:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Uçmanın sırrı kuş beyninde!
MaSaL
#1
1pxpoint.jpg 10pxara.gif
20110106112038_bird.jpg
Üç boyutlu X ışını tarama yöntemiyle kuşların beyin büyüklükleri dijital ortamda yeniden oluşturularak uçuşun kuşlardaki evrimsel gelişimi çiziliyor.

İskoçya Ulusal Müzesi, Abertay Dundee Üniversitesi ve Lethbridge Üniversitesi’nden araştırmacılar, son derece hassas bir bilgisayarlı tomografi tarayıcısı kullanarak fosil ve günümüzde yaşayan kuşların beyinlerine ait üç boyutlu modeller oluşturdular.

Kuşların kafatasları yuvayı terk etmelerinden önce belirli bir büyüklüğe ulaşır. Sonrasında beyin kafatası boşluğunun tamamını dolduracak kadar gelişir. Yani kafatası boşluğuna bakılarak kuşların beyin hacimleri ve şekli neredeyse tam olarak tahmin edilebilir.
Elde edilen veriler sayesinde de beynin serebellum bölgesinde yer alan flokülüs adlı kısmın büyüklüğü elde edilebilir. Beynin bu küçük bölümünün göreviyse, uçuş sırasında beyne gelen denge ve görselliğe ilişkin sinyalleri birleştirmek ve böylece kuşun üç boyutlu hareketi sırasında cisimlere doğru bir şekilde odaklanabilmesini sağlamak.
Proje yöneticisi Dr. Stig Walsh, kuş beyninin bölümlerinin göreli büyüklüklerini modelleme sayesinde, flokülüsün farklı uçuş tiplerine göre nasıl bir gelişim gösterdiğinin ve bu yüzden kuşların uçma yeteneğine nasıl kavuştuklarının anlaşılabileceğini düşünüyor.
Dr. Walsh, bugüne kadar kullanılanlardan çok daha hassas olan cihaz sayesinde 6 mikron hata payıyla ölçümler yapabildiklerini belirtiyor, “Böylesi güçlü cihazlar ile 100 farklı modern ve fosil kuş türünün modelleri sayesinde uçuşun evrimi hakkında artık çok, çok daha fazlasını öğreniyoruz” diyor.
Proje, flokülüsün uçuş yeteneğinden yoksun olmaya bağlı olarak küçülüp küçülmediğini anlamak üzere Dodo gibi uçamayan fosil kuşların modellenmesinden de bahsediyor.
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
  Tarih: 12-22-2024, 10:50 PM