:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Yetersiz beslenme öğrenme güçlüğü yaratıyor
Hasretiim
#1
551560_detay.jpg?1284448872

Sağlık Bakanlığıvirgulll.gif yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin dikkat sürelerinin kısaldığıvirgulll.gif algılamalarının azaldığıvirgulll.gif öğrenmede güçlük ve davranış bozuklukları çektiklerivirgulll.gif okulda devamsızlık sürelerinin uzadığı ve okul başarılarının düşük olduğunun belirlendiği uyarısında bulundu. Çocukluk döneminde mutlaka dört besin grubundan yeterli miktarda tüketilmesi gerektiği belirtildi.

AA muhabirinin Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden aldığı bilgiye göre yetkililer, yeterli ve dengeli beslenen çocukların okul başarılarının, yetersiz ve dengesiz beslenen çocuklara göre daha yüksek olduğunu vurguladı.

Çocukların okulda daha başarılı olmaları ve girdikleri sınavlarda daha iyi sonuçlar elde edebilmeleri için yeterli ve dengeli beslenmenin ''elzem'' olduğu uyarısında bulunuyor.

Okul çağınınvirgulll.gif çocukların beslenme alışkanlıklarının geliştiğivirgulll.gif ev dışında arkadaşlarıyla yemek yemeye başladıkları, fiziksel, zihinsel ve sosyal büyüme ve gelişmenin hızlandığı, yetişkinlikte sağlıklı olabilmenin temellerinin atıldığı önemli bir dönem olduğunu belirten yetkililer, bu dönemlerdeki beslenme biçimine özen gösterilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Yetkililer, yapılan çalışmalardavirgulll.gif yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin dikkat sürelerinin kısaldığıvirgulll.gif algılamalarının azaldığı, öğrenmede güçlük ve davranış bozuklukları çektikleri, okulda devamsızlık sürelerinin uzadığı ve okul başarılarının düşük olduğunun ortaya konulduğuna işaret ediyor.

-YETERSİZ BESLENMEvirgulll.gif KRONİK HASTALIÄžA ZEMİN HAZIRLIYOR-

Kimi zaman hareketsiz ve spordan uzak bir yaşam tarzına bağlı olarak şişmanlığın sıkça gözlenmeye başlaması, kimi zaman da medyanın hatalı yönlendirmesi ile daha zayıf görünmek için yapılan hatalı diyetlervirgulll.gif kazanılan yanlış beslenme alışkanlıkları, kahvaltı yapmadan okula gitme, halen büyüme çağında olan bu dönemdeki çocukların sağlığını olumsuz etkilediği belirtiliyor. Okul çağı çocuklarının enerji ve besin ögeleri alımındaki yetersizlikvirgulll.gif büyüme-gelişmelerini ve okul başarılarını olumsuz yönde etkiliyor. Dengesiz beslenme ve yetersiz fiziksel aktivite de bunlara eklendiğinde obezite, kalp damar hastalıkları, kanser ve diabet gibi birçok kronik hastalığa zemin hazırlanıyor.

Fast-foodvirgulll.gif cips, şekerli yiyecek ve içeceklerin tüketiminin hızla artması ve buna televizyon ve bilgisayar başında geçirilen hareketsiz saatlerin eklenmesi ile şişmanlıkvirgulll.gif okul çağı çocuklar için önemli bir sorun haline geliyor.

-BESLENME ÖNERİLERİ İÇİN UZMAN SAÄžLIK PERSONELİNE DANIŞILMALI-

Çocukluk döneminde kazanılan beslenme alışkanlıklarının yetişkin döneme yansıyacağının unutulmaması gerektiği uyarısında bulunan yetkililere göre,, üretken ve başarılı olmalarında sağlıklı beslenmeleri kadar hareketli yaşam tarzı da önem taşıyor.

Çocukluk döneminde düzenli yapılan spor etkinlikleri, sağlıklı fizik yapının gelişmesini sağlarken, ilerleyen dönemde, sağlıklı beslenme ile birlikte birçok kronik hastalığın oluşma riskini de azaltıyor.

Sağlıklı yaşam tarzının benimsenmesinde, yeterli dengeli beslenme ile fiziksel aktivite bir bütün olarak düşünülmesi ve gerektiğinde doğru beslenme önerileri için uzman bir sağlık personeline danışılması öneriliyor.

-KAHVALTIDA HAŞLANMIŞ YUMURTA SIK TÜKETİLMELİ-

Çocukların sağlıklı beslenmesi için dört besin grubunda bulunan besinlerden yeterli miktarlarda ve dengeli şekilde tüketmeleri gerekiyor.

Süt grubunda yer alan süt ve yoğurtvirgulll.gif et grubunda yer alan et, tavuk, kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ve tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç gibi besinlerin her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmesine özen gösterilmesi isteniyor.

Çocukların özellikle kemik ve diş gelişimi için imkanlar dahilinde günde 2-3 su bardağı süt veya yoğurt, 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir tüketmeleri sağlanması ayrıca, hastalıklara karşı daha dirençli olmaları ve sağlıklı büyüme ve gelişmeleri için her gün en az 5 porsiyon taze sebze veya meyve tüketmelerine dikkat edilmesi gerekiyor.

