:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Anne Adayının Diş Sağlığı Bebeği de Etkiler!
Sağlı@k ve Yaşam
#1
anne41.jpg

Anne adayının ağzındaki enfeksiyonunun bebeğin sağlığını da olumsuz yönde etkilediğini biliyor muydunuz? Ağızdaki enfeksiyon erken doğum ve düşük doğum ağırlığına sebep olabilir.
Dr. Meltem Zihni Korkmaz
Dişeti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı

Hamilelik kadınların bebeklerini sağlıklı olarak kucaklarına alabilmek adına kendi sağlıklarına çok daha fazla önem verdiği özel bir yaşam dilimidir. Anne adayları değişen östrojen ve progesteron seviyeleri neticesinde vücutlarının pek çok yerinde farklılıklarla karşılaşır. Ağız sağlığı da genel sağlığın bir parçasıdır ve hamilelikteki bu değişimlerden önemli derecede etkilenir. Bu nedenle gebelik planlayan kadınlar diş hekimi muayenesinden geçmelidir. Atılacak en doğru adım hamilelik öncesinde 9 ay boyunca sorun çıkarma riski olan dişlerin tedavilerinin yapılmasıdır. Çünkü ağızdaki enfeksiyon odağı erken doğum ve düşük doğum ağırlığına neden olarak hem anneyi hem bebeği etkileyebilir. Örneğin çevre doku iltihabına neden olan 20 yaş dişleri alınmalı, çürükler doldurulmalı, diş taşları temizlenmeli, ağızda enfeksiyon odağına sebep olabilecek unsur bırakılmamalıdır. Bunun devamında doğru beslenme ile beraber yeterli ağız bakımı neticesinde hamilelikte önemli bir sorunla karşılaşılmaz.
Beslenme, anne adayı kadar bebeğin de diş gelişimi üzerinde etkin rol oynar.
Anne adayı A,C,D vitaminleri ile fosfor ve kalsiyumdan zengin besinleri tüketmelidir. Şunu da belirtmek gerekir ki bebeğin ihtiyacı olan kalsiyum yaygın inanışın aksine annenin dişlerinden değil öncelikle aldığı besinlerden sağlanır.
Hamilelikte artan progesteron hormonun seviyesinin sonucu olarak özellikle 2. ve 8. aylar arasında diş eti iltihabına rastlanabilmektedir. Ağızda mevcut olan dental plak iltihabı şiddetlendirir. Bu nedenle ağız hijyeni eksiksiz olarak sağlanmalıdır. Oluşan diş taşı varsa hekim tarafından temizlenmelidir. Diş eti iltihabına ek olarak gebeliğin 3-4. ayında başlayıp gebelik sonun kadar devam eden özelikle ön dişlerde çilek görünümünde oluşan gebelik tümürüne rastlanabilir. Genelde doğumdan sonra kaybolur. Kaybolmuyorsa da basit bir cerrahi işlemle alınabilir.
Hamilelikte Diş Tedavisi İçin En Doğru Zaman 3-6 Ay Arası
Tüm önlemlere rağmen anne adayı hamilelikte dişlerinde sorun yaşarsa tedavi yaptıracağı en doğru zaman 3-6 ay arasıdır. İlk 3 ay içinde çıkan problemler mümkünse ertelenir, değilse jinekologu ile iletişim halinde acil müdahaleleri yapılabilir. Her ne kadar diş hekimliğinde röntgen için verilen radyasyon miktarı çok az ise de gerekmedikçe röntgen çektirmekten kaçınmalıdır. Gerekiyorsa da kurşun önlük giyilerek önlem alınmalıdır.
Özet olarak anne adayı, hamilelik öncesinden başlayarak yaptığı diş hekimi ziyaretleri, etkin yaptığı ağız bakımı ve doğru beslenme sayesinde hamilelik dönemini sorunsuzca atlatacaktır.
Ara
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Anne Sütü Bebekleri Sigaranın Zararlarından Koruyor Stinq 2 653 04-08-2022, Saat: 11:29 AM
Son Yorum: wildfang
  Anne Adayına Söylenmemesi Gereken 7 Şey saglikyasam 0 1,151 08-13-2014, Saat: 04:45 PM
Son Yorum: saglikyasam
  Kalp Sağlığı İçin Dişlerinizi Fırçalayın MaSaL 0 535 11-02-2010, Saat: 11:34 AM
Son Yorum: MaSaL
  Çocuğunuzun ruh sağlığı da önemli MaSaL 0 465 09-04-2010, Saat: 02:32 PM
Son Yorum: MaSaL
  Detoks,Sağlığı Bozabilir MaSaL 0 416 08-30-2010, Saat: 08:57 PM
Son Yorum: MaSaL

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
  Tarih: 12-22-2024, 10:29 PM