:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
bebek ve uyku uykusuz bebek
MaSaL
#1
bebek ve uyku uykusuz bebek


Doğum olayı sona erip sıra hastaneden eve dönmeye geldi mi anne-babaların çoğu bebeklerinin evde nasıl uyuyacağını merak etmeye başlarlar. Şunu bilmelisiniz ki yenidoğanlar kendilerini rahatsız edebilecek ses ve ışık uyaranlarını etkisiz kılacak bir doğal yetiye sahiptirler. Bu yetenek kısa sürede alışkanlığa dönüşecektir.

Biz hekimler bir takım basit testlerle bebeklerin bu yeteneklerini tespit ederiz. Örneğin uyuyan bebeğin gözlerine fenerle kuvvetli bir ışık tutulması onun bir takım hareketler yapmasına neden olur. Aynı ışığı kısa aralıklarla bir kaç kez daha tutalım dördüncüvirgulll.gif beşinci seferde artık bebeğin ışığa hiç tepki göstermeyip mışıl mışıl uyuduğunu görürüz. Benzer test bir minik çan kullanılarak bebeğin sese tepkisi sırasında da yapılabilir. Örnekteki bebek uykusunu koruyacak bir takım doğal yollar geliştirmiştir.

Oysa kimi bebeklerin sinir sistemleri muhtemelen doğum stresinin de etkisiyle henüz bu yeteneğe sahip değildir. Ses ve ışık onları rahatsız eder ve kolayca uyanabilirler. Böylesi bebekler tıpkı erken doğmuş bebekler gibi dış uyaranların olabildiğince azaltıldığı sessiz ve loş bir odada uyutulmalıdırlar.

Üç-dört haftalık bebek ve uyku

Bu dönemde bir bebeğin en önemli görevivirgulll.gif uyku halivirgulll.gif uyanıklık hali gibi değişik durumları kontrol yeteneği kazanmaktır. Bu süreçtevirgulll.gif anne babanın da iyi bir gözlemle öğreneceği çok şey vardır.

Kalabalık ve gürültülü bir ortamda uyuyabilmekvirgulll.gif herhangi bir dış uyaranla tam uyanırken tekrar uykuya dalmak üzere kendi kendini sakinleştirmek yukarda sözettiğimiz kontrol sürecinin aşamalarıdır.

İyi bir gözlem bebeğin farklı bilinç durumları arasındaki geçiş dönemlerindeki davranışlarından önemli çıkarımlar yapmanızı sağlayacaktır. Aktif ve gergin bebekvirgulll.gif geçiş dönemlerini daha hızlı sakin bebek ise daha yavaş ve sancısız yaşayacaktır.

Huysuzluk anındavirgulll.gif bazı hareketleriniz onun ağlamaya başlamasına neden olurkenvirgulll.gif başka kimi davranışlar da bebeği sakinleştirecektir. Üç dört saatlik sikluslarlavirgulll.gif bebek bu geçiş dönemlerini yaşar. Yeni anne-babanın ilk görevivirgulll.gif bu bağlamda bebeklerinin davranışlarını “tanımaktır”.

Temel sorunvirgulll.gif ağlamaya başlayan bebeğinvirgulll.gif kısa süre sonra sakinleşip uykuya devam mı edeceğivirgulll.gif yoksa acıktığı için mi ağladığının ayırdedilmesidir. Emzirmek yada mama vermek işe yaramıyorsa –ki genellikle bu durumda ilk yapılan iş bebeği beslemektir- bu huzursuzluk hali bir süre devam edecek ve bebek bir süre sonra sakinleşecektir. Bu olay yaklaşık hergün yaşanır. Bebek bu dönemde ortalama rakamlarla söylersek 3-4 satlik dilimler halinde 16-18 saat uyur.

Birbuçuk- iki aylık bebek ve uyku

Bebeğinizin uyuma ve beslenme zamanı ve süresi bu dönemde giderek daha düzenli bir hal almaktadır. İki beslenme arası zaman 3 saate hatta daha fazlasına uzar. İki aylık bebeklervirgulll.gif doğum tartısı ve başka kimi faktörlere de bağlı olarakvirgulll.gif gece uyku saatlerini de artırırlar.

İkinci ay artık bebeğinizi günlük aile düzeninize alıştırma zamanının da başlangıcıdır. Artıkvirgulll.gif geceleri yatmadan önce bebeğinizi uyandırıp son bir kez besleyebilirvirgulll.gif sabahları onu uyandırarak güne sizin uygun gördüğünüz zamanda başlamasını sağlayabilirsiniz. Tabii ki bunu yaparken bebeğinizin de durumunu ve isteklerini gözönüne almalısınız. Şimdilikvirgulll.gif en azından bebeğinizin buna hazır olduğunu bilin..

Bebeğinizinvirgulll.gif huzursuzluk ve ağlama dönemleri de artık daha düzenlidir; genellikle günün sonundadırvirgulll.gif ve huzursuzluğu kaka yapmayla sona erer. Bebeğinizvirgulll.gif emmeye ve uyumaya kendini hazırlamıştır.

