:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Uykunuz da hasta olabilir...
MaSaL
#1
Kabus görmeyevirgulll.gif solunum durmasınavirgulll.gif diş gıcırdatmasına neden oluyor

Uyku hastalıkları huzursuz bacak hastalığından aşırı uykuvirgulll.gif diş gıcırdatması uykuda solunum durması kabus görme gece korkularına kadar uzanan geniş bir yelpazeye yayılıyor. Nöroloji uzmanı Prof. Dr. Önder Us uyku hastalıklarının üç grupta ele alındığını belirtiyor.

Neredeyse ömrümüzün üçte birinin uykuda geçtiğini hiç düşündünüz mü?
Zinde olmakvirgulll.gif sağlıklı olmakvirgulll.gif yeni bir güne gülerek başlamak için deliksiz uyku uyumak büyük önem taşıyor. Ama uykunun vücudun dinlenmesinin dışında inanılmayacak kadar çok fonksiyonu bulunuyor. Vücut ısısı uykuda düşüyorvirgulll.gif kalp hızı ve solunum sayısında azalma olurken büyüme hormonu salınımı artıyor.

Uykunun yeme içmevirgulll.gif dinlenme gibi insan vücudu için vazgeçilmez bir gereksinimi olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Önder Us uykunun insan vücudunun restorasyonu için gerekli olduğunu vurguluyor. Uykunun circadian bir ritm izlediğini belirten Prof. Dr. Us "Bu circadian ritm hipotalamustaki suprakiazmatik çekirdek tarafından kontrol edilir. Bu bölgeyi tutan hastalıklar uyku-uyanıklık döngüsünde bozukluğa yol açar" diye konuşuyor.

Uyku süresinin yaş ile ilgili olduğunu söyleyen Prof. Dr. Önder Usvirgulll.gif şu bilgiyi veriyor:"Yenidoğan döneminde bu süre 16-20 saatvirgulll.gif okul öncesi dönemde 10-12virgulll.gif 10 yaş civarında 9-10virgulll.gif ergenlik döneminde 7-8 erişkin dönemde 6-7 saattir. Bebeklervirgulll.gif gece uykusundan başka günde en az iki kez uyurlar. 1virgulll.gif5-2 yaş civarında sabah uykusu 5 yaş civarında öğleden sonra uykusu kalkar. Normalde uyku REM (hızlı göz hareketlerinin olduğu dönem) ve non-REM (N-REMvirgulll.gif hızlı göz hareketlerinin olmadığı dönem) dönemlerinden oluşur. N-REM dönemi de dört devreye ayrılır. Her uyku siklusu N-REM ile başlarvirgulll.gif REM ile sonlanır. Her uyku siklusu 70-100 dakika kadardır."

Uyku bozuklukları
İnsan organizmasının sağlığındaki rolü tartışılmaz olan uykuyla ilgili yaşanan en ufak bir sorun da yaşamı alt üst etmeye yetiyor. Uyku ile bozukluklar üç gruba ayrılıyor. Uykusuzluk (Insomnia)virgulll.gif aşırı uyku hali ve parasomni adı verilen rahatsızlıklarla ilgili Prof. Dr. Önder Usvirgulll.gif şunları söylüyor:

1. Uykusuzluk (Insomnia)
Uyku gereksinimi kişiden kişiye değişiklik gösterir. Sürekli olarak kişi için gerekli olan süre ve kalitede uyku uyuyamama durumunuvirgulll.gif uykusuzluk olarak tarif edebiliriz. Uykusuzlukvirgulll.gif kadınlarda erkeklere göre daha sıktır ve yaşla artış gösterir. Uykusuzluk kendisini uykuya geçmede zorlukvirgulll.gif uyuduktan sonra uyanmavirgulll.gif sabah gereğinden erken uyanma şeklinde gösterebilir. Uykusuzluk durumu bazen geçicidirvirgulll.gif birkaç hafta devam edipvirgulll.gif sonra düzelebilir. Bazen ise kronik bir hal alabilir. Kronik uykusuzluk şu durumlarda görülebilir:
Mide ülserivirgulll.gif korner arter hastalığıvirgulll.gif solunum bozuklukları eklem ağrıları gibi organik hastalıkların seyri esnasında görülebilir.

Anksiyete (bunaltıvirgulll.gif sıkıntı durumu) ve depresyon gibi psikiyatrik hastalıklarla birlikte olabilir.

Uykusuzlukvirgulll.gif bazı ilaçların kullanılıp kesilmesi sonrasında görülebilir. Uzun süreli yüksek miktarda alkol alımı veya uzun süreli alınan alkolün kesilmesi de uykusuzluğa neden olabilir.

2. Aşırı uykuyla gelişen bozukluklar

Bunlar içinde iki klinik tablo önemlidir:

a) Narkolepsi: Narkolepsivirgulll.gif çevresel ve gençlik faktörlerinin rol oynadığı bir uyku bozukluğudur. Her yaşta ortaya çıkabilirse devirgulll.gif genellikle 20-30 yaşlarında ilk belirtileri verir. Bu hastalarda gün içerisindevirgulll.gif 10-30 dakika sürenvirgulll.gif önlenemeyen uyku atakları vardır. Ayrıca katapleksi denilen düşme şeklinde ataklarvirgulll.gif uyku başlangıcında ve uyanırken ortaya çıkan kısa süreli felçlervirgulll.gif uykuya geçerken oluşan halüsinasyonlar klinik tabloya eşlik eder. Tedavisi mümkün bir hastalıktır.

b) Uyku apnesi: Uyku sırasında çok sayıda genellikle 30´dan fazlavirgulll.gif kısa süreli (10 saniyeden az) solunum durması (apne) ile seyreden uyku bozukluğudur. Normal kişilerde devirgulll.gif uyku sırasında az sayıda solunum durması atakları olabilir. İki ana tipi vardır.

