Balık Turşusu
Malzemeler
Mutfak Zorluk 2
Süre 40 dk.
Kaç Kişilik 18
Yöntem 
1 kg balık (kolyoz, kefal, lüfer, hamsi, kılıç gibi) 
6-7 Diş sarmısak 
1-2 Diş karanfil 
10-15 Adet tane karabiber 
7-8 Adet defne ve limon yaprağı 
3 Adet sulu limon 
1 Çorba kaşığı tuz 
Yeterince su 
 
 
Hazırlanışı- Kolyoz, kefal, lüfer, hamsi, kılıç gibi balıklardan yapılır.
 
- Önce balıklar temizlenip filetosunu çıkarılır.
 
- Fileto balıklar tuzlanır ve 1 gün tuzlanmış balıklar bir tepsi içinde bekletilir.
 
- Ertesi gün tepsideki balıklar bol suyla iyice yıkanır.
 
- Yayvan derin bir kabın dibine defne ve limon yaprakları dizilir.
 
- Birkaç adet tane karabiber serpiştirin.
 
- 1-2 diş karanfil koyup üzerine fileto balıkları muntazam yerleştirilip, balık sıralarının arasına defne ve limon yapraklarını, çentilmiş sarmısakları koyun.
 
- Balıkların yerleştirilmesi bitince 1 litre suya 1 çorba kaşığı tuz koyarak eritin.
 
- İçine 3 adet limon suyu sıkın.
 
- Hazırladığınız bu suyu balıkların üzerine döküp bir ağırlıkla bastırın.
 
- Bu balık turşusu 2-3 gün içinde ikrama hazır olur.
 
- Yağlı balıklardan yapılırsa kışın yenmesi pek lezzetli olur.
       Balık Turşusu yemek tarifleri
 
 
Biber ve Domates Turşusu
Malzemeler 
Mutfak Zorluk 2
Süre 40 dk.
Kaç Kişilik 20
Yöntem 
1 kg yeşil sivri biber 
2 kg domates 
2-3 Baş sarmısak 
1 Adet kereviz 
Yeteri kadar sirke ve tuz 
Hazırlanışı- Özellikle diri ve sert olmalarına dikkat ederek alacağınız yeşil sivri biberleri ve domatesleri önce iyice yıkayın.
 
- Sonra hem biberleri hem de domatesleri bıçak ucuyla delin.
 
- Uygun büyüklükte kavanozlara veya turşu kaplarına bir sıra biber, bir sıra domates olmak üzere dizin.
 
- Biber ve domates sıralarının arasına tatların karışması için kereviz ve soyulmuş sarmısak koyun.
 
- Dizme işlemi bittikten sonra üzerine çıkacak kadar sirke koyun.
 
- Her bir litre sirke için 10 gr(1 tatlı kaşığı) kadar da tuz ilave etmeyi unutmayın.
 
- Malzemenin üzerine bir ağırlık koyduktan sonra kavanozun ağzını iyice kapatın.
 
- Serin bir yerde biberler sararıncaya kadar bekletin.
 
- Biberler sarardığında turşunuz olmuş demektir ve ikrama hazırdır.
 
 
Karışık Turşu
Malzemeler
Mutfak Zorluk 2
Süre 40 dk.
Kaç Kişilik 25
Yöntem 
1.5 kg yeşil sivri biber 
2.5 kg körpe salatalık 
3 kg yeşil domates 
3-4 Baş sarmısak 
1 Adet orta boy lahana 
1 Adet ayva 
2-3 Adet havuç 
Yeterince rafine kaya tuzu ve içme suyu 
Hazırlanışı- Kullanacağınız bütün sebzeleri iyice yıkayın.
 
- Temiz bir turşu kabının dibine dörde kesilmiş lahanayı koyun.
 
- Üzerine bir sıra biber, domates ve salatalık olarak dazin.
 
- Sebzeleri dizerken aralarına sarmısak dişlerini, ayva ve havuç dilimlerini yerleştirin.
 
- Salamura suyunu ; 1 litre suyun içine 6 çorba kaşığı rafine kaya tuzu koyup hazırlayın.
 
- Tuz iyice erdikten sonra sebzelerin üzerine boşaltın.
 
- Bir gece turşu kabının ağzını kapatmadan bekletin.
 
- Zaman zaman turşu kabanı sallayarak içindeki havanın tamamen çıkmasını sağlayın.
 
- Ertesi sabah turşu kabının içindeki sebze ve su azalmışsa, turşu kabının ağzından dört parmak aşağıya gelecek şekilde sebze ve tuzlu su ekleyin.
 
- Turşu kabının ağzını iyice kapatarak, güneş almayan bir yerde zaman zaman alt üst ederek 2-3 ay bekletin.
 
- Bu müddet zarfında turşunuz olmuş demektir.
 
- Aynı yöntemle küçük ve orta boy cam kavanozlarda da uzun zaman saklayabileceğiniz bu turşuyu kurabilirsiniz.
 
 
Kelek Turşusu
Malzemeler
Mutfak Zorluk 2
Süre 40 dk.
Kaç Kişilik 15
Yöntem 
2-3 Adet küçük boy kelek 
2-3 Adet sivri biber 
1 Demet maydanoz 
1 Baş sarmısak 
1 Kahve fincanı sirke 
1 Adet limon 
1 Tatlı kaşığı tozşeker 
Yeterince rafine kaya tuzu ve içme suyu 
 
 
Hazırlanışı- Küçük boy kelekleri iyice yıkayıp temizleyin.
 
