[COLOR="Red"]
Hangi Hastal??a Hangi Yiyecekler
Do?a bir eczane gibidir! Tah?l, sebze ya da meyvelerde bulunan ?e?itli maddeler, vitaminler;depresyondan tansiyona bir?ok hastal??a iyi gelir. Urfa'n?n ac? pul biberinin cilde yararl?, teni g?zelle?tiren maddeler i?erdi?ini, ?la?ta aspirin neyse, yiyecekler i?inde elman?n da o, oldu?unu s?yleyen Londra ?niversitesi uzmanlar?n?n haz?rlad??? do?al sava? program?nda hangi hastal??a kar?? neler yemeniz gerekti?i anlat?l?yor.
GR?P
Satsuma: (K???k portakal) ??erdi?i folik asit ve C vitamini sayesinde ?ks?r??? ve kanl? t?k?r?kleri keser. Ayr?ca kan p?ht?la?mas?na kar?? en etkin do?al yiyecek oldu?u i?in ileri ya?larda fel? ya da kalp krizi riskini de azalt?r.
Tar??n: Yemeklere girmi? olabilecek E-coli bakterisinin v?cutta yay?lmas?n? engeller. Mideyi d?zene sokar. Kusmay? engeller. Hatta bal ya da limon suyuyla birlikte al?nd???nda bo?azdaki yanmalar? keser.
Hardal: ??indeki singrin maddesi, midenin gaz ??karmas?na yard?mc? olur. Sindirim sistemini d?zenler, mide a?r?lar?n? giderir. En fazla bir ?ay ka???? al?nmal?d?r.
Nane: ??erdi?i mentol, midenin normalle?mesine neden olur. V?cuda giren grip mikrobuna kar?? sava?t??? gibi, ileri ya?larda ?lsere yakalanma riskini de azalt?r. Nane ?ay?, ba? a?r?s?, grip, stres gibi hastal?klar?n yan? s?ra mide yanmas?na da bire birdir.
DEPRESYON
Avokado: Sindirimi ?ok rahat olan bu meyvay? ?zellikle yeni do?mu? bebeklerin ilk mamas? olarak tavsiye ederiz. ??erdi?i E vitamini kalbe iyi gelir, y?ksek potasyum da din? tutar ve insan? depresyona sokan uyu?ukluluk ve rahatl??? ?zerinden atar. V?cudun kolesterol oran?n? ayarlar. Teninizin s?rekli h?cre yenilemesine neden olur. (Zay?flamak isteyenler dikkat: Ya? oran? bir ?ikolata kadar y?ksek olan avokadoyu yememenizi ?neririz.)
?ikolata: S?tl? ?ikolatalar? tercih edin. ??nk? i?erdi?i kakao ya??, magnezyum, E vitamini beynin kendisini yenilemesine ve psikolojik rahatl?k sa?lamas?na yard?mc? olur. Migreni olanlar ?ikolatadan uzak durmal?d?r.
?stiridye: ??indeki demir, sperm say?s?n? ve insan?n seks g?c?n? art?r?r. A, B12 ve C vitaminleri i?erir. Beyin i?in en faydal? yiyecek olan istiridye, enerji verir. (Dikkat: Kolesterol oran? bir?ok bal???n iki kat?d?r.)
Patates: Orta boy bir patates,bir insan?n bir g?n i?inde almas? gereken C vitaminini i?erir. Beyindeki serotonin adl? kimyasal maddenin kendisini yenilemesini sa?lar.
?DRAR YOLLARI
Nane: ?drar s?kt?r?c? ?zelli?e sahiptir. ??erdi?i mentol, midenin normal i?levini g?rmesine neden olur. V?cuda giren grip mikrobunakar?? sava?t??? gibi, ileri ya?larda ?lsere yakalanma riskini de azalt?r. Sabahlar? mide bulant?s?n? keser. Nane ?ay?, ba? a?r?s?, stres gibi hastal?klar?n yan? s?ra mide yanmas?na da bire birdir. Ancak nane ?ay?n? a? karn?na de?il, tok karn?na i?iniz.
Elma: ??indeki C vitamini ve pektin olduk?a faydal?d?r. Kolesterol? d???r?r, sindirim sistemini d?zenler ve idrar ve hacet yollar?ndaki sorunlar? giderir.
Kepekli ekmek: B3 vitamini, demir, potasyum ve folik asit i?erir. ?ok fazlas? idrar yollar?na zarar verirken, g?nde 2 dilim yemek iyi gelir.
ALERJ?
Kay?s?: ??indeki betakarotene adl? madde h?crelere sald?ran molek?lleri kontrol alt?na alarak,kanseri ?nler. Bir kay?s? ne kadar parlaksa, i?indeki betakarotene oran? o kadar y?ksektir. ??erdi?i kalsiyum ve magnezyum, g?rtlak yanmalar?n? engeller. Kuru kay?s?ya rengi bozulmas?n diye eklenen s?lf?r dioksit, ast?m gibi alerjilere iyi gelir.
HEMORO?D (BASUR)
Hindistan cevizi: ??erdi?i myristin adl? madde kusmay? engeller, basur tedavisinde birebirdir. (Dikkat! Ancak fazlas? basur i?in tehlikelidir.)
KARIN A?RISI
Papatya ?ay?: Ba??rsak yollar?nda toplanan gaz? ??kart?r, sindirim sistemini d?zenler, mide a?r?s?n? keser.
KARAC??ER
Enginar: Cynarine adl? madde sayesinde en sert yiyecekleri dahi sindirimine yard?mc? olur.Karaci?er hastalar?n?n yan? s?ra romatizma, artirit ve gut hastal???na yakalananlarla, hamilelere ?iddetle tavsiye ederiz.
Meyan k?k?: D?nya ?zerinde bir?ok kabile y?zy?llard?r ?lser, artirit, bron?it ve karaci?er rahats?zl?klar?na kar?? meyan k?k?n? "do?al ila?" olarak kullan?r. Adrenalini y?kseltir, insan?n strese girmesini engeller, kan bas?nc?n? d???r?r.
Zerde?al: Karaci?er rahats?zl?klar?n?n yan? s?ra sindirime de yard?mc? olur.
D??
Ekmek: ?ekerli yiyecek yenildi?inde i?indeki asitler di?lere her 20 dakikada bir sald?r?r. Ekmek,di?leri korur. G?n boyunca 6 ila 11 dilim ekmek yiyin.
Meyve: (Her ?e?it) G?nde 2 ila 4 ???n meyve t?ketin.
Sebze: (Her ?e?it) G?nde 3 ila 5 ???n t?ketin.
Yo?urt veya beyaz peynir: E?er yemekler aras? at??t?r?rken di? sa?l???n?z? d???n?yorsan?z,kalsiyum deposu olan bu iki yiyece?i tercih edin.
Muz: Y?ksek miktarda karbonhidrat i?erir. Zengin bir potasyum kayna??d?r. Bu mineral, kalbin d?zenli olarak ?al??mas?n? ve tansiyonun d?zenli olmas?n? sa?lar.
TANS?YON
Rezene: ??erdi?i potasyum sayesinde tansiyonu d?zenler. Sa?l?kl? kan h?creleri i?in gerekli olan folik asidi de bol miktarda bulundurur. Rezene ?ay? sindirim i?in iyidir.
Tah?l: Kan damarlar?n? gev?eten ve rahatlatan bir t?r fotosentez kimyasal maddesi i?eriyor. Bu sayede kan?n damarlardan daha rahat ge?mesini sa?l?yor. Tah?l yemek sebzelere oranla v?cutta daha fazla kalori yak?lmas?n? sa?lar. Kalorinin azalmas? tansiyonu d?zenler.
Un: Yap?ld??? tah?l?n besin de?erlerini i?erir. B vitaminleri, E vitamini, demir ve magnezyum a??s?ndan olduk?a zengindir.
Karaci?er: Sa?l?kl? bir ba????kl?k sistemi, cilt ve keskin g?zler i?in gerekli olan A vitamini a??s?ndan zengindir. K???k bir porsiyonu g?nl?k A vitamini ve demir ile ayl?k B12 vitamini ihtiyac?n? giderir.
