:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Çocuklarda Yürüme Süreci (Bebeğin İlk Adımı)
MaSaL
#1
Çocuklarda Yürüme
Çocuklarda Yürüme Süreci (Bebeğin İlk Adımı)

Minik Adımların İlk Serüveni

O tombul ayaklarvirgul.gif o boncuk parmaklar ne de tatlıdır. Onları öpmeye duyamazsınız. Ve bu sevgi seremonisinin her defasında o sevimli ayakların sahibi küçüğünüzün minicik adımlarla size doğruvirgul.gif "Anneciğimmm" ya da "Babacığımmm" diyerek koşacağının hayalini kurarsınız. Hayatınız boyunca unutamayacağınız bu güzel gelişme sırasında karşılaşabileceğiniz durumlara önceden hazırlıklı olmanızvirgul.gif bu süreci huzurlu ve rahat geçirmeniz için önemlidir.



Çocuklar hangi ayda yürür?

Çocukların çoğu ilk adımlarını 11 ile 14 ay arasında atmaya başlar. Ancak yürüyebilme yaşı diğer gelişim evreleri gibivirgul.gif çocuklar arasında da büyük farklılıklar gösterir. Bazı çocuklarvirgul.gif 8-9. aylarında yürümeye başlarkenvirgul.gif bazıları ise 16. ayda yürüyebilir. Bu durumda ailelervirgul.gif çocukları hakkında endişelenerek gelişme geriliği olup olmadığını merak eder. Ancakvirgul.gif daima akılda tutulması gereken konuvirgul.gif gelişim evrelerinin sağlıklı çocuklar arasında çok farklılık gösterebildiğidirvirgul.gif örneğin bazı çocuklar 11. ayda yürümeye başlarkenvirgul.gif bazıları ise hiçbir problem olmadığı halde 18. ayına kadar yürüyemeyebilir.

Çocuğunuz hala yürümüyorsa

Çocukların yüzde 90'ıvirgul.gif 15. ayına kadar yürürvirgul.gif ancak bu ayda olduğu halde hala yürüyemeyen çocuklarvirgul.gif muayene edilerek bir probleminin olup olmadığı değerlendirilmelidir.
Çocuklarda yürüme gecikmesivirgul.gif bazen motivasyon eksikliğinevirgul.gif hareketlerinin kısıtlanmasına bağlı olabiliyor. Fazla kilolu veya zamanından önce doğan çocuklar yürümeye daha geç başlayabiliyor. Motor becerilerin gecikmesine neden olan başlıca hastalıklar nöromuskuler problemlerdir. Bunlar arasında serebral palsi (spastisite) gibi beyin kaynaklı olanlarıvirgul.gif sipina bifida gibi omurilik lezyonlarıvirgul.gif spinal muskuler atrofı veya myopatiler gibi kas hastalıklarını sayabiliriz. Yürüme gecikmesi ile birlikte başka gelişim bozuklukları da varsa da (görme ve işitme gibi)virgul.gif mental bozukluklar araştırılmalıdır. Hipotoni olarak adlandırılan kas gevşekliğivirgul.gif yeni doğan bebeklerde veya süt çocuklarında görülebilen ve yürümede gecikmeyle kendini gösterebilen bir durumdur. Sebebi çok değişken olabileceğindenvirgul.gif doğum öncesinden anneye olası hastalıklara dair sorular sorulmalıvirgul.gif gerektiğinde metabolik hastalıklara dair laboratuar tetkikleri yapılmalıdır.

Uzmana gidilmesi gereken durumlar

Anne ve babalarvirgul.gif çocukların farklı becerilerivirgul.gif farklı zamanlarda kazanabileceği gerçeğini unutmamalıdır. Bununla birliktevirgul.gif hastalıklarda her zaman erken teşhis önemli olduğundanvirgul.gif çocuklarında fiziksel bir gecikmeden endişe duyduklarındavirgul.gif diger çocuklarla kıyaslamaktan ziyadevirgul.gif bunu doktorlarıyla tartışmaları gerekir. Hamilelik döneminden başlayıp doğum boyunca ve yenidoğan döneminde yaşanan sağlık problemleri ve bu nedenlerden dolayı yürümede gecikme varsavirgul.gif çocuğun daha dikkatli değerlendirilmesi gerekir. Örneğin hamilelikte geçirilen virüs enfeksiyonlarıvirgul.gif prematüre veya zor doğumvirgul.gif kan değişimi gerektiren ciddi yenidoğan sarılığı olmuşsavirgul.gif bunların çocuğun gelişimine etkisi araştırılabilir. Çocukların gelişimivirgul.gif oturmavirgul.gif emeklemevirgul.gif yürüme gibi kaba motor hareketleriyle sınırlı değildir. Küçük cisimleri yakalamavirgul.gif küpleri üst üste koyma gibi el becerilerini içeren ince motor hareketlervirgul.gif dil gelişimi (agulamavirgul.gif hece tekrarıvirgul.gif kelime söyleme) ve sosyalleşme çocuğun gelişimi değerlendirilirken göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer çocukta yürüme gecikmesiyle birlikte diğer alanlarda da gerilik fark edilmişse daha dikkatli olmak gereklidir.

Yürümesi gecikirse yapmanız gerekenler...

