04-05-2012, Saat: 11:36 AM
Tüp bebek tedavisinde (IVF) infertilite nedenleri arasında tüplere bağlı problemler yaklaşık % 35'i oluşturmaktadır. Çiftlerin bilmesi gereken nokta; problemli tüplerin alınmasının gebelik şansını artırdığı...
Doç. Dr. Ulun Uluğ
Bahçeci Sağlık Grubu - Umut Tüp Bebek Merkezi
Kadın Hastalıkları Uzm.
Tüplerin içinde biriken sıvı embriyo üzerinde toksit etkisi yapar. Bu toksit gebelik şansını düşürür. Bu nedenle tüp bebek tedavisi öncesi problemli tüplerin alınması gebelik şansını artırır.
Hergün infertilite konusunda iletişim araçlarında yeni bir haber çıkıyor. Algıda seçicilik yaşayan ve çocuk sahibi olmaya çalışan beş milyona yakın çift bu haberleri büyük bir dikkatle izliyor, araştırıyor ve kendince yorumluyor. Yanlış yorumlanan ya da tam bilinmeyen noktalardan biri tanesi de tüplerin alınmasının gebelik şansı üzerindeki etkileri.
Tüp bebek tedavisinde ilk olarak rahim filmi çekilip, tüplerin durumu hakkında bilgi edinmek gerekir. Filmde bir veya iki tüpün kapalı olduğu tespit edilirse tüp ya da tüpler alındıktan sonra tedaviye başlanmalıdır. Çünkü tüplerin içinde biriken sıvının yerleştirilen embriyo üzerinde toksit etkisi yapılan araştırmalarla ispatlanmıştır. Bu toksit gebelik şansını düşürür. Tüp bebek tedavisi öncesi problemli tüplerin alınması gebelik şansını artırır.
IVF Tedavisinde Tüplerin Rolü Yoktur
Tüp bebek tedavisi sırasında kadın tüplerinin bir fonksiyonu yoktur. Zaten tüp bebek tedavisi sperm ve yumurtanın tüplerde buluşamadığı kişilerde uygulanmaktadır. Tüplerin fonksiyonun olmadığı bu tedavide hastaların tüplerinin açık olup olmaması tedavi sonucunu etkilemez. Ancak bazı hastalarda tüpler açık olsa dahi tüplerin içinin su topladığı durumlar mevcuttur. Bu durum 'Hidrosalpenks' olarak adlandırılır. Tüplerin içerisinde toplanan sıvı esasında embriyolar için zararlı olmakta ve embriyonun rahime tutunmasını engellemektedir. Laboratuar çalışmaları tüplerde birikmiş sıvıyla maruz kalan embriyoların gelişmediğini göstermiştir.
Geçmişte Yaşanan Enfeksiyonlar Tehlike Oluşturabilir
Hidrosalpenks genellikle sessiz seyreden bir rahatsızlıktır.İlaçlı rahim filmi adı verilen HSG testiyle durum saptaması yapılır. İleri seviyeye ulaşmış olgularda ultrason gerekebilir. Daha önce geçirilmiş enfeksiyonlar, cerrahi müdahaleler hidrosalpenkse yol açabilir. Tüplerde biriken sıvı kalıcı deformasyon yaptığı için maalesef ilaç ile tedavisi mümkün olmamaktadır. Normal hayatta hidrosalpenksin olması hastaya rahatsızlık vermezken tüp bebek yöntemi ile gebe kalmak isteyen kadınlarda gebe kalma şansını azaltmaktadır.Tedavide laparoskopik yöntemle sıvı birikmiş tüpün rahime bağlandığı yerden çıkartılması uygulanır. Bazı olgularda batın içersinde çok yapışıklık varsa tüp alınmaz rahime bağlandığı yerden kesilerek aradaki hat bozulup, tüpte biriken sıvı rahime dökülmesi engellenir.
Tüplerinin Alınması Kadın Psikolojisini Olumsuz Etkiler
Çocuk sahibi olmak isteyen hastalara 'eşinin tüpünü alacağız veya bağlayacağız' dendiğinde bu durum özellikle kadınlarda çok ciddi ruhsal probleme yol açar. Kadının iç dünyasında artık doğurganlık fonksiyonlarını kaybedeceği korkusu oluşur. Özellikle de her iki tüpünde hidrosalpenks olan kadınlarda bu durum daha da bariz olmaktadır.Ancak tüp bebek tedavisinde başarıyı yakalayabilmek için maalesef bu uygulamanın yapılması gerekmektedir.