:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Engelliliğin Oluşmasını Önlenebilir mi?
MaSaL
#1
Engelliliğin Oluşmasını Önlenebilir mi?

Birleşmiş Milletler Genel Kurul'unun 20 Aralık 1993 tarihinde yapılan 48. toplantısında 48/96 sayılı kararla kabul edilen "Sakatlar İçin Fırsat Eşitliği Konusunda Standart Kurallar" (yazının bundan sonraki bölümlerinde yalnızca 'Standart Kurallar' diye geçecektir.) engellilerin topluma eşit katılımları için bazı ön koşullardan söz etmektedir: Bunlar bilinçlendirmevirgulll.gif tıbbi bakımvirgulll.gif rehabilitasyon ve yardım hizmetleridir (4). Eşit katılım için ön koşullar arasında sayılan tıbbi bakım (Kural 2) engelliliğin önlenmesi ile ilgili hükümler içermektedir. Engelliliğe neden olabilecek durumların ortaya çıkartılmasıvirgulll.gif değerlendirilmesi ve bunların giderilmesi konularında etkili programlar önerilmektedir. Bu programlar yoluyla engelliliğe neden olan etkenlerden korunmakvirgulll.gif bu etkenleri azaltmak ya da yok etmek olanaklı olabilecektir. Söz konusu programlara engellilerinvirgulll.gif ailelerinin ve ilgili kuruluşların katılımı büyük önem taşımaktadır. Engelliliğin önlenebilmesi için erken tanıvirgulll.gif ilk yardımvirgulll.gif erken müdahalevirgulll.gif erken bakım ve koruma önemlidir. Ayrıca sağlık personelinin yetiştirilmesivirgulll.gif sağlık alt yapısının ve sağlık sigortasının engellileri de içerecek şekilde geliştirilmesi ve tüm topluma yaygınlaştırılması bu açıdan önemli konulardır.

Bir toplumda engellilerin varlığı onların toplumla bütünleşme gereksinimini ve sorununu ortaya çıkarmaktadır. Bu ise oldukça zor ve karmaşık bir süreçtir. Oysa engellilik önlenebilirsevirgulll.gif en azından sayıları çok daha aza indirilebilirsevirgulll.gif engellilerin topluma kazandırılması konusuvirgulll.gif günümüzdeki boyutlarda bir sorun olmaktan çıkacaktır.

Engelliliğin nedenleri dikkatle incelenirsevirgulll.gif bunların çok önemli bir bölümünün kaçınılabilirvirgulll.gif önlenebilir nedenler olduğu görülecektir. Engellilik genelde kaynağına ve sebeplerine göre değişik şekillerde sınıflandırılmaktadır. Kaynağına göre sınıflandırıldığındavirgulll.gif doğuştan gelen engellilik nedenleri arasında bir takım genetik nedenlervirgulll.gif akraba evliliğivirgulll.gif gebelik sırasında annenin karşılaştığı travmalarvirgulll.gif hastalıklarvirgulll.gif ilaç kullanımıvirgulll.gif ışına maruz kalmakvirgulll.gif annenin alkol ve madde bağımlısı olmasıvirgulll.gif kötü beslenmesi gibi nedenler görülmektedir. Sayılan tüm bu nedenler kaçınılmazvirgulll.gif önlenemez durumlar değildir. Tıp bilimince gerçekleştirilen araştırmalarla genetik nedenlerin bile en azından bir kısmı önceden bilinebilmektedir.

Doğum sırasında ve sonrasında 'kazanılan" engelliliğe gelince kötü ve yetersiz koşullarda gerçekleştirilen doğumlarvirgulll.gif travmalarvirgulll.gif yanlış uygulamalar vb. akla gelmektedir.

Doğum sonrasında karşılaşılan olaylar arasında ise iş kazalarıvirgulll.gif ev kazalarıvirgulll.gif trafik kazalarıvirgulll.gif savaşlarvirgulll.gif terör olaylarıvirgulll.gif endüstriyel kazalarvirgulll.gif deprem ve benzeri yıkım olaylarıvirgulll.gif büyük sanayi kazaları v.bvirgulll.gif temel engellilik nedenleri arasındadır. Bunların büyük çoğunluğunun da önlenebilir nitelikte nedenler olduğu anlaşılmaktadır. O halde "engellilik bir kader değildir". Gerekli önlemler alındığındavirgulll.gif bilinçli bir toplum yaratıldığındavirgulll.gif engellilik büyük oranda önlenebilir. Bunun için insana her şeyin üstünde değer veren bir anlayışın toplumda benimsenip yerleştirilmesi gerekir. Bu nedenle engelli sorunlarına eğilirkenvirgulll.gif ısrarla üzerinde durulması gereken konu engelliliğin oluşmasını önlemek olmalıdır.
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
  Tarih: 01-22-2025, 01:02 PM