04-25-2011, Saat: 10:52 PM
Malzemeler:
300 gr kıyma
2 adet soğan
1,5 kaşık salça
Nar ekşisi
Karabiber
Toz biber
Tuz
Hamuru İçin;
1 kg un
2 tatlı kaşığı granül maya
1 tatlı kaşığı karbonat
Göz kararı ayçiçeği yağı
Zeytinyağı
Tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
Plastik büyük bir kapta 1 kg un, 1 tatlı kaşığı karbonat kaşık yardımı ile karıştırılarak 1 tatlı kaşığı kabartma tozu ve 1 adet maya da eklenerek kulak memesi kıvamına gelene dek yoğrulur. Hamur mayalanması için 30 dakika dinlenmeye bırakılırken hamurun harcı diğer yanda hazırlanır.
Bir başka plastik kabın içine 2 adet soğan ince ince doğranır ve acı suyu çıkması için tuzla ovulur. Ovulduktan hemen sonra doğranmış soğanlar temiz sudan geçirilir. Bir kez makinede çekilmiş, 300 gr orta yağlı kıymaya soğanlar eklenerek 1 tatlı kaşığı karabiber, 1,5 tatlı kaşığı salça, 2 yemek kaşığı nar ekşisi ve 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek yoğrulur. Hamurun rahat açılması için bir küçük teflon tavada 3 kaşık dolu dolu tereyağı, yarım çay bardağı sıvı yağ ve yarım çay bardağı zeytinyağı eritilir. Hamur mayasını aldıktan sonra, avuç içi ıslatılacak şekilde 3 ceviz büyüklüğünde koparılan ve yağlanan hamurlar fırın tepsisine küçük bezeler halinde yerleştirilir. Beze halini alabilmesi için iki avuç yardımıyla hamura baskı yapılarak tepside kare şeklinde tek tek yerleştirilir. Çiğ olan harç, hamurların üzerine konur. 200 derecede önceden ısıtılan fırına böreğimizi içine koyduktan sonra 160 dereceye ayarlayarak kızarana kadar pişirilir. Ortalama 30-35 dakika içerisinde kaytaz böreği pişmiş olur. Kaytaz böreğimiz ortalama 10-12 kişiye servis edilebilir.