11-18-2006, Saat: 10:31 PM
18.11.1971 Amerika California do?umlu olan ?zlem Tekin, babas? Prof.Dr.Talat Tekin’in Berkeley ?niversitesinde ??renim g?revlisi olmas? nedeniyle uzun bir s?re Amerika?da kald?.?lk ??retime ba?lamadan ?nce T?rkiye?ye (Ankara?ya) geldi.
?lk ??retimi Frans?zca e?itim veren Tevfik Fikret Lisesi?nde bitirdi ve bu s?re boyunca piyano dersleri ald?.Hacettepe ?niversitesi Ankara Devlet Konservatuar? s?navlar?na girdi ve klarnet b?l?m?n? kazand?.T?m konservatuar e?itimi boyunca Ankara?da sahne ?al??malar? yapt?. Yaz d?nemlerinde Bodrum ba?ta olmak ?zere, ?e?itli tarzlarda (?ngilizce pop, rock, heavy metal, punk, caz) m?zik yapt?.Konservatuardan 1991-1992 y?l?nda mezun oldu. Akustik gitara merak? olan ?zlem kendi kendine bu aleti ?almay? ??rendi. ??renmekle kalmad? Akustik gitarla besteler yapmaya ba?lad?.
?stanbul?daki Lokomotif grubundan ald??? teklif ?zerine ?stanbul?a geldi.K?sa bir s?re Lokomotif?le ?al??t?ktan sonra tamamen bayanlardan kurulu Volvox grubuna kat?ld?. ?ebnem Ferah’?n da bulundu?u Volvox ile iki y?l non-stop m?zik yapt?lar. Daha sonra ?zlem gruptan ayr?larak solo ?al??malara y?neldi. ?lk solo alb?m? i?in Hakan Peker’le anla?an ?zlem, ?al??malara ba?lad?.
?lk alb?m? Kime Ne 1996 y?l?nda yay?nland?ktan sonra "A?k Her?eyi Affeder mi" b?y?k yank? uyand?rd?.. "?ok ?zg?n?m ?stemeden Seni D?n Gece Aldatt?m" gibi cesur s?zlerle ba?layan ?ark?, aldatmaya dayal? ve kad?n erkek ili?kileri odakl? ?ark?lara yeni boyutlar kazand?rd?. ?lk defa bir kad?n bu kadar a??k y?reklilikle aldat?n? ifade ediyor ve hemen ard?ndan a?k?n bunu affedip affetmeyece?ini sorguluyordu. Alb?mde ilgin? s?zlere sahip olan ?ark? bir tek “A?k her ?eyi Affeder Mi” de?ildi.. Zoraki evliliklere “b?yle zorla d???n olmaz ki yok mu sevdi?in” diye hayk?ran DUVAKSIZ GEL?N, “?midi yok kimden yard?m dilesin, hi? mi sevmez anac???na d?nesin” diyerek sokak ?ocuklar?n?n hayat?n? sorgulayan HERKES ?ANSLI DO?MUYOR, “kur?unlar sizin olsun, kurusun g?zler” diyerek isyan etti?i SEBEPS?Z SAVA? alb?m?n ?n plana ??kanlar?ndand?. Alternatif Pop ad?n? verdi?i m?zi?i ile ?zlem Tekin o y?llarda ku?kusuz yeni bi kulvar a?t?, ve pop m?zi?e farkl? bir bak?? a??s? getirdi. Cem Y?lmaz’?n da konuk olarak “Yar Bana Varmad?” en sevilen ?al??malar?ndan biri oldu.
Aradan ge?en zamaNda d?nyadaki elektronik ak?m? ile birlikte ?zlem Tekin’in m?zikal zevklerinde de bir tak?m de?i?iklikler meydana geldi, dolay?s? ile bir sonraki alb?m?n de elektronik m?ziklerden pay?n? almas? ka??n?lmaz oldu.. ?kinci alb?m ?Z, hi?bir canl? enstruman?n kullan?lmad???, tamamen elektronik m?zikle yap?lm?? T?rkiye’nin ilk alb?m? olma ?zelli?ine sahipti. Sevgilisini ?ld?r?p, ormanda g?mmeye giden kad?n? canland?rd??? ilk klip Bahar ile ?zlem Tekin, yine herkesi aya?a kald?rd?. ?Z alb?m?n?n en b?y?k hitlerinden olan BAHAR ?ark?s?n?n s?z? ve m?zi?i de t?pk? a?k her ?eyi affeder mi gibi BARLAS a aitti. ?kinci klip ise Levent semerci y?netmenli?inde YOL isimli ?ark?ya ?ekildi. “Yanl?? senin tek hazinen, her?eyi kendine sor kendinden ??ren” gibi s?zleri ile ?zlem Tekin’in i?indeki ruhu da net bi ?ekilde anlatan ?ark?n?n klibi MCM gibi yabanc? m?zik kanallar?nda da g?sterilerek, b?y?k ba?ar?lara ula?t?. Ne yaz?k ki bu alb?m sadece 2 kliple kald?, fakat t?r?n?n sevenleri, yeni ke?fedenler ve ?zlem hayranlar? taraf?ndan ar?ivlerin en g?zel yerinde T?rk?e s?zl? elektronik m?zik alb?m? olarak yerini ald?.