- Keskin bir bıçakla ortadan ikiye bölün.
 
- Eğer kavanozunuz küçükse içine sığabilecek parçalara bölün.
 
- Tekrardan iyice yıkayın.
 
- Kaşıkla çekirdeklerini temizleyin.
 
- İnce tuzla her tarafını bolca tuzlayın.
 
- Kabukları yukarı gelecek şekilde bir tepsi içinde, üstünü ince bir tülbentle örtüp 4-5 saat bekletin.
 
- Bu sürenin sonunda tekrar yıkayıp tuzlarını temizleyin.
 
- Turşu kavanozunun dibine maydanozları koyun.
 
- Kelek parçalarını sıkı sıkı yerleştirin.
 
- Sivri biberleri bıçak ucu ile delip, keleklerin arasına yerleştirin.
 
- Dilimlenmiş limonları ve sarmısakları yerleştirin.
 
- Salamuru suyunu ; 1 litre suya 6 kaşık rafine kaya tuzu koyarak hazırlayın.
 
- Keleklerin üzerini örtecek kadar hazıladığınız salamura suyunu dökün.
 
- Suyun içine 1 kahve fincanı sirke ve 1 tatlı kaşığı şeker ekleyin.
 
- Zaman zaman suyunu savurup, üzerine biriken beyaz köpüğü kaşıkla alıp atın.
 
- Savurma işlemi : Kavanoza tuzlu su döktükten sonra 2 gün bekletin.
 
- 2 gün geçtikten sonra kavanozon ağzını açın ve üzerine biriken köpüğünü bir kaşık ardımıyla alıp atın.
 
- Suyunu bir kaba boşaltın ve tadına bakın.
 
 
Kolay Biber Turşusu
Malzemeler
Mutfak Zorluk 2
Süre 40 dk.
Kaç Kişilik 20
Yöntem 
2 kg kırmızı ve sarı dolmalık biber 
1 Su bardağı sirke 
Yarım su bardağı zeytinyağı 
1 Çay bardağı tozşeker 
1 Tatlı kaşığı tane karabiber 
1 Demet dereotu 
Hazırlanışı- Dolmalık biberlerin tohumlarını ayıklayın.
 
- Tohumların yapışık olduğu yumuşak, beyaz kısımları kesip atın.
 
- Uzunlamasına dörde bölün.
 
- Tencereye zeytinyağını ve sirkeyi karıştırarak koyun ve kaynamaya bırakın.
 
- Kaynamaya başlayınca tuzu, şekeri ve tane karabiberleri atıp karıştırın.
 
- İyice kanayınca ayıkladığınız dolmalık biberleri azar azar içine atıp 3 dakika haşlayın.
 
- Haşlanan biberleri delikli kepçe ile süzerek tencereden çıkartıp kağıt havlu üzerinde bekletin.
 
- Bütün biberler haşlanıncaya kadar bu işleme devam edin.
 
- Suyu süzülen biberleri bir kavanoza yerleştirin.
 
- Aralarına iyice yıkanmış dereotunu koyun.
 
- Üzerine soğuduktan sonra haşlama suyunu dökün.
 
- Buzdolabında mahafaza edin, meze olarak, kızartma, et ve balıkların yanında ikram edebilirsiniz.
 
 
Lahana Turşusu
Malzemeler
Mutfak Zorluk 2
Süre 40 dk.
Kaç Kişilik 20
Yöntem 
1 Adet orta büyüklükte lahana 
1 kilo serke 
10 Diş sarmısak 
Yeteri kadar su ve tuz 
 
 
 
Hazırlanışı- Turşu için küçük, sıkı kelle yapan beyaz lahana kullanılır.
 
- Önce lahananın dış yapraklarını temizleyin.
 
- Lahananın dip tarafını oyup koçanını çıkartın ve lahanayı dörde bölün.
 
- Bir bıçakla lahanaları kıyın. Büyükçe bir tepsiye kıydığınız lahanaları boşaltıp tuzla ovunuz.
 
- Tuzlayıp iyice ovduğunuz lahanaları tepsinin ortasına toplayın.
 
- Üzerine bir tahta veya küçük bir tepsi yerleştirin, tepsinin de üzerine herhangi bir ağırlık koyup (mesala su dolu bir tencere) 6-7 saat bekletin.
 
- Bu işlemi akşamdan yaparsanız sabaha hazır olur.
 
- Sarmısakları ayıklayıp, tuz ile birlikte dövün.
 
- Sirkeyle dövülmüş sarmısağı karıştırıp turşu yapacağınız zamana kadar bekletin.
 
- Lahanaları silkeleyip turşu kabına veya cam kavanoza yerleştirin.
 
- İyice bastırmak için bir ağırlık koyun.
 
- Hazırladığınız sarmısaklı tuzlu sirkeyi lahanaların üzerine dökün.
 
- Lahamaların üstünü kapatacak kadar su ilave edin.
 
- 10 gün içinde, zaman zaman suyunu savurduğunuz turşunuz hazır olur.
 
- Turşuyu daha çabuk yapmak için daha önceden biraz haşlayarak aynı işlemi yaparsanız, 2 gün içinde yenecek duruma gelir.
 
- Arzu eden sirkeye kırmızı biber de katabilir, içine limon dilimleride koyabilir.
 
- Ayrıca renginin penbe olmasını istiyorsanız içine bir miktar kıyılmış mor lahana da koyabilirsiniz.