Dört aylık bebek ve uyku

Bu dönemde uyku konusunda temel sorun bebeğinizin gece uyku düzenidir. Dört aylık bebekvirgulll.gif bırakıldığı yerde uyumalıvirgulll.gif ve uykusu ortalama 8 saat kesintisiz sürmelidir. Bebek için “kesintisiz uyku”nun anlamıvirgulll.gif derin uykudan hafif/yüzeyel uykuya geçiş aşamalarını uyanmadan atlatmasıdır.



Hafif uykuya geçen bebekvirgulll.gif ağlarvirgulll.gif sesler çıkarırvirgulll.gif yatakta dönervirgulll.gif ama unutmayınvirgulll.gif tüm bunlar olurken hala uyumaktadırvirgulll.gif ve uyku içi bu geçiş aşamalarında kendi kendini sakinleştirerek/rahatlatarak derin uykuya geçmeyi öğrenmelidir.

Bebeğin uyumayı “öğrenmesi” konusunda ailelere önemli bir görev düşüyor; bebeklerin mutlak anne baba desteğine ihtiyaçları vardırvirgulll.gif ama anne-babaların genellikle yaptıklarıvirgulll.gif bebeğin sesini duyar duymaz onu kucaklarına alıpvirgulll.gif kendi kendilerine derin uykuya geçmelerine engel olmaktır. Bu tür yanlış yaklaşımvirgulll.gif 3-4 saatte bir hafif uykuya geçen bebeğin her seferinde uyanma ve beslenmeye alışması ve bunu rutin uykunun bir parçası olarak algılamasıdır. Bu alışkanlık bir yerleşti mivirgulll.gif ilerleyen aylarda değiştirmek çok daha zordur.

Yedi aylık bebek ve uyku

Her ne kadar bebeğiniz 7. Aya kadar geceleri kesintisiz 8-12 saat uyumayı “öğrenmiş” de olsavirgulll.gif oturmakvirgulll.gif sürünmekvirgulll.gif emeklemek gibi bu dönemde kazandığı yeni yeteneklervirgulll.gif geceye de taşınacak ve kimi sorunlar çıkaracaktır. Yeni durumvirgulll.gif gece uyanmalarını kolaylaştıracakvirgulll.gif tekrar uykuya dalmayı güçleştirecektir.



Benzer güçlüklervirgulll.gif gündüz uykuları için de geçerlidir. Anne-babaya düşenvirgulll.gif 4. Ayda yaptığımız önerileri tekrar uygulamaktır.

7 aylık bebekvirgulll.gif kesintisiz gece uykusu yanında öğleden önce ve sonra birer kez olmak üzere toplam en az iki gündüz uykusu uyumalıdır. Uyumasa bilevirgulll.gif bu saatleri yatakta kendi başına geçirmeyi öğrenmelidir. Buna sadece bebeğin değilvirgulll.gif anne-babanın da ihtiyacı vardır.

Dokuz aylık bebek ve uyku

Daha önce söylediğimiz gibivirgulll.gif kazanılmış yeni yeteneklervirgulll.gif uyumayı güçleştirmektedir. Dokuz aylık bebekvirgulll.gif artık kendi kendine ayağa kalkabilirvirgulll.gif geceleri de kalkacaktırvirgulll.gif hem de siz onu uyuması için yatağına bırakıp odasından çıkar çıkmaz! Bu olayvirgulll.gif belki on defa tekrarlanacaktır! Bu durumun üstesinden gelebilmek için “kararlı” olmalısınız. Tekrar tekrar ayağa kalkma ve ağlamalar üzerine onu yatağından alıp salona geçmeyin. Kesinlikle yataktan kalkmasına izin vermeyinvirgulll.gif kararlılığınızı görsünvirgulll.gif uyuması gerektiğini anlasın. Gece uyanmaları sırasında da aynı yöntemi uygulamalısınız.
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Hamilelikte uyku problemleri sıla 0 572 02-16-2016, Saat: 04:14 PM
Son Yorum: sıla
  Bulaşıcı kış hastalıkları bebek ve çocukları daha çok etkiliyor MaSaL 1 537 06-15-2011, Saat: 10:45 PM
Son Yorum: YasSmin
  Bebek Bunalımı Belirtlileri, Bebeklerde Huysuzluk Nedenleri, Bebek Sağlığı MaSaL 0 503 06-13-2011, Saat: 03:28 PM
Son Yorum: MaSaL
  Bebeğinize 7 günde uyku düzenini öğretin sıla 0 405 04-26-2011, Saat: 01:04 PM
Son Yorum: sıla
  Okul Zamanı Uyku Düzeni Nasıl Olmalı? Hasretiim 0 463 03-05-2011, Saat: 08:51 PM
Son Yorum: Hasretiim

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
  Tarih: 01-03-2025, 08:07 PM