S?ND?R?M SORUNLARI
Arpa: ??erdi?i kalsiyum ve potasyum gibi mineraller ile B vitamini v?cuda diren? kazand?r?r.Ayr?ca ABD'deki bir ara?t?rma, 6 ay boyunca her g?n arpa ?r?n? ?eylerin yenmesinin kolesterol oran?n? y?zde 15 d???rd???n? kan?tlad?.
Yo?urt: G?nde 150 gram yo?urt v?cudun bir g?nl?k kalsiyum ihtiyac?n? kar??lar. Meyval? yo?urtlara 3 ?ay ka???? ?eker eklendi?i i?in ?eker oranlar? daha y?ksektir. Yo?urttaki potasyum, kan bas?nc? ve kalp at??lar?n? d?zenler. Midenin yiyecekleri d?zenli olarak ???tmesini sa?lar...
K?LO KAYBI
?ikolatal? puding: Bu sayede v?cuttaki kan istedi?i protein ve mineralleri al?r. ?ngiliz Sa?l?k Bakanl???, kilo kayb? ya?ayanlar?n g?nde 3 kez 1 hafta boyunca puding yemesini tavsiye ediyor.
Peynir: 100 gram?nda 78 kalori bulunuyor.
Yumurta: G?nde 2 yumurta kad?nlar?n g?nl?k protein ihtiyac?n?n 4'te 1'ini, erke?in ise 5'te birini kar??lar. A,D,E ve B vitaminleri i?eren yumurtadaki selenyum maddesi, bebeklerde sindirim sorunlar?n? ??zer, yeti?kinleri de kansere kar?? korur.
Dondurma: G?nde 2 top vanilyal? dondurma yemek, insan v?cudunun g?nl?k protein ihtiyac?n?n y?zde 20'sini kar??lar.
Salam: B vitamini, demir, sodyum ve potasyum deposudur.
MENOPOZ
Nohut: Sebze hormonu "fito?strojen" i?erir. Bunlar ?strojenin v?cuttaki etkilerini dengeler ve menopozun yaratt??? etkilere kar?? korur. Sebze proteininin en zengin kaynaklar?ndan birisidir.
Kola: Kafein v?cudun yorgunlu?unu al?r ve konsantrasyonu sa?lar.
?z?m: ??erdi?i "elajik" asit sayesinde menopozun neden oldu?u kemik erimesine kar?? korur. Kandaki ?strojen seviyesini y?kselterek de menopoz semptomlar?n? en aza indirir.
Kuru erik: Sadece iki-?? adet yemek dahi v?cudun ihtiyac? olan antioksidanlar? kar??lar. ?drar yollar? kaslar?n? rahatlat?r. Bu da kolon kanserine kar?? korur. Demir, A vitamini, B6 vitamini ve potasyum i?erir. ??erdi?i y?ksek orandaki bor minerali sayesinde menopoz d?nemindeki kad?nlarda ?strojen seviyesini dengede tutar.
Tatl? patates: Adrenal salg?layan bezleri g??lendirerek v?cuda enerji sa?lar. Fosfor, magnezyum, kalsiyum, C vitamini, potasyum ve folik asit i?erir.
ROMAT?ZMA
Enginar: V?cuttaki zehiri atma etkisi sayesinde ba?ta romatizma olmak ?zere gut hastal??? ve eklem yanmas?na kar?? birebirdir. Folik asit ve potasyum kemikleri g??lendirir.
Domates: C vitamini boldur.
Tah?l: ??erdi?i do?al kimyasallar, romatizman?n yol a?t??? eklem yanmalar? ve romatizmal a?r?lar? hafifletir.
Kekik: Timol ad? verilen bir t?r do?al ya?, v?cuttaki di?er ya?lar?n par?alanmalar?n? sa?lar. Kekik ya?? banyoda s?r?ld??? zaman romatizma a?r?lar?n? b?y?k oranda azalt?r.
Zencefil: Uyar?c? etkileri kan damarlar?n? geni?letip kan dola??m?n? art?rarak romatizma a?r?lar? ve yanmalar? yok eder.
S?ST?T
Ku?konmaz: Folik asit, C ve E vitaminleri i?erir. Yenilen besinlerin v?cuttaki zehirli kal?nt?lar?n? atmay? sa?lar. Karaci?er ve b?breklerin ?al??mas?n? kolayla?t?r?r, destekler. Bu nedenle doktorlar, sistit hastalar?n?n mutlaka ku?konmaz yemeleri gerekti?ini s?yl?yor.
KANSIZLIK
Hurma: T?r?ne g?re de?i?se de hurmalar?n bir?o?u y?ksek oranda demir i?erir. Besin de?eri y?ksek ve ?nemli bir enerji kayna??d?rlar. Do?al m?shil etkisine sahiptir. Kurutulmu? olanlar?na g?re daha y?ksek oranda su ve daha d???k kalori i?erir.
?DRAR VE B?BREK
Pancar: B?brekleri ?al??t?r?r. ?nemli bir potasyum kayna??d?r. V?cuttaki tuz oran?n? dengeler. Bu sayede b?brekler ve idrar yollar?n?n ?al??mas?n? destekler.
Kavun: Orta boy bir kavunun yar?s?, g?nl?k C vitamini ihtiyac?n? tamamen kar??lar. A vitamini ve betakaroten i?erir. Bunlar antioksidan, yani v?cudu temizleyici etkiye sahiptir. B?brekleri rahatlat?r. Y?ksek miktarda su ve d???k miktarda kalori i?erir.
D?YABET
Kuru fasulye: Lif a??s?ndan zengin bir besindir. Bu da diyabet riskini b?y?k oranda azalt?r.??erdi?i karbonhidratlar? v?cudun ?ekere d?n??t?rmesi uzun s?rer.
Mercimek: B vitamini, demir, kalsiyum, potasyum, fosfor ve magnezyum i?erir. ??z?nebilir lif i?ermesi sayesinde kandaki kolesterol oran?n? d???r?r. Bu nedenle diyabet ve kalp hastalar? i?in ka??n?lmaz bir besindir.
BA? A?RISI
Nane: Nane ?ay? ba? a?r?lar?n? dindirmek i?in birebirdir. ??erdi?i mentol ve mentol do?al ya?lar? sayesinde mideyi rahatlatma etkisine de sahiptir.
Biberiye: Kimyasal i?erikleri sayesinde do?al bir a?r? kesici g?revi g?r?r.
?ikolata: Do?al antidepresan ?zelli?i vard?r. ?ikolata magnezyum ve demir i?erir. Sinirleri gev?etici ?zelli?i sayesinde ba? a?r?s?n? dindirir.
V?CUT SU TUTMU?SA
Ku? ?z?m?: 100 gram? g?nl?k C vitamini ihtiyac?n?n tam 3 kat?n? kar??lar. Antibakteriyel ve yanmay? ?nleyici etkileri vard?r. Zengin potasyum ve d???k tuz i?eri?i, dehidratasyonu olanlar i?in ?nemli bir do?al ila?t?r.
Kabak: 100 gram kabak g?nl?k folik asit ihtiyac?n?n 4'te birini kar??lar. Y?ksek orandaki potasyum s?v?-tuz dengesini sa?lar.
Tah?l: ?drar yollar?n? a??c?, ?al??t?r?c? ve rahatlat?c? etkileri sayesinde dehidratasyonu rahats?zl??? bulunanlar?n mutlaka yemeleri gerekir. Mideyi rahatlat?c? ?zelli?i vard?r.
E?ER M?DEN?Z RAHATSIZSA
Tar??n: Mide yanmalar?n? ve kusma hissini al?r.
Hindistan cevizi: S?tl? i?eceklere eklendi?i zaman mideyi gev?etici ve gaz?n? al?c? bir etki yarat?r. Mide bulant?lar?n? ?nler.
Lahana: Mayalanma s?ras?nda laktik asit ?retir. Bu da sindirim sistemindeki zararl? bakterileri ?ld?rerek sindirime yard?mc? olur.