Bu arada ?zlem Tekin, Pahsan Music ile k?sa bir evlilik de yapt?. Evlilik y?z?klerini d?vme olarak parmaklar?na yapt?ran ikili, bo?an?nca d?vmeyi de sildiler..
???nc? alb?m 1999 y?l?n?n yaz aylar?nda geldi: Laubali! Tam da yaz aylar?na yak???r bi ne?e ve dinamiklik ile…. Tarz olarak en ?ok ?e?itlilik bar?nd?ran alb?m olan Laubali’nin ??k?? par?as? alb?m ile ayn? ismi ta??yan Fergan Mirkelam imzal? Laubali oldu. Kendi s?zleri ile ?zlem bu ?ark?y? ??yle anlat?yor: “Fergan bize R?za Erekli'nin st?dyosunda s?rekli bask?nlar yap?p, kameras?yla bize zorla mizansenler yapt?r?yordu, ?ok e?leniyorduk. Ona bo? gelme beste getir karde?im dedim, yapm?? getirdi. Tabii ?ok sevindim”.
Bu alb?mde ?zlem’den duymaya al???k olmad???m?z ?ekilde bat? m?zi?inin yan?nda do?u m?zi?i sentezleri kula??m?za geliyordu. Arabeskvari s?zleri ve Do?u? vokali ile “Yazmam??lar”, 9/8 lik ritmi ile “Biberi Bol”, klip ?ekilmemesine ra?men dillere dolanan “Beni Yakan A?k?n” bunlara verilecek ?rneklerdendi. Ama bunlar?n yan?nda “Vurma”, “Kumdan Kaleler”, Teoman destekli “Bu Kalp” gibi sentezden nasibini almam??, bat? soundlu son derece s?k? par?alar da bulunmaktayd?. Disco tarz?ndaki “Sorma”y? ise Olivia Newton John’a adam??t? ?zlem..
Alb?mden ikinci klip Yazmam??lar’a, ???nc? klip ise “eskiden her klipte farkl? imajla ??kard?m ?imdi o da yetmedi, ayn? klipte 5 farkl? imaj” diyerek tan?tt??? Biri Var’a ?ekildi.
2000 y?l?n?n yaz?nda ?zlem Tekin bu sefer m?zik d??? bir ?al??ma ile sevenlerinin kar???s?na ??kt?. Kanal D i?in ?ekilen Yaz R?zgar? isimli program?n sunucu?unu ?stlenen ?zlem Tekin, 2000 yaz? boyunca hafta i?i her g?n farkl? bir konukla ekranlara konuk oldu, haz?rlad??? k?sa ske?lerle de oyunculukta da ileride ataca?? ba?ar?lar hakk?nda ufak ipu?lar? verdi.
