11-12-2009, Saat: 07:58 PM

[b]1. Hücrelerin serbest radikallerin zararlı etkilerinden korunması için hergün 5 - 9 porsiyon sebze ve meyve tüketmek gerekiyor.
2. Konserve besinler değil taze veya donmuş olanlar tercih edilmeli.
3. Sebzeleri mümkün olduğunca çiğ veya az pişmiş olarak tüketmek gerekiyor. Çiğ ve taze sebzelerin sahip olduğu antioksidant özellik pişirmeyle yok oluyor. Az pişirme beta karoten emilimini de artırıyor.
4. Hayvani yağlar yerine
zeytinyağı
ayçiçekyağı
kanola yağı
soya yağı gibi sıvı yağları tercih etmek gerekiyor.5. Kurufasulye
nohut
bakla
bezelye
mercimek
yeşil fasulye
soya ve yulafta bol miktarda bulunan saponinler
antioksidant etki göstererek hücrelerdeki DNA mutasyonlarını önleyerek antikanserojen etki gösteriyorlar. Bu yüzden kurubaklagilleri sıklıkla tüketmek gerekiyor.6. Zeytinyağı en iyi antioksidant yağ. Bol E vitamini içeriyor
gençlik sağlıyor ve hastalıklardan uzak tutuyor. Ayrıca
kötü kolesterolün (LDL) okside olmasını ve damar duvarına girmesini önleyerek
iyi kolesterolü (HDL) artırıyor. Böylece
damar sertliği
kalp-damar sistemi hastalıkları
kalp krizi ve inmeden uzak durmanızı sağlıyor.7. Avokado
kötü kolesterolü düşürerek
kalp hastalığı riskini azaltıyor.8. Yağsız süt ürünleri (light süt
light yoğurt
light peynir)
protein ve kalsiyumdan zengin
doymuş yağdan fakir besinler. Kemik
diş ve kasların yapısını sağlamlaştırıyor
yüksek kan basıncının kontrolünde yardımcı olan potasyum içeriyor.9. Demir
kırmızı kan hücrelerimizde oksijen taşıyan hemoglobin ve kaslarımızdaki myoglobin proteinlerinin yapısında yer alıyor. En çok bulunduğu besinler
ciğer
yumurta sarısı
kırmızı etler
nohut
mercimek
balık
istiridye
yeşil yapraklı sebzeler. Eksikliğinde
kansızlık ve bağışıklık sisteminde bozukluklar oluşuyor. Ancak
demir fazlalığı vücutta aynen paslanma benzeri oksitlenme yaparak
damar sertliğine ve tüm vücut hücrelerinin erken yaşlanmasına
yağlanmasına neden oluyor. Bu yüzden demir preperatları doktor kontrolünde almak gerekiyor.10. Yüksek ısıda pişirilen
kızartılan etlerin içinde kanserojen etki yapan heterosiklik aminler oluşuyor. Önlemek için fırınlama
buharda veya mikrodalgada pişirmek gerekiyor.11. Beyza unlu gıdalar
beyaz ekmek
pirinç
patates ve tüm şeker katkılı gıdaların glisemik indeksi yüksek. Bu da erken yaşlanmaya sebep oluyor. Beyaz pirinç yerine
posa bakımından zengin esmer pirinç veya bulgur pilavı tercih etmek iyi bir çözüm.12. Lif
bitkisel gıdaların iskeletini oluşturduğundan
ne kadar fazla sebze
meyve ve işlenmemiş tahıl yenirse o kadar fazla lif alınmış oluyor. Günde 30 - 35 gram kadar lif almak vücut için yararlı[/b]