:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bal Karıncaları
Hasretiim
#1
[INDENT]Bir çok karınca türüvirgs.gif yaprak bitlerinin "bal" denen sindirim artıklarıyla beslenir. Bu maddenin gerçek bal ile ilişkisi yoktur. Ancakvirgs.gif bitki özsularıyla beslenen bir yaprak bitinin sindirim artıkları yüksek oranda şekerli madde içerdiği için bu ismi alır. İşte bal karıncaları adıyla tanınan bu türün işçileri devirgs.gif besinin bol olduğu aylardavirgs.gif yaprak bitlerindenvirgs.gif kabuklu bitlerden ve çiçeklerden bal alırlar.

Karıncaların yaprak bitlerinden bal alma biçimleri oldukça ilginçtir. Karıncavirgs.gif yaprak bitine yaklaşarak onun karnını dürtüklemeye başlar. Yaprak biti de bir damla sindirim artığını karıncaya verir. Karıncalarvirgs.gif yaprak bitlerinin karınlarını daha çok dürtükleyerek daha çok bal almaya çalışır ve çıkan sıvıyı emerler. Peki emdikleri bu şekerli besini nasıl kullanırlar ve bu besin daha sonra ne işe yarar?

Bal karıncalarında bu aşamada eşsiz bir görev paylaşımı vardır: Diğer işçiler tarafından toplanan bal özünü saklamak için bazı karıncalar "kavanoz" görevi görürler!...

Her yuvada bir kraliçevirgs.gif işçiler ve ayrıca bal taşıyıcılar vardır. Bu karıncaların kolonilerivirgs.gif çoğunluklavirgs.gif işçilerin nektar toplayabildikleri cüce meşe ağaçları yakınında bulunur. İşçiler nektarı yutup yuvalarına taşıdıktan sonravirgs.gif burada ağızlarından geri çıkararakvirgs.gif balı saklayacak olan genç işçilerin ağızlarına boşaltırlar. Bal taşıyıcı karıncalarvirgs.gif vücutlarının alt kısmını şişirerek bal kesesi olarak kullanırlar. İşçiler tarafından toplanan bal özüyle beslenir ve adeta bir "fıçı" görevini görürler. Hatta bazen büyüklüklerivirgs.gif küçük bir üzüm tanesi kadar olur. Balın sabit kalabilmesi içinvirgs.gif her odada 25-30 kadarıvirgs.gif ayaklarıyla tavana yapışır ve yer değiştirmezler.30 Tavana yapışıkkenvirgs.gif küçük ve yarı saydam bir üzüm salkımı gibi görünürler. Eğer herhangi biri düşecek olursavirgs.gif işçiler tarafından hemen eski pozisyonuna döndürülür. Bal kavanozlarındaki balvirgs.gif karıncanın yaklaşık 8 katı ağırlığındadır.

Kışın ya da kurak mevsimdevirgs.gif sıradan işçiler 'bal fıçıları'nı ziyaret ederek günlük besin ihtiyaçlarını karşılarlar. İşçi karınca ağzını "fıçı"nınkine yerleştirir ve "fıçı"virgs.gif bal kesesindeki kaslarını kasarakvirgs.gif ufak bir damla bal damlatır. İşçi bu besin değeri yüksek balıvirgs.gif elverişsiz mevsimlerde yiyecek olarak tüketir.

Bir canlının kendi ağırlığının tam sekiz katı bir ağırlığa ulaşarakvirgs.gif bal deposu vazifesi yapmaya karar vermesi ve bu şekilde ayaklarından asılı kalarak hiç bir zarar görmeden yaşayabilmesivirgs.gif hayret ve ilgi uyandıran bir durumdur. Böylesine zor ve tehlikeli bir pozisyona girmeye neden ihtiyaç duymuşlardır? Bu benzersiz depolama tekniğini düşünüpvirgs.gif vücut gelişimlerini de ona göre kendileri mi kontrol etmişlerdir? Düşünün ki bir insanvirgs.gif vücudunda meydana gelen en basit bir gelişime bile hakim değilkenvirgs.gif gerçek manada bir beyne bile sahip olmayan karıncanın bunu kendi kendine yapabilmesi şüphesiz imkansızdır.

Bal karıncaları yine Evrim teorisinin açıklayamadığı bir davranış göstermektedirler. Balı depolama metodunu ve bunun için gerekli organları tesadüfen geliştirmiş olmalarıvirgs.gif kuşkusuz öne sürülemeyecek kadar mantık dışı bir fikirdir. Nitekim bilimsel kaynaklardavirgs.gif bu ve benzeri konularda söylenen pek çok gerçekçi ifadeye rastlanılmaktadır. Örneğinvirgs.gif Paris Üniversitesi Biyoloji Enstitüsü Direktörü Prof. Étinne Rabaud'nun açıklaması şöyledir:

Bu örnekler (örneğin bal karıncaları) açıkça gösteriyor ki çeşitli organlarvirgs.gif canlıların belirli fonksiyonları yapabilmeleri için meydana gelmiş değilvirgs.gif aksine bunların önceden varolmasıvirgs.gif belirli hareketlerin ve işlerin yapılmasına bazı kez olanak vermiş bazı kez de vermemiştir. Bu şunu gösteriyor kivirgs.gif organlar canlıların hayat koşullarına uymalarından meydana gelmemişvirgs.gif aksine gördüğümüz gibivirgs.gif hayat koşulları bu organların önceden var olmuş olmasından ve organların fonksiyonlarından doğmuştur. Darwin'in yaptığı gibi şu soru sorulabilir: Bu evrimde bu değişmede yaşama yeteneğini kaybedenin temizlenmesivirgs.gif ayıklanmasıvirgs.gif ya da organların yeni koşullara uyması olayı yok mudur? Biz de diyoruz kivirgs.gif olaylar böyle bir evriminvirgs.gif böyle bir değişmenin cereyan etmediğivirgs.gif aksine tümüyle bunun aksi bir olayın olageldiğini ispat etmektedir.

Profesör Rabaud'nun yaptığı bu açıklamalarvirgs.gif her insanın çok kısa bir an vicdanıyla düşünerek zaten varabileceği bir sonucu bize açıkça göstermektedir: Tüm canlılar kusursuz organları ve mükemmel davranışlarıylavirgs.gif bilginin ve aklın gerçek kaynağı olan tek bir Yaratıcı tarafından yaratılmışlardır. Kuran'da bu gerçek şöyle ifade edilmiştir:

O Allah kivirgs.gif yaratandırvirgs.gif kusursuzca var edendirvirgs.gif 'şekil ve suret' verendir. En güzel isimler O'nundur. Göklerde ve yerde olanların tümü O'nu tesbih etmektedir. Ovirgs.gif Azizvirgs.gif Hakimdir. (Haşr Suresivirgs.gif 24)[/INDENT]
Ara
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Odun Karıncaları Hasretiim 0 463 01-25-2011, Saat: 01:28 AM
Son Yorum: Hasretiim
  Ateş Karıncaları Hasretiim 0 424 01-25-2011, Saat: 01:22 AM
Son Yorum: Hasretiim
  Çöl Karıncaları Hasretiim 0 416 01-25-2011, Saat: 01:19 AM
Son Yorum: Hasretiim

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
  Tarih: 12-23-2024, 03:18 AM