GUT (DAMLA HASTALI?I)
Hamsi: Omega-3 ya?? a??s?ndan ?ok zengindir. Kolesterol seviyesini d???r?r. Kan?n p?ht?la?mas?n? ?nleyerek damar t?kan?kl???, kalp krizi ve dolay?s?yla da fel? ge?irme riskini d???r?r. Haftada en az 1 kez yemek gerekir. Kalp hastalar? i?in bu miktar haftada 3-4 porsiyon olmal?d?r.
ADET SANCISI
Muz: ??erdi?i y?ksek oranda B6 vitamini sayesinde kad?nlar?n adet d?nemi sanc?lar?n? b?y?k oranda azalt?r. Do?al bir a?r? kesici gibidir.
Tar??n: Koli basilinin ?remesini ?nler. Limon ?ay?na balla birlikte eklenerek i?ildi?inde hem nezlenin yol a?t??? bo?az a?r?lar?na hem de adet d?nemi sanc?lar?na iyi gelir.
HAM?LEL?K
Enginar: Bol miktarda folik asit ve potasyum i?erir. D???k ya? oran?, sindirimi kolayla?t?r?c? etkisi, antioksidan ?zellikleri sayesinde anne aday? ve bebe?in sa?l???na ?nemli faydalar? vard?r.
B???rtlen: E vitamini i?erir. V?cuttaki zararl? besin at?klar?n?n temizlenmesini sa?lar. C vitamini boldur. Cenini korur.
??LYAK HASTALI?I
Kestane: ?nemli bir enerji kayna??d?r. Kolayca sindirilebilir. ??lyak hastalar? i?in bu?day i?ermeyen un kayna?? olabilir. E ve B6 vitaminleri i?erir. ya? oranlar? d???kt?r.
T?RO?D
Midye: Omega-3 ya?? a??s?ndan zengin bir besin kayna??d?r. ??erdi?i selenyum minerali tiroit bezlerinin normal i?leyi?i i?in gereklidir.
FEL?
Turun?giller: C vitamini zengini turun?giller i?erdikleri flavonoid adl? antioksidanlar sayesinde atardamarlar?n, kalbin zarar g?rmesini ?nl?yor. Portakal i?erdi?i folik asit, kalp dostu potasyum ve kalsiyum sayesinde sa?l?kl? alyuvar h?crelerinin ?o?almas?na neden oluyor.
Hamsi: Kolesterol? d???ren ve kan p?ht?la?mas?n? ?nleyen Omega-3 bol bol var.
ASTIM
So?an: Sar?msakla birlikte enfeksiyonlarla m?cadele eder. K?k?rt bile?imleri atardamarlar?n zarar g?rmesini ?nler. So?an; kemik erimesine de iyi geliyor.
ART?R?T
Enginar: Enginar?n en b?y?k ?zelli?i toksinleri temizleme yetene?idir. Bu nedenle artirit ve romatizmas? olan hastalara ?zellikle tavsiye ediliyor. Cynarine adl? madde, karaci?er ve safra kesesinin rahats?zlanmas?n? engelliyor.
STRES
Mayan k?k?: Antivir?s etkisi vard?r. Karaci?eri korur. Adrenalin salg?lanmas?n? dengeler. Stresle ba?a ??kabilmek i?in gerekli olan kortizol hormonunu salg?lat?r.
?LSER
Lahana: ?lseri olan ki?iler i?in tonik, yani mideyi temizleyici etki yarat?r. Y?ksek oranda C vitamini i?erir. K?rm?z? lahana v?cutta antioksidan ?zelli?e sahip A vitamini i?erir. Kanseri ?nleyici etkiye sahiptir.?i? olarak salatalara kat?lmas? tavsiye edilir.
KEM?K ER?MES?
Kay?s?: Y?ksek oranda kalsiyum ve magnezyum i?erir.
S?t: Kalsiyum, protein, B2-A-E-D vitaminleri, folik asit, fosfor ve demir kayna??d?r. Kalsiyum, D vitamini ve fosfor ile birlikte kemikleri ve di?leri g??lendirmek i?in ?al???r. Bunlar?n eksikli?i kemikleri eritir.
ARA? TUTMASI
Zencefil: Sindirime yard?mc? olur. Mide bulant?s?n? giderir. Enerjinizi art?r?r. Seyahatin ve otomobilde uzun s?re gitmenin yol a?t??? bulant? ve rahats?zl?klar? azalt?r.
C?LT SORUNLARI
Papatya: Bitkisel ya? ve kimyasallar i?erir. ?ay olarak i?ildi?inde sindirime yard?mc? olur, kar?n a?r?lar?n? dindirir. S?cak bir banyonun ard?ndan haz?rlanacak papatya ?ay? torbalar?, egzaman?n neden oldu?u ka??nt? ve yanmalar? al?r.
Ac? pul biber: Portakaldan 3 kat daha fazla oranda C vitamini i?erir. Capsantin adl? kimyasal madde zona hastal???n?n neden oldu?u a?r?lar? dindirmek i?in yap?lan kremlerde kullan?l?r.
Portakal suyu: Bir bardak portakal suyu g?nl?k C vitamini ihtiyac?n?z?n tamam?n? kar??lar. ??indeki potasyum v?cudun su dengesini korur; cildin kurumas?n?, k?r???kl?klar?n meydana gelmesi ?nler.
Portakal ya??:Susam ya??yla kar??t?r?larak kullan?ld???nda iyi bir cilt ya?? elde edilir.Ayr?ca;sel?litli b?lgelere portakal ya??yla masaj yap?lmas? tavsiye edilir.
LAKTOZ DAYANIKSIZLI?I
Badem: Y?ksek oranda kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, E vitamini, B2 vitamini, antioksidan i?erir. Bu nedenle laktoz (s?t ?ekeri) dayan?ks?zl??? bulunan ve g?nl?k g?dalar yiyemeyen ki?iler i?in badem ideal bir besin kayna??d?r.
KALP
Bezelye: Haftada 10 porsiyon domatesli bezelye yeme?i yiyen bir erke?in, yemeyene oranla prostat kanserine yakalanma riski y?zde 35 daha az. B vitamini ve protein deposu olan bezelye, kalp i?in de ?ok ?nemli.
Kepekli Ekmek: Kalp hastal?klar?yla ba??rsak kanseri i?in faydal?d?r.G?nde 12 gramdan fazlas? ki?iye g?re zararl? olabilir.
Kiraz: 100 gram?nda 40 kalori bulunuyor. ??erdi?i ellegic asit, v?cudu kansere kar?? korurken,kiraz kalp damarlar?ndaki normal bir kan dola??m?n? sa?lar. ?ok kiraz yenmesi, gut hastal???na yakalanma riskini de d???r?r.G?nde 20 kiraz yemek 1 aspirin yerine ge?iyor.
?ikolata: E vitamini, magnezyum ve demir; kalp hastal?klar?na yakalanma riskini d???r?r. G?nde en fazla 1 ?ikolata yiyin.
Elma: G?nde 5 adet yiyin.
M?s?r Gevre?i: G?nde 1 tabak yeterli.
Salatal?k: Diyet yapanlar?n en b?y?k yard?mc?s? olan salatal?k, kolesterol? d???r?r. Kalbi g??lendirir. Unutmadan ekleyelim. Salatay? soymadan yiyin. ??nk? kalbi kuvvetlendiren madde, kabu?u ile derisi aras?nda bulunuyor.
Yumurta: T?m yiyecekler i?inde en kaliteli proteini i?erir. En ?nemli ?zelli?i, kolesterol oran?n? d?zenleyen lesitin maddesi i?ermesi. Tavada az ya?da pi?irilmi? yumurtay? tavsiye ederiz.
Sar?msak: Mutfa??n?zdan eksik etmeyin. En az 1000 do?al tedavide kullanan sar?msak, sindirim sisteminden, kansere, kan dola??m?ndan kalp hastal?klar?na kadar her ?eye yaral?. Ancak hamileler dikkat olmal?. A??r? sar?msak da kalp yanmalar? ve ?arp?nt?lar?na yol a?ar. G?nde bir di? yeter.
