Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
ŞEFTALI MARMELATı
MALZEMELER
5 kg Şeftali
3.5 kg toz şeker
HAZIRLANIŞI
Şeftalileri yıkayın, çekirdeklerini çıkarıp dörde bölün. Bir sıra şeker, bir sıra şeftali olacak şekilde tüm malzemeyi tencereye koyun ve bu şekilde on, oniki saat kadar bekletin. Sonra tencereyi ateşe oturtun ve tahta bir kaşık yardımıyla şeftalileri haif ezerek karıştırarak bir süre pişirin. Şeftaliler iyice ezidiklerinde tenceredekileri süzgeçten geçirip, süzülmüş ezmeyi yeniden tencereye boşaltın. Suyunu çekip marmelat kıvamını buluncaya dek kaynatın. Kıvamını bulduğunda tencereyi ateşten alıp, soğumaya terk edin. Ilındığında kuru cam kavanozlara boşaltın, soğuduğunda kavanozların kapaklarını kapatıp, serin bir yedede muhafaza edin.
ŞEFTALI REÇELI
MALZEMELER
4 su bardağı su
1.5 kg toz şeker
1.250 gr yarma şeftali
2 çorba kaşığı limon suyu
HAZIRLANIŞI
Bir tencereye yeterli miktarda su koyun. Şeftalileri ortadan ikiye bölüp, çekirdeklerini çıkarın. Kabukları soyduktan sonra tencereye atın. Sonra tencerenin, kapağını kapatıp kuvvetli ateşe oturtun. Su kaynamaya başlayınca şekeri ilave edin ve ateşi biraz kısın. Beş dakika kaynattıktan sonra limon suyunu tencereye boşaltın. Koyu kıvamını buluncaya dek 15-20 dakika daha kaynatıp, tencereyi ateşten alın, soğumaya bırakın. Sonra kuru cam kavanozlara boşaltın, soğuduğunda kavanozların kapaklarını kapatıp, serin bir yerde muhafaza edin.
ŞEFTALI REÇELI -I
MALZEMELER
1 kg şeker
1 kg yarma şeftali
1 adet limonun suyu
HAZIRLANIŞI
Şeftalileri bir tülbente koyun, kaynar suya daldırıp çıkarın ve hemen ardından soğuk suya sokup çıkarın. Şeftalilerin kabuğunu soyduktan sonra ve ikiye bölüp, çekirdeklerini çıkarın. Çelik bir tencereye malzemeyi, bir sıra şeftali, bir sıra toz şeker olacak şekilde yerleştirin. En üste şeker serptikten sonra bir gün kadar, şekerin meyvelerin suyunda erimesi için bekleyin. Sonra orta ateşte, reçel kıvamını buluncaya dek kaynatın. Reçel kıvamını bulduğunda, limon suyunu tencereye boşaltın ve hafif karıştırıldıktan sonra 3 dakika kadar daha kaynatıp, ateşten alın, soğumaya bırakın. Sonra kuru cam kavanozlara boşaltın, soğuduğunda kavanozların kapaklarını kapatıp, serin bir yerde muhafaza edin.
ÜZÜM REÇELI
MALZEMELER
500 gr şeker
1 adet limon
2.5 su bardağı su
1 kg çekirdeksiz üzüm
60 gr çam fıstığı, kavrulmuş
HAZIRLANIŞI
Üzümleri iyice yıkayıp, sularını süzün. Üzümleri salkımdan tane tane koparıp, ayırın. 500 gr şeker ile 2.5 su bardağı suyu kaynatıp, bir şurup hazırlayın.
Şurup kıvamını bulduğunda çam fıstıklarını ve üzümleri içine atın ve üzümler pişinceye dek hafif ateşte kaynatın. Reçel kıvamını aldığına limon suyunu ilave edin ve karıştırın, 20-25 dakika kadar kaynatın.Reçeli ateşten alın ve soğumaya bırakın. Ilındığında kuru cam kavanozlara boşaltın, soğuduğunda kavanozların kapaklarını kapatıp, serin bir yerde muhafaza edin.
VIŞNE MARMELATı
MALZEMELER
5 kg şeker
2 su bardağı su
5 kg olgun vişne
HAZIRLANIŞI
Vişneleri bol suda iyice yıkayıp, sapları ile birlikte tencereye koyun, tencereye iki su bardağı su ilave edip, kapağını kapattıktan sonra ateşe oturtun. Vişneler saldıkları suyu tekrar çekmeye başladıklarında tencereyi ateşten alın. Vişneleri tahta bir kaşık yardımıyla ezip süzgeçten geçirin, şeker katın ve tekrar ateşe oturtun. Karıştırarak, marmelat koyuluğuna gelinceye dek kaynatın. Marmelat kıvamına geldiğinde tencereyi ateşten alıp, soğumaya bırakın. Vişne marmelatı ılındığında kavanozlara boşaltın. Marmelat soğuduğunda kavanozların kapaklarını kapatıp, serin bir yerde saklayın.
