:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: Reçel & Marmelatlar
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
ŞEFTALİ REÇELİ



MALZEMELER

4 su bardağı su

1.5 kg toz şeker

1.250 gr yarma şeftali

2 çorba kaşığı limon suyu


HAZIRLANIŞI

Bir tencereye yeterli miktarda su koyun. Şeftalileri ortadan ikiye bölüp, çekirdeklerini çıkarın. Kabukları soyduktan sonra tencereye atın. Sonra tencerenin, kapağını kapatıp kuvvetli ateşe oturtun. Su kaynamaya başlayınca şekeri ilave edin ve ateşi biraz kısın. Beş dakika kaynattıktan sonra limon suyunu tencereye boşaltın. Koyu kıvamını buluncaya dek 15-20 dakika daha kaynatıp, tencereyi ateşten alın, soğumaya bırakın. Sonra kuru cam kavanozlara boşaltın, soğuduğunda kavanozların kapaklarını kapatıp, serin bir yerde muhafaza edin.
NARENCİYE MARMELATI



MALZEMELER

1 kg meyva (greyfrut, portakal, limon veya mandalina)

1 lt su

2 çay kaşığı limon tuzu

2 kg toz şeker


HAZIRLANIŞI

Meyvaları ovarak yıkandıktan sonra greyfrutu sekize, diğer meyveleri ise dörde dilimleyin. Çekirdeklerini çıkartıp ince bir kumaştan yapılmış bir torbaya doldurun. Dilimlenen meyvaları, 1 lt su dolu tencereye koyun ve kırkbeş dakika kaynatın. Çekirdek torbasını da suyun içine koyun. Kırkbeş dakika kadar sonra kaynayan meyvalara iki kg şeker ilave edip iyice karıştın ve tencerenin kapağını örtmeden bir saat daha kaynatın. Marmeladın kıvama gelip gelmediğini anlamak için, bir tabağa kaşıkla damlatıp parmağınızı içine hafifçe daldınlır, eğer pamağın çukurlaştırıp açtığı yer hemen kapanıyorsa henüz olmamış demektir. Kıvaına gelen mamneladın aldığı şekil hemen bozulmaz. Marmelât kıvama gelince çekirdek torbasını çıkartıp atın. Bir çay kaşığı suda erittiğiniz, iki çay kaşığı dolusu limon tuzunu marmelata ilave edilip kanıştırın. Bir kg meyve ile ortalama altı yedi adet orta boy kavanoz marmelat elde edebilirsiniz.
ŞEFTALİ MARMELATI

MALZEMELER
5 kg Şeftali
3.5 kg toz şeker

HAZIRLANIŞI
Şeftalileri yıkayın, çekirdeklerini çıkarıp dörde bölün. Bir sıra şeker, bir sıra şeftali olacak şekilde tüm malzemeyi tencereye koyun ve bu şekilde on, oniki saat kadar bekletin. Sonra tencereyi ateşe oturtun ve tahta bir kaşık yardımıyla şeftalileri haif ezerek karıştırarak bir süre pişirin. Şeftaliler iyice ezidiklerinde tenceredekileri süzgeçten geçirip, süzülmüş ezmeyi yeniden tencereye boşaltın. Suyunu çekip marmelat kıvamını buluncaya dek kaynatın. Kıvamını bulduğunda tencereyi ateşten alıp, soğumaya terk edin. Ilındığında kuru cam kavanozlara boşaltın, soğuduğunda kavanozların kapaklarını kapatıp, serin bir yedede muhafaza edin.
KAYISI REÇELİ

MALZEMELER
3 su bardağı su
1.5 kg toz şeker
650 gr kuru kayısı
2 çorba kaşığı limon suyu

HAZIRLANIŞI
Kuru kayısıları oniki su bardağı ılık suyla ıslatın ve şişmeleri için bir gün suda bekletin. Diğer bir tencereye üç su bardağı su ile toz şeker koyun ve orta ateşe yerleştirin. Karıştırarak şekeri eritin ve kaynamaya bırakın. Şurup koyulaşmaya başladığında, kayısıların suyunu süzüp tencerenin içine atın ve şurup tekrar koyu kıvamını buluncaya dek kaynatın. Reçel kıvamını bulduğunda, iki çorba kaşığı limon suyunu katıp, biraz karıştırın. Bir taşım kaynattıktan sonra tencereyi ateşten alıp, soğumaya bırakın. Sonra kuru cam kavanozlara boşaltın, soğuduğunda kavanozların kapaklarını kapatıp, serin bir yerde muhafaza edin.
KAYISI MARMELATI