Humus: E vitamini zengini humus, kanda kolesterol oran?n? da ayarlar.
Kavun: Bir kavunun yar?s? insan v?cudunun g?nl?k C vitamininin ihtiyac?n?n tamam?n?, A vitaminin de y?zde 15'ini kar??lar. Kavun, kalp ve b?brek hastalar?n?n diyetlerinde s?k?a kullan?lan bir meyvedir.
S?t:Tam bir kalsiyum, protein, folik asit, A, E ve D vitaminleriyle fosfor deposu. ?ocuk ve gen? ve hamilelerin g?nde en az yar?m litre s?t i?mesi tavsiye ediliyor.
?eftali: Bir ?eftali, g?nl?k C vitamini ihtiyac?n?z?n yar?s?n? kar??lar. Sindirimi kolay olan meyvan?n koyu renklilerini tercih edin. ??nk? kabu?una renk veren betakarotene maddesi, kalp ve kansere kar?? faydal?d?r.
Pirin?: E ve B12 d???nda t?m B vitaminleri ve potasyum i?erir. ?zellikle kolon ve ba??rsak kanserlerine kar?? faydal?d?r.Kolesterol? d???rd???nden kalbe iyi gelir.
Tuz: V?cuttaki kan dola??m?n? ve sinir sistemini d?zenler. Mide kanseri, kemik erimesi, kalp sorunlar?na bire birdir. ?ngiliz Sa?l?k Bakanl???, halk?na g?nde 9 gram tuzun kafi oldu?unu, a??r?s?n?n v?cuda zarar verece?ini a??klad?.
?ay: G?nde 2 bardak i?ilen ?ayla, 4 elma, 5 so?an, 7 portakal yemi? gibi kalp dostu antioksidan madde alm?? olursunuz. ?ngilizler, ?zellikle ?ocuklar?n haftada en az 6 bardak s?tl? ?ay i?mesini ?neriyor.
Ton Bal???: Kolesterol ve tansiyonu d?zenler. Anemi hastal???na kar?? D ve B12 vitamini i?erir. Bir?ok kansere kar?? v?cudu i?erdi?i nikotinik asitle korur. Bir konserve ton bal??? v?cudun D vitamini ihtiyac?n?n tamam?n? kar??l?yor.
Hindi Eti: 125 gram?, v?cudun g?nl?k folik asit ihtiyac?n? kar??lar. Folik asit, kan h?crelerinin yenilenmesine yard?mc? olur.
Karpuz: Bir dilimiyle g?nl?k C vitamini ihtiyac?n?z?n %80'nini kar??lars?n?z. ??erdi?i potasyum, kan dola??m?n? sa?lar
KANSER
Kay?s?: Antioksidan olan betakaroten a??s?ndan zengindir. H?crelere ve dokulara zarar veren molek?llerin etkisini ortadan kald?rarak kansere kar?? koruyucu etkisi vard?r. Lifli oldu?u i?in ba??rsaklar? koruyucudur.
Tah?llar: Arpa, m?s?r, bu?day, yulaf gibi tah?llar B ve E vitamini, potasyum ve kalsiyum i?erir. Kanserojen maddelerin v?cuttan at?lmas? s?recini h?zland?r?r. Tah?l a??rl?kl? bir beslenme rejimi, ba??rsak kanseri riskini yar? yar?ya azalt?yor.
Fasulye: Fasulye, C vitamini ve betakaroten gibi kalp hastal??? ve kanseri ?nleyen antioksidanlar a??s?ndan zengindir. B vitamini de seks hormonlar?n? kuvvetlendirir.
Pancar: Demir ve folik asit a??s?ndan zengin olan pancar eski ?a?ladan beri kan hastal?klar?n?n tedavisinde kullan?lmaktad?r. Amerikal? uzmanlar pancar suyunun sar?l?k tedavisinde de etkili oldu?unu belirtiyor.
Lahana: Kanserli h?crelerin ?o?almas?n? ?nleyen karoten maddesi i?erir.
Havu?: Tam 40 ara?t?rma havu? t?ketimi artt?k?a kanser riskinin azald???n? ortaya koymu?tur. Bunun temel nedeni betakaroten, C ve E vitaminleri gibi antioksidanlar a??s?ndan zengin olu?udur.
Nohut: Ya? d?zeyi d???k olan ve kolesterol i?ermeyen nohut kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, bak?r, manganez, betakaroten ve folik asit a??s?ndan zengindir. G???s kanserine kar?? korur.
?ncir: Potasyum, demir ve kalsiyum i?erir. Sindirim sistemine yard?mc? olur. Eski ?a?larda kanserli h?crelerin tedavisinde kullan?lan incir, modern t?p taraf?ndan da kansere kar?? koruyucu olarak ?neriliyor.
Sar?msak: Ba????kl?k sistemini g??lendirdi?i ve kansere, y?ksek kolesterole, kalp ve dola??m sistemi hastal?klar?na kar?? koruyucu etkisi vard?r.
F?nd?k: Kalp krizine kar?? koruyucu olan E vitamini a??s?ndan en zengin besinlerin ba??nda gelir. Her g?n yenilen bir avu? f?nd?k kansere ve k?r???kl?klara kar?? koruyucudur.
Mercimek: B vitamini, demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum i?erir. Lifli ?zelli?i kandaki kolesterol oran?n? d???r?r, ?eker ve kalp hastalar? i?in yararl?d?r.
Zeytinya??: ??indeki omega ya? asitleri, kandaki kolesterol d?zeyini dengede tutar. Antioksidan ?zelli?i olan E vitamini a??s?ndan da zengindir. Bu sayede kalp krizi, fel?, kanser ve erken ya?lanmaya kar?? beyni koruyucu etkiye sahiptir.
So?an: Ba????kl?k sistemini g??lendirir. ??erdi?i allicin ve s?lf?r; mide ve ba??rsak kanserine kar?? koruyucu etkiye sahiptir. Son ara?t?rmalar kemik erimesine kar??, peynir ve s?tten daha etkili oldu?unu g?stermi?tir.
?eftali: Teki bile insan?n C vitamini ihtiyac?n?n y?zde 50,sini kar??layabilir. Sindirimi kolayd?r. Kansere ve kalp krizine kar?? koruyucu olan betakaroten a??s?ndan da zengindir. Bir tanesinde 33 kalori vard?r.
Pirin?: Pirin? m?kemmel bir enerji kayna??d?r. E ve B vitaminleri a??s?ndan zengindir. Ba??rsak kanserine kar?? koruyucu olan pirin?, kolesterol? d???rerek kalp krizi riskini de azalt?r.
?ilek: Kolesterol d?zeyini d???r?r ve sindirim sistemini d?zenler. Ellegic asit ad? verilen kansersavan bir maddeyi de i?erir.
Domates: Likopen a??s?ndan zengin ender bitkilerden biridir. Likopen, pankreas gibi ?e?itli kanser hastal?klar?n? ?nleme konusunda hayati ?nemdedir. C vitamini a??s?ndan zengindir ve ba????kl?k sistemini kuvvetlendirir. Lifli bir besin olmas? da ba??rsak kanseri riskini azalt?r.
G?Z
M?s?r: Zeaksantin adl? bir bitkisel bile?im i?erir.Bu madde ya?a ba?l? olarak geli?en g?rme bozukluklar?n? azalt?r.
Ispanak: Antioksidan ?zelli?i ta??yan A vitaminine d?n??en betakaroten i?erir. Sa?l?kl? g?zler i?in gereklidir. Katarakt ve di?er g?z tabakalar?n?n bozulmas?na kar?? lutein maddesi de i?erir.Pi?irdikten sonra hemen t?ketin; beklemesi halinde i?indeki yararl? maddeler toksik maddelere d?n??ebilir.
BA?IRSAK
Elma: Protein, vitamin ve do?al kimyasallar sayesinde sindirime yard?mc? olur. Sindirimi kolayla?t?r?r. Ba??rsak sorunlar? ?eken ki?iler i?in dengeleyici ve normalle?tirici besin olarak nitelenirler.
