:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: Turşular
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Sayfalar: 1 2
Balık Turşusu

Malzemeler

Mutfak Zorluk 2Süre 40 dk.Kaç Kişilik 18Yöntem


1 kg balık (kolyoz, kefal, lüfer, hamsi, kılıç gibi)
6-7 Diş sarmısak
1-2 Diş karanfil
10-15 Adet tane karabiber
7-8 Adet defne ve limon yaprağı
3 Adet sulu limon
1 Çorba kaşığı tuz
Yeterince su



Hazırlanışı
  • Kolyoz, kefal, lüfer, hamsi, kılıç gibi balıklardan yapılır.
  • Önce balıklar temizlenip filetosunu çıkarılır.
  • Fileto balıklar tuzlanır ve 1 gün tuzlanmış balıklar bir tepsi içinde bekletilir.
  • Ertesi gün tepsideki balıklar bol suyla iyice yıkanır.
  • Yayvan derin bir kabın dibine defne ve limon yaprakları dizilir.
  • Birkaç adet tane karabiber serpiştirin.
  • 1-2 diş karanfil koyup üzerine fileto balıkları muntazam yerleştirilip, balık sıralarının arasına defne ve limon yapraklarını, çentilmiş sarmısakları koyun.
  • Balıkların yerleştirilmesi bitince 1 litre suya 1 çorba kaşığı tuz koyarak eritin.
  • İçine 3 adet limon suyu sıkın.
  • Hazırladığınız bu suyu balıkların üzerine döküp bir ağırlıkla bastırın.
  • Bu balık turşusu 2-3 gün içinde ikrama hazır olur.
  • Yağlı balıklardan yapılırsa kışın yenmesi pek lezzetli olur.
Balık Turşusu yemek tarifleri
Biber ve Domates Turşusu

Malzemeler

Mutfak Zorluk 2Süre 40 dk.Kaç Kişilik 20Yöntem


1 kg yeşil sivri biber
2 kg domates
2-3 Baş sarmısak
1 Adet kereviz
Yeteri kadar sirke ve tuz
Hazırlanışı
  • Özellikle diri ve sert olmalarına dikkat ederek alacağınız yeşil sivri biberleri ve domatesleri önce iyice yıkayın.
  • Sonra hem biberleri hem de domatesleri bıçak ucuyla delin.
  • Uygun büyüklükte kavanozlara veya turşu kaplarına bir sıra biber, bir sıra domates olmak üzere dizin.
  • Biber ve domates sıralarının arasına tatların karışması için kereviz ve soyulmuş sarmısak koyun.
  • Dizme işlemi bittikten sonra üzerine çıkacak kadar sirke koyun.
  • Her bir litre sirke için 10 gr(1 tatlı kaşığı) kadar da tuz ilave etmeyi unutmayın.
  • Malzemenin üzerine bir ağırlık koyduktan sonra kavanozun ağzını iyice kapatın.
  • Serin bir yerde biberler sararıncaya kadar bekletin.
  • Biberler sarardığında turşunuz olmuş demektir ve ikrama hazırdır.
salatalık turşusunu verseneBig GrinBig GrinBig Grin
Çabuk Turşu

Malzemeler

Mutfak Zorluk 2Süre 50 dk.Kaç Kişilik 20Yöntem


2 Su bardağı elma sirkesi
1 Çay kaşığı tuz
1 Tatlı kaşığı pudra şekeri
1 Tatlı kaşığı zeytinyağı
125 gr havuç
125 gr yeşil fasulye
125 gr arpacık soğan
125 gr yeşil ve kırmızı biber
125 gr kereviz yaprağı ve kökü
125 gr karnabahar
3 Baş sarmısak
1 Demet dereotu


Hazırlanışı
  • Bütün sebzeleri yıkayıp, ayıklayın.
  • Cinslerini karıştırmadan küçük küçük tavla zarı büyüklüğünde doğrayın.
  • Büyük bir tencerenin içine sirke ve zeytinyağını koyup kaynatın.
  • Tuz ve şekeri ilave edin.
  • Kaynayan sirkenin içine sırasıyla havuçları, 5 dakika sonra yeşil fasulyeyi ve kerevizi, 5 dakika sonra karnabaharı, biberleri ve soğanı atıp 10 dakika kaynatın.
  • Tencereyi ateşten alıp soğumaya bırakın ve ince kıyılmış dereotunu ilave edin.
  • Temiz ve kuru bir kavanoza boşaltıp, kapağını hava almayacak şekilde kapatın.
  • 1 gün serin bir yerde bekletin.
  • 1 gün sonra ister tek başına, ister soğuk etin yanında, garnitür olarak ikram edebilirsiniz.
  • NOT : Mevsimine göre sebzeleri değiştirebilirsiniz, yalnız kaynatma sırası her sebzeye göre değişecektir buna dikkat etmek gerekir.


