:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi

Orjinalini görmek için tıklayınız: Oruç zayıflatır mı?
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Gün boyu aç kalmakvirgulll.gif metabolizmayı yavaşlatmaktavirgulll.gif bu da ramazan ayının özellikle ikinci yarısından itibaren zayıflamayı zorlaştırmakta.


VKV Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölüm Sorumlusu Diyetisyen Ayşe Korkmazvirgulll.gif orucun halk arasında bazen zayıflamak için bir alternatif olarak değerlendirildiğinivirgulll.gif ancak bunun yanlış bir düşünce olduğunu belirterekvirgulll.gif "Gün boyu aç kalmakvirgulll.gif metabolizmayı yavaşlatmaktavirgulll.gif bu da ramazan ayının özellikle ikinci yarısından itibaren zayıflamayı zorlaştırmaktadır" dedi.

Korkmaz yaptığı açıklamada toplumsal hayatta önemli bir yer teşkil eden ramazan ayındavirgulll.gif gün içerisinde yemek yenilemediği için sahur ve
iftar yemeklerine ayrı bir özen gösterildiğinivirgulll.gif sahurun normal kahvaltıdanvirgulll.gif iftarın ise akşam yemeğinden daha zengin hazırlandığınıvirgulll.gif bu nedenle ramazan ayı ile birlikte beslenme alışkanlıklarında da değişiklikler meydana gelebildiğini söyledi.

Her zaman önerildiği gibi ramazan ayında da amacın yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayabilmek olduğunuvirgulll.gif bu nedenle ramazan ayında da öğün sayısının en az 3 olacak şekilde planlanmasının tavsiye edildiğini ifade eden Korkmazvirgulll.gif bu beslenme şekline dikkat etmeyen sağlıklı kişilerde bile zaman zaman sindirim zorluklarıvirgulll.gif mide ve bağırsaklarda aşırı gaz birikimivirgulll.gif ani tansiyon yükselmesi gibi rahatsızlıkların görülebileceğinivirgulll.gif özellikle bu dönemde tüketilen hamurlu tatlılarvirgulll.gif pidelervirgulll.gif börekler ve yüksek kalorili besinlerin tüketiminin artmasına
bağlı olarak kilo artışı yaşanabildiğini belirtti.

"SAHURA MUTLAKA KALKILMALI"

Yeterli ve dengeli beslenmenin ramazan ayında da sağlanabilmesi için gün içerisinde en az 3 öğünü tamamlamak adına sahur öğününün atlanmaması gerektiğini vurgulayan Korkmazvirgulll.gif sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce yemek yemenin son derece zararlı olduğunun unutulmaması gerektiğine dikkati çekti.

Bu beslenme tarzınınvirgulll.gif yaklaşık 12 saat olan açlığıvirgulll.gif ortalama 18 saate çıkardığınıvirgulll.gif bunun da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olduğunu dile getiren Korkmazvirgulll.gif bu durumun aksine eğer sahur öğünü ağır yemeklerden oluşursavirgulll.gif gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızının yükseldiğini ve kilo alma hızı ile riskinin arttığını ifade etti.

Bu nedenle sahura mutlaka kalkılması ve bu öğünde ya hafif bir kahvaltı yapılması ya da çorbavirgulll.gif az yağlı yapılmış sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün şeklinin tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Korkmazvirgulll.gif bu arada gün içerisinde çok sıvı kaybedildiği için sıvı dengesini düzenlemenin de son derece önemli olduğunu belirtti.

"İFTAR ÇORBA İLE AÇILMALI"
Günün ilk öğünü olan iftarınvirgulll.gif bir çorbayla açılması ve bir süre ara verildikten sonra yemeğe geçilmesi gerektiğini ifade eden Korkmazvirgulll.gif iftara peynirvirgulll.gif zeytin gibi basit yiyeceklerle başlanarakvirgulll.gif normal yemeğe bir süre sonra geçilmesinin daha doğru olacağını anlattı.

Oruç süresince midenin uzun süre boş kalmasından sonra bir anda çok yiyecek tüketilmesi sonucu mide ve kalp sorunlarının ortaya çıkabildiğine işaret eden Korkmazvirgulll.gif bunu önlemek için iftarda yavaş yavaş ve az miktarda yemek yenilmesivirgulll.gif dengeli olmak kaydıyla iftar ile sahur arasına da mutlaka bir ara öğün eklenmesi gerektiğini belirtti.

Ramazanda oruç tutarken yağlı yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini ifade eden Korkmazvirgulll.gif "Yemeklerin ağır olmamasınavirgulll.gif az yağlı ve yağda kızartılmadan yapılmış yiyeceklerin seçilmesinevirgulll.gif sık aralıklarla az yemek tüketilmesine dikkat edilmelidir" dedi.

REFLÜ VE KABIZLIK SORUNU
Korkmazvirgulll.gif ramazan ayında en sık karşılaşılan rahatsızlıkların başında mide asidinin yemek borusuna kaçması olarak tanımlanan reflü ile kabızlık olduğunu söyledi.

Reflüyü önlemek için kahvevirgulll.gif kakaovirgulll.gif çikolata gibi aşırı kafein alımından kaçınmanınvirgulll.gif yağlı yiyeceklerden uzak durmanın ve yemeği yer yemez yatmamanın alınacak pratik önlemler olduğunu belirten Korkmazvirgulll.gif bunun dışında kabızlık problemi çekenler için posalı besinlerin daha fazla tüketilmesi önerisinde bulundu.

Korkmazvirgulll.gif bunun için de meyve ve sebze tüketiminin artırılmasıvirgulll.gif ekmek olarak tam buğday veya çavdar ekmeğinin kullanılması ve özellikle su tüketiminin artırılması gerektiğini belirtti.

RAMAZAN AYI İÇİN ÖRNEK MENÜ
Ramazan ayı için örnek bir menü sunan Korkmazvirgulll.gif sahurda 1-2 dilim ekmek ya da pidevirgulll.gif 1-2 dilim peynir ya da 1 adet yumurta 5-6 adet zeytinvirgulll.gif domatesvirgulll.gif salatalıkvirgulll.gif meyve ya da 1-2 çay kaşığı bal veya reçelvirgulll.gif sahurda ikinci bir alternatif olarak 1 kase çorbavirgulll.gif 1 kase yoğurtvirgulll.gif 1 porsiyon etli sebze ya da et yemeği 1 dilim ekmekvirgulll.gif domatesvirgulll.gif salatalık yenmesini tavsiye ediyor.

Korkmaz iftarda ise 1-2 adet zeytin ya da hurma veya peynirvirgulll.gif 1 kase çorbavirgulll.gif 1 porsiyon et yemeği ya da etli sebze yemeğivirgulll.gif salata (az yağlı)virgulll.gif 2-3 dilim ekmek ya da pilav veya makarna veya 1 dilim börekvirgulll.gif ara öğün olarak 2 adet meyve ve 1 su bardağı süt ya da yoğurt veya 1 kase meyve kompostosu ve gece yatarken süt içmeyi öneriyor.

Bu beslenme planınınvirgulll.gif oruç tutabilen ve beslenmeyi etkileyebilecek herhangi bir sağlık sorunu olmayan yetişkinler için uygun olduğunu belirten Korkmazvirgulll.gif haftada 2-3 kez ara öğün yerine sütlü tatlı (bazen güllaç) yenilebileceğini kaydetti.