09-16-2011, Saat: 08:31 PM
Çocuğum Okulda Nasıl Besleniyor, Çocuklar okulda nasıl beslenmeli nelere dikkat etmeli?
Çocuğum Okulda Neler Yiyor, Çocuğum Okulda Nasıl Besleniyor diye merakmı ediyorsunuz?
Çocukların Okulda Beslenmesi Nasıl Olmalı?
Okulların açılmasına çok az bir süre kaldı ve anne - babalar çocuklarının beslenmesi konusunda endişelenmeye başladı bile Okul çağında çocukların sağlıklı beslenmeleri için neler yapılması gerektiğini Diyetisyen Şengül Sangu ya sorduk
* Okul kantinlerinde satılan cips, şekerleme, çikolata, bisküvi,
poğaça, kek gibi gıdaların esas yemek yerine ve çok miktarlarda
yenilmesini engelleyin
* Bu nedenle çocuğunuza verdiğiniz cep harçlığını, bu yanlış seçimlerden bolca yapmasına engel olacak şekilde ayarlayın
* Beslenmesinde, meyve, ayran, süt, kuru üzüm, kuru kayısı, fındık,
ceviz gibi yararlı, vitamin, protein ve kalsiyum içeriği yüksek
yiyecekler bulundurun
* Kahvaltı, bu yaş grubu için günün en önemli öğünüdür
Uzun süren açlıktan sonra enerji ihtiyacının karşılanmasında, vücut
için gerekli besin öğelerinin günün ilk saatlerinde vücudun en fazla
ihtiyaç duyduğu dönemde vücuda dengeli bir şekilde alınmasında, kan
şekeri düzeylerinin dengelenmesinde, böylece dikkatin derse
yoğunlaşmasında, güne daha dinamik başlamalarının sağlanmasında etkili
olduğundan kahvaltının yapılmasına çocuklarınızı özendirin
* Çocuğun enerji deposunu dolduracak, proteinden zengin gıdaları tercih edin
* Sürülebilen çikolata, bal, reçel gibi tatlılar yerine kan yapıcı ve
kemik gelişimi için kalsiyum içeren pekmeze kahvaltıda yer verin
* Genellikle hafta sonu tüketilen yumurta sayıca gerektiğinden az yenir Oysa yumurta yüzde yüz emilebilen en kaliteli protein kaynağıdır ve kan yapıcıdır Yanında çay içilmesi demir emilimini engeller, ayrıca çok fazla kaynatılması da besin değerini düşürür
* Kahvaltılara az miktarda ilave edilen domates, salatalık, maydanoz
gibi vitamin ve posa içeren sebzeler iştah açıcı ve barsak
çalıştırıcıdır Kahvaltıda sadece ve sürekli mısır gevreği+süt alımı belki pratiktir ama sakıncalıdır
* Okulda verilen alternatifler sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılmasına yönelik olarak seçilmelidir Okul kantinlerinde taze meyve satılabilir, dengeli hazırlanmış sossuz sandviçler verilebilir
Ayrıca okulda hazırlanan alternatiflerin hazırlama koşullarının
hijyenik olması bu çağ çocukların sağlığı için ayrı önem taşımaktadır
Çocuğum Okulda Neler Yiyor, Çocuğum Okulda Nasıl Besleniyor diye merakmı ediyorsunuz?
Çocukların Okulda Beslenmesi Nasıl Olmalı?
Okulların açılmasına çok az bir süre kaldı ve anne - babalar çocuklarının beslenmesi konusunda endişelenmeye başladı bile Okul çağında çocukların sağlıklı beslenmeleri için neler yapılması gerektiğini Diyetisyen Şengül Sangu ya sorduk
* Okul kantinlerinde satılan cips, şekerleme, çikolata, bisküvi,
poğaça, kek gibi gıdaların esas yemek yerine ve çok miktarlarda
yenilmesini engelleyin
* Bu nedenle çocuğunuza verdiğiniz cep harçlığını, bu yanlış seçimlerden bolca yapmasına engel olacak şekilde ayarlayın
* Beslenmesinde, meyve, ayran, süt, kuru üzüm, kuru kayısı, fındık,
ceviz gibi yararlı, vitamin, protein ve kalsiyum içeriği yüksek
yiyecekler bulundurun
* Kahvaltı, bu yaş grubu için günün en önemli öğünüdür
Uzun süren açlıktan sonra enerji ihtiyacının karşılanmasında, vücut
için gerekli besin öğelerinin günün ilk saatlerinde vücudun en fazla
ihtiyaç duyduğu dönemde vücuda dengeli bir şekilde alınmasında, kan
şekeri düzeylerinin dengelenmesinde, böylece dikkatin derse
yoğunlaşmasında, güne daha dinamik başlamalarının sağlanmasında etkili
olduğundan kahvaltının yapılmasına çocuklarınızı özendirin
* Çocuğun enerji deposunu dolduracak, proteinden zengin gıdaları tercih edin
* Sürülebilen çikolata, bal, reçel gibi tatlılar yerine kan yapıcı ve
kemik gelişimi için kalsiyum içeren pekmeze kahvaltıda yer verin
* Genellikle hafta sonu tüketilen yumurta sayıca gerektiğinden az yenir Oysa yumurta yüzde yüz emilebilen en kaliteli protein kaynağıdır ve kan yapıcıdır Yanında çay içilmesi demir emilimini engeller, ayrıca çok fazla kaynatılması da besin değerini düşürür
* Kahvaltılara az miktarda ilave edilen domates, salatalık, maydanoz
gibi vitamin ve posa içeren sebzeler iştah açıcı ve barsak
çalıştırıcıdır Kahvaltıda sadece ve sürekli mısır gevreği+süt alımı belki pratiktir ama sakıncalıdır
* Okulda verilen alternatifler sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılmasına yönelik olarak seçilmelidir Okul kantinlerinde taze meyve satılabilir, dengeli hazırlanmış sossuz sandviçler verilebilir
Ayrıca okulda hazırlanan alternatiflerin hazırlama koşullarının
hijyenik olması bu çağ çocukların sağlığı için ayrı önem taşımaktadır