:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Atık pillerin tehlikeleri nelerdir?
MaSaL
#1
Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) Genel Sekreteri İnci Kavuştu, kullanım ömrünü tamamlamış veya uğramış olduğu fiziksel hasar sonucu kullanılmayacak duruma gelmiş atık pillerin içerdikleri cıva, kurşun, çinko, kadmiyum gibi zararlı maddelerle toprağı kirlettiğini ve insan sağlığına zarar verdiğini söyledi. Çevre kirliliği sorununa farklı çözümler üretmek amacıyla atıkların geri dönüşümünü sağlayarak sağlıklı bir gelecek yaratmaya çalıştıklarını ifade eden Kavuştu, geçen yıl bu kapsamda 216 belediyeyle ortak çalışma yaptıklarını, 11 ilde okullarda kampanya düzenlediklerini bildirdi. Toplanan pillerin yüzde 85′inin şarjsız, yüzde 15′inin şarj edilebilir pil olduğunu söyleyen Kavuştu, geçen yıl toplanan atık pilin bir önceki yıla göre yüzde 50 oranında arttığını kaydetti.
Kavuştu, şöyle devam etti: ”Doğaya atılan pillerin içlerindeki metal bölümler zamanla dışarı sızarak çevreye telafisi zor zararlar veriyor, özellikle yer altı su kaynaklarını zehirliyor. Pillerin çevreye verdiği bu zararı ortadan kaldırabilmek adına yürüttüğümüz kampanyalar sayesinde 2005 yılında 31 ton, 2006′da 198 ton, 2007′de 233 ton, 2008′de 224 ton ve 2009′da 325 ton olmak üzere 5 yılda toplam bin 11 ton atık pil toplandı.”
Çevre bilinci giderek yaygınlaşıyor
Halkı ve çocuklarımızı bilinçlendirmek amacıyla birçok etkinlik ve okullarda kampanyalar düzenlediklerini ifade eden Kavuştu, şöyle konuştu: ”Birçok fuara katıldık. 25 bin bidon, 100 bin kutu ve 250 bin şeffaf kutu dağıttık. 24 bin eczacı, bunca sorunları arasında, çevre gönüllüsü olarak çalışarak bize yardımcı oldu. Türkiye’de hizmet veren ve binlerce şube sayısı ile çalışan zincir mağazaların neredeyse tamamıyla çalışmalar başlattık. Derneğimiz 2009 yılında daha çok kişiye ulaşmayı başararak, tek şehirde yerleşik bir dernek olmanın zorluğunu yenerek, tüm ülkeye hizmet ulaştırmak amacıyla faaliyetlerini artan bir tempoyla devam ettirmeyi başarmıştır. Her yıl artan tempoyla çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Bu bağlamda 2010 yılında 20 ilde ilköğretim okullarına atık pil toplama kampanyası yapılmaktadır. Kısaca, Türkiye’de çevre bilinci giderek yaygınlaşıyor. Bu rakamın her yıl daha da artacağını tahmin ediyoruz.”
Kavuştu, okullardan, marketlerden, kamu kurumlarından, organize sanayi bölgelerinden ve anlaşmalı belediyeler aracılığıyla evlerden toplanan atık şarjsız pillerin uygun olarak depolandığını, şarjlı pillerin ise geri dönüşüm tesislerine gönderildiğini sözlerine ekledi.
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
  Tarih: 12-23-2024, 11:37 AM