Balık Turşusu
Malzemeler
Mutfak Zorluk 2
Süre 40 dk.
Kaç Kişilik 18
Yöntem
1 kg balık (kolyoz, kefal, lüfer, hamsi, kılıç gibi)
6-7 Diş sarmısak
1-2 Diş karanfil
10-15 Adet tane karabiber
7-8 Adet defne ve limon yaprağı
3 Adet sulu limon
1 Çorba kaşığı tuz
Yeterince su
Hazırlanışı- Kolyoz, kefal, lüfer, hamsi, kılıç gibi balıklardan yapılır.
- Önce balıklar temizlenip filetosunu çıkarılır.
- Fileto balıklar tuzlanır ve 1 gün tuzlanmış balıklar bir tepsi içinde bekletilir.
- Ertesi gün tepsideki balıklar bol suyla iyice yıkanır.
- Yayvan derin bir kabın dibine defne ve limon yaprakları dizilir.
- Birkaç adet tane karabiber serpiştirin.
- 1-2 diş karanfil koyup üzerine fileto balıkları muntazam yerleştirilip, balık sıralarının arasına defne ve limon yapraklarını, çentilmiş sarmısakları koyun.
- Balıkların yerleştirilmesi bitince 1 litre suya 1 çorba kaşığı tuz koyarak eritin.
- İçine 3 adet limon suyu sıkın.
- Hazırladığınız bu suyu balıkların üzerine döküp bir ağırlıkla bastırın.
- Bu balık turşusu 2-3 gün içinde ikrama hazır olur.
- Yağlı balıklardan yapılırsa kışın yenmesi pek lezzetli olur.
Balık Turşusu yemek tarifleri
Biber ve Domates Turşusu
Malzemeler
Mutfak Zorluk 2
Süre 40 dk.
Kaç Kişilik 20
Yöntem
1 kg yeşil sivri biber
2 kg domates
2-3 Baş sarmısak
1 Adet kereviz
Yeteri kadar sirke ve tuz
Hazırlanışı- Özellikle diri ve sert olmalarına dikkat ederek alacağınız yeşil sivri biberleri ve domatesleri önce iyice yıkayın.
- Sonra hem biberleri hem de domatesleri bıçak ucuyla delin.
- Uygun büyüklükte kavanozlara veya turşu kaplarına bir sıra biber, bir sıra domates olmak üzere dizin.
- Biber ve domates sıralarının arasına tatların karışması için kereviz ve soyulmuş sarmısak koyun.
- Dizme işlemi bittikten sonra üzerine çıkacak kadar sirke koyun.
- Her bir litre sirke için 10 gr(1 tatlı kaşığı) kadar da tuz ilave etmeyi unutmayın.
- Malzemenin üzerine bir ağırlık koyduktan sonra kavanozun ağzını iyice kapatın.
- Serin bir yerde biberler sararıncaya kadar bekletin.
- Biberler sarardığında turşunuz olmuş demektir ve ikrama hazırdır.
Karışık Turşu
Malzemeler
Mutfak Zorluk 2
Süre 40 dk.
Kaç Kişilik 25
Yöntem
1.5 kg yeşil sivri biber
2.5 kg körpe salatalık
3 kg yeşil domates
3-4 Baş sarmısak
1 Adet orta boy lahana
1 Adet ayva
2-3 Adet havuç
Yeterince rafine kaya tuzu ve içme suyu
Hazırlanışı- Kullanacağınız bütün sebzeleri iyice yıkayın.
- Temiz bir turşu kabının dibine dörde kesilmiş lahanayı koyun.
- Üzerine bir sıra biber, domates ve salatalık olarak dazin.
- Sebzeleri dizerken aralarına sarmısak dişlerini, ayva ve havuç dilimlerini yerleştirin.
- Salamura suyunu ; 1 litre suyun içine 6 çorba kaşığı rafine kaya tuzu koyup hazırlayın.
- Tuz iyice erdikten sonra sebzelerin üzerine boşaltın.
- Bir gece turşu kabının ağzını kapatmadan bekletin.
- Zaman zaman turşu kabanı sallayarak içindeki havanın tamamen çıkmasını sağlayın.
- Ertesi sabah turşu kabının içindeki sebze ve su azalmışsa, turşu kabının ağzından dört parmak aşağıya gelecek şekilde sebze ve tuzlu su ekleyin.
- Turşu kabının ağzını iyice kapatarak, güneş almayan bir yerde zaman zaman alt üst ederek 2-3 ay bekletin.
- Bu müddet zarfında turşunuz olmuş demektir.
- Aynı yöntemle küçük ve orta boy cam kavanozlarda da uzun zaman saklayabileceğiniz bu turşuyu kurabilirsiniz.
Kelek Turşusu
Malzemeler
Mutfak Zorluk 2
Süre 40 dk.
Kaç Kişilik 15
Yöntem
2-3 Adet küçük boy kelek
2-3 Adet sivri biber
1 Demet maydanoz
1 Baş sarmısak
1 Kahve fincanı sirke
1 Adet limon
1 Tatlı kaşığı tozşeker
Yeterince rafine kaya tuzu ve içme suyu
Hazırlanışı- Küçük boy kelekleri iyice yıkayıp temizleyin.
