ağza ve buruna götürülmesi ve öpüşmek hızla yayılmaya neden olur. Bebekler ve küçük çocuklar genelde her şeye elleriyle dokunur ve ellerini ağızlarına götürürler. Bir de buna ülkemizde çocukları öpme ve öpüşmenin geleneksel olarak yaygınlığını eklerseniz varılan sonuç daha kötü olacaktır.
Öksürük ve hapşırık sonrası havaya yayılan damlacıklar bir süre havada asılı kalarak yayılıma neden olurlar.
İshal ve sarılık gibi hastalıklar kakayla bulaşmış ellerin ağza götürülmesi yoluyla bulaşır. İdrarın aksine kakada çok sayıda bakteri bulunur.
Ülkemizde pişmeden yenen sebzeler (marul taze soğan maydanoz vb.) pis sularla sulanabilmekte ve bu tür gıdaların normal musluk suyuyla yıkanması yeterli temizliği sağlamamaktadır.
Döküntülü hastalıklardan kimileri (örneğin suçiçeği) içi suyla dolu kabarcıklarda bulunan mikroorganizmalarla bulaşır. Ancak her döküntülü hastalık cilt temasıyla bulaşmaz.
Pişmemiş et oldukça yüksek oranda (%20-50) bakteri bulundurur çiğ yumurtanın hastalık bulaştırma riski %1 den azdır.
İyi yıkanmamış biberon vb malzemeler solunum ve mide barsak hastalıklarının yayılımın da önemli yer tutar.
Tarak fırça şapka gibi eşyalar da bulaşıcı cilt hastalıkları açısından önemlidir.
Evde Alınabilecek Önlemler:
El yıkama:
Önceleri el yıkamanın sadece mide barsak hastalıklarını önlemede etkin bir yöntem olduğu düşünülürdü oysa artık solunum yolu enfeksiyonlarının da yayılımının bu yolla belirgin derecede azaldığını biliyoruz. Sabun kullanılmasa bile ellerimizi sadece suyla yıkayarak bir ölçüde yarar görürüz.
Tuvalet sonrası
Bebeklerin altlarını değiştirdikten sonra
Nezle grip vb durumlarda burun silinmesinin ardından
Akvaryum suyuna dokunulduktan sonra eller mutlaka yıkanmalıdır
Özellikle tuvalet sonrası çocukların el yıkaması mutlaka denetlenmeli kreş ve gündüz bakım evlerinde bu konu üzerinde çok daha hassasiyetle durulmalıdır.
Gerekli yerlerin dezenfektan maddelerle temizlenmesi:
Dezenfektan maddeler bakterilerin çoğunu öldürür. Özellikle bebeklerin alt değiştirme yerlerinin oyuncaklarının biberon tabak bardak vb. malzemelerin dezenfekte edilmesi barsak hastalıklarının yayılımını büyük ölçüde sınırlandırır. Üst solunum yolu enfeksiyonu geçirenlerin burun salgılarının bulaştığı yerlerde virüsler 6 saate kadar canlı kalabilirler.
Çocukların kendi ağız ve burunlarına dokunmalarının engellenmesi:
Bu önlem solunum yolu enfeksiyonlarının yayılımını sınırlandırır ancak bebeklerde bunu sağlamak pratikte olanaksızdır. Burundan sonra göze götürülen eller gözde enfeksiyon gelişmesine ortam hazırlarlar.
Çocukların yanında sigara içilmemesi:
Sigara dumanı soğuk algınlığı öksürük kulak iltihapları ve astım gibi solunum yolu hastalıklarının şiddetini artırır.
Çocukların hayvanları öpmelerinin önlenmesi:
Hayvanlarla çok yakın temas parazitler hastalıkların yayılımına neden olur. Hayvan sevmeyi elle sevmek ve ardından el yıkamayla bütünlersek yeterli önlem almış oluruz.
