:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Şiir Dünyasında Şair Geçinen Şiir Hırsızları Var - Muhammed Hanifi İspirli
Şžiranlı@
#1
basin2.jpg
"ŞİİR DÜNYASINDA ŞAİR GEÇİNEN ŞİİR HIRSIZLARI VAR"

Şair Hanifi İspirli, Erzurum’da Birey Üniversite Kitabevi Pazar Söyleşisinde Birey yayıncılıktan yeni çıkan HİÇKİMSE isimli şiir kitabı ve şiirimizin güncel sorunları üzerine konuştu.

Mahmut Balcı’nın yönettiği söyleşiye katılan Şair Hanifi İspirli kendisine yöneltilen şiir nedir, şair kimdir, şiir yazmaya nasıl başlanır, şiir ve kutsallık arasında bir ilişki vardır mıdır, şiir kitapları niçin az satıyor, şiir geceleri ve şiir şölenleri neye hizmet ediyor, şiir ve gençlik, şairler arasında bir kıskançlık var mı, popüler şiire nasıl bakmalı gibi sorulara cevaplar vermeye çalıştı.

Şair Hanifi İspirli şiire nasıl başladınız sorusunu “şiir geldi beni buldu” şeklinde cevapladı. İspirli şiire olan ilgisinin ise ilkokul öğretmeni tarafından keşfedildiğini söyledi. “Şaire göre şiirin tanımını yapmak zordur. Şiirimin karşılığını Valeria tanımlar. Şiir, sadece kağıda yansıyan, elle yada tuşlarla dökülen cümleler değildir. Şairler hastalıklı tiplerdir. Bunu marazi durum olarak söylemiyorum. Farklı duruşları olmasa zaten şiir çıkmaz. Bu anlamda söylüyorum. Bu yüzden şairlerle iletişim kurmak zordur; ancak zamanla şairin çok sıcak bir insan olduğu görülecektir.”diyen İspirli diğer konularda ise şunları söyledi: “Yazılan kafiyeli cümleleri şiir, bunları yazanları ise şair olarak görmem. Şiir süslü kelimeler ve anlaşılmayan cümleler değildir.

Şiir medeniyetimizi, tarihimizi yansıtmalı. Hiç değilse asgari bir insana onun varlık sebebini; aşk ile olsun, insan olarak olsun, kültürel anlamda olsun kendinde hissetmeli. Şair gelenekten haberdar olmalı. Şair Atilla İlhan 20 yıl önce Bir tanışma esnasında bana; “Osmanlıca biliyor musun?” diye sormuştu. Bu soru ile anlatmak istediğini çözdüğümden bu yana eski bir şiiri anlamak için geleneğin önemini daha fazla önemsemeye başladım. Gelenekten kopan şair olamaz. Nazım Hikmet o yüzden önemlidir ve şiirin bir tarafında her zaman en üstte duracaktır. Sezai Karakoç, dünya şiirinin yaşayan en büyük ismidir.

Geleneği anlamak isteyenlerin bu iki ismi mutlaka tanıması gerekiyor.” “Erzurum’da şiir çalışmalarına yeterince katkı yapılmadığını görüyoruz. Şiir geceleri tanınmış şairler davet edildiği için ilgi görüyor. Hakikat şu ki, o şairler artık güzel şiirler yazmıyorlar. Ama popüler kültürün bir yansıması olarak genç şairler onların arasında kaybolup gidiyor. Şiir şölenlerine daha çok şair dostlarla buluşmak için katılıyorum. Şiir şölenleri için şiir yazanlar bile var. Geniş kitlelerin şiiri anlaması çok özel çaba göstermeye gerek yoktur. Şiir biraz özeldir. Şiir gecelerine güzel şiirleri dinlemek yerine popüler olmuş şiirleri dinlemek için geliniyor. Hanifi İspirli şair olmakla ilgili bir soruyu da şöyle cevaplandırdı; ‘Şiir dünyasında şair geçinen şiir hırsızları var’ diyen İspirli; başkasının şiirini kendisine mal eden edenlerin bu ucuzculuktan vazgeçmeleri ve öncelikle iyi bir okuma yapmalarını gerekir.