[/COLOR]
Do?a bir eczane gibidir! Tah?l, sebze ya da meyvelerde bulunan ?e?itli maddeler, vitaminler;depresyondan tansiyona bir?ok hastal??a iyi gelir. Urfa'n?n ac? pul biberinin cilde yararl?, teni g?zelle?tiren maddeler i?erdi?ini, ?la?ta aspirin neyse, yiyecekler i?inde elman?n da o, oldu?unu s?yleyen Londra ?niversitesi uzmanlar?n?n haz?rlad??? do?al sava? program?nda hangi hastal??a kar?? neler yemeniz gerekti?i anlat?l?yor.
GR?P
Satsuma: (K???k portakal) ??erdi?i folik asit ve C vitamini sayesinde ?ks?r??? ve kanl? t?k?r?kleri keser. Ayr?ca kan p?ht?la?mas?na kar?? en etkin do?al yiyecek oldu?u i?in ileri ya?larda fel? ya da kalp krizi riskini de azalt?r.
Tar??n: Yemeklere girmi? olabilecek E-coli bakterisinin v?cutta yay?lmas?n? engeller. Mideyi d?zene sokar. Kusmay? engeller. Hatta bal ya da limon suyuyla birlikte al?nd???nda bo?azdaki yanmalar? keser.
Hardal: ??indeki singrin maddesi, midenin gaz ??karmas?na yard?mc? olur. Sindirim sistemini d?zenler, mide a?r?lar?n? giderir. En fazla bir ?ay ka???? al?nmal?d?r.
Nane: ??erdi?i mentol, midenin normalle?mesine neden olur. V?cuda giren grip mikrobuna kar?? sava?t??? gibi, ileri ya?larda ?lsere yakalanma riskini de azalt?r. Nane ?ay?, ba? a?r?s?, grip, stres gibi hastal?klar?n yan? s?ra mide yanmas?na da bire birdir.
DEPRESYON
Avokado: Sindirimi ?ok rahat olan bu meyvay? ?zellikle yeni do?mu? bebeklerin ilk mamas? olarak tavsiye ederiz. ??erdi?i E vitamini kalbe iyi gelir, y?ksek potasyum da din? tutar ve insan? depresyona sokan uyu?ukluluk ve rahatl??? ?zerinden atar. V?cudun kolesterol oran?n? ayarlar. Teninizin s?rekli h?cre yenilemesine neden olur. (Zay?flamak isteyenler dikkat: Ya? oran? bir ?ikolata kadar y?ksek olan avokadoyu yememenizi ?neririz.)
?ikolata: S?tl? ?ikolatalar? tercih edin. ??nk? i?erdi?i kakao ya??, magnezyum, E vitamini beynin kendisini yenilemesine ve psikolojik rahatl?k sa?lamas?na yard?mc? olur. Migreni olanlar ?ikolatadan uzak durmal?d?r.
?stiridye: ??indeki demir, sperm say?s?n? ve insan?n seks g?c?n? art?r?r. A, B12 ve C vitaminleri i?erir. Beyin i?in en faydal? yiyecek olan istiridye, enerji verir. (Dikkat: Kolesterol oran? bir?ok bal???n iki kat?d?r.)
Patates: Orta boy bir patates,bir insan?n bir g?n i?inde almas? gereken C vitaminini i?erir. Beyindeki serotonin adl? kimyasal maddenin kendisini yenilemesini sa?lar.
?DRAR YOLLARI
Nane: ?drar s?kt?r?c? ?zelli?e sahiptir. ??erdi?i mentol, midenin normal i?levini g?rmesine neden olur. V?cuda giren grip mikrobunakar?? sava?t??? gibi, ileri ya?larda ?lsere yakalanma riskini de azalt?r. Sabahlar? mide bulant?s?n? keser. Nane ?ay?, ba? a?r?s?, stres gibi hastal?klar?n yan? s?ra mide yanmas?na da bire birdir. Ancak nane ?ay?n? a? karn?na de?il, tok karn?na i?iniz.
Elma: ??indeki C vitamini ve pektin olduk?a faydal?d?r. Kolesterol? d???r?r, sindirim sistemini d?zenler ve idrar ve hacet yollar?ndaki sorunlar? giderir.
Kepekli ekmek: B3 vitamini, demir, potasyum ve folik asit i?erir. ?ok fazlas? idrar yollar?na zarar verirken, g?nde 2 dilim yemek iyi gelir.
ALERJ?
Kay?s?: ??indeki betakarotene adl? madde h?crelere sald?ran molek?lleri kontrol alt?na alarak,kanseri ?nler. Bir kay?s? ne kadar parlaksa, i?indeki betakarotene oran? o kadar y?ksektir. ??erdi?i kalsiyum ve magnezyum, g?rtlak yanmalar?n? engeller. Kuru kay?s?ya rengi bozulmas?n diye eklenen s?lf?r dioksit, ast?m gibi alerjilere iyi gelir.
HEMORO?D (BASUR)
Hindistan cevizi: ??erdi?i myristin adl? madde kusmay? engeller, basur tedavisinde birebirdir. (Dikkat! Ancak fazlas? basur i?in tehlikelidir.)
KARIN A?RISI
Papatya ?ay?: Ba??rsak yollar?nda toplanan gaz? ??kart?r, sindirim sistemini d?zenler, mide a?r?s?n? keser.
KARAC??ER
Enginar: Cynarine adl? madde sayesinde en sert yiyecekleri dahi sindirimine yard?mc? olur.Karaci?er hastalar?n?n yan? s?ra romatizma, artirit ve gut hastal???na yakalananlarla, hamilelere ?iddetle tavsiye ederiz.
Meyan k?k?: D?nya ?zerinde bir?ok kabile y?zy?llard?r ?lser, artirit, bron?it ve karaci?er rahats?zl?klar?na kar?? meyan k?k?n? "do?al ila?" olarak kullan?r. Adrenalini y?kseltir, insan?n strese girmesini engeller, kan bas?nc?n? d???r?r.
Zerde?al: Karaci?er rahats?zl?klar?n?n yan? s?ra sindirime de yard?mc? olur.
D??
Ekmek: ?ekerli yiyecek yenildi?inde i?indeki asitler di?lere her 20 dakikada bir sald?r?r. Ekmek,di?leri korur. G?n boyunca 6 ila 11 dilim ekmek yiyin.
Meyve: (Her ?e?it) G?nde 2 ila 4 ???n meyve t?ketin.
Sebze: (Her ?e?it) G?nde 3 ila 5 ???n t?ketin.
Yo?urt veya beyaz peynir: E?er yemekler aras? at??t?r?rken di? sa?l???n?z? d???n?yorsan?z,kalsiyum deposu olan bu iki yiyece?i tercih edin.
Muz: Y?ksek miktarda karbonhidrat i?erir. Zengin bir potasyum kayna??d?r. Bu mineral, kalbin d?zenli olarak ?al??mas?n? ve tansiyonun d?zenli olmas?n? sa?lar.
TANS?YON
Rezene: ??erdi?i potasyum sayesinde tansiyonu d?zenler. Sa?l?kl? kan h?creleri i?in gerekli olan folik asidi de bol miktarda bulundurur. Rezene ?ay? sindirim i?in iyidir.
Tah?l: Kan damarlar?n? gev?eten ve rahatlatan bir t?r fotosentez kimyasal maddesi i?eriyor. Bu sayede kan?n damarlardan daha rahat ge?mesini sa?l?yor. Tah?l yemek sebzelere oranla v?cutta daha fazla kalori yak?lmas?n? sa?lar. Kalorinin azalmas? tansiyonu d?zenler.
Un: Yap?ld??? tah?l?n besin de?erlerini i?erir. B vitaminleri, E vitamini, demir ve magnezyum a??s?ndan olduk?a zengindir.
Karaci?er: Sa?l?kl? bir ba????kl?k sistemi, cilt ve keskin g?zler i?in gerekli olan A vitamini a??s?ndan zengindir. K???k bir porsiyonu g?nl?k A vitamini ve demir ile ayl?k B12 vitamini ihtiyac?n? giderir.