Karışık Turşu

Malzemeler

Mutfak Zorluk 2Süre 40 dk.Kaç Kişilik 25Yöntem


1.5 kg yeşil sivri biber
2.5 kg körpe salatalık
3 kg yeşil domates
3-4 Baş sarmısak
1 Adet orta boy lahana
1 Adet ayva
2-3 Adet havuç
Yeterince rafine kaya tuzu ve içme suyu

Hazırlanışı
  • Kullanacağınız bütün sebzeleri iyice yıkayın.
  • Temiz bir turşu kabının dibine dörde kesilmiş lahanayı koyun.
  • Üzerine bir sıra biber, domates ve salatalık olarak dazin.
  • Sebzeleri dizerken aralarına sarmısak dişlerini, ayva ve havuç dilimlerini yerleştirin.
  • Salamura suyunu ; 1 litre suyun içine 6 çorba kaşığı rafine kaya tuzu koyup hazırlayın.
  • Tuz iyice erdikten sonra sebzelerin üzerine boşaltın.
  • Bir gece turşu kabının ağzını kapatmadan bekletin.
  • Zaman zaman turşu kabanı sallayarak içindeki havanın tamamen çıkmasını sağlayın.
  • Ertesi sabah turşu kabının içindeki sebze ve su azalmışsa, turşu kabının ağzından dört parmak aşağıya gelecek şekilde sebze ve tuzlu su ekleyin.
  • Turşu kabının ağzını iyice kapatarak, güneş almayan bir yerde zaman zaman alt üst ederek 2-3 ay bekletin.
  • Bu müddet zarfında turşunuz olmuş demektir.
  • Aynı yöntemle küçük ve orta boy cam kavanozlarda da uzun zaman saklayabileceğiniz bu turşuyu kurabilirsiniz.
Kelek Turşusu

Malzemeler

Mutfak Zorluk 2Süre 40 dk.Kaç Kişilik 15Yöntem


2-3 Adet küçük boy kelek
2-3 Adet sivri biber
1 Demet maydanoz
1 Baş sarmısak
1 Kahve fincanı sirke
1 Adet limon
1 Tatlı kaşığı tozşeker
Yeterince rafine kaya tuzu ve içme suyu


Hazırlanışı
  • Küçük boy kelekleri iyice yıkayıp temizleyin.
  • Keskin bir bıçakla ortadan ikiye bölün.
  • Eğer kavanozunuz küçükse içine sığabilecek parçalara bölün.
  • Tekrardan iyice yıkayın.
  • Kaşıkla çekirdeklerini temizleyin.
  • İnce tuzla her tarafını bolca tuzlayın.
  • Kabukları yukarı gelecek şekilde bir tepsi içinde, üstünü ince bir tülbentle örtüp 4-5 saat bekletin.
  • Bu sürenin sonunda tekrar yıkayıp tuzlarını temizleyin.
  • Turşu kavanozunun dibine maydanozları koyun.
  • Kelek parçalarını sıkı sıkı yerleştirin.
  • Sivri biberleri bıçak ucu ile delip, keleklerin arasına yerleştirin.
  • Dilimlenmiş limonları ve sarmısakları yerleştirin.
  • Salamuru suyunu ; 1 litre suya 6 kaşık rafine kaya tuzu koyarak hazırlayın.
  • Keleklerin üzerini örtecek kadar hazıladığınız salamura suyunu dökün.
  • Suyun içine 1 kahve fincanı sirke ve 1 tatlı kaşığı şeker ekleyin.
  • Zaman zaman suyunu savurup, üzerine biriken beyaz köpüğü kaşıkla alıp atın.
  • Savurma işlemi : Kavanoza tuzlu su döktükten sonra 2 gün bekletin.
  • 2 gün geçtikten sonra kavanozon ağzını açın ve üzerine biriken köpüğünü bir kaşık ardımıyla alıp atın.
  • Suyunu bir kaba boşaltın ve tadına bakın.
Kolay Biber Turşusu