MALZEMELER
1 kg şeker
1 kg kuru kayısı
1 adet limonun suyu

HAZIRLANIŞI
Kayısıları bol suda iyice yıkayın, bir tencereye koyun ve kayısıların üzerini biraz aşacak kadar kadar su katıp, meyveler yumuşayıncaya dek kaynatın.
Pişirme işlemi sırasında kayısıları birkaç kez karıştırın ve gerekirse tencereye biraz su ilave edin. Kayısılar iyice yumuşadıklarında ateşten alın, ezip, kevgirden geçirin. Elde ettiğinizi kayısı ezmesini, tencereye koyun. Şekeri, pişmekte olan ezmeye azar azar ilave edin ve marmelatı devamlı olarak karıştırın.
Marmelat kıvamını bulmak üzereyken bir adet limonun suyunu tencereye boşaltın. İki dakika sonra tencere ateşten alın ve marmelat sıcakken, kuru kavanozlara doldurun, soğuduğunda serin bir yerde saklayın.
İNCİR MARMELATI

MALZEMELER
500 gr şeker
1 kg olgun incir
1/2 adet limonun suyu

HAZIRLANIŞI
İncirleri iyice yıkayın. Bir kilo inciri bir su bardağı su ile haşlayıp, yumuşatın. Bu incirleri tahta bir kaşık yardımıyla bastırarak kevgirden geçirin. Elde ettiğiniz ezmeyi, tencereye koyun ve şekeri ara ara ilave ederk kanştıra kanştıra pişirin. Ezme, marmelat kıvamına gelmek üzereyken, limon suyunu tencereye boşaltın. Marmelatı 2 dakika daha kaynatıp, ateşten alın. Marmelatı kuru cam kavanozlara boşaltıp, soğuduğunda kavanozların kapaklarını kapatın ve serin bir yerde muhafaza edin.

AFIYET OLSUN!

ERİK MARMELATI

MALZEMELER
1 kg şeker
1 kg kuru erik
1 adet limonun suyu

HAZIRLANIŞI
Erikleri bol suda iyice yıkayın, bir tencereye koyun ve eriklerin üzerini biraz aşacak kadar kadar su katıp, meyveler yumuşayıncaya dek kaynatın.
Pişirme işlemi sırasında erikleri birkaç kez karıştırın ve gerekirse tencereye biraz su ilave edin. Erikler iyice yumuşadıklarında ateşten alın, ezip, kevgirden geçirin. Elde ettiğinizi erik ezmesini, tencereye koyun. Şekeri, pişmekte olan ezmeye ara ara, azar azar ilave edin ve marmelatı devamlı olarak karıştırın.
Marmelat kıvamını bulmak üzereyken bir adet limonun suyunu tencereye boşaltın. İki dakika sonra tencere ateşten alın ve marmelat sıcakken, kuru kavanozlara doldurun, soğuduğunda serin bir yerde saklayın.
ELMA MARMELATI

MALZEMELER
1.5 kg elma
250 gr toz şeker
1 adet çubuk tarçın

HAZIRLANIŞI
Elmalarıı yıkayıp, dört eşit parçaya bölün. Çekirdekleri çıkarıp, çekirdek yataklarını temizledikten sonra tencereye koyun. Tencereye bir miktar su ve tarçın koyduktan sonra tencerenin kapağını kapatıp orta ateşe oturtun. Elmalar sularını salıp tekrar çekmeye başladıklarında tencereyi ateşten alın. Elmaları tahta bir kaşık yardımıyla bastırarak ezip, süzgeçten geçirin. Elmalara şekeri katın ve tekrar tencereye alıp orta ateşe oturtun. Tahta bir kaşıkla karıştırarak, marmelat kıvamına buluncaya dek kaynatın. Sonra ateşten alın ve soğumaya bırakın. Ilındığında kuru cam kavanozlara boşaltın, soğuduğunda kavanozların kapaklarını kapatıp, serin bir yerde muhafaza edin.

ÇİLEK REÇELİ

MALZEMELER
2 kg toz şeker
1 kg olgun çilek
2 adet limonun suyu

HAZIRLANIŞI
Çilekleri bol suda iyice yıkayıp ,temizleyin. Çileklerin saplarını dikkatlice ayıklayın. Bir kat çilek, bir kat şeker olacak şekilde çelik bir tencereye dizin. Şekerin çileklerin suyunu çekip sulanması için bu şekilde bir gece bekletin.
Ertesi gün tencereyi ateşe oturtun, reçel kaynayarak koyu bir kıvam aldığında limon suyunu ilave edip, karıştırın. Bir taşım daha kaynatıp, ateşten alıdıktan sonra kuru cam kavanozlara boşaltın, soğuduğunda kavanozların kapaklarını kapatıp, serin bir yerde muhafaza edin.

