:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ayda 20 bin TL kazandıran meslek
MaSaL
#1
Gözde mesleklerden biri haline gelen DJ’lik, ayda 3 bin ila 20 bin lira arasında kazandırıyor. Diploma ve lisan gerektirmeyen bu mesleğe giriş için iyi bir müzik kulağının olması yeterli.


Kaçınız çocukken DJ olma hayali kurdunuz? Şimdiki çocukları bilmem ama itiraf edeyim benim çocukluğumda pek de imrenilecek bir meslek değildi. Ancak bizim çocukluğumuzda rağbet görmeyen DJ’lik tüm dünyad olduğu gibi ülkemizde de hızla yaygınlaşıyor. Özellikle gençler arasında bu mesleğin popülerleştiği dikkat çekiyor. Bunun başlıca nedeni elektronik müzikteki gelişmeler olsa gerek. Bu dönemler sadece radyo ve diskolarda iş bulan DJ’lerin çalışma alanlarının genişlemiş olması da ülkemizdeki DJ sayısını hızla artırıyor. Öyle ki şimdilerde gece kulüpleri, eğlence mekanları, yazları beach club’lar, kışları şirketlerin parti ve organizasyonları, hatta düğünler, nişanlar bile DJ’ler için ekmek kapısına dönüşmüş durumda. Üstelik bu gözde mesleğe sahip olmak için üniversite kapılarında beklemenize gerek yok. İyi bir müzik kulağı ve kültürü ile birkaç cihaza sahip olmanız yeterli.
DJ kabininin cazibesi bunlarla da sınırlı değil elbette. Bu işi meslek edinen ve kendini geliştirmiş DJ’ler gece başına ya da organizasyon başına ortalama bin dolar kazanabiliyor. Sektörde tanındıkça bu rakam haliyle daha da çıkıyor. Özellikle gençlerin eğlence mekanlarında müzikleriyle coşmak istedikleri popüler isimlerin ücreti gecede 10-12 bin liraya kadar yükselebiliyor.
MÜDÜRDEN ÇOK KAZANAN VAR Bağımsız çalışan DJ’lerin kadrolulardan biraz daha az kazandığını baştan söyleyelim. Eğlence mekânlarında kadrolu çalışan DJ’lerin aylık maaşı 2 bin 500- 3 bin lira arasında değişiyor. Oysa yurtdışında Türkiye’nin üç dört katı rakamlar söz konusu. Hatta Tiesto, Bob Sincler, David Guetta gibi ünlü DJ’ler konser başına 10 bin ila 80 bin euro arasında para kazanıyor.
Tabii yurtdışında başarıyı yakalayan Türk DJ’ler de yok değil. Özellikle Türklerin yoğun olduğu Almanya, İsviçre, Hollanda gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra Doğu Avrupa ve Orta doğu ülkeleri de Türk DJ’lerin peşine düşmüş durumda. Ahmet Şendilli, Mercan Dede ve DJ Tarkan, yurtdışında en çok ses getiren yerlil DJ’ler arasında… Bu DJ’lerden Kaan Gökman’ın albümü Avrupa’da raflara çıkmaya hazırlanıyor. Gökman; Amdrid, Bahreyn, Dubai, Lübnan, Almanya ve İspanya’da canlı performanslar sunuyor. 1995’de özel radyoların yayına girmesi ile başlayan Kaan Gökman, özellikle son 5 yıldır DJ’liğin popüler mesleklerden biri haline dönüştüğünü söylüyor. Gökman’a göre bunun nedeni, birçok popüler DJ’in popstarlardan daha fazla hayran kitlesine sahip olması. Bu durumun müzik piyasasındaki dengeleri değiştirdiğini düşünen Gökman, yeni jenerasyonun bu konuda daha fazla donanmış olarak yetiştiği düşüncesinde. Bu yüzden de önümüzdeki birkaç yıl içinde müzik sektörüne DJ albümleri damgasını vuracak.