S?ND?R?M SORUNLARI
Arpa: ??erdi?i kalsiyum ve potasyum gibi mineraller ile B vitamini v?cuda diren? kazand?r?r.Ayr?ca ABD'deki bir ara?t?rma, 6 ay boyunca her g?n arpa ?r?n? ?eylerin yenmesinin kolesterol oran?n? y?zde 15 d???rd???n? kan?tlad?.
Yo?urt: G?nde 150 gram yo?urt v?cudun bir g?nl?k kalsiyum ihtiyac?n? kar??lar. Meyval? yo?urtlara 3 ?ay ka???? ?eker eklendi?i i?in ?eker oranlar? daha y?ksektir. Yo?urttaki potasyum, kan bas?nc? ve kalp at??lar?n? d?zenler. Midenin yiyecekleri d?zenli olarak ???tmesini sa?lar...
K?LO KAYBI
?ikolatal? puding: Bu sayede v?cuttaki kan istedi?i protein ve mineralleri al?r. ?ngiliz Sa?l?k Bakanl???, kilo kayb? ya?ayanlar?n g?nde 3 kez 1 hafta boyunca puding yemesini tavsiye ediyor.
Peynir: 100 gram?nda 78 kalori bulunuyor.
Yumurta: G?nde 2 yumurta kad?nlar?n g?nl?k protein ihtiyac?n?n 4'te 1'ini, erke?in ise 5'te birini kar??lar. A,D,E ve B vitaminleri i?eren yumurtadaki selenyum maddesi, bebeklerde sindirim sorunlar?n? ??zer, yeti?kinleri de kansere kar?? korur.
Dondurma: G?nde 2 top vanilyal? dondurma yemek, insan v?cudunun g?nl?k protein ihtiyac?n?n y?zde 20'sini kar??lar.
Salam: B vitamini, demir, sodyum ve potasyum deposudur.
MENOPOZ
Nohut: Sebze hormonu "fito?strojen" i?erir. Bunlar ?strojenin v?cuttaki etkilerini dengeler ve menopozun yaratt??? etkilere kar?? korur. Sebze proteininin en zengin kaynaklar?ndan birisidir.
Kola: Kafein v?cudun yorgunlu?unu al?r ve konsantrasyonu sa?lar.
?z?m: ??erdi?i "elajik" asit sayesinde menopozun neden oldu?u kemik erimesine kar?? korur. Kandaki ?strojen seviyesini y?kselterek de menopoz semptomlar?n? en aza indirir.
Kuru erik: Sadece iki-?? adet yemek dahi v?cudun ihtiyac? olan antioksidanlar? kar??lar. ?drar yollar? kaslar?n? rahatlat?r. Bu da kolon kanserine kar?? korur. Demir, A vitamini, B6 vitamini ve potasyum i?erir. ??erdi?i y?ksek orandaki bor minerali sayesinde menopoz d?nemindeki kad?nlarda ?strojen seviyesini dengede tutar.
Tatl? patates: Adrenal salg?layan bezleri g??lendirerek v?cuda enerji sa?lar. Fosfor, magnezyum, kalsiyum, C vitamini, potasyum ve folik asit i?erir.
ROMAT?ZMA
Enginar: V?cuttaki zehiri atma etkisi sayesinde ba?ta romatizma olmak ?zere gut hastal??? ve eklem yanmas?na kar?? birebirdir. Folik asit ve potasyum kemikleri g??lendirir.
Domates: C vitamini boldur.
Tah?l: ??erdi?i do?al kimyasallar, romatizman?n yol a?t??? eklem yanmalar? ve romatizmal a?r?lar? hafifletir.
Kekik: Timol ad? verilen bir t?r do?al ya?, v?cuttaki di?er ya?lar?n par?alanmalar?n? sa?lar. Kekik ya?? banyoda s?r?ld??? zaman romatizma a?r?lar?n? b?y?k oranda azalt?r.
Zencefil: Uyar?c? etkileri kan damarlar?n? geni?letip kan dola??m?n? art?rarak romatizma a?r?lar? ve yanmalar? yok eder.
S?ST?T
Ku?konmaz: Folik asit, C ve E vitaminleri i?erir. Yenilen besinlerin v?cuttaki zehirli kal?nt?lar?n? atmay? sa?lar. Karaci?er ve b?breklerin ?al??mas?n? kolayla?t?r?r, destekler. Bu nedenle doktorlar, sistit hastalar?n?n mutlaka ku?konmaz yemeleri gerekti?ini s?yl?yor.
KANSIZLIK
Hurma: T?r?ne g?re de?i?se de hurmalar?n bir?o?u y?ksek oranda demir i?erir. Besin de?eri y?ksek ve ?nemli bir enerji kayna??d?rlar. Do?al m?shil etkisine sahiptir. Kurutulmu? olanlar?na g?re daha y?ksek oranda su ve daha d???k kalori i?erir.
?DRAR VE B?BREK
Pancar: B?brekleri ?al??t?r?r. ?nemli bir potasyum kayna??d?r. V?cuttaki tuz oran?n? dengeler. Bu sayede b?brekler ve idrar yollar?n?n ?al??mas?n? destekler.
Kavun: Orta boy bir kavunun yar?s?, g?nl?k C vitamini ihtiyac?n? tamamen kar??lar. A vitamini ve betakaroten i?erir. Bunlar antioksidan, yani v?cudu temizleyici etkiye sahiptir. B?brekleri rahatlat?r. Y?ksek miktarda su ve d???k miktarda kalori i?erir.
D?YABET
Kuru fasulye: Lif a??s?ndan zengin bir besindir. Bu da diyabet riskini b?y?k oranda azalt?r.??erdi?i karbonhidratlar? v?cudun ?ekere d?n??t?rmesi uzun s?rer.
Mercimek: B vitamini, demir, kalsiyum, potasyum, fosfor ve magnezyum i?erir. ??z?nebilir lif i?ermesi sayesinde kandaki kolesterol oran?n? d???r?r. Bu nedenle diyabet ve kalp hastalar? i?in ka??n?lmaz bir besindir.
BA? A?RISI
Nane: Nane ?ay? ba? a?r?lar?n? dindirmek i?in birebirdir. ??erdi?i mentol ve mentol do?al ya?lar? sayesinde mideyi rahatlatma etkisine de sahiptir.
Biberiye: Kimyasal i?erikleri sayesinde do?al bir a?r? kesici g?revi g?r?r.
?ikolata: Do?al antidepresan ?zelli?i vard?r. ?ikolata magnezyum ve demir i?erir. Sinirleri gev?etici ?zelli?i sayesinde ba? a?r?s?n? dindirir.
V?CUT SU TUTMU?SA
Ku? ?z?m?: 100 gram? g?nl?k C vitamini ihtiyac?n?n tam 3 kat?n? kar??lar. Antibakteriyel ve yanmay? ?nleyici etkileri vard?r. Zengin potasyum ve d???k tuz i?eri?i, dehidratasyonu olanlar i?in ?nemli bir do?al ila?t?r.
Kabak: 100 gram kabak g?nl?k folik asit ihtiyac?n?n 4'te birini kar??lar. Y?ksek orandaki potasyum s?v?-tuz dengesini sa?lar.
Tah?l: ?drar yollar?n? a??c?, ?al??t?r?c? ve rahatlat?c? etkileri sayesinde dehidratasyonu rahats?zl??? bulunanlar?n mutlaka yemeleri gerekir. Mideyi rahatlat?c? ?zelli?i vard?r.
E?ER M?DEN?Z RAHATSIZSA
Tar??n: Mide yanmalar?n? ve kusma hissini al?r.
Hindistan cevizi: S?tl? i?eceklere eklendi?i zaman mideyi gev?etici ve gaz?n? al?c? bir etki yarat?r. Mide bulant?lar?n? ?nler.
Lahana: Mayalanma s?ras?nda laktik asit ?retir. Bu da sindirim sistemindeki zararl? bakterileri ?ld?rerek sindirime yard?mc? olur.