2002 y?l?nda ??kan Tek Ba??ma Alb?m? ?ncesi 2 y?l hi?biryerde g?z?kmeyen ?zlem Tekin o y?lar? da ??yle anlat?yor:” 2 y?l ara vererek m?zikten uzak kald?m, fiziklsel olarak dinlendim, ?ehir ?ehir gezdim, amerika’da bir s?re kald?m. Elime gitar bile almad?m, beste yapmad?m Yani kendimi dinledim…” Bu s?re? sonunda, eline gitar? al?p yakla??k 1 hafta i?inde yazd??? ?ark?lardan olu?an Tek Ba??ma alb?m? de ayn? dinginli?i ta??yor. Bu sefer ???l?klar atan, isyankar ?zlem yerine durulmu?, “sen olmasan da ya?at?r?m ben bu a?k?” diyebilecek kadar durulmu? bi ?zlem kar??m?zdayd?. Bi ?nceki alb?mdeki sentezlerden eser yok. Fakat yine ?zlem ?zlem’li?ini g?stermi?ti. ??k?? par?as? Da?lar? Deldim’deki “Magazin dal? g?ll? dall? motorlar gibi koca aram?yorum ki olum ben bu ?ark?lar niye” dizeleri ile yine g?ndeme oturdu! ?st?ne al?n?p cevap verenlere ise a?z?n? a??p tek kelime etmedi. Sadece yerinden oturup olan bitenlere b?y?k alt?ndan g?l?ms?yordu. Alb?mde bulunan Barlas ?ark?s? A?ka Dair yine ?zlem Barlas beraberli?inin ba?ar?s?n? do?rularcas?na, alb?m?n ?ne ??kan hitlerinden oldu. T?rkiye’nin ilk tekno trans ?ark?s? dedi?i K?r?ld?m, hip hop ??eler bar?nd?ran Da?lar? Deldim, Bjork-vari Daa gibi ?ark?larla ?zlem yine dolu dolu bi alb?m haz?rlam??t?.
Fakat bi s?re sonra ?zlem roportajlardan, yo?unluktan s?k?l?p siz alb?m? dinleyedurun ben geliyorum diyerek Amerika’ya gitti. Orda Amerikal? y?netmen Aaron Walker ile ikinci klibi de Hep Yek’e ?ekti..
Bu s?rada ?zlem Tekin ufaktan ufaktan ilk oyunculuk denemelerine de ba?lad?. Kanal D ‘de yay?nlanan mitolojik dizi Karao?landa k?t? b?y?c? Zenka, Mustafa Alt?oklar’?n y?netmenli?indeki O ?imdi Asker’de de k???k bi rolle kar??m?za ??kt?..
?zlem Amerika’dan d?ner d?nmez aya??n?n tozu ile Rock’n Dark Efes turnesine ??kt?. 2003 yaz boyunca yazl?k mekanlarda devam eden turnenin s?rprizi ?zlem’in 5 ?ark?s?n?n club remixlerini i?eren bir cd’nin konsere gelen dinleyicilere hediye olarak da??t?lmas? oldu. Piyasada bulunmayan bu ?ok ?zel Cd de a?ka dair, k?r?ld?m, kimbilir, da?lar? deldim, ve yazmam??lar’?n remixleri bulunmaktayd?. Turnedeki e?lenceli g?r?nt?lerin montajlar?ndan olu?an Da?lar? Deldim Remix klibi ise 2003yaz?n?n ?zlem tekin hayranlar?na hediyesi oldu.
2004 y?l?n?n ba?lar?nda Neredesin Firuze isimli fimin soundtrackinde ?zlem yine kendi ilklerinden birini ger?ekle?tirerek Fuat Saka’ya ait bir Karadeniz t?rk?s? seslendirdi: Kara Sevda.. Tr?k?y? kendine has uslubu ile seslendiren ?zlem Tekin, kendisini sevmeyenlerin bile ilgisini ?ekti ve soundtrack’in ?ne ??kan ?al??malar?ndan biri oldu.
Bu arada ?ener ?en, meltem Cumbul, Beyaz, cem davran, ve pamela ile birlikte oynayaca?? bir m?zikalin haz?rlar?na ba?layan ?zlem Tekin, yine farkl? ufuklara g?z?n? dikmi?ti. Fakat m?zikal ne yaz?k ki ?ener ?en’in rahats?zl??? bir s?re ertelenince, ?zlem tekin kendisine gelen dizi teklifini kabule etti ve 2004 sezonunda Hale Soygazi, Ceyda D?venci ve Ege Aydan ile ba?rollerini payla?t??? Sil Ba?tan isimli dizi ile ekranlara konuk oldu. ?zleyeciler bu sefer kar??lar?nda ?ok farkl? ?zlem Tekin buldular. ??nk? kndisine teklif edilen asi rock?? k?z rollerinin hepsini geri ?eviren ?zlem bu dizide, hapishaneden ??km??, ?ocuk sahibi bir kad?n? canland?r?yordu, ve de ?stelik ?ok ba?ar?l?yd?. Televizyon ele?tirmenlerinden tam not alm??t?.
