01-20-2011, Saat: 11:57 PM
Subaşı Kuş Gözlem Topluluğu üyesi Ali Atahan AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde 462 kuş türünün bulunduğunu, 2 yıl öncesine kadar bunların 311'inin Hatay'da gözlemlendiğini söyledi.
Atahan, öğretmenden, öğrenciye, doktordan esnafa kadar farklı alanlardan gelen çevreye duyarlı kişilerin oluşturduğu topluluk üyelerinin Hatay'da sürekli gözlemler yaparak kentte görülen kuş türü sayısına yenilerini eklediğini ifade etti.
Hatay'ın su kaynakları, iklim koşullarıyla kuşların uğrak noktalarından biri olduğunu vurgulayan Atahan, sözlerine şöyle devam etti:
''Yaz kış demeden sürekli gözlem yaparak tespit ettiğimiz yeni türleri fotoğraflamaya çalışıyoruz. 19 yıldan bu yana yaptığımız gözlemlerle kentimizdeki kuş türlerinin envanterini çıkarıyoruz ve oluşturduğumuz internet sitesinde bunları yayınlıyoruz. Zengin bitki örtüsü ve su kaynaklarına sahip olan Hatay'da yaptığımız gözlemlerle mevcut türlere sürekli yenileri ekleniyor. Özellikle yüksek kesimlerinde karaçam, kayın, gürgen gibi Orta Anadolu ile Karadeniz bitki örtüsü özelliklerini barındıran Amanos Dağları bilinenlerin dışında farklı kuş türlerine ev sahipliği yapıyor.
2 yıldan bu yana yaptığımız gözlemlerde anavatanı Sibirya ve Doğu Asya olan Küçük Çinte kuşunu Subaşı'da Asi Nehri kıyısında fotoğrafladık. Rastlantısal olarak ülkemizi ziyaret eden bu kuş türü daha önce Samsun Kızılırmak deltasında gözlenmişti. Böylece Küçük Çinte Türkiye'de ikinci kez gözlemlenmiş oldu. Kuzey Afrika ve Suudi Arabistan yarımadası kuşlarından Çöl Kuyrukkakanı, nesli ülke düzeyinde tehlike altında bulunan Aydın ve Mersin'de görülen Ada Martısını da Samandağ ilçemizde tespit ettik.''
Batı ve orta Toroslar ile Batı Karadeniz ormanlarında yaşayan Bahçe Tırmaşıkkuşu, Aksırtlı Ağaçkakan ve Sıvacı gibi kuş türlerini de Amanos Dağları'nda tespit ettiklerini belirten Ali Atahan, Türkiye'de sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi bozkırlarında yaşayan Boz Alamecek, Boz Serçe ve Kızılca Kuyrukkakan türlerini de gözlemleyerek fotoğrafladıklarını söyledi.
Atahan, Türkiye'de sadece Şanlıurfa'nın Karacadağ bölgesinde kuluçkaya yatan ve Ürdün, İsrail ile Mısır'da yoğun olarak görülen Bozkır ötleğeninin ise Hatay'da kuluçkaya yattığını belirlediklerini vurgulayan Atahan, ''Verimli toprak ve su kaynaklarının bulunduğu Amik Ovası ile zengin bitki örtüsüne sahip Amanos Dağları kuşların uğrak yerlerinden. Yaptığımız gözlemlerle ilimizdeki kuş türü sayısı 324'e ulaştı. Gözlemlerimizle bunlara yenilerini ekleyerek Hatay'ın kuş envanterini zenginleştirmeyi amaçlıyoruz'' diye konuştu.
-13 KUŞ TÜRÜ
Hatay'da iki yıldan bu yana yapılan gözlemlerde tespit edilen kuş türleri ve yaşam alanları şöyle:
''Küçük Çinte (Emberiza pusilla) Sibirya ve Orta Asya, Çöl Kuyrukkakanı (Oenanthe deserti) Kuzey Afrika ve Arabistan yarımadası, Ada Martısı (Larus audouinii) Türkiye'de sadece Mersin ve Aydın, Bahçe Tırmaşıkkuşu (Certhia brachydactyla) Batı-Orta Toroslar ve Batı Karadeniz ormanları, Aksırtlı Ağaçkakan (Dendrocopos leucotos) Batı-Orta Toroslar ve Batı Karadeniz ormanları, Sıvacı (Sitta europaea)Toroslar, Ege ve Karadeniz ormanları, Küçük Sinekkapan (Ficedula parva) Batı Rusya ve İskandinav ülkeleri, Bıyıklı Sumru (Chlidonias hybridus) göç dönemi pek çok sulak alanda, Bozkır Ötleğeni (Sylvia conspicillata) Türkiye'de sadece Karacadağ ile Ürdün, İsrail ve Mısır, Boz Alamecek (Rhodospiza obsoleta) Gaziantep-Mardin arası, Boz Serçe (Petronia brachydactyla) Gaziantep-Mardin arası, Kızılca Kuyrukkakan (Oenanthe xanthoprymna) Gaziantep-Adıyaman civarında ve Tahtalı (Columba palumbus) Türkiye'de sulak alanlarda.''