AFIYET OLSUN!
ÇİLEK MARMELATI

MALZEMELER
1 kg şeker
1 kg olgun çilek
1 adet limonun suyu

HAZIRLANIŞI
Çilekleri bol suda iyice yıkayıp bir süre bekletin, sonra saplarını çıkarın. Bir sıra çilek, bir sıra şeker olacak şekilde bir kaba dizin ve böylece bir gün bekletin. Sonra ateşe oturtun ve şeker eriyip, şurup kıvamına gelinceye dek kaynatın. Bir kevgir yardımıyla çilekleri şuruptan süzüp, çıkarın. Kaptaki şerbeti kaynatarak koyu bir kıvama gelmelerini sağlayın. Koyulaşan şuruba çilekleri yenide atın ve birlikte pişirin. Pişen çilekleri ayrı bir kaba alın ve iyice ezip tekrar şerbetin içine atın. Buna limon suyunu ilave edip, 2 dakika kaynatın, ateşten alıp kuru cam kaplara boşaltın.

AYVA MARMELATI

MALZEMELER
1.200 gr ayva
600 gr toz şeker
karanfil

HAZIRLANIŞI
Ayvaları yıkayıp, dört eşit parçaya bölün. Çekirdeklerini çıkarıp, çekirdek yataklarını temizledikten sonra tencereye koyun. Tencereye bir miktar su ve birkaç adet karanfil koyduktan sonra tencerenin kapağını kapatıp orta ateşe oturtun. Ayvalar sularını salıp tekrar çekmeye başladıklarında tencereyi ateşten alın. Ayvaları tahta bir kaşık yardımıyla bastırarak ezip, süzgeçten geçirin. Ayvalara şeker katın ve tekrar tencereye alıp orta ateşe oturtun. Tahta bir kaşıkla karıştırarak, marmelat kıvamına buluncaya dek kaynatın. Sonra ateşten alın ve soğumaya bırakın. Ilındığında kuru cam kavanozlara boşaltın, soğuduğunda kavanozların kapaklarını kapatıp, serin bir yerde muhafaza edin.
AYVA REÇELİ

MALZEMELER
1.5 kg ayva
5 su bardağı su
1.5 kg toz şeker
2 çorba kaşığı limon suyu

HAZIRLANIŞI
Ayvaların kabuklarını soyup, kalın delikli bir rendeyle çekirdek yatakları bozulmayacak şekilde rendeleyin. Ayvaları suya koyup, 5 -6 dakika kadar haşlayın. Sonra toz şekeri katın ve karıştırarak eritin. Şeker eridikten sonra, orta ateşte koyulaşıncaya dek kaynatın .Reçel kıvamını bulduğunda, iki çorba kaşığı limon suyunu katıp, biraz karıştırın. Bir taşım kaynatıldıktan sonra tencereyi ateşten alıp, soğumaya bırakın. Sonra kuru cam kavanozlara boşaltın, soğuduğunda kavanozların kapaklarını kapatıp, serin bir yerde muhafaza edin.

ARMUT MARMELATI

MALZEMELER
1.200 gr armut
600 gr toz şeker
karanfil

HAZIRLANIŞI
Armutları yıkayıp, dört eşit parçaya bölün. Çekirdekleri çıkarıp, çekirdek yataklarını temizledikten sonra tencereye koyun. Tencereye bir miktar su ve birkaç adet karanfil koyduktan sonra tencerenin kapağını kapatıp orta ateşe oturtun. Armutlar sularını salıp tekrar çekmeye başladıklarında tencereyi ateşten alın. Armutları tahta bir kaşık yardımıyla bastırarak ezip, süzgeçten geçirin. Armutlara şekeri katın ve tekrar tencereye alıp orta ateşe oturtun. Tahta bir kaşıkla karıştırarak, marmelat kıvamına buluncaya dek kaynatın. Sonra ateşten alın ve soğumaya bırakın. Ilındığında kuru cam kavanozlara boşaltın, soğuduğunda kavanozların kapaklarını kapatıp, serin bir yerde muhafaza edin.

AFIYET OLSUN!
Domates Reçeli Tarifi

Malzemeler

4 kilo linda tipi domates
1 kilo kireç suyu
4 kilo şeker
150 gr fındık veya badem
1 adet limon

Yapılışı

Sert ve kırmızı 4 kilo linda tipi domatesin kabuğu ince ince soyulur, soyulduktan sonra dolma oyacağı ile oyulur gibi çekirdeği ayıklanır. Bilahare altı saat kireç suyuna bırakılır, o kireçte ıslanırken 4 kilo domates 4 kilo şeker konduktan sonra koyduğumuzun şekerin üzerine göz kararı su ilave edilir. Birkaç defa taklalandıktan sonra domatesi güzelce yıkanır. Yıkandıktan sonra badem veya fındık doldurulur. Kaynamış suyun içine atılır, o kaynatılmaya başlanır. Kaynarken 1 adet limon un suyu sıkılır, kabuğu da içerisine doğranır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra servise hazır demektir
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9