İçme suyunun temizliğine özen gösterilmesi:
İçme suları konusunda titiz olmalıyız. Kapalı ambalaj içinde satılan her su yeterince denetlenmemiş olabilir. 10 litre içme suyu içine 25 damla çamaşır suyu damlatarak kolera dahil su yoluyla bulaşan her hastalığa karşı önleminizi almış olursunuz.
Etlerin iyi pişirilerek yenmesi:
İyi pişmemiş etler ishale yol açan bakterileri barındırırlar. Çiğ etler pişmeye hazırlandıktan sonra eller ve çiğ etin temas ettiği kesme tahtası bıçak tabak gibi malzemeler çok iyi yıkanmalıdır. İçleri iyi pişmemiş -kırmızı görünümlü- et çocuklara yedirilmemelidir. Etler pişirildikten sonra çiğ iken içinde tutuldukları tabak içinde kesinlikle servis yapılmamalıdır.
Et ve et ürünlerini üzerinde kesmek için tahta değil plastik maddeler kullanın:
Mikroorganizmalar tahta yüzeylerden yeterince temizlenemezler. Temizlik açısından plastik maddeler daha güvenlidir.
Çiğ yumurta yemekten sakının:
Yumurta sarısı katı pişmiş olmalıdır. Aksi takdirde yumurta içinde varolan olası bakteriler ölmeyecektir. Şunu da ekleyelim ki yumurta yoluyla mikrop alma riski %1 den azdır.
Pişirilmeden yenen gıdaların yıkanmasına özen gösterin:
Marul taze soğan domates vb. çiğ yenen gıda maddeleri özellikle yaz döneminde 1 litre su içine 30 damla çamaşır suyu damlatarak klorlanmış su içinde 30 dakika bekletilmelidir.
Olabildiğince küçük çocuk bakımevi-kreşleri tercih edin:
Kendi evlerinde bakıcılar tarafından bakılan çocuklar enfeksiyon açısından an düşük risk altındadırlar. Kreşteki çocuk sayısı arttıkça risk artar. Soğuk algınlığının özellikle 1 yaşına kadar önemli komplikasyonlara yol açtığı gerçeğinden yola çıkarak mümkünse 0-1 yaş grubu bebekleriniz için kendi evinizde bakıcıyı kreşlere tercih edin.
Menenjitli ya da hepatitli hastalarla temas sonrası mutlaka hekime başvurun:
Özellikle 4 yaş altı çocuklarda antibiyotik kullanarak kimi tür menenjitlerin gelişimi önlenebilir. Benzer şekilde hepatitle temas sonrasında da kullanılabilecek ilaçlar vardır bunu mutlaka bir çocuk hekimiyle görüşün.
Çocuklarınızın gerekli aşılarının yapılmış olduğundan emin olun:
Ciddi enfeksiyonlara karşı aşılı olmak son derece önemlidir. Ne var ki ülkemizde bu konuda ciddi ve standard bir uygulama yoktur. Her çocuk hekimi kendine göre bir aşılama şeması uygulamakta dünyanın bir çok ülkesinde zorunlu olan aşılar Türkiye'de zorunlu değildir. Bu durum özellikle HIB aşısı için geçerlidir; HIB aşısı 0-4 yaş arası çocuklarda önemli bir menenjit türünü %90 oranında önleyebilmektedir. Her hekim ziyaretinde aşı kartınızı hekime gösterip eksik aşısı olup olmadığını sorun. Bir diğer nokta da bu yolla aşılama protokolünde olabilecek değişikliklerden zamanınızda haberiniz olacaktır.
Çocuğunuzu tümüyle izole etmeye çalışmayın:
Aile içi tecrit konusu tartışmalıdır. Çocukta hastalık belirtileri ortaya çıktığında artık etken mikroorganizma diğer aile bireylerine de çoktan bulaşmıştır. Zaten bir çocuğu aynı ev içinde tümüyle izole etmek de pratikte olanaksızdır.
alıntı