:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Şampuana Atfedilen Mucizeler Doğru mu?
Sağlı@k ve Yaşam
#1
sampuana-atfedilen-mucizeler-dogru-mu.jpg
‘Saçlarımızı her gün yıkamak doğru değildir’, ‘Sık yıkamak saçı daha çok döker’, ‘Saç dökülmesini durduran şampuan’, ‘ Şampuanlar kimyasaldır, saç için zararlıdır’, ‘Saç kremi saç döker, ‘Her yıkamada şampuan kullanılmaz.’ ‘Saçı besleyen, dökülmeyi durduran, saç çıkartan bitkisel şampuan vardır. En faydalısı sarımsak özlü şampuandır’… Tüm bunlar ve şampuanlarla ilgili benzeri yorumlar ‘doğru’ bilinen ‘yanlışlar’dır.
Evrim Bayraktar
Akademi Saç Terapi Merkezi
Saç Sağlığı Uzm. (Trikolojist)

Şampuan saç derisini temizlemek için büyük bir ağırlığı (%80-90) su olan deterjan bazlı temizleyicidir. Şampuanın içeriğindeki diğer bileşenler; köpürtücü, nemlendirici, hacim verici, dolgunlaştırıcı, koruyucu, koku ve renk veren maddelerdir. Ve tüm bu maddeler, moleküler ağırlıkları itibariyle suyla arınabilir formdadır. Durulama sırasında saçta biriken kir ile yağ şampuanın oluşturduğu köpük ve suyla arınır.
Sabunla Saçı Yıkamak Zararlıdır, Çünkü…
Saç derisinin PH dengesi 5.5’tir. Saçı temizlemek için kullanılan şampuanların PH derecesi cilde ne kadar yakın olursa saçtaki kiri o kadar iyi arındırabilir. Sabunun PH derecesi 9-10 civarında yüksek olduğu için zararlıdır. Bir ürünün PH derecesi yükselirse ciltte kalıntı bırakma ve cildi kurutup tahriş etme özelliği de artmaktadır. Çoğu kişi saçını sabunla yıkadığında, sabunun saçını daha hacimli yaptığını ve dolgun gösterdiğini söylemektedir. PH’i yüksek temizleyiciler saçın dış kısmındaki kapakları açarak saçı daha kabarık gösterir. Ancak sağlıklı saçın kapaklarının kapalı durması gerekir. Açık kapaklar saçın dış etkenlere karşı dayanıklılığını kaybetmesine neden olur. Aynı zamanda saçı daha mat ve soluk gösterir. Özellikle saç derisi sorunlu kişilerin PH’i yüksek sabun ve şampuanları kullanmaması gerekir.
Saç Kremi Şart!!
Saç kreminin PH skalasındaki değeri 3-5 arasındadır. Bu özelliği ile asit bazlıdır ve yıkama sonrası açılan saç kapaklarını kapatır, saçın nemi hapsetme özelliğini artırır, saçın taranmasını kolaylaştırır. Saçta bulunması gereken faydalı yağ asitlerini içindeki yapıştırıcı özellikteki içerikle korumaya yardımcı olur. Bu nedenle uzun ve işlemli saçı olan kişilerin her yıkamada saç kremi kullanması önerilir.
Saç Yıkama Sıklığı Cilde Göre Değişir
Saçların yıkama sıklığı, cilt yapısına göre kişiden kişiye değişir. Çabuk yağlanan, kepekli ve hassas saç derisine sahip kişilerin saçını günlük yıkaması idealdir. “Saçtaki yağ, saçı besler” inanışı doğru değildir. Saç derisindeki yağın besleyici özelliği yoktur. Saç ve saç derisinin besin kaynağı, kan dolaşımı ile saça ulaşan besin ve oksijendir. Saç derisindeki yağ saç ve derisi için koruyucu, nemlendirici bir etkiye sahiptir. Yağlı ciltler sık yıkanmazsa saç yüzeyinde biriken yağ bakterileri çoğaltır. Bununla beraber saçtaki toksin, ter ve kir cilt hassasiyetini, kepeklenmeyi artırabilmektedir. Bu nedenle yağlı ciltlerin günlük yıkanması idealdir. Saç derisi kuru ve normal olan kişiler için saç yıkama sıklığı 2-3 günde bir olabilir.
Saçı Şampuan ya da Krem Dökmez
Saç her gün yıkama ve taramada belirli bir miktar atılmaktadır. Saçları yıkamada döken sebep; şampuan veya saç kremi değildir. Çünkü şampuanın bileşenleri deri altına inememektedir. Şampuan su ile durulandığında deri üzerindeki etkisi sonlanmaktadır. Bu anlamda şampuan ciltte sadece temizleyici etkiye sahiptir.
Şampuanın saçı döktüğüne dair inanca göre, kaş ve kirpiğin de dökülmesi gerekir ki, bu mümkün değildir. Yıkama ve taramada elimize gelen saçlar en az 3 ay önce büyümesi durmuş ve besin kaynağından ayrılmış olan saçlardır. Bu tip saçlar doğal yaşam döngüsü sebebiyle her gün dökülmekte ve yeniden çıkmaktadır. Saç kaybı dökülen saçlar yerine daha zayıf çıkıyorsa gerçekleşmektedir. Normal koşullarda yıkama sırasında ele gelen saçlar kayıp yaratmamaktadır.
Şampuan Sihirli Değildir!!!
Şampuanın daha hızlı saç uzatması, saç dökülmesini durdurması, saç çıkartması veya saçı beslemesi de mümkün değildir. Bu durum kıyafetlerin vitaminli deterjanla yıkandığında bu vitaminlerin kişiyi besleyeceği düşüncesine inanmak gibi bir durum oluşturur. Bu nedenle sarımsaklı, bitki özlü ve ya vitaminli şampuanların saçı iyileştirmesi beklenmemelidir. Sarımsak faydalı bir bitkidir, ancak en büyük faydası yendiği zaman ortaya çıkar. Aynı şekilde zeytinyağının çok faydası vardır ancak saç kanla beslendiği için zeytinyağını yemek saça en büyük faydadır. Yağ bakımları saç için faydalı yağ asitleri sağlar saçı parlak hale getirebilir fakat saç derisine sürülmesi önerilmez. Yağ molekülünün deri üzerinden geçirgenliği sınırlıdır. Bu nedenle bugün çok konuşulan hint, argan ve badem yağının saçın canlı olan kısmına etki etmesi, fayda sağlaması konusunda büyük beklentiye girmemek gerekir. Saçta oluşan ciddi sorunlar için mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.
Ara
Cevapla
history
#2
.Doğru veya yanlış kullanıyoruz vallahi.... Big Grin
Ara
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
  Tarih: 12-22-2024, 05:04 PM