2004 y?l?n?n yaz?nda “Sanki D?n Gibi” isimli 70-80-90’l? y?llar?n T?rk?e pop hitlerinin seslendirildi?i, Most Productions taraf?ndan ger?ekle?en ve 3 g?n devam eden konserde Fatih erko? ve levent y?ksel ile birlikte daimi solist olarak yer ald?. ?illibom, seninle bir dakika, bur?ak tarlas?, delisin, fesupanallah, denizleri a?ta gel gibi t?rk popun unutulmaz hitlerini de ?zlem’in yorumundan dinlemi? olduk. Ku?kusuz konserin ?zlem severler taraf?ndan en merakla kar??lanan yorumu, Volvox’tan da arkada?? olan, fakat profosyonel m?zik ya?am?nda s?rekli k?yasland??? ?ebnem Ferah klasi?i Ya?murlar oldu…
Bu konserlerden hemen sonra ise T?rkiye’nin ?nemli festivallerinden biri olan Rock and Coke’da sahne alan ?zlem, sahneye maskesi ve ilgin? kotsumu ile ??karak dikkatleri ?zerine ?ekti. Bu konserde “Bu bir ?zlem Tekin konseri de?il, OZZ isimli yeni bir grubun konseri” diyerek yapt??? a??klama ile yeni kurdu?u ?zlem tekinin eski ?ark?lar?n? sert yorumlarla coverlayacak olan OZZ isimli grubun da m?jdesini verdi.
O s?ralar ??kan Levent Y?ksel’in Uslanmad?m alb?m?nde ise Sen Anla isimli ?ark?n?n s?z ve m?zi?i ?zlem Tekin’e aitti. Geri vokalleri ile de ?ark?ya renk katm??t?
2004 y?l?n?n bitimine do?ru ?ener ?en’in iyile?mesi ile Mucizeler Komedisi ad? verilen m?zikal yeniden g?ndeme geldi. Kadroda bika? de?i?iklikler vard?, beyaz ve cem davran gitmi? yerlerine Mirkelam ve ?evket ?oruh gelmi?ti.
Mucizeler Komedisinin g?r?c?ye ??kmas?yla, ?zlem Tekinin oyuncu?unun zirveey ula?mas? b?r oldu. Nerdeyse m?zikali ad?ndan en ?ok s?z ettiren oyuncusu olan ?zlem b?t?n tiyatro ele?tirmenlerinden tam not ald?, H?ncal Ulu?’un kaleminden “o bir mucize”, fatih altayl?’dan ise “o komple bi sanat??” olarak yaz?lara d?k?ld?… O ise b?t?n bunlar? hi? fark?nda de?ilmi? gibi “san?r?m benden beklenmedi?i i?in bu kadar konu?uldu,te?ekk?r ederim yine de..” gibi m?tevaz? cevaplar vererek, g?l?msedi..
Tarihler 2005 y?l?n?n May?s ayn? g?sterdi?inde ?zlem 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 ad?n? verdi?i 5. alb?m? ile m?zi?e geri d?nd?. Di?er alb?mlerine g?re gayer sert bir sounda sahip olan bu alb?m, gerek ?zlem tekin hayranlar?, gerek rock m?zik severler taraf?ndan ilgiyle kar??land?. Alb?m? tan?tmak i?in bu sefer farkl? bir y?nte? se?en ?zlem, klip ?ekmek yerine alb?m ??kar ??kmaz konserlere ba?lad?. Coca cola sponsorlu?undaki soundwawe turnesiyle, ?niversiteleri gezerek alb?m? tan?tt?.. Daha sonra ise ilk klip 2 farkl? versiyonla geldi: De?mez…
Fakat ?zlem’in deyimiyle kanallar klibe korku filmi muamelesi yapt?lar ve nedense pek g?stermeyi tercih etmediler. Bunun ?zerine konser g?r?nt?lerinden olu?an ikinci klip Cinayet ise tam tersi etkiyle m?zik kanallar?n?n g?zdesi oldu. Bu arada 2005 y?l?n?n en ?ok konser veren bayan rock sanat??s? da yine ?zlem Tekin oldu.
2006 y?l?n?n ba?lar?nda Cem Y?lmaz ile ?nce ad?n?n ??kt??? a?k dedikolar? sonradan anla??ld? ki, yeni bir projenin habercisiydi. 2006 Ekimde vizyona girecek ve y?netmenli?ini Cem Y?lmaz’?n ?stlenece?i Hokkabaz isimli filmde ba?rolleri ?zlem Tekin, Mazhar Alanson ve Cem Y?lmaz’?n payla?aca?? duyuruldu…