GUT (DAMLA HASTALI?I)
Hamsi: Omega-3 ya?? a??s?ndan ?ok zengindir. Kolesterol seviyesini d???r?r. Kan?n p?ht?la?mas?n? ?nleyerek damar t?kan?kl???, kalp krizi ve dolay?s?yla da fel? ge?irme riskini d???r?r. Haftada en az 1 kez yemek gerekir. Kalp hastalar? i?in bu miktar haftada 3-4 porsiyon olmal?d?r.
ADET SANCISI
Muz: ??erdi?i y?ksek oranda B6 vitamini sayesinde kad?nlar?n adet d?nemi sanc?lar?n? b?y?k oranda azalt?r. Do?al bir a?r? kesici gibidir.
Tar??n: Koli basilinin ?remesini ?nler. Limon ?ay?na balla birlikte eklenerek i?ildi?inde hem nezlenin yol a?t??? bo?az a?r?lar?na hem de adet d?nemi sanc?lar?na iyi gelir.
HAM?LEL?K
Enginar: Bol miktarda folik asit ve potasyum i?erir. D???k ya? oran?, sindirimi kolayla?t?r?c? etkisi, antioksidan ?zellikleri sayesinde anne aday? ve bebe?in sa?l???na ?nemli faydalar? vard?r.
B???rtlen: E vitamini i?erir. V?cuttaki zararl? besin at?klar?n?n temizlenmesini sa?lar. C vitamini boldur. Cenini korur.
??LYAK HASTALI?I
Kestane: ?nemli bir enerji kayna??d?r. Kolayca sindirilebilir. ??lyak hastalar? i?in bu?day i?ermeyen un kayna?? olabilir. E ve B6 vitaminleri i?erir. ya? oranlar? d???kt?r.
T?RO?D
Midye: Omega-3 ya?? a??s?ndan zengin bir besin kayna??d?r. ??erdi?i selenyum minerali tiroit bezlerinin normal i?leyi?i i?in gereklidir.
FEL?
Turun?giller: C vitamini zengini turun?giller i?erdikleri flavonoid adl? antioksidanlar sayesinde atardamarlar?n, kalbin zarar g?rmesini ?nl?yor. Portakal i?erdi?i folik asit, kalp dostu potasyum ve kalsiyum sayesinde sa?l?kl? alyuvar h?crelerinin ?o?almas?na neden oluyor.
Hamsi: Kolesterol? d???ren ve kan p?ht?la?mas?n? ?nleyen Omega-3 bol bol var.
ASTIM
So?an: Sar?msakla birlikte enfeksiyonlarla m?cadele eder. K?k?rt bile?imleri atardamarlar?n zarar g?rmesini ?nler. So?an; kemik erimesine de iyi geliyor.
ART?R?T
Enginar: Enginar?n en b?y?k ?zelli?i toksinleri temizleme yetene?idir. Bu nedenle artirit ve romatizmas? olan hastalara ?zellikle tavsiye ediliyor. Cynarine adl? madde, karaci?er ve safra kesesinin rahats?zlanmas?n? engelliyor.
STRES
Mayan k?k?: Antivir?s etkisi vard?r. Karaci?eri korur. Adrenalin salg?lanmas?n? dengeler. Stresle ba?a ??kabilmek i?in gerekli olan kortizol hormonunu salg?lat?r.
?LSER
Lahana: ?lseri olan ki?iler i?in tonik, yani mideyi temizleyici etki yarat?r. Y?ksek oranda C vitamini i?erir. K?rm?z? lahana v?cutta antioksidan ?zelli?e sahip A vitamini i?erir. Kanseri ?nleyici etkiye sahiptir.?i? olarak salatalara kat?lmas? tavsiye edilir.
KEM?K ER?MES?
Kay?s?: Y?ksek oranda kalsiyum ve magnezyum i?erir.
S?t: Kalsiyum, protein, B2-A-E-D vitaminleri, folik asit, fosfor ve demir kayna??d?r. Kalsiyum, D vitamini ve fosfor ile birlikte kemikleri ve di?leri g??lendirmek i?in ?al???r. Bunlar?n eksikli?i kemikleri eritir.
ARA? TUTMASI
Zencefil: Sindirime yard?mc? olur. Mide bulant?s?n? giderir. Enerjinizi art?r?r. Seyahatin ve otomobilde uzun s?re gitmenin yol a?t??? bulant? ve rahats?zl?klar? azalt?r.
C?LT SORUNLARI
Papatya: Bitkisel ya? ve kimyasallar i?erir. ?ay olarak i?ildi?inde sindirime yard?mc? olur, kar?n a?r?lar?n? dindirir. S?cak bir banyonun ard?ndan haz?rlanacak papatya ?ay? torbalar?, egzaman?n neden oldu?u ka??nt? ve yanmalar? al?r.
Ac? pul biber: Portakaldan 3 kat daha fazla oranda C vitamini i?erir. Capsantin adl? kimyasal madde zona hastal???n?n neden oldu?u a?r?lar? dindirmek i?in yap?lan kremlerde kullan?l?r.
Portakal suyu: Bir bardak portakal suyu g?nl?k C vitamini ihtiyac?n?z?n tamam?n? kar??lar. ??indeki potasyum v?cudun su dengesini korur; cildin kurumas?n?, k?r???kl?klar?n meydana gelmesi ?nler.
Portakal ya??:Susam ya??yla kar??t?r?larak kullan?ld???nda iyi bir cilt ya?? elde edilir.Ayr?ca;sel?litli b?lgelere portakal ya??yla masaj yap?lmas? tavsiye edilir.
LAKTOZ DAYANIKSIZLI?I
Badem: Y?ksek oranda kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, E vitamini, B2 vitamini, antioksidan i?erir. Bu nedenle laktoz (s?t ?ekeri) dayan?ks?zl??? bulunan ve g?nl?k g?dalar yiyemeyen ki?iler i?in badem ideal bir besin kayna??d?r.
KALP
Bezelye: Haftada 10 porsiyon domatesli bezelye yeme?i yiyen bir erke?in, yemeyene oranla prostat kanserine yakalanma riski y?zde 35 daha az. B vitamini ve protein deposu olan bezelye, kalp i?in de ?ok ?nemli.
Kepekli Ekmek: Kalp hastal?klar?yla ba??rsak kanseri i?in faydal?d?r.G?nde 12 gramdan fazlas? ki?iye g?re zararl? olabilir.
Kiraz: 100 gram?nda 40 kalori bulunuyor. ??erdi?i ellegic asit, v?cudu kansere kar?? korurken,kiraz kalp damarlar?ndaki normal bir kan dola??m?n? sa?lar. ?ok kiraz yenmesi, gut hastal???na yakalanma riskini de d???r?r.G?nde 20 kiraz yemek 1 aspirin yerine ge?iyor.
?ikolata: E vitamini, magnezyum ve demir; kalp hastal?klar?na yakalanma riskini d???r?r. G?nde en fazla 1 ?ikolata yiyin.
Elma: G?nde 5 adet yiyin.
M?s?r Gevre?i: G?nde 1 tabak yeterli.
Salatal?k: Diyet yapanlar?n en b?y?k yard?mc?s? olan salatal?k, kolesterol? d???r?r. Kalbi g??lendirir. Unutmadan ekleyelim. Salatay? soymadan yiyin. ??nk? kalbi kuvvetlendiren madde, kabu?u ile derisi aras?nda bulunuyor.
Yumurta: T?m yiyecekler i?inde en kaliteli proteini i?erir. En ?nemli ?zelli?i, kolesterol oran?n? d?zenleyen lesitin maddesi i?ermesi. Tavada az ya?da pi?irilmi? yumurtay? tavsiye ederiz.
Sar?msak: Mutfa??n?zdan eksik etmeyin. En az 1000 do?al tedavide kullanan sar?msak, sindirim sisteminden, kansere, kan dola??m?ndan kalp hastal?klar?na kadar her ?eye yaral?. Ancak hamileler dikkat olmal?. A??r? sar?msak da kalp yanmalar? ve ?arp?nt?lar?na yol a?ar. G?nde bir di? yeter.