Bütün gece süren açlıktan sonra vücudun ve beynin güne başlamak için enerjiye gereksinim duyduğu için güne kahvaltı ile başlanmasını öneren yetkililer, şöyle devam etti:

''Kahvaltı yapılmadığında, dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baş ağrısı ve zihinsel performansta azalma olacağı unutulmamalı. Bu nedenle çocukların her sabah düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmalarına özen gösterilmeli. Kahvaltınınvirgulll.gif peynir, taze meyve veya meyve suları, birkaç dilim ekmekvirgulll.gif 1 bardak sütün yeterli olduğu bilinmeli. Özellikle kaliteli protein, zengin vitamin ve mineral içeriğinden dolayı haşlanmış yumurtanın sık tüketilmeye çalışılmalı.

Gün boyu fiziksel ve zihinsel performansın en üst düzeyde tutulabilmesi için düzenli ara ve ana öğünler tüketilmeli, öğün atlanmamalı. Tüketilecek besinler, 3 ana, 2 ara öğünde alınmalı.''

-SAÄžLIK BAKANLIÄžININ HAZIRLADIÄžI MENÜ MODELLERİ ÖRNEK ALINMALI-

Açıkta satılan besinlervirgulll.gif yeterince güvenilirvirgulll.gif temiz olmadığından ve uygun koşullarda muhafaza edilmediğinden çabuk bozulma riski taşıyabildiğini anlatan yetkililervirgulll.gif bu nedenlevirgulll.gif özellikle okul çevresinde açıkta satılan besinlerinvirgulll.gif kesinlikle satın alınmamasını istendi.

Çocuklarınvirgulll.gif okul kantinlerivirgulll.gif büfe gibi yerlerden satın aldıkları besinlerin seçiminde de dikkatli olması gerektiğini bildiren yetkililervirgulll.gif şunları söyledi:

''Sütvirgulll.gif ayran gibi ambalajlı besinler satın alırken etiket bilgisinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığından üretim izninin bulunmasına ve son kullanım tarihinin geçmemiş olmasınavirgulll.gif ambalajsız satılan tostvirgulll.gif simitvirgulll.gif poğaça gibi yiyeceklerin de temiz ve güvenilir şekilde hazırlanmış olmasına dikkat edilmeli. Beslenme çantası ve su mataralarınınvirgulll.gif her gün temizlenmesine özen gösterilmeli. Çocuklarvirgulll.gif tuvalet ve umumi kullanıma açık çeşmelerden su içmemeleri konusunda uyarılmalıvirgulll.gif güvenilir içme suyu tüketmeleri sağlanmalı. Öğle yemeği okulda yeniliyorsa Sağlık Bakanlığının hazırladığı menü modelleri örnek alınmalı.''

-HERHANGİ BİR SPOR DALI İLE İLGİLENMELERİ TEŞVİK EDİLMELİ-

Okulda veya evde dinlenirken ve ders çalışırken açlık hissedildiğinde tüketilen besinlere dikkat edilmesini isteyen yetkililervirgulll.gif örneğinvirgulll.gif şeker ve şekerli besinlervirgulll.gif cips gibi yağlı ve tuzlu besinler veya gazlı içecekler yerine sütvirgulll.gif yoğurtvirgulll.gif sütlü tatlılarvirgulll.gif ekmek arası peynirvirgulll.gif taze sıkılmış meyve suları ile kuru yemişler ve kuru meyveler tercih edilmesini istedi.

Sigarasız bir ortamın sağlanması gerektiğini dile getiren yetkililervirgulll.gif vücudun düzenli çalışmasıvirgulll.gif tüketilen besinlerin vücuda yararlılığının artırılmasıvirgulll.gifvirgulll.gif zihinsel ve duygusal gelişimlerine olumlu katkı sağlamaları açısından fiziksel aktivitenin artırılmasını önerdi.

''Bu nedenlevirgulll.gif uzun süreli televizyon seyretmevirgulll.gif bilgisayar kullanımından kaçınılmalıvirgulll.gif çocukların gerek okul yönetimi ve gerekse ebeveynleri tarafından sevdikleri herhangi bir spor dalı ile ilgilenmeleri teşvik edilmeli'' diyen yetkililervirgulll.gif sağlıklı yaşam için çocuklara el yıkama ve diş fırçalama alışkanlığının kazandırılmasını söyledi.
çocukların beslenme durumları değerlendirilerek yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığının kazandırılmasının yanı sıra çocukların daha sağlıklı yumurta çocukların fiziksel
Ara
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Formül Sütle Beslenme MaSaL 0 376 09-14-2011, Saat: 05:06 PM
Son Yorum: MaSaL
  Anne Sütü ile Beslenme MaSaL 0 471 09-14-2011, Saat: 05:03 PM
Son Yorum: MaSaL
  Beslenme çantasının yaşı olmaz Hasretiim 0 383 02-03-2011, Saat: 09:43 PM
Son Yorum: Hasretiim
  6 aylik Çocukta ek beslenme MaSaL 0 359 08-19-2010, Saat: 09:15 PM
Son Yorum: MaSaL
  Özel Öğrenme Güçlüğü MaSaL 0 290 08-19-2010, Saat: 09:14 PM
Son Yorum: MaSaL

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
  Tarih: 01-01-2025, 02:00 AM