Malzemeler

Mutfak Zorluk 2Süre 40 dk.Kaç Kişilik 20Yöntem


2 kg kırmızı ve sarı dolmalık biber
1 Su bardağı sirke
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 Çay bardağı tozşeker
1 Tatlı kaşığı tane karabiber
1 Demet dereotu
Hazırlanışı
  • Dolmalık biberlerin tohumlarını ayıklayın.
  • Tohumların yapışık olduğu yumuşak, beyaz kısımları kesip atın.
  • Uzunlamasına dörde bölün.
  • Tencereye zeytinyağını ve sirkeyi karıştırarak koyun ve kaynamaya bırakın.
  • Kaynamaya başlayınca tuzu, şekeri ve tane karabiberleri atıp karıştırın.
  • İyice kanayınca ayıkladığınız dolmalık biberleri azar azar içine atıp 3 dakika haşlayın.
  • Haşlanan biberleri delikli kepçe ile süzerek tencereden çıkartıp kağıt havlu üzerinde bekletin.
  • Bütün biberler haşlanıncaya kadar bu işleme devam edin.
  • Suyu süzülen biberleri bir kavanoza yerleştirin.
  • Aralarına iyice yıkanmış dereotunu koyun.
  • Üzerine soğuduktan sonra haşlama suyunu dökün.
  • Buzdolabında mahafaza edin, meze olarak, kızartma, et ve balıkların yanında ikram edebilirsiniz.
Lahana Turşusu

Malzemeler

Mutfak Zorluk 2Süre 40 dk.Kaç Kişilik 20Yöntem


1 Adet orta büyüklükte lahana
1 kilo serke
10 Diş sarmısak
Yeteri kadar su ve tuz




Hazırlanışı
  • Turşu için küçük, sıkı kelle yapan beyaz lahana kullanılır.
  • Önce lahananın dış yapraklarını temizleyin.
  • Lahananın dip tarafını oyup koçanını çıkartın ve lahanayı dörde bölün.
  • Bir bıçakla lahanaları kıyın. Büyükçe bir tepsiye kıydığınız lahanaları boşaltıp tuzla ovunuz.
  • Tuzlayıp iyice ovduğunuz lahanaları tepsinin ortasına toplayın.
  • Üzerine bir tahta veya küçük bir tepsi yerleştirin, tepsinin de üzerine herhangi bir ağırlık koyup (mesala su dolu bir tencere) 6-7 saat bekletin.
  • Bu işlemi akşamdan yaparsanız sabaha hazır olur.
  • Sarmısakları ayıklayıp, tuz ile birlikte dövün.
  • Sirkeyle dövülmüş sarmısağı karıştırıp turşu yapacağınız zamana kadar bekletin.
  • Lahanaları silkeleyip turşu kabına veya cam kavanoza yerleştirin.
  • İyice bastırmak için bir ağırlık koyun.
  • Hazırladığınız sarmısaklı tuzlu sirkeyi lahanaların üzerine dökün.
  • Lahamaların üstünü kapatacak kadar su ilave edin.
  • 10 gün içinde, zaman zaman suyunu savurduğunuz turşunuz hazır olur.
  • Turşuyu daha çabuk yapmak için daha önceden biraz haşlayarak aynı işlemi yaparsanız, 2 gün içinde yenecek duruma gelir.
  • Arzu eden sirkeye kırmızı biber de katabilir, içine limon dilimleride koyabilir.
  • Ayrıca renginin penbe olmasını istiyorsanız içine bir miktar kıyılmış mor lahana da koyabilirsiniz.
beni kırıyosun haSad küstüm san salatalık turşusu yokkkSad
Pancar Turşusu

Malzemeler

Mutfak Zorluk 1Süre 40 dk.Kaç Kişilik 20Yöntem


3 kg küçük körpe pancar
10 Diş sarmısak
1 Su bardağı sirke
1 Tatlı kaşığı tozşeker
1 Çorba kaşığı tuz




Hazırlanışı
  • Pancarların yeşil yapraklarını kesin.
  • Bu yaprakları iyice yıkayıp haşladıktan sonra, çeşitli yemek yapabilecek malzeme olarak saklayabilirsiniz.
  • Pancar köklerinin topraklarını temizledikten sonra bol suyla iyice yıkayın.
  • Turşuyu kuracağınız kavanozon alacağı kadar su içinde haşlayın.
  • Haşlanan pancarları daha sıcakken sudan çıkarıp kabuklarını çok ince olarak doğrayın.
  • Pancarların büyüklüğüne göre dörde veya altıya bölün.
  • Temiz bir kavanoza yerleştirin.
  • Kabuklarını soyduğunuz sarımsakları tuz içinde iyice dövün.
  • Pancarları haşladığınız suyun içine 1 su bardağı sirkeyle birlikte atın ve tuzun erimesini bekleyin.
  • Tuz eridikten sonra 1 tatlı kaşığı tozşeker ekleyin ve kavanozun ağzını iyice kapatın.
  • Oda sıcaklığında 2 gün bekletin.
  • İkinci günün sononda turşunuz ikrama hazırdır.
Sayfalar: 1 2