Humus: E vitamini zengini humus, kanda kolesterol oran?n? da ayarlar.
Kavun: Bir kavunun yar?s? insan v?cudunun g?nl?k C vitamininin ihtiyac?n?n tamam?n?, A vitaminin de y?zde 15'ini kar??lar. Kavun, kalp ve b?brek hastalar?n?n diyetlerinde s?k?a kullan?lan bir meyvedir.
S?t:Tam bir kalsiyum, protein, folik asit, A, E ve D vitaminleriyle fosfor deposu. ?ocuk ve gen? ve hamilelerin g?nde en az yar?m litre s?t i?mesi tavsiye ediliyor.
?eftali: Bir ?eftali, g?nl?k C vitamini ihtiyac?n?z?n yar?s?n? kar??lar. Sindirimi kolay olan meyvan?n koyu renklilerini tercih edin. ??nk? kabu?una renk veren betakarotene maddesi, kalp ve kansere kar?? faydal?d?r.
Pirin?: E ve B12 d???nda t?m B vitaminleri ve potasyum i?erir. ?zellikle kolon ve ba??rsak kanserlerine kar?? faydal?d?r.Kolesterol? d???rd???nden kalbe iyi gelir.
Tuz: V?cuttaki kan dola??m?n? ve sinir sistemini d?zenler. Mide kanseri, kemik erimesi, kalp sorunlar?na bire birdir. ?ngiliz Sa?l?k Bakanl???, halk?na g?nde 9 gram tuzun kafi oldu?unu, a??r?s?n?n v?cuda zarar verece?ini a??klad?.
?ay: G?nde 2 bardak i?ilen ?ayla, 4 elma, 5 so?an, 7 portakal yemi? gibi kalp dostu antioksidan madde alm?? olursunuz. ?ngilizler, ?zellikle ?ocuklar?n haftada en az 6 bardak s?tl? ?ay i?mesini ?neriyor.
Ton Bal???: Kolesterol ve tansiyonu d?zenler. Anemi hastal???na kar?? D ve B12 vitamini i?erir. Bir?ok kansere kar?? v?cudu i?erdi?i nikotinik asitle korur. Bir konserve ton bal??? v?cudun D vitamini ihtiyac?n?n tamam?n? kar??l?yor.
Hindi Eti: 125 gram?, v?cudun g?nl?k folik asit ihtiyac?n? kar??lar. Folik asit, kan h?crelerinin yenilenmesine yard?mc? olur.
Karpuz: Bir dilimiyle g?nl?k C vitamini ihtiyac?n?z?n %80'nini kar??lars?n?z. ??erdi?i potasyum, kan dola??m?n? sa?lar
KANSER
Kay?s?: Antioksidan olan betakaroten a??s?ndan zengindir. H?crelere ve dokulara zarar veren molek?llerin etkisini ortadan kald?rarak kansere kar?? koruyucu etkisi vard?r. Lifli oldu?u i?in ba??rsaklar? koruyucudur.
Tah?llar: Arpa, m?s?r, bu?day, yulaf gibi tah?llar B ve E vitamini, potasyum ve kalsiyum i?erir. Kanserojen maddelerin v?cuttan at?lmas? s?recini h?zland?r?r. Tah?l a??rl?kl? bir beslenme rejimi, ba??rsak kanseri riskini yar? yar?ya azalt?yor.
Fasulye: Fasulye, C vitamini ve betakaroten gibi kalp hastal??? ve kanseri ?nleyen antioksidanlar a??s?ndan zengindir. B vitamini de seks hormonlar?n? kuvvetlendirir.
Pancar: Demir ve folik asit a??s?ndan zengin olan pancar eski ?a?ladan beri kan hastal?klar?n?n tedavisinde kullan?lmaktad?r. Amerikal? uzmanlar pancar suyunun sar?l?k tedavisinde de etkili oldu?unu belirtiyor.
Lahana: Kanserli h?crelerin ?o?almas?n? ?nleyen karoten maddesi i?erir.
Havu?: Tam 40 ara?t?rma havu? t?ketimi artt?k?a kanser riskinin azald???n? ortaya koymu?tur. Bunun temel nedeni betakaroten, C ve E vitaminleri gibi antioksidanlar a??s?ndan zengin olu?udur.
Nohut: Ya? d?zeyi d???k olan ve kolesterol i?ermeyen nohut kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, bak?r, manganez, betakaroten ve folik asit a??s?ndan zengindir. G???s kanserine kar?? korur.
?ncir: Potasyum, demir ve kalsiyum i?erir. Sindirim sistemine yard?mc? olur. Eski ?a?larda kanserli h?crelerin tedavisinde kullan?lan incir, modern t?p taraf?ndan da kansere kar?? koruyucu olarak ?neriliyor.
Sar?msak: Ba????kl?k sistemini g??lendirdi?i ve kansere, y?ksek kolesterole, kalp ve dola??m sistemi hastal?klar?na kar?? koruyucu etkisi vard?r.
F?nd?k: Kalp krizine kar?? koruyucu olan E vitamini a??s?ndan en zengin besinlerin ba??nda gelir. Her g?n yenilen bir avu? f?nd?k kansere ve k?r???kl?klara kar?? koruyucudur.
Mercimek: B vitamini, demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum i?erir. Lifli ?zelli?i kandaki kolesterol oran?n? d???r?r, ?eker ve kalp hastalar? i?in yararl?d?r.
Zeytinya??: ??indeki omega ya? asitleri, kandaki kolesterol d?zeyini dengede tutar. Antioksidan ?zelli?i olan E vitamini a??s?ndan da zengindir. Bu sayede kalp krizi, fel?, kanser ve erken ya?lanmaya kar?? beyni koruyucu etkiye sahiptir.
So?an: Ba????kl?k sistemini g??lendirir. ??erdi?i allicin ve s?lf?r; mide ve ba??rsak kanserine kar?? koruyucu etkiye sahiptir. Son ara?t?rmalar kemik erimesine kar??, peynir ve s?tten daha etkili oldu?unu g?stermi?tir.
?eftali: Teki bile insan?n C vitamini ihtiyac?n?n y?zde 50,sini kar??layabilir. Sindirimi kolayd?r. Kansere ve kalp krizine kar?? koruyucu olan betakaroten a??s?ndan da zengindir. Bir tanesinde 33 kalori vard?r.
Pirin?: Pirin? m?kemmel bir enerji kayna??d?r. E ve B vitaminleri a??s?ndan zengindir. Ba??rsak kanserine kar?? koruyucu olan pirin?, kolesterol? d???rerek kalp krizi riskini de azalt?r.
?ilek: Kolesterol d?zeyini d???r?r ve sindirim sistemini d?zenler. Ellegic asit ad? verilen kansersavan bir maddeyi de i?erir.
Domates: Likopen a??s?ndan zengin ender bitkilerden biridir. Likopen, pankreas gibi ?e?itli kanser hastal?klar?n? ?nleme konusunda hayati ?nemdedir. C vitamini a??s?ndan zengindir ve ba????kl?k sistemini kuvvetlendirir. Lifli bir besin olmas? da ba??rsak kanseri riskini azalt?r.
G?Z
M?s?r: Zeaksantin adl? bir bitkisel bile?im i?erir.Bu madde ya?a ba?l? olarak geli?en g?rme bozukluklar?n? azalt?r.
Ispanak: Antioksidan ?zelli?i ta??yan A vitaminine d?n??en betakaroten i?erir. Sa?l?kl? g?zler i?in gereklidir. Katarakt ve di?er g?z tabakalar?n?n bozulmas?na kar?? lutein maddesi de i?erir.Pi?irdikten sonra hemen t?ketin; beklemesi halinde i?indeki yararl? maddeler toksik maddelere d?n??ebilir.
BA?IRSAK
Elma: Protein, vitamin ve do?al kimyasallar sayesinde sindirime yard?mc? olur. Sindirimi kolayla?t?r?r. Ba??rsak sorunlar? ?eken ki?iler i?in dengeleyici ve normalle?tirici besin olarak nitelenirler.