Turuncu rengin dansı
[SIZE=2]Renk degisimleri ile ilgili bu kez cözelti icerisinde gerceklesen görsel acidan ilginc bir gösteri deneyi.
Gerekli kimyasal maddeler ve malzemeler:
2 g HgCl2
5 g KI
saf su (saf olmasada olur, olsa daha iyi olur)
3 adet 400 ya da 500 mL`lik beher
Yapilisi:
2 gram HgCl2 300 mL su ile beher icerisinde cözülür (Cözelti 1). Ayni sekilde 5 gram KI da 300 mL su ile beher icerisinde cözülür (Cözelti 2).
Diger bir beher icerisinde cözelti 1 ilave edilir (Diyelim ki 50 mL). Cözelti 2 ise, yavas yavas turuncu renkli kati olusana kadar eklenir. Söyle bir bakilir. Istege gore sasirilir ya normal bu denir. Ardindan cözelti 2'den daha fazla eklenmeye baslanir ve cözeltinin tekrar renksize döndügü görülür. Artik sasirilir. Ama bitmez. Bu kez, cözelti 1 bu karisima eklenir ve turuncu rengin tekrar olustugu gözlenir. Cözelti 2 tekrar eklenir, turuncu renk kaybolur. Cözelti 1 eklenir, turuncu renk tekrar ortaya cikar. Beher dolana kadar kim kazanirsa bulasiklari o yikar.
Saka bir yana, bu sürekli renk degismesinin nedenini beherde gerceklesen tepkimelerle aciklayayim.
Hg2+ iyonlari iceren cözelti 1'e I- iyonlari iceren cözelti ilave edilmeye baslandiginda az cözünen turuncu renkli HgI2 cökelegi olusur.
HgCl2 + 2KI --> HgI2(k) (turuncu) + 2KCl
KI cözeltisinden yani cözelti 2 den daha fazla ilave edince, Bu kez, cözünen ve renksiz halde olan HgI42- kompleksi olusur.
HgI2 + 2 KI ----> HgI42- (renksiz) + 2 K+
Bu kez, HgCl2 nin ilavesi ile asiri KI nin neden oldugu bu komplekslesme dengesi geriye döner ve tekrar HgI2 turuncu katisi olusur. Hangi iyonun fazla olmasi ile ilgili olarak dengeler ve dolayisiyla renkler de degisir.
Iki farkli denge tepkimesi arasinda renk degisimi olmasi görsel acidan ilginc gelmektedir. Ayrica HgI2 nin turuncu rengi de oldukca carpicidir. :yikildim: :yikildim:
[/SIZE]