Hayatında, yaşının sayısı kadar kitabı okumamış, eline bir divan almamış, elifi tanımayan; ‘batıdan, doğudan birkaç şair ismi say!’ dendiğinde susup kalacak tipler türedi. İnternet şaircikleri bunlar. Oradan buradan mısralar çalıp, alt alta getirip; hatta büyük bir cüret ile kitap olarak bile yayınlayanları var. Şiir, bu kadar basit değil. Ama onlarında bir süre sonra kaybolacağı kesin. Has şair, şiirini uzun soluklu planladığı için, belki onlarca yıl sonra anlaşılacaktır.” Hanefi İspirli Birey yayıncılıktan yeni çıkan son kitabı ile ilgili olarak ise şunları söyledi: “HİÇKİMSE isimli yeni şiir kitabımı diğer şiir kitaplarıma oranla çok daha fazla önemsiyorum. Şiir hem esin hem de bir işçilik demektir.

Şiir bir sabır işidir. Şiir yaratıcının şaire verdiği bir lütuftur. Şair yaratıcıya inanmamış olsa bile farkına varmadan bir arayış peşindedir. Bir şiiri iyi anlamak için şiirde geçen tarihi olayları, imgeleri iyi bilmek gerekir. Bu anlamda da şiir tahlillerinin çok da isabetli olmadığı kanaatindeyim. Şairin o an ki ruh hali ve kendi birikimi ile var ettiği anlam dünyasına bir başkası ne kadar nüfuz edebilir ki? Gençlerin elinden tutmak gerek. Şiir mutluluğu devamlılıkta arayan bir sanattır.” şeklinde konuştu. Hanifi İspirli şiir tadında gerçekleşen söyleşinin sonunda kitaplarını imzaladı.

ŞAİR MUHAMMED HANİFİ İSPİRLİ
Ara
Cevapla
Şžiranlı@
#2
145006.gif
ŞİİR HIRSIZI KELKİTLİ İMDAT TÜRKEL

1024593.jpg
İMDAT TÜRKEL'İN YALAKASI DENİZLİLİ SADIK DAÄžDEVİREN

ŞİİR HIRSIZI İMDAT TÜRKEL


Sayın Şair arkadaşlar merhaba...Edebiyat Defterinde Kelkitli İMDAT TÜRKEL denen bir sahte şair var. Bu İmdat Türkel denen utanmaz herif 5 kıtalı bir şiiri kopyalıyor sonra buna bir kıtada kendisi ilave ediyor ondan sonra orada yayınlıyor. Böyle çala çala tam 300 tane şiir yazmış. Birde Sadık Dağdeviren denen ikinci bir sahte şair var o da İmdat Türkel'e bol bol yalakalık mesajları yazıyor. İmdat Türkel denen adi herif önce yalandan anasının üstüne yemin ediyor. Sonra hırsızlığı meydan çıkınca da sizi iligilendirmez diyor.

BURADA HERKES ŞİİRİLERİNİ BİR ARAŞTIRSIN. LÜTGEN ŞİİRLERİNİZE SAHİP ÇIKIN. SAYGILAR
Ara
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Edebiyat Defterinde Şiir Hırsızları İmdat Türkel ve Sadık Dağdeviren'e Dikkat Şžiranlı@ 0 634 06-20-2016, Saat: 09:58 AM
Son Yorum: Şžiranlı@
  Şiir Hırsızları İş Başında - Mustafa Ceylan Şžiranlı@ 1 580 06-20-2016, Saat: 09:55 AM
Son Yorum: Şžiranlı@

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
  Tarih: 12-22-2024, 05:27 PM