- Keskin bir bıçakla ortadan ikiye bölün.
- Eğer kavanozunuz küçükse içine sığabilecek parçalara bölün.
- Tekrardan iyice yıkayın.
- Kaşıkla çekirdeklerini temizleyin.
- İnce tuzla her tarafını bolca tuzlayın.
- Kabukları yukarı gelecek şekilde bir tepsi içinde, üstünü ince bir tülbentle örtüp 4-5 saat bekletin.
- Bu sürenin sonunda tekrar yıkayıp tuzlarını temizleyin.
- Turşu kavanozunun dibine maydanozları koyun.
- Kelek parçalarını sıkı sıkı yerleştirin.
- Sivri biberleri bıçak ucu ile delip, keleklerin arasına yerleştirin.
- Dilimlenmiş limonları ve sarmısakları yerleştirin.
- Salamuru suyunu ; 1 litre suya 6 kaşık rafine kaya tuzu koyarak hazırlayın.
- Keleklerin üzerini örtecek kadar hazıladığınız salamura suyunu dökün.
- Suyun içine 1 kahve fincanı sirke ve 1 tatlı kaşığı şeker ekleyin.
- Zaman zaman suyunu savurup, üzerine biriken beyaz köpüğü kaşıkla alıp atın.
- Savurma işlemi : Kavanoza tuzlu su döktükten sonra 2 gün bekletin.
- 2 gün geçtikten sonra kavanozon ağzını açın ve üzerine biriken köpüğünü bir kaşık ardımıyla alıp atın.
- Suyunu bir kaba boşaltın ve tadına bakın.
Kolay Biber Turşusu
Malzemeler
Mutfak Zorluk 2
Süre 40 dk.
Kaç Kişilik 20
Yöntem
2 kg kırmızı ve sarı dolmalık biber
1 Su bardağı sirke
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 Çay bardağı tozşeker
1 Tatlı kaşığı tane karabiber
1 Demet dereotu
Hazırlanışı- Dolmalık biberlerin tohumlarını ayıklayın.
- Tohumların yapışık olduğu yumuşak, beyaz kısımları kesip atın.
- Uzunlamasına dörde bölün.
- Tencereye zeytinyağını ve sirkeyi karıştırarak koyun ve kaynamaya bırakın.
- Kaynamaya başlayınca tuzu, şekeri ve tane karabiberleri atıp karıştırın.
- İyice kanayınca ayıkladığınız dolmalık biberleri azar azar içine atıp 3 dakika haşlayın.
- Haşlanan biberleri delikli kepçe ile süzerek tencereden çıkartıp kağıt havlu üzerinde bekletin.
- Bütün biberler haşlanıncaya kadar bu işleme devam edin.
- Suyu süzülen biberleri bir kavanoza yerleştirin.
- Aralarına iyice yıkanmış dereotunu koyun.
- Üzerine soğuduktan sonra haşlama suyunu dökün.
- Buzdolabında mahafaza edin, meze olarak, kızartma, et ve balıkların yanında ikram edebilirsiniz.
Lahana Turşusu
Malzemeler
Mutfak Zorluk 2
Süre 40 dk.
Kaç Kişilik 20
Yöntem
1 Adet orta büyüklükte lahana
1 kilo serke
10 Diş sarmısak
Yeteri kadar su ve tuz
Hazırlanışı- Turşu için küçük, sıkı kelle yapan beyaz lahana kullanılır.
- Önce lahananın dış yapraklarını temizleyin.
- Lahananın dip tarafını oyup koçanını çıkartın ve lahanayı dörde bölün.
- Bir bıçakla lahanaları kıyın. Büyükçe bir tepsiye kıydığınız lahanaları boşaltıp tuzla ovunuz.
- Tuzlayıp iyice ovduğunuz lahanaları tepsinin ortasına toplayın.
- Üzerine bir tahta veya küçük bir tepsi yerleştirin, tepsinin de üzerine herhangi bir ağırlık koyup (mesala su dolu bir tencere) 6-7 saat bekletin.
- Bu işlemi akşamdan yaparsanız sabaha hazır olur.
- Sarmısakları ayıklayıp, tuz ile birlikte dövün.
- Sirkeyle dövülmüş sarmısağı karıştırıp turşu yapacağınız zamana kadar bekletin.
- Lahanaları silkeleyip turşu kabına veya cam kavanoza yerleştirin.
- İyice bastırmak için bir ağırlık koyun.
- Hazırladığınız sarmısaklı tuzlu sirkeyi lahanaların üzerine dökün.
- Lahamaların üstünü kapatacak kadar su ilave edin.
- 10 gün içinde, zaman zaman suyunu savurduğunuz turşunuz hazır olur.
- Turşuyu daha çabuk yapmak için daha önceden biraz haşlayarak aynı işlemi yaparsanız, 2 gün içinde yenecek duruma gelir.
- Arzu eden sirkeye kırmızı biber de katabilir, içine limon dilimleride koyabilir.
- Ayrıca renginin penbe olmasını istiyorsanız içine bir miktar kıyılmış mor lahana da koyabilirsiniz.