:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: Tuzluca İlçesi
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
T U Z L U C A

12706231212.jpg
Tuz Mağaraları


Kısaca:
Şehir Nüfusu : 9.790 (2008 yılı verilerine göre)
İlçe nüfusu : 25.739 (2008 yılı verilerine göre)
Yüzölçümü : 1,254 km²
Rakım : 1050 metre
Koordinatlar : 43°02 N 39°50 E
Posta kodu : 76900
Alan kodu : 0476
İl plaka kodu : 76
Tuzluca il merkezine 39 km mesfededir. Yüzölçümü 1236 km² dir. İlk adı "Kulp" olan Tuzluca ilçesi Cumhuriyetin ilanı ile birlikte yerleşim yeri olarak mevcut varlığını sürdürmeye başlamıştır. 1924 yılından itibaren ilçe konumunda olan kulp, 1934 yılındaki düzenlemeyle adını ilçedeki kaya tuzundan alarak "Tuzluca" olarak değiştirilmiştir. Gerek taşımacılık ve ulaşım ağı yolu üzerinde olması ve gerekse Ermenistan Devleti ile sınır olması ilçemize serhat ilçe vasfı kazandırmıştır.
İlçemiz Ülkemizin idari yapılanması içerisinde Iğdır iline bağlı aynı zamanda Iğdır İlinin en büyük ilçesi konumundadır.

a. TARİHİ VE COÄžRAFİ YAPISI :
Tuzluca’nın ilk kuruluş tarihi hakkında kesin bir bilgi edinilmemiştir. Tarihte çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapan ilçemizin 19. Yüzyılın başlarında birkaç kez Ruslar tarafından işgal edildiği 1918 yılında Berst – Litovsk anlaşması ile Osmanlılara tekrar katılmıştır. Birinci Dünya Savaşından sonra İngilizler tarafından işgal edilmiş ve Ermenilere bırakılmıştır.
Ermenilerin büyük zulmüne uğrayan Tuzluca halkı kendisini korumak için Ermeni çetelerine karşı kahramanca mücadele etmişlerdir. Kazım KARABEKİR komutasındaki 15. Kolordu birliklerinin desteğiyle yerel kuvvetlerle 7 Ekim 1920’de kurtarılmıştır.1924'te ilçe statüsüne alınmış.
İlçe kuzeyinde Ermenistan Devleti ile güneyinde Ağrı ili Doğubayazıt ilçesi, batısında Kağızman İlçesi ve doğusunda Iğdır İli ile komşudur.
Arazinin Topografyası ilçe merkezinin kuzey doğu kısımlarında engebeli batısında ve güneyinde hafif engebeli ve düzlükler halindedir ilçede zengin Tuz yatakları mevcuttur.

b. NÜFUS DURUMU :
Belediyemiz sınırları içerisinde 2008 genel nüfus sayımı sonuçlarına göre nüfus miktarı 9.790 dır.

c. İDARİ DURUMU :
Tuzluca Doğu Anadolu bölgesinde, Bölgenin Erzurum, Kars bölümünde Iğdır ili sınırları içerisinde ve Iğdır iline bağlı bir ilçedir.
İlçemiz beş mahalleden oluşmakta olup bunlar Aşağı, Orta ,Yukarı,Yeni ve Cumhuriyet mahalle olarak adlandırılmaktadır smiley.gif

d. SOSYAL DURUM :
Tuzluca Çevresinde kırsal yerleşimler ve merkezinde İdari ve Ticari yerleşimler mevcuttur. Ayrıca yaklaşık 40 Km mesafedeki Iğdır İlinin etkisi altındadır.
Sosyal yönden Iğdır İli ile irtibatı çok yüksektir.
Tuzluca halkı geçimini Tarım, Hayvancılık, Küçük Sanatlar. Ticaret ve hizmetler sektöründe çalışanlar olarak gruplandırabiliriz.
İlçemizde 1.adet Tuğla Kiremit Fabrikası mevcut olup bunun dışında başkaca her hangi bir sanayi kolu gelişmemiştir. İlçemizde eğlence mekânları mevcut olmayıp halkın yaz mevsimlerinde dinlenebilmesi için hizmet veren bir Belediye Parkı mevcuttur.

e. EÄžİTİM, KÜLTÜR ve TURİZM DURUMU :

İlçemizdeki Okullar :
1. Kurtuluş İlk Öğretim Okulu
2. Atatürk İlk Öğretim Okulu
3. Şehit Hakan ÖZKANER ilk Öğretim Okulu
4. Namık Kemal İlk Öğretim Okulu
5. Y.İ.B.O.
6. 100. Yıl Lisesi
7. 100. Yıl Lisesi Pansiyonu
8. Mehmet Akif Ersoy ilköğretim okulu
  1. EKONOMİK DURUM :
1. Sanayi smiley.gif
i. Surkit Gıda A.Ş.Tuz İşletmesi
ii. Tuğla Kiremit Fabrikası Kış Sezonu nedeniyle kapalı
2. Bankalar
i. T.C. Ziraat Bankası
3. Kooperatifler
i. Tarım Kredi Kooperatifi
ii. Esnaf ve Sanatkârlar kooperatifi
iii. 326 Nolu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi
iv. 6 Nolu Minibüsçüler Kooperatifi
v. 10 Nolu Minibüsçüler Kooperatifi
İlçemiz tuzz yatakları bakımından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Tuz yatakları belli bir süre Tekel idaresince işletildi. Daha sonra SUR KİT A.Ş. tarafınca çalıştırıldı ve halen bu şirkette tarafından çalıştırılmaktadır. Tuz yataklarının yanısıra İlçede, tuğla fabrikası bulunmaktadır. Fabrikanın günlük üretimi 40.000 adet olup, %40 kapasite ile çalışmaktadır.
  • ULAŞTIRMA ve ALT YAPI:
Tuzluca’nın şehir girişinde ayrılan 2 yolu vardır bunlardan birincisi Kars Iğrdır caddeleri istikametindeki ana yol, diğeri ise Çevre yoludur bu iki yol asfalt malzemesi ile kaplanmış yollardır şehir içerisindeki diğer yollar stabilize kaplama ve toprak yollardır. Kent içi ulaşım yaya ölçeğindedir. Tuzluca içme suyu 35. Km mesafedeki Akbulak kaynağından sağlanmaktadır. Kaynakta 40 lt/sn. su bulunmaktadır şehir içi su şebekesi çok eski olup ilçenin ihtiyacını tam anlamıyla cevap verememektedir.

Kaynak: Tuzluca Belediyesi Resmi İnternet Sitesi