* Çocuğun ellerinden tutarak yürümesi için bol bol fırsat yaratın.
* Mobilyalara tutunmasını engellemeyinvirgul.gif ancak destek aldığı eşyaların sağlamlığından emin olun.
* Yürümek istemezse ona kızmayın.
* Bacak kaslarını güçlendirici oyunlar oynayın.
* Gününün çoğunu mama sandalyesindevirgul.gif pusette veya oyun parkında geçirmesine izin vermeyin.
* Evde çıplak ayakla veya kaymayan çoraplarla gezmesine izin verin.
* Ağırvirgul.gif sıkı ayakkabılar giydirmeyin.
* Adım atmaya çalıştığında eline küçük bir oyuncak vererek çocuğun dikkatini yürüme dışına kaydırın veya ona yakın bir yerde yere oturarakvirgul.gif elinizdeki oyuncağa gelmesi için onu teşvik edin.
* Yürüteç kullanmayın. Yürüteçvirgul.gif çocuğun kendi başına hareket etmeyi öğrenmesini geciktirir. Ayrıca yürüteçle birlikte özellikle baş ve boyun yaralanmalarına yol açan kazalar olabilir.

Bücün bunlara rağmen çocuk tutunarak vücudunu yukarıya çekmiyorsa veya kendi başına ayakta kalmak istemiyorsavirgul.gif bu durum onun hala yürümeye hazır olmadığını gösterir.

Ayakkabı seçerken...

Öncelikle ayakkabının rahatlığıvirgul.gif uzunluğuvirgul.gif genişliği ve yüksekliğine dikkat etmek gerekiyor. Uygun boyutta olmayan ayakkabılar; cırnak batmasıvirgul.gif çekiç parmakvirgul.gif nasır gibi hastalıklara neden oluyor. Çocukların hızlı büyüme dönemlerinde her 3-4 ayda bir yeni ayakkabı ihtiyacı olabiliyor. 16 ay altında çocuklardavirgul.gif ayak 2 ayda 2 numara büyüyebiliyor. 16-24. aylarda ayaklar 3 ayda 2 numara büyürkenvirgul.gif 24-36 aylık küçük çocuklarda 4 ayda 2 numaravirgul.gif 2 yaşından sonra 4-6 ayda 2 numara büyüyor. Çocukların yüzde 7()'i D veya E genişliğinde ayakkabı giyebiliyor. Erkek çocukların çoğu E genişlikçevirgul.gif kız çocukların çoğu D genişlikte ayakkabı giyerler. Hazır ayakkabıların çoğu yeterli genişliğe sahip oluyor. Yükseklik kontrol edilirken parmak üzerlerine baskı olmaması ve parmakların daha rahat hareket kolaylığı sağlamasına dikkat edilmelidir. Ayakkabı ilk alındığından itibaren rahat olmalıdır. Eğer yeni ayakkabılarda rahatlık için biraz yumuşama ya da eskime gerekiyorsa o ayakkabı çocuğunuz için uygun değildir.

Ayakkabının yapısına dikkat edin!

Üst parça: Ayakkabının üst kısmı derivirgul.gif kanvas veya delikli bir materyalden yapılmış olmalıdır. Bu bölgenin hava geçirenvirgul.gif terleme ile ayakta oluşan nemi dışarı atabilen malzemeden yapılmış olması önemlidir. Plastik gibi yapay maddelerden kaçınılmalıdır.
Taban içi: Taban içinin ter emici bir maddeden yapılmış olduğundan emin olunmalıdır. İç kısmı destekli taban tercih edebilirsiniz. Aslında çocukların çoğu böyle bir desteğe ihtiyaç duymazlar. 18 ay altındaki bebeklerin hemen hepsi düz tabandır. Taban iç girintisi tam olarak 6-8 yaşlarında oluşur.
Taban altı: Taban malzemesi yerde sağlam duranvirgul.gif kaymayan ve esnek bir malzemeden yapılmış olmalıdır. Sert ve yüksek tabanlar küçük çocuklarda sendeleme ve düşmeye neden olabileceğinden kaçınılmalıdır.
Topuk: Bebeklerde ayakkabıda topuğa ihtiyaç yoktur. Düz taban yürümeye yeni başlayan bebeklerde yürümeyi kolaylaştırır. Daha büyük çocuklarda 2 santimi geçmeyen topuklar kullanılabilir. Daha yüksek topuklarvirgul.gif ayağın öne doğru ka***** parmakların bükülmesine neden olur.
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Çocuğun Anaokuluna Uyum Süreci MaSaL 0 821 09-16-2011, Saat: 08:31 PM
Son Yorum: MaSaL
  Çocuklarda Hayır Dönemi MaSaL 0 405 09-14-2011, Saat: 05:34 PM
Son Yorum: MaSaL
  Çocuklarda İnatlaşma MaSaL 0 427 09-14-2011, Saat: 05:21 PM
Son Yorum: MaSaL
  TV obez çocuklarda tansiyon riskini artırıyor MaSaL 1 481 06-15-2011, Saat: 10:42 PM
Son Yorum: YasSmin
  Çocuklarda Kistik Fibrozis MaSaL 0 443 04-27-2011, Saat: 03:15 PM
Son Yorum: MaSaL

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
  Tarih: 12-22-2024, 10:05 PM