VIŞNELI PIRINÇ MARMELATı
MALZEMELER
2 su bardağı Amerikan Pirinci
1 su bardağı vişne marmelatı
2 çorba kaşığı vişne taneleri
1 su bardağı su
1 çorba kaşığı pudra şekeri
1 çorba kaşığı karanfil
HAZIRLANIŞI
Pirinci 1 bardak suda yaklaşık 5 dakika kadar haşlayın ve suyunu süzün. Bir kabın içinde pirinç ve vişne marmelatını iyice karıştırın. İçine karanfili ekleyin. Karışımı kaselere boşaltın. Üzerini pudra şekeri veya isteğe göre vişne taneleri ile süsleyerek servis yapabilirsiniz
ZÜRBIYET
MALZEMELER
150 gr pekmez
150 gr süzme bal
50 gr tereyağ
50 gr ceviz içi {iri kıyılmış}
HAZIRLANIŞI
Tereyağ bir tavada eritilir, pekmez ve bal ilave edilerek bir taşım kaynatılır.
Soğuduktan sonra ceviz katılır. Kahvaltılarda ekmeğe sürülerek yenir.
HAZIRLAMA SÜRESİ: 35 dk
PİŞME SÜRESİ: 20 dk
Malzemeler:
30 adet küçük boy patlıcan
1.5 kg tozşeker
1 litre su
1 limonun suyu
Reçellik olarak alacağınız patlıcanların boyu 5-6 cm olmalı. Bu boyda küçük patlıcan bulamadığınız takdirde bostan patlıcanı reçeli de yapabilirsiniz. [ Patlıcanların yeşil yapraklarıyla birlikte sap kısımlarını kesin. Kabuklarını soyun.
kadar haşlayın Patlıcanların suyunu üzüp 4-5 kez soğuk sudan geçirin ve 20 dakika soğuk suda bekletin.
Tozşekeri büyük bir tencereye alıp üzerine 1 litre su ilave edin Koyulaşıp şerbet kıvamına gelinceye kadar kaynatın. Patlıcanların suyunu süzüp şerbete ekleyin ve reçel kıvamına gelene kadar ağır ateşte kaynatın. Ocaktan almadan önce limon suyunu ilave edip 1-2 taşım dahHAZIRLAMA SÜRESİ: 35 dk
PİŞME SÜRESİ: 20 dk
Malzemeler:
30 adet küçük boy patlıcan
1.5 kg tozşeker
1 litre su
1 limonun suyu
Reçellik olarak alacağınız patlıcanların boyu 5-6 cm olmalı. Bu boyda küçük patlıcan bulamadığınız takdirde bostan patlıcanı reçeli de yapabilirsiniz. [ Patlıcanların yeşil yapraklarıyla birlikte sap kısımlarını kesin. Kabuklarını soyun.
kadar haşlayın Patlıcanların suyunu üzüp 4-5 kez soğuk sudan geçirin ve 20 dakika soğuk suda bekletin.
Tozşekeri büyük bir tencereye alıp üzerine 1 litre su ilave edin Koyulaşıp şerbet kıvamına gelinceye kadar kaynatın. Patlıcanların suyunu süzüp şerbete ekleyin ve reçel kıvamına gelene kadar ağır ateşte kaynatın. Ocaktan almadan önce limon suyunu ilave edip 1-2 taşım daha kaynatın. 5-10 dakika dinlendirip kavanozlara doldurun. Reçeller soğuduktan sonra kavanozların kapaklarını sıkıca kapatına kaynatın. 5-10 dakika dinlendirip kavanozlara doldurun. Reçeller soğuduktan sonra kavanozların kapaklarını sıkıca kapatın
VİŞNE MARMELATI
MALZEMELER
5 kg şeker
2 su bardağı su
5 kg olgun vişne
HAZIRLANIŞI
Vişneleri bol suda iyice yıkayıp, sapları ile birlikte tencereye koyun, tencereye iki su bardağı su ilave edip, kapağını kapattıktan sonra ateşe oturtun. Vişneler saldıkları suyu tekrar çekmeye başladıklarında tencereyi ateşten alın. Vişneleri tahta bir kaşık yardımıyla ezip süzgeçten geçirin, şeker katın ve tekrar ateşe oturtun. Karıştırarak, marmelat koyuluğuna gelinceye dek kaynatın. Marmelat kıvamına geldiğinde tencereyi ateşten alıp, soğumaya bırakın. Vişne marmelatı ılındığında kavanozlara boşaltın. Marmelat soğuduğunda kavanozların kapaklarını kapatıp, serin bir yerde saklayın.
AFIYET OLSUN
PORTAKAL MARMELATI
MALZEMELER
su (tarifte belirtilen ölçüde)
toz şeker (tarifte belirtilen ölçüde)
4 adet limon
4 adet portakal
HAZIRLANIŞI
Meyveleri yıkayın, kabuklarını soyup, çekirdeklerini çıkarın. Meyveleri bir kaba, kabuklarını ise su dolu diğer bir kaba koyun. Kabukların acı tatlarını gidermek için, birkaç kez suyunu değiştirerek kaynatın. Kabukları ve meyveleri, ağırlıklarının yaklaşık iki misli ağırlıkta suyun içinde yaklaşık yarım saat pişirin.
Pişen meyveleri ve kabuklarını ağırlıklarıyla eşit miktarda şekerle birlikte, onbeş dakika daha, devamlı olarak karıştırarak pişirin. Pişirdiğiniz marmelatı soğutmadan, kuru cam kavanozlara doldurun, soğuduğunda serin bir yerde saklayın.
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9