Birincisi solunum yollarını engelleyen olaylarla birlikte olan mekanik uyku apnesidir. Büyük bademciklervirgulll.gif burundaki deviasyonvirgulll.gif çene anormalliklerivirgulll.gif üst solunum yolu infeksiyonları en önemli mekanik uyku apnesi nedenleridir.
İkinci neden ise merkezi uyku apnesidir. Daha çok beyin sapı denilen bölgenin hastalıkları bu tür uyku apnesine yol açar. Uyku apneli hastalardavirgulll.gif şişmanlıkvirgulll.gif apneleri arttırabilir. Bazen şişmanlıkvirgulll.gif tek başına bu apnelerin nedeni olabilir. Horlama yine uyku apneli hastalarda sık görülen bir bulgudur. Diğer bir bulgu ise gün içindeki aşırı uyku halidir. Öncelikle solunum yollarını daraltan veya tıkayan engeller ortadan kaldırılmalıdır.

Şişman hastalarvirgulll.gif zayıflatıcı diyet programına alınmalıvirgulll.gif varsa uyku apnesinin diğer nedenleri ortadan kaldırılmalıdır. Bunlarla sonuç alınamayan hastalardavirgulll.gif solunum yollarına devamlı pozitif basınç veren aygıtlarla tedavi gibi diğer yöntemler kullanılır. Parasomniler: Parasomniler başlığı altında çeşitli uyku bozuklukları tanımlanmıştır.

1. Huzursuz bacak hastalığı
2. Diş gıcırdatması
3. Uyurgezerlik
4. Çocuklarda gece yatak ıslatma
5. Kabuslar
6. Çocuklarda görülen gece korkuları

Tedavisi mümkün Huzursuz bacak hastalığı: Huzursuz bacak hastalığı genellikle 11 ile 50 yaş üzerindeki kişilerde görülür. Olguları üçte biri ailevi özellik gösterir. Hastalar genellikle yattıklarında ayaklarında huzursuzluk hissederler. Ayaklarını hareket ettirerekvirgulll.gif bazen kalkıp dolaşarak bu huzursuzluğu gidermeye çalışırlar. Bunlar hastada kısa bir süre rahatlık sağlar. Hastada uykuya geçmede zorlukvirgulll.gif kesintili uyku gibi uyku bozukluklarına yol açar. Bu nedenle tedavisi gerekir.

Diş gıcırdatması: Sık görülen bir uyku bozukluğudur. Devamlı olgularda dişvirgulll.gif diş etivirgulll.gif ve çene problemlerine yol aöabilir. Stres durumlarından sonar artar.

Uyurgezerlik: Genellikle uykunun ilk saatlerinde görülür. Ailevi özellik gösterebilir. Özellikle 5-12 yaş arasındaki çocuklarda daha sık görülür. Bu yaştaki çocukların yüzde 15´inde en az bir kez görülebilir. Bazen çocuk yürümezvirgulll.gif kalkarvirgulll.gif yatakta otururvirgulll.gif tekrarlayıcı hareketler yapabilir. Psikiyatrik bozukluklarla birlikte seyretmez. Daha seyrek olarak erişkinlerde de görülebilir. Uykuda konuşmavirgulll.gif bazen uyurgezerliğe eşlik eder. Uyurgezerlikvirgulll.gif genellikle atak sırasında hastanın kendisini yaralamasına neden olmazvirgulll.gif fakat koruyucu tedbirlerin alınması gerekir.

Uykuda yatağını ıslatma: Çocuklarda sık görülen bir problemdir. Beş yaşına kadar bir bozukluk olarak değerlendirilmemelidir. 5 yaşında erkek çocukların yüzde 15´indevirgulll.gif kız çocukların yüzde 10´unda görülür. Ailevi özellik gösterebilir. Psikolojik ve davranışsal problemlervirgulll.gif bu hastalığın ortaya çıkmasında rol oynar.

Gece korkuları:
Çocukluktaki gece korkuları genellikle uykunun ilk 1-2 saatinde görülür. Bazen uyurgezerlik ile birlikte olabilir. Çocuk ağlama ile uyanır. Yüzünde şaşkınlık ve korku ifadesi vardır. Bu dönemde çocukla sözlü ilişki kurulamayabilir. 15-30 dakika içinde tekrar uykuya geçer. Sık tekrarlayan gece korkuları tedavi gerektirir.
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Tiroid bezindeki dengesizlik hasta ediyor..... *TATLI BELA* 1 715 04-09-2022, Saat: 09:57 AM
Son Yorum: wildfang
  hasta haklar?n? biliyormusunuz? sezenn 2 557 03-31-2022, Saat: 02:01 PM
Son Yorum: wildfang
  Yorgunluk Hissinin Birçok Nedeni Olabilir MaSaL 0 537 06-13-2011, Saat: 03:14 PM
Son Yorum: MaSaL
  Biri sizi anmıyor olabilir!! sıla 1 457 06-01-2011, Saat: 12:42 PM
Son Yorum: YasSmin
  Hasta eden 'domuz gribi' acemhe 4 649 02-16-2011, Saat: 01:40 PM
Son Yorum: PCKoPaT

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi
  Tarih: 12-23-2024, 12:23 AM