GÜNDÜZ BEYAZ YAKALI, AKŞAM DJ DJ’liği hobi olarak yapanların sayısı da artıyor. Tabii bu ilgi beraberinde DJ kursları veren merkez sayısında da artışa yol açıyor. Üstelik bu merkezler sadece İstanbul değil İzmir, Ankara, Antalya ve yine gençlerin yoğun olduğu Eskişehir’de de yaygınlaşmaya başlamış.
Bu merkezlerden DJ okulu, DJ olmak isteyenlerin yanı sıra bu işe hobi olarak bakanlara da DJU workshopları ve eğitimler sunuyor. Okulun Eğitmeni Kemal Özgür, 8 yıldır bu sektörde. Aynı zamanda Show Radyo’da DJ’lik yapan Özgür, yaklaşık 3 yıldır DJ eğitimi veriyor. Son yıllarda bu alana ilginin arttığını söyleyen Özgür, okula talepte yüzde 200 artış yaşandığını dile getiriyor. Gelenlerin yüzde 50’sini DJ’liği profesyonel anlamda meslek olarak benimseyenler oluşturuyormuş. Diğerleri ise bu işi hobi olarak görüyormuş. Öyle ki kursa hobi olarak gelenler arasında beyaz yakalı çalışanlar, yöneticiler, yönetici koçları, doktorlar bile varmış. Özgür, öğrencileri arasında bulunan birçok yöneticinin bu işe gönül verip, gündüzleri iş yerinde geceleri ise DJ kabininde çalışmaya başladığını belirtiyor. İşte bu “beyaz yakalı” DJ’lerden biri de Cenk Erdem. Sektörde “psikolog DJ” olarak bilinen Erdem’in asıl alanı psikoloji. 4 yıl boyunca Carrahpaşa’da psikolog olarak çalıştıktan sonra müziğin büyüsüne kapılarak bu sektöre girmiş. Radyo programlarıyla işe başlayan Erdem, hala partilerde canlı performanslar sunuyor. Erdem, “İyileştiren Şarkılar 2” adlı albümünün de kısa süre sonra raflarda yer alacağını belirtiyor.
CİHAZLAR HEDİYE Aslında DJ olmak için illa ki eğitim almaya gerek yok. Ancak Kemal Özgür, bu işi sacede seyrederek ve deneme yanılma yoluyla öğrenmenin vakit aldığını belirtiyor. Oysa DJ kurslarında işin püf noktalarını öğrenmek için sadece 15 saate ihtiyacınız var. Bu 15 saatlik amatör DJ’lik eğitiminin ücreti ise bin TL. Özgür DJ’liğe yeni başlayanların gerekli cihazların bir kısmının hediye olarak verildiğini de ekliyor. Bu işte uzmanlaşmak isteyenlerse 30 saat süreli profesyonel DJ eğitimlerine katılıyor. Bu kursun fiyatı ise bin 750 TL. Kursu bitirenler DJ Okulu’nun sağladığı staj imkanlarından da faydalanabiliyor. DJ’lik yapabilmek için eğitim almak yeterli değil. Kabinde gerekli olan cihazlara da yatırım yapmanız gerekiyor. Bu işi hobi olarak benimseyenlerin “digital kontrol” cihazlarıyla diğer profesyonel ekipmanlara ihtiyaç duymadan müzik yapmaları mümkün. Bu cihazın fiyatı 230 dolardan başlıyor. Ancak bu işe profesyonel olarak soyunacakların daha fazla yatırım yapmaları gerekiyor. Turntanle, DJ mixer, 2 CD playe, remote control ve DJ kulaklığından oluşan setin ortalama fiyatı ise cihazların markalarına göre 10-20 bin lira arasında değişiyor.



ekoayrıntı
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  PKK’ya elaman kazandıran kişi yakalandı ÐŽeşaren 0 397 10-14-2008, Saat: 08:17 AM
Son Yorum: ÐŽeşaren

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
  Tarih: